un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Falcon Heavy a fost amplasată pe rampa de lansare

5 Jan 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Falcon Heavy se pregătește pentru lansare, prima rachetă fiind amplasată pe rampa de lansare pentru un test inițial. Cel mai probabil primul zbor va fi cândva luna aceasta, chiar dacă o dată exactă nu a fost anunțată. Cel mai probabil nu se va termina cu bine, că așa este domeniul rachetelor, de multe ori înveți din greșeli.

Falcon Heavy va fi cea mai mare rachetă operațională din lume, în termeni de greutate transportabilă pe orbită. Payload-ul ei (54 tone) va fi de două ori mai mare decât al rachetei Delta IV Heavy și va costa doar o treime din prețul acesteia, spune site-ul SpaceX. Prin comparație, Ariane 5, racheta europeană, ridică maxim 16 tone, iar Soyuz – 8 tone.

De-a lungul istoriei aerospațiale, doar Saturn V a fost mai mare, o rachetă uriașă construită de SUA pentru a lansa majoritatea misiunilor Apollo către Lună. Putea ridica 140 de tone, dar ultima dintre cele 13 lansări a avut loc în 1973.

Cu alte cuvinte, Falcon Heavy este un pariu îndrăzneț pentru Musk. Ar putea fi prea mare pentru nevoile curente și viitoare, mai ales dacă vine vreo nouă criză, la fel cum și Airbus A380 este considerat prea mare pentru nevoile curente în lumea avioanelor, dar ar putea fi și racheta care ridică pe orbită instalații de amploare pentru explorarea spațiului.

Cum face asta? Este alcătuită, practic, din trei rachete Falcon 9 puse la un loc ca prim etaj al rachetei, adică în total 27 de motoare tip Merlin. Cele trei rachete sunt reutilizabile, planul este ca în viitor acestea să aterizeze înapoi pe Pământ după lansare, cum deja SpaceX a demonstrat că poate face. Un al doilea etaj este format dintr-un singur motor Merlin ce va duce încărcătura pe orbită în etapele finale ale zborului.

Iată imagini cu Falcon Heavy amplasată la Kennedy Space Center. Din câte știu, un static fire test înseamnă că vor porni motoarele, dar la putere mică, astfel încât racheta nu se va ridica de la sol cu această ocazie. Mașina s-ar putea să fie amplasată acolo ca glumă, Musk nu a zic clar dacă glumește sau nu că va trimite în spațiu primul Roadster nou.




 

asus s5507

    11 comentarii

  1. Musk este un vizