un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

MicroLED este o nouă tehnologie în domeniul televizoarelor

18 Jan 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Momentan există trei tehnologii principale în domeniul televizoarelor:

  1. LCD-ul clasic, unde cristalele lichide ghidează lumina generata de niște LED-uri albe, ceea ce numim uneori și LED TV.
  2. OLED, unde lumina este generată chiar de mici LED-uri organice multicolore.
  3. Quantum Dots sau QLED, unde nanocristale strălucesc când sunt iluminate și generează culorile dorite.

Nu intru în mai multe detalii, că le-am explicat în glosarul cu termeni televizorești.

Samsung a prezentat la CES un nou tip de televizor bazat pe tehnologia microLED, adică LED-uri foarte mici, suficient de mici încât să poate fi clasicii subpixeli RGB ai matricilor televizoarelor.

Culmea, este abreviată uneori mLED, deși în limbaj tehnic prescurtarea de la micro este u (litera miu din greacă) sau u, adică ar trebui să-i zicem uLED.

Ca ansamblu, este același lucru ca și la OLED. Diferența vine din modul de producere a LED-urilor.

OLED înseamnă Organic LED; nu vă gândiți la plante și animale, ci la substanțe ce aparțin chimiei organice. OLED-urile sunt făcute cu tot felul de polimeri sau alte substanțe ce includ compuși organici. MicroLED-urile sunt făcute cu substanțe anorganice, de exemplu nitrat de galiu și nitrat de indiu, exact ca LED-urile astea normale de le avem cu toții prin jur, doar că acum au reușit să le producă într-o rețea foarte fină (microLED-urile au câțiva microni) și să le controleze suficient de rapid pentru a putea fi făcut un televizor cu ele.

Utilizarea altor materiale pentru a crea LED-urile vine cu avantaje mari:

  • luminozitate mult mai mare: de peste 20 de ori mai mare, zic unii, ceea ce înseamnă și contrast mult mai bun.
  • viață mult mai lungă față de OLED, deși și acele televizoare țin fără probleme peste 10-15 ani.

Fiind tehnologie asemănătoare cu OLED, preia un alt mare avantaj de acolo: culoarea neagră este chiar neagră pentru că se sting LED-urile din acea zonă.

Cum ar fi, numai avantaje, nici un dezavantaj dincolo de cel de moment: pentru că este o tehnologie nouă, este și scumpă, iar stabilizarea ei pentru producție de masă va dura ceva timp. Ca idee, microLED-urile se studiază încă din anii 2000.

Până acum, singurul televizor microLED prezentat public este cel numit The Wall de la Samsung, de 146 de inchi (3,7 metri diagonală!). Este făcut din alipirea de multe paneluri microLED, exact ca la un videowall stradal sau de conferințe, doar că fără ca îmbinările să fie vizibile.

sursa foto: Digital Trends.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Nu știu ca sa zic .Trebuie sa o întreb pe Vasilica (noul PM) sigur se pricepe :-( .Poate la asta .
    Scuze ,sunt oripilat.

      (Citează)

  2. microLED pare sa fie viitorul si nu OLED. Practic toate avantajele OLED-urilor le gasim si la microLED. Partea interesanta e ca microLED-urile nu vor suferi de burn-in asa cum sufera OLED-urile. Abia astept sa le vedem si pe telefoane si tablete.

      (Citează)

    • Acum să vedem și prețul tehnologiei. Că dacă e mult mai scumpă decât OLED, nu mai contează că microLED ține 50 de ani și OLED doar 25 de ani.

        (Citează)

  3. O micro corectura “cristalele lichide ghidează lumina generează de niște”
    :)

      (Citează)

  4. nwradu:
    Acum să vedem și prețul tehnologiei. Că dacă e mult mai scumpă decât OLED, nu mai contează că microLED ține 50 de ani și OLED doar 25 de ani.

    Si OLED-urile au fost scumpe la inceput. Si inca sunt, de fapt. Nu prea gasesti OLED sub 1200 de euro.

      (Citează)

  5. Stau si ma intreb, totusi cum obtine culoarea neagra? Daca se stnge mLED ul ar trebui sa vezi acel led stins. Care LED trebuie sa aiba ceva transparent cat de cat. Nu poate fi perfect negru!!!

      (Citează)

  6. Am o senzație de deja vu: caută Crystal LED… Pe la CES-ul din 2012 Sony anunța cam aceeași chestie. Până la urmă nu au lansat comercial produsul, dacă nu mă înșel…

      (Citează)

  7. Cmon, u e u. Ca u de la Udrea. Miu e μ, de la micro. Alt+230 în Windows :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus