un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review: BenQ W1700, proiector 4K HDR pentru pasionații de filme

8 Jan 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Sunt fan al clasicelor televizoare, dar noul proiector BenQ W1700 vine cu o ofertă ce trebuie luată în seamă de pasionații de filme și seriale: este un proiector 4K Ultra HD ce știe și mod HDR, are dimensiuni chiar compacte pentru un astfel de aparat și costă doar 1900 de euro. Doar 1900 de euro tot sunt mulți bani, dar W1700 poate proiecta o diagonală de 100 de inchi de la o distanță de 3 metri și un pic, iar un televizor 4K HDR de aceeași diagonală costă mult mai mult.

Nu cred că trebuie gândit în termeni de diagonale, deși mai jos sunt și astfel de cifre. Cu un proiector, poți avea o imagine mare cât întreg peretele pe care-l ai la dispoziție, un cinematograf acasă, iar acest W1700 nou lansat pe piața noastră vine și cu specificații hardware pentru performanță bună.

Specificații BenQ W1700:

  • sistem DLP de proiecție, single-chip, rezoluție nativă 4K 3840 x 2160 px, luminozitate 2200 ANSI, contrast 10.000:1, compatibil HDR10, 96% din gamutul de culoare Rec.709, mod 3D
  • lampă cu durata de viață 4000 ore în mod normal, 10.000 ore în mod economic
  • proiecție optimă între 60 și 200 de inchi pe diagonală
  • tehnologie CinematicColor, lentilă cu dispersie redusă, raport distanță proiecție 1,47-1,76, zoom 1,2x
  • 1 port HDMI 2.0, 1 port HDMI 1.4a, 1 port VGA D-sub 15 pini, 1 port USB, minijack audio in, minijack audio out, trigger 12V, RS232, miniUSB
  • difuzor integrat 5 W, telecomandă IR
  • greutate 4,2 kg, dimensiuni 353 x 135 x 272 mm, poate fi montat pe tavan

Preț: apare luna aceasta în magazine, prețul recomandat de BenQ este 1599 euro plus TVA.

CUM ARATĂ PROIECTORUL

W1700 are partea frontală de culoare închisă și restul corpului este alb. Cam ca la orice alt proiector, lentila nu este amplasată în centru, are decupaje mari pentru ventilație în partea dreaptă și difuzorul în stânga și o rotiță mare de focalizare pe partea superioară.

Pe latura inferioară are piciorușe reglabile și inclusiv centrul de greutate marcat. Poate fi montat și pe tavan, în poziție inversă.

Câteva butoane de control sunt pe partea superioară, iar toate porturile se găsesc în spate, unde pare destul de aglomerat, dar nu-i cazul. HDMI 1 este cel de tip 2.0, adică suportă rezoluție 4K la 60 FPS și mod HDR, în timp ce HDMI 2 este de tip 1.4 și suportă maxim 4K la 30 FPS. Intrarea VGA este mai degrabă pusă acolo pentru compatibilitate cu PC-uri vechi, în caz că folosești proiectorul pentru PowerPoint, deși el este clar gândit pentru sisteme home-cinema, iar restul porturilor sunt pentru service sau control de la distanță.

Telecomanda este cea de mai jos și include iluminare pentru a o butona ușor în întuneric. Ideea de a pune butonul Light lângă cel Off nu-i cea mai bună, dar te obișnuiești.

Vă spuneam că este compact. Iată-l pus lângă un alt proiector BenQ de tip Full HD și observați că W1700 este mai îngust, chiar dacă un pic mai înalt. Are dimensiuni și o greutate rezonabilă.

TEHNOLOGIA

W1700 este un proiector de tip DLP, o tehnologie inventată de Texas Instruments și utilizată în marea majoritate a cinematografelor din lume. Acronimul vine de la Digital Light Processing și presupune utilizarea unuia sau mai multor chip-uri numite DMD, Digital Micromirror Device, adică matrici de oglinzi foarte mici, ideal câte una pentru fiecare pixel al imaginii. Oglinzile respective sunt orientabile în diverse poziții între închis și deschis, practic stabilind dacă un pixel este afișat sau nu și cu ce culoare.

Ca analogie, dacă la LCD-uri avem o matrice de pixeli ce se aprind sau sting, la DLP avem o matrice de oglinzi ce lasă sau nu lumina să treacă mai departe. Proiectoarele pot avea un chip DMD care “aruncă” pe ecran pe rând cele trei culori de bază roșu-verde-albastru (RGB) sau trei chip-uri DMD.

