►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 29 ianuarie 2018
Iordania: în orașul antic Petra, una dintre cele 7 minuni moderne ale lumii »
Am testat și acest SSD pentru seria mea de review-uri și voi scrie un articol scurt despre el. Eu am avut varianta de 240 GB în format M.2, protocol SATA, iar performanțele sunt foarte apropiate de ale modelului de format 2,5 inchi.
Ca întotdeauna, rețineți că performanțele modelelor de capacitate mai mare (540 GB, 1 TB) vor fi semnificativ mai mari, paralelismul memoriei făcând posibil un spor de performanță pe toate planurile.
Specificații Intel seria 540:
Preț: în jur de 480 de lei la PC Garage și eMAG.
Cutia include SSD-ul și atât. Acesta arată ca orice SSD de tip M2, lățime de 22 mm și lungime 80 mm. Are ceea ce se numește ghidaje B și M, adică cele două indentații din zona de pini. Inițial gândit pentru laptopuri, formatul M.2 a fost adoptat de ceva vreme și de plăcile de bază pentru desktop-uri. Eu l-am testat pe una Asus Z170 Premium.
Nu intru în mai multe detalii pentru că nu merită efortul. Testele au arătat că unitatea nu este foarte performantă, fiind mai degrabă plasată la coada clasamentului momentan din ce-am testat eu.
Cum testez: folosesc o placă de bază Asus Z170 Premium, procesor Core i5-6600 Skylake, 32 GB memorie RAM, Windows 10 cu toate update-urile la zi. Toate programele consumatoare de resurse sunt oprite, conexiunea la Internet este dezactivată. Pentru transferul de fișiere folosesc un disc virtual în memoria RAM (de asta am 32 GB) și comanda robocopy /e /j /nfl /np. Pentru teste sintetice folosesc programele numite în review, iar testele variabile le fac cu IOmeter cu configurație proprie.
Am testat folosind următoarele pachete:
Acestea solicită SSD-ul și cache-ul său în diverse moduri, saturând eventuale mecanisme de caching și ducând la viteze diferite în funcție de tipul fișierelor scrise.
Privit ca medie pentru transferul întregului pachet mixt de 17 GB și ca timp total petrecut copiind fișiere, Intel seria 540 ajunge în partea a doua a clasamentului din ce-am testat până acum.
Acestea sunt teste făcute cu IOmeter în diverse configurații gândite pentru a solicita cât mai mult SSD-ul în scriere secvențială (blocuri mari) sau în cât mai multe accesări pe secundă (cu blocuri cât mai mici).
Scrierea secvențială este lentă indiferent de dimensiunea cozii:
Iar citirea este mediocră:
Situația este foarte asemănătoare și în ce privește accesările, măsurate prin input/output per second cu blocuri de 4K. Citire mediocră, scriere lentă.
Controllerul nu este avantajat de accesările multi-threaded decât la citire, pe când la scriere rezultatele sunt identice indiferent că folosesc un thread sau patru threaduri.
Aici folosesc diverse teste de benchmark pentru a compara rezultatele între unitățile testate.
PCMark 8 de la Futuremark este un program de benchmark ce include și testarea stocării interne. Face asta simulând, timp de vreo două ore, tot felul de operațiuni în programe cunoscute de tip office sau editare și chiar și jocuri, un test care măsoară foarte bine performanța real-world a SSD-ului.
Nu obține viteze maxime, dar prezintă un scor de performanță reală ce uneori are mai multă relevantă decât testele sintetice pe care le fac ulterior.
Anvil Storage
AS SSD
HD Tune arată o citire uniformă și o scriere ce saturează foarte rapid mecanismul intern de cache, viteza scăzând aproape imediat la 100 MB/s, de unde și rezultatele destul de slabe ale unității.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Seria 540 se dovedește un SSD cu performanțe medii. Sunt alternative mai bune pe piață, le găsiți în clasament, care oferă un spor semnificativ de performanță pentru o diferență mult mai mică de preț. IOPS-ul bunicel pe citire îl poate recomanda ca unitate pentru sistemul de operare în soluții cu buget redus, dacă-l găsiți la un preț bun.
Preț: în jur de 480 de lei la PC Garage și eMAG. Citiți toate review-urile de SSD-uri.
« Știri despre tehnologie – 29 ianuarie 2018
Iordania: în orașul antic Petra, una dintre cele 7 minuni moderne ale lumii »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
29/01/2018 la 12:16 PM
Ce treaba are ‘Calitate video foarte bună în aproape toate condițiile uzuale.’ cu SSD-ul ? Cred ca ai un copy paste de la Review-ul Camerei Auto.
george(Citează)
29/01/2018 la 12:19 PM
Se refera la faptul ca e fotogenic.
GabrielG(Citează)
31/01/2018 la 12:45 PM
Am stricat iar copy paste-ul la codul acela cu tabelul de concluzie.
nwradu(Citează)
29/01/2018 la 1:41 PM
Testele astea iau in calcul efectele cauzate de patch-urile pt. Meltdown pe sisteme cu procesoare Intel?
Patch-urile alea duc la o reducere cu 15-30% a ratei de transfer, in special la citiri/scrieri de blocuri de 4k.
Mike(Citează)
29/01/2018 la 2:57 PM
Adevarat.
Aparent, nu e prima oara: https://www.nwradu.ro/2017/08/review-de-ssd-samsung-850-evo-un-best-buy-performant/
Cip(Citează)
29/01/2018 la 7:55 PM
iti dai seama ce review de calitate e cand se termina cu o concluzie de asta :))
john(Citează)