un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

O idee bună despre reciclarea selectivă văzută la ParkLake

15 Jan 2018  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

17 comentarii

Uitați o idee bună despre colectarea selectivă a deșeurilor.

M-am întrebat mereu dacă în food court-ul din ParkLake trebuie să-ți duci tu tava după ce termini de mâncat la un coș de gunoi sau au ei angajații lor care le iau de la mese. Veți spune că normal este să-ți duci tu tava, dar în ParkLake nu sunt semne în această privință, iar locurile “de dus tava” nu sunt clar marcate.

Am discutat recent cu managerii centrului comercial despre diverse lucruri și, da, în ParkLake poți lăsa tava la masă după ce mănânci. Au ei oameni care vin să o ia de acolo și spală și masa după aceea. Mai important, însă, este că adunând ei tăvile au posibilitatea de a arunca deșeurile lăsate pe ele pe categorii: carton la carton, plastic la plastic, resturile alimentare la resturi alimentare și ce-or mai avea acolo în spațiul unde se face acest lucru.

Treaba asta vine nu doar din dorința de a recicla deșeuri și salva planeta, ci ca o reducere de costuri. Am înțeles că o sumă de bani se întoarce centrului comercial prin sortarea colectivă, deși nu mi-a fost clar dacă respectivii bani apar prin valorificarea plasticelor sau, mai probabil, pentru că tarifele de ridicare a gunoiului sunt mai mici dacă acesta este deja sortat (aici fiecare centru comercial sau firmă știe mai bine cum are contractul cu firma de salubrizare).

Cu alte cuvinte, nu doar că ajută la reciclarea materialelor, dar economia de bani permite angajarea oamenilor care să ridice aceste tăvi și să curețe food court-ul.

M-am gândit un pic că, din câte știu eu, în alte centre comerciale nu se întâmplă acest lucru, de obicei gunoaiele aruncându-se la grămadă într-un coș de către cei ce duc tava sau de personalul mallului. Din marile lanțuri de fast food, McDonald’s folosește tot un coș unic pentru ce aruncă clienții, în schimb KFC are (cel puțin în unele locații) sortare selectivă și probabil că o bună parte dintre clienți aruncă pe categorii ce le rămâne în tavă. Eu așa fac. IKEA are puncte unde colectează tăvile și apoi nu știu dacă sortează deșeurile din ele, dar s-ar putea să o facă.

Aici n-ar strica mai multă educație generală privind materialele. Paharele de suc unde intră, la carton sau, pentru că au capac de plastic, la plastic? Nu-i vorba doar de fast-food-uri, ci în general despre conceptul de reciclare, care în București este cvasi-necunoscut.

Oricum, ideea îmi place. Cred că mai multe localuri cu tăvi și mai ales centrele comerciale ar trebui să treacă de la “du-ți tu tava și aruncă resturile la gunoi” la “ți-o luăm noi de la masă, că vrem să sortăm deșeurile” sau măcar la “du-ți tu tava, dar las-o la un punct de strângere și aruncăm noi la gunoi ce-i în ea” (IKEA style).

Înapoi la ParkLake, mi-am semnalat și alte lucruri mișto prin centrul comercial. De exemplu, tot la food court sunt puncte pentru cei cu bebeluși, unde pot încălzi mâncarea lor și au și săpun și apă pentru a se spăla rapid pe mâini. Asta ajută mult, nu mai e nevoie ca părintele să strângă tot calabalâcul de la masă doar pentru a ajunge rapid la o toaletă ca să se spele pe mâini în caz că are nevoie.

I-am întrebat și ce fac cu porumbeii care intră cumva în centrul comercial, mai ales că în sus au tot felul de pasarele și structuri metalice decorative, perfecte pentru cuiburi de păsări. Mi-au spus că politica Sonae Sierra este să-i prindă și să-i dea afară, nu să-i omoare.

Eu aveam impresia că porumbeii sunt tăntălăi care intră din greșeală prin vreo trapă deschisă și apoi nu știu pe unde să mai iasă, dar se pare că nu e așa. Mi-au spus că dimineață, când se deschid automat niște trape pentru aport de aer natural, porumbeii așteaptă cuminți lângă ele și apoi intră pe picioarele lor înăuntru, mergând, nu zburând.