Lumina în sine vinde la lampa proiectorului, una foarte puternică. Aceasta este considerată consumabil, iar la W1700 ține 4.000 de ore pe modul Normal și 10.000 de ore în modul Eco, la o putere mai redusă (dar suficientă). 4.000 de ore, apropo, este destul de mult. Dacă te uiți în fiecare zi câte 3 ore la proiector, înseamnă aproape 4 ani de utilizare; fiind gândit pentru home cinema, adică filme și seriale văzute la o calitate bună de un pasionat de așa ceva, nu-i gândit pentru a vedea știrile, așa că viața lămpii este rezonabilă. În modul Eco, înseamnă echivalentul a aproape 8 ani de utilizare în același mod.

Fiind un sistem cu un singur chip DMD, proiectorul W1700 folosește un color wheel pentru a colora lumina. Un color wheel este exact ce vă gândiți că este, o rotiță transparentă din sticlă colorată, utilizată pentru a conferi luminii una dintre culorile de bază înainte ca aceasta să treacă prin sistemul de oglinzi.

În cazul W1700, rotiță este una RGBRGB, adică are 6 segmente colorate conform literelor respective. Se învârte foarte rapid și proiectorul știe să sincronizeze culoarea roții cu poziția oglinzilor din chip-ul DMD. Magia electronicii, nu?

Utilizarea unui singur chip are avantajele sale, de exemplu că nu pot apărea artefacte de culoare ca le sistemele cu trei chip-uri, unde în timp acestea pot pierde alinierea perfectă de la ieșirea din fabrică și canalele de culoare nu mai sunt perfect suprapuse pe ecranul de proiecție.

Senzorul în sine este unul de 0,47 inchi, interiorul proiectorului folosește materiale absorbante pentru a nu permite bleedingul de lumină (obținând un negru intens), iar lentila principală de proiecție are o dispersie scăzută a luminii, obținând o claritate mare a imaginii cu foarte puține aberații cromatice.

Ca tehnologii BenQ, cele de îmbunătățire a imaginii sunt grupate sub denumirea CinemaMaster Video+. W1700 suportă HDR10, un mod HDR foarte popular pentru filme, streaming și chiar și gaming, are funcții de îmbunătățire și alegere automată a nuanțelor de culoare pentru o redare cât mai bună a gradienților, texturilor și chiar și nuanțelor pielii, ba chiar face și sharpening de imagini dacă activați acest mod.

Difuzorul de 5 W este suficient pentru a urmări un film, dar cine investește într-un proiector mai mult ca sigur are și un sistem audio separat de calitate, așa că nu contează așa mult acest aspect.

Mie W1700 mi s-a părut destul de silențios. Ne-am uitat la filme 4K HDR și, deși disipa căldura prin lateral, nu era gălăgios, fiind practic neobservat în funcționare deși era amplasat în fața mea, pe o măsuță.

CUM PROIECTEAZĂ

Ca și la review-urile de televizoare, aici nu sunt multe de zis. Am descoperit că este imposibil de redat prin multe cuvinte imaginea de pe un ecran, iar fotografiile și filmele nu o pot surprinde bine.

Ce să zic, dacă vă plac filmele bune acum veți avea ocazia să le vedeți acasă pe un ecran de dimensiuni foarte mari. Noi ne-am uitat la documentarul Planet Earth 2 de pe discuri Blu-Ray 4K HDR și imaginile au fost senzaționale, în culori vii, cu mișcări fluente. Documentarul este excelent filmat, vi-l recomand indiferent de formatul în care-l veți vedea, deși asemenea scene senzaționale din lumea vegetală și animală merită un sistem de calitate. Urmăriți trailerul său.

Modul HDR, declanșat automat pentru ce-am urmărit noi, scoate în evidentă mai bine detalii din zonele prea întunecate sau prea luminoase. L-am pornit și oprit de câteva ori, ca să compar, și diferența este uneori mică, alteori mare, în funcție de scenă. Pe total, prefer HDR, luminozitatea este mai uniformă pe întreg ecranul  și simți că ai mereu ce privi în orice colț de-al său.

Există și o funcție de accentuare a culorilor, care practic crește saturația. Iată diferența între 0 și maxim:

Există și funcția Pixel Enhancement, care face ceea ce am numi sharpening. Diferența între minim și maxim este foarte vizibilă, chiar brutală aș putea spune.

Ambele sunt opționale. Personal le văd ca fiind utile în situația în care folosești proiectorul pentru a te uita la fotografii sau pentru a juca un joc, momente când astfel de îmbunătățiri de imagine pot fi utile. Pentru filme personal le-aș lăsa dezactivate sau limita la un maxim de 20% din maxim, că o parte din arta cinematografică ține și de focalizare (sau lipsa ei) sau de culorile alese (sau suprasaturarea lor), iar cu 96% din gamutul Rec.709 proiectorul face o treabă bună în a le reprezenta așa cum a vrut regizorul să le surprindă.

Proiectorul are și diverse moduri presetate de culori, de genul Vivid, Sport șamd.

W1700 suportă și 3D, dar nu la rezoluția 4K. În modul 3D rezoluția este limitată automat la 1920 x 1080 pixeli.

Poate că vă întrebați de cât loc aveți nevoie în casă pentru a putea instala un proiector. BenQ oferă o unealtă online pentru acest calcul, o puteți găsi aici. De exemplu, pentru W1700 avem următoarele cifre:

  • de la 2 metri distanță, proiectorul afișează o imagine de 62 inchi diagonală (156 cm).
  • de la 3,2 metri distanță, proiectorul afișează o imagine de 100 inchi diagonală, cum vă ziceam mai sus (254 cm). Asta înseamnă 2,2 metri lățime cu 1,2 metri înălțime, una la care rezoluția 4K este ceva necesar.

Apropo, în ciuda acestor performanțe bune, W1700 este totuși la baza piramidei în gama proiectoarelor home-cinema de la BenQ. Știu că pare ciudat, dar face parte din seria CineHome, adresată pasionaților de filme și seriale, cei care vor să le urmărească în condiții foarte bune, poate și cu ceva gaming pe proiector. BenQ mai are proiectoare și în gamele CinePrime și CinePro, la prețuri ce cresc, desigur, cu diferențe la senzorul DMD, urcând la acoperire 100% pentru Rec.709 și DCI-P3, chiar și certificare THX și probabil și alte funcții.

INTERFAȚĂ

Am pus mai jos fotografii cu aproape toate meniurile proiectorului. Interfața este disponibilă și în limba română, iar funcția de keystone automat (care reglează trapezul imaginii) este utilă în instalarea foarte rapidă a proiectorului fără cunoștințe tehnice avansate despre acesta.

Puteți configura, în rest, aproape aceleași lucruri ca și la un televizor sau un monitor, precum funcții avansate de imagine, gamma, temperatură de culoare, reglaje fine pe fiecare canal de culoare șamd.

Ca raport de aspect, proiectorul lucrează nativ în 16:9, dar poate fi ales și un 2,4:1, echivalentul aproximativ al unui monitor ultra-wide. Există și un contor de utilizare a lămpii, iar în funcție de modul de utilizare se calculează un timp echivalent.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Calitate video foarte bună.
  • Posibilitatea de a avea imagini de mari dimensiuni, limitate doar de peretele pe care se proiectează.
  • Preț rezonabil comparativ cu un televizor cu performanțe asemănătoare.
  • Meniurile răspund cu întârziere la comenzi.

CONCLUZIE

BenQ W1700 este o surpriză plăcută, o dovadă că proiectoarele au ajuns, cel puțin pentru mine, în momentul în care pot reprezenta o alternativă mai bună și mai ieftină la un televizor de top. Dacă vă uitați des la filme, dacă vreți un cinematograf la voi acasă, analizați posibilitatea unui astfel de proiector.

Preț: recomandat de BenQ 1600 euro fără TVA, apare în curând în magazine.

asus s5507

    6 comentarii

  1. Nu prea am avut de-a face cu proiectoarele in viata asta, poate prin baruri, unde mai rula cate un meci. Dar ma gandesc ca in discutia despre calitatea imaginii venita din proiectoare nu ar trebui sa lipseasca detaliile despre ecranul pe care se proiecteaza.

      (Citează)

  2. Cat costa lampa?

      (Citează)

  3. Din experienta proiectorului acasa:

    1. Face zgomot cam ca un PC. Deh, ventilatorul.
    2. Difuzorul ala incorporat e bun doar cand scoti proiectorul pe terasa si te uiti cu prietenii la un meci si nu conteaza ca se aude ca din WC.

      (Citează)

  4. Un link util si pentru a vedea daca merita rezolutia 4K vis-a-vis de raportul dintre distanta de vizualizare si diagonala. Pentru HDR si un gamut bun, in schimb, as face un upgrade :D.
    Calculatorul acela mi-aduce aminte de cate calcule am facut pana sa-mi iau proiectorul si ecranul. Intr-adevar, specificatiile difera intre proiectoare si e bine sa pui pe hartie inainte dimensiunea ecranului (daca alegi sa proiectezi pe perete, ai o flexibilitate mai mare) si zoom-ul proiectorului. Un ecran bun este cel de la Elitescreens, unul din cele care se retracteaza lent. Sau cele electrice, mai ales daca ai loc si in plafonul de rigips sa il ascunzi elegant.

    Zgomotul proiectorului este acolo, dar nu e deranjant daca te uiti la TV (sport, concerte) sau filme, daca ai si un sistem de sunet ok. Pacat sa dai banii pe proiector si sa te folosesti de difuzorul lui. Mai deranjant la el este in timpul zilei, daca nu poti face suficient intuneric.

      (Citează)

  5. Un proiector nu poate avea perfectiunea geometrica, contrastul sau sunetul unui televizor. Sistemul de proiectie, oricat de bun ar fi el, este limitat de fizica.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus