►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Vă spuneam că iordanienii au o zonă pe care o numesc Triunghiul de Aur al turismului: Petra, orașul antic sculptat în piatră, deșertul Wadi Rum, unde te simți probabil ca pe planeta Marte, și Aqaba, oraș-stațiune la Marea Roșie.
Aqaba (se pronunță acaba) mi-a adus aminte de stațiunile spaniole de pe Costa Brava. Hoteluri pentru diverse bugete, străduțe cu magazine, restaurante și terase, palmieri, spații verzi, plajă, mare, soare șamd, cu munții pe fundal. Am înțeles că noaptea sunt și destule cluburi în zonă. Cel puțin asta este situația în zona “dinspre apă”, orașul având și cartiere rezidențiale normale, desigur.
E un loc bun pentru a petrece un sejur de câteva zile în Iordania, plecând de acolo în excursii de o zi spre Petra și Wadi Rum. Aqaba are aeroport, iar în martie 2018 se lansează un charter al Prestige Tours, zbor direct din București operat de compania aeriană Royal Jordanian. Alternativa ar fi să zburați la Amman, există o cursă TAROM directă, dar capitala statului este la vreo 6-7 ore distanță cu mașina de Aqaba, ceea ce poate fi incomod (mai ales că TAROM aterizează la 3 noaptea acolo).
Lângă Aqaba se află Tala Bay, la vreo 10 minute cu autobuzul, un golf unde s-au dezvoltat mai multe complexuri hoteliere de lux. Noi am stat la Movenpick Resort & Spa Tala Bay, care arată așa cum te aștepți de la un resort de lux: mai multe restaurante și baruri, camere mari și luxoase, cu balcon mare de pe care să privești marea, mai multe piscine de mari dimensiuni, palmieri, cactuși, terasă în aer liber pentru luat masa, plajă mare și, desigur, înghețată marca Movenpick, care este delicioasă.
Mai mult, am văzut de ce Marea Roșie este considerată foarte atrăgătoare pentru scufundări și snorkeling: este foarte limpede, iar coralii de la care a căpătat numele probabil sunt casa multor specii de pești și alte viețuitoare acvatice. De pe pontonul de pe plaja hotelului am văzut tot felul de pești colorați sau meduze albastre înotând liniștite acolo pe lângă mal.
Lângă Aqaba, dincolo de palatul regal de pe malul mării, iordanienii dezvoltă un proiect de anvergură numit Ayla. Au întrerupt linia țărmului, au săpat mult în interior și au lăsat marea să invadeze o porțiune mare de teren, iar cu pământul excavat au creat insule artificiale și un sistem de lagune unde acum dezvoltă noi reședințe și hoteluri pentru turism. În total, 4,3 milioane de metri pătrați au devenit, din pământ arid, o oază de lux.
Proiectul Ayla va fi costat câteva miliarde de dolari la finalizare. Pe câteva insule se construiesc blocuri, să le zicem vile, cu 582 de apartamente de diverse dimensiuni, cu mai multe terase, inclusiv pe acoperiș, ba chiar și cu ponton pentru ancorat iahtul personal în fața casei.
Alte insule sunt rezervate unor hoteluri, din care în vară se va deschide primul, un Hyatt Regency. În partea de nord se află un teren de golf cu 18 cupe, drumurile sunt deja asfaltate, trotuarele la fel, iar în viitor vor avea acolo și magazine și restaurante și tot ce e nevoie pentru o comunitate mică într-o zonă de lux.
Au ceva de muncă. Una dintre lagunele create artificial prin excavare este la un nivel mai sus decât Marea Roșie, așa că pompează zilnic aproximativ un milion de metri cubi de apă în ea, din mare, iar apa curge înapoi printr-o micuță cascadă. Electricitatea vine de la panouri fotovoltaice instalate dincolo de terenul de golf și care generează 5 MW. E frumos proiectul, găsiți mai multe informații pe site-ul ayla.com.jo, inclusiv fotografii detaliate din fiecare an al construcției. Dacă vreți să vedeți un before și after bun, în luna mai 2012 au inundat zona, găsiți momentul în fotografii.
Au, desigur, și plaje acolo (în total vor fi 17 la număr), dotate deja cu tot ce e nevoie, de la fotolii și paturi și până la hamace montate în apă, baruri și restaurant, agrement nautic șamd. Turiștii viitorului hotel Hyatt din zonă vor avea cum să se bucure de zonă, iar de cei ce-și permit să dea 300k, 500k și poate chiar 1.000.000 de dolari pe un apartament acolo nici nu mai zic, doar îi invidiez.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
21 comentarii
31/01/2018 la 8:04 AM
De la Aqaba la Amman sunt cam 4h de mers cu mașina,nu 5-6h, și merită inchirierea ei, că te poți deplasa la Petra sau Marea Roșie apoi.
Iar biletul de la Prestige Tours are un preț exorbitant, fix dublu față de ofertele Tarom(275e vs 133e) iar perioada este foarte limitată,parca martie-iulie(când e ffff cald).nu mai zic că are curse doar vinerea, deci vrand-nevrand tre sa stai 7 nopți acolo.
Tano(Citează)
31/01/2018 la 12:04 PM
Nu prea mi-a plăcut condusul pe acolo. Benzile de pe șosea sunt orientative, toți își dau flash-uri ca să arate intenția de a trece unul pe lângă altul pe benzi diferite, mai sunt gropi, sunt filtre multe de poliție. Închiriatul e pentru cei ce fac asta des, altfel mai bine cauți o formă de transport public între localități.
nwradu(Citează)
31/01/2018 la 9:39 AM
Arata foarte bine “triunghiul” , ma atrage , dar este safe zona?
Si nu ma refer la hoti de buzunare
Marian(Citează)
31/01/2018 la 10:09 AM
Dap, intamplator e o ţară foarte safe, nici nu exista o atentionare pe MAE despre Iordania (desi exista pentru multe alte ţări considerate mai safe). Politia (si serviciile secrete) sunt foarte eficiente in Iordania.
Tano(Citează)
31/01/2018 la 12:04 PM
Mie mi s-a părut foarte ok. Au avut un atentat în 2005, au luat măsuri, de atunci nimic.
nwradu(Citează)
31/01/2018 la 10:15 AM
ok, we get it, ai facut un deal cu prestige tours.
nu am nici o problema cu asta si articolele sunt chiar interesante, doar ca nu reusesc sa inteleg de ce nu vrei sa pui P-ul ala in titlu.
Robo(Citează)
31/01/2018 la 10:33 AM
Publicitate sunt articolele plătite, nu faptul că-mi place mie sa scriu detaliat despre fiecare localitate văzută. Dacă s-ar marca prin P toate articolele scrise după conferințe, review-uri, test drive-uri și ce altceva mai pun la dispoziție companiile pentru încercat, 80% din internet ar fi așa.
nwradu(Citează)
31/01/2018 la 11:14 AM
eu zic ca daca fac un deal cu o agentie de turism in care ea ma trimite pe banii ei intr-un loc iar eu trebuie sa scriu dupa aia despre acel loc, e clar publicitate, chiar daca nu mi-a dat cash in mana (se cheama barter, nu?)
de fapt imi amintesc ca am mai primit raspunsul asta de la tine, anume ca pui (P) doar daca primesti cash – ceea ce mi se pare super-amuzant, sincer sa fiu :)
in fine, nu e foarte important, era mai mult o curiozitate personala.
Robo(Citează)
31/01/2018 la 12:05 PM
Dacă o firmă mă trimite pe banii ei să văd un nou monitor și să scriu despre asta, e tot publicitate?
Eu vreau să cresc secțiunea de Turism a blogului tocmai ca să pot merge și vedea mai multe astfel de locuri și, în schimb, să scriu articole despre ce-i acolo.
nwradu(Citează)
31/01/2018 la 1:14 PM
Da, e tot publicitate. Unde crezi ca se reflecta cheltuiala aia in contabilitatea firmei? La cheltuieli de marketing sau la cheltuieli cu combustibilul (de exemplu).
Chiar ei cand o firma sponsorizeaza o cauza sociala (de ex da bani pentru un orfelinat si tu scrii pe blog), tot publicitate e si unii blogger-i marcheaza ca atare.
Ca daca n-ar fi publicitate nu ar fi nevoie sa mentionezi numele firmei. Daca l-ai mentionat, e publicitate si gata.
Nu-i nimic condamnabil sa faci asta, din contta mi se pare ca mai rau e cand incerci sa o dai cotita de parca ti-ar fi rusine ca primesti bani sau alte foloase materiale pentru ceea ce faci.
Robo(Citează)
31/01/2018 la 10:23 AM
ce e asa pustiu pe acolo?
Radu(Citează)
31/01/2018 la 3:36 PM
Pustiu va si ramane. Cu toate articolele blogosferei si cu toate piscoturile mancate nu ma trage Iordania nici daca imi promit mormant in Petra. Baga bani degeaba baietii aia, pacat.
GabrielG(Citează)
31/01/2018 la 10:32 AM
N-ar fi fost o idee rea daca tot e advertorial sa-l marchezi ca atare.Articolul e interesant dar tot publicitar ramane.
P.S :Piscot…piscot.Lasati piscoturile sa vina la mine. :) (Asta a fost o” rautate” gratuita.)
Andrei(Citează)
31/01/2018 la 12:08 PM
Îți dai seama, toate blogurile de turism, toate documentarele, tot ce vezi la canalele de travel șamd e de fapt publicitate. Consideră tu de la început asta și gata.
nwradu(Citează)
31/01/2018 la 10:35 AM
Salut. Se serveste alcool in Iordania? Gen o bere / un pahar de vin la terasele de acolo, nu neaparat la hotel. Merci
Marius(Citează)
31/01/2018 la 12:07 PM
Unele au, da, dar nu toate. Găsești vin și bere (Amstel și Heineken par a fi foarte populare), sunt multe magazine de cumpărat alcool, au și baruri.
nwradu(Citează)
31/01/2018 la 4:50 PM
Apropos de terorism in Iordania: e un “butoi cu pulbere”. https://www.counterextremism.com/countries/jordan
Nu recomand.
Andrei(Citează)
31/01/2018 la 6:32 PM
E interesant locul “decat” pentru un city break. Altfel in banii aia faci Egipt si cu mult mai multe chestii faine.
Virgil(Citează)
02/02/2018 la 5:08 PM
dacă o firmă îți plătește drumul să vezi un nou monitor, nu este publicitate. Ți-au plătit un serviciu independent de acel produs, ți-aqu facilitat accesul la produs în scopul review-ului.
Dacă o firmă îți FACE CADOU acel monitor, este publicitate. La fel diferența între a avea un telefon pt review pe care îl dai înapoi, sau o mașină pe care o conduci 1 săpt și o dai înapoi, față de cazul în care primești cadou (sau la preț puternic redus) acel telefon sau mașină.
La fel, dacă firma Prestige sau care o fi, te-a trimis pe banii ei în excursie ca să scrii despre excursie, este CATEGORIC publicitate (inclusiv faptul că ți-au subvenționat doar o parte din excursie, să zicem).
Legea spune explicit că și veniturile în natură sînt tot venituri. Parcă pe Ponta îl luaseră la interogat pt o mașină pe care o primise (în natură) de la o firmă cu care avea ceva legături.
Oricum tu nu ești obligat să pui acel (P) – este între tine și fisc ce venituri încasezi, nu între tine și cititori, dar dacă-l pui, fii cinstit și consecvent și pune-l în toate cazurile care corespund.
alias(Citează)
02/02/2018 la 8:59 PM
Nu pricep diferența. Tot în străinătate m-au trimis ca să văd ceva și sa scriu despre asta.
nwradu(Citează)
03/02/2018 la 11:45 AM
Păi ce vinde firma X ? monitoare. Ce ar putea cumpăra cititorul ? tot monitoare. Ar fi interesat cititorul de rînd de “o excursie în țara X la un tîrg” ca să VADĂ acel monitor? nu, pt că nu mă interesează să VĂD monitorul, mă interesează să îl AM. Nici ție nu ți-au DAT acel monior, deci nu ai beneficiat de pe urma firmei X.
Excursia aia pt a vedea monitoare a avut și avantaje dar și dezavantaje (ai consumat timp; după ce o persoană face N excursii pe la tîrguri, nu mai e așa o distracție, e mai mult muncă, sculat devreme, aleggat după avioane; și eu la un moment dat am ajuns să refuz drumuri în străinătate după ce le tot făcusem, în cadrul unei colaborări – ajungeam să zic ok, hai să discutăm prin mail, nu mai tot vin eu la voi acolo).
În cazul firmei prestige aș putea cumpăra o excursie de la ei. Dacă ție ți-au dat exact acea excursie, înseamnă că ți-au dat pe gratis EXACT PRODUSUL pe care îl vînd.
Deci în primul caz – nu ți-au dat monitorul – nu ți-au dat produsul
În al doilea caz – ți-au dat excursia, deci EXACT produsul.
alias(Citează)