Nu în ultimul rând, am văzut zona interzisă publicului unde se află toate pompele și sistemele de climatizare ale centrului comercial. Pe acoperișul acestuia sunt probabil kilometri întregi de tubulatură, la fel și în interior, iar instalațiile și pompele și chillerele și boilerele se află în camere speciale, de mari dimensiuni, aflate la ultimul nivel.

Am văzut acolo tot felul de echipamente de control și comandă, interfețe color, ba chiar aveau și aplicație de telefon din care puteau monitoriza sistemul. Există un BMS, Building Management System, care controlează automat totul în funcție de scenarii predefinite și de temperaturile ambientale, pornește instalații, deschide trape, activează ventilatoare șamd. Totul are și redundanță, desigur.

 

Aici mai jos vedeți un con făcut din jucării donate de vizitatorii mallului, jucării ce vor ajunge la diverse centre de plasament. Îmi place ursul mare pus ca moț.

asus s5507

    17 comentarii

  1. De ce nu incurajez sa iti duci singur tava la final:
    – sunt oameni platiti pentru asta. Daca o vei face dispare un post, practic ajuti sa dea afara un om platit pentru asta.
    – cine strange dupa tine, sterge si masa. Nu cred ca vrei sa stai la o masa murdara. Ar trebui sa stearga si scaunele, dar trebuie sa il/o duca si capul pentru asta, nu se intampla mereu.

      (Citează)

  2. Intotdeauna mi s-a parut o insulta sa duc tava la gunoi de unul singur la McD si nu o fac niciodata. E un local, ffs, ce te astepti, sa spal si farfuria dupa ce mananc in ea?

      (Citează)

    • Țăranu’ tot țăran…

        (Citează)

    • ffs, e vorba de respect fata de cel care urmeaza sa manance la aceeasi masa… dupa logica ta, ai putea sa iti lasi si jucii pe masa ca na, sa vina cineva sa ii ia… fuck off, sunteti mai maimute decat maimutele din jungla, abia astept sa prind un nesimtit d-asta ca tine care isi lasa resturile acolo unde ia masa, sa ii rup putin capul…

        (Citează)

    • McD e un restaurant tip fast-food iar astea functioneaza diferit de cele normale, respectiv ca sa fie fast food trebuie sa nu aiba chelneri care sa-ti ia comanda, nici farfurii de spalat (unde ai vazut tu farfurie de spalat la McD) si altele.

      si clientii trebuie sa elibereze mesele ca sa nu se piarda timp pentru urmatorii clienti.

      dar presupun ca trebuie sa ti se intampla si tie sa nimeresti la o masa la care a stat inaintea ta unul ca tine ca sa intelegi de ce trebuie sa duci tava cand mananci la McD.

      bineinteles, faptul ca majoritatea oamenilor fie inteleg de ce, fie nu inteleg dar au bun simt, face posibil pentru nesimtitii ca tine sa nu duca tava.

        (Citează)

  3. Ipo, dacă ai acceptat că îți duci singur mîncarea la masă după ce o cumperi (nu vine chelnerul), și de asemenea că intri și nu știi dacă găsești masă sau nu (nu te duce chelnerul la masă), poți accepta și că strîngerea mesei e tot treaba ta.

    Asta e, vreo să mănînci la prețul minim, renunți la niște servicii. Altfel, mergi la Ritz și plătești de N ori mai scump.

      (Citează)

  4. La treaba cu reciclarea e o problemă: nu se prevede explicit un loc unde să arunci mîncarea rămasă, respectiv să verși băutura rămasă.

    Eu mă duc cu tava și arunc conținutul tăvii, cu tot cu resturi de mîncare și eventual juma’ de pahar de cola, în coșul mare, că n-am un alt loc. Se face un amalgam mizerabil. Farfuriile și plasticele alea vor fi plină de o melasă din resturi alimentare.

      (Citează)

  5. Nu au auzit de plase de sârmă pentru porumbei? e mai simplu și mai ieftin…

      (Citează)

  6. Putin offtopic
    Carucioarele la unele hypermarcheuri sunt jegoase de.a dreptul. Nu cred ca le spala igienizeaza nimeni.

      (Citează)

  7. intereseaza pe cineva?

    Lichu:
    Putin offtopic
    Carucioarele la unele hypermarcheuri sunt jegoase de.a dreptul. Nu cred ca le spala igienizeaza nimeni.

      (Citează)

  8. Eu știu că hârtiile/cartoanele pătate cu ulei sau grăsimi nu se reciclează. La fel cu șervețelele, iar ambalajele de plastic trebuie clătite înainte de a fi puse la reciclare. Hârtiile pătate cu grăsimi pot contamina tot lotul și acesta se aruncă cu totul. Nu cred că cei din Parklake fac asta. Poate cel mult recuperează sticlele de plastic.

      (Citează)

  9. deplictis:
    ffs, evorba de respect fata de cel care urmeaza sa manance la aceeasi masa… dupa logica ta, ai putea sa iti lasi si jucii pe masa ca na, sa vina cineva sa ii ia… fuck off, sunteti mai maimute decat maimutele din jungla, abia astept sa prind un nesimtit d-asta ca tine care isi lasa resturile acolo unde ia masa, sa ii rup putin capul…

    Cel mai convenabil McD pentru mine e cel de la Buzesti, data si ora elege-le tu.

      (Citează)

  10. Robo:
    McD e un restaurant tip fast-food iar astea functioneaza diferit de cele normale, respectiv ca sa fie fast food trebuie sa nu aiba chelneri care sa-ti ia comanda, nici farfurii de spalat (unde ai vazut tu farfurie de spalat la McD) si altele.

    si clientii trebuie sa elibereze mesele ca sa nu se piarda timp pentru urmatorii clienti.

    dar presupun ca trebuie sa ti se intampla si tie sa nimeresti la o masa la care a stat inaintea ta unul ca tine ca sa intelegi de ce trebuie sa duci tava cand mananci la McD.

    bineinteles, faptul ca majoritatea oamenilor fie inteleg de ce, fie nu inteleg dar au bun simt, face posibil pentru nesimtitii ca tine sa nu duca tava.

    Pe principiul asta poate ar trebui sa-mi lase si un mop la indemana, sa sterg urmele de pe gresie cand plec, daca am avut zapada pe pantofi.

      (Citează)

    • insisti aiurea cu chestia asta si sper ca e din cauza ca esti in defensiva si nu pentru ca nu ti-ai da seama ca gresesti.

      cel mai simplu ar fi sa accepti ca fast food-ul nu e pentru tine si gata.

      dar tu vrei si avantajele fast food-ului (nu pierzi mult timp cu masa, pret ceva mai mic) si avantajele unui restaurant clasic legate de servire, iar asta e posibil doar pe timpul celorlalti clienti, ceea ce nu e fair.

      serios, tu cum te simti cand te duci la McD si singura masa libera e plina de resturile aluia care a mancat inainte?
      sigur ca pana la urma va veni cineva sa o ia, dar trebuie sa astepti, ceea ce e impotriva ideii de fast food, asa ca esti nevoit sa o duci tu. E placut?

      dar cum ar fi daca toata lumea ar proceda ca tine?

        (Citează)

  11. Robo:

    serios, tu cum te simti cand te duci la McD si singura masa libera e plina de resturile aluia care a mancat inainte?
    sigur ca pana la urma va veni cineva sa o ia, dar trebuie sa astepti, ceea ce e impotriva ideii de fast food, asa ca esti nevoit sa o duci tu. E placut?

    Simt ca am intrat intr-un fast food cu salariati indolenti daca dureaza mai mult de 2-3 minute pana cand se elibereaza masa.

      (Citează)

    • for fuck’s sake: nr de angajati pentru debarasare la un fast food este subdimensionat fata de nr. de mese, tocmai pentru ca asa e modelul de business de fast food, respectiv se bazeaza pe faptul ca un procent mare de clienti isi duc tava la gunoi cand termina.

      vad ca tii neaparat sa ma convingi ca esti toapa.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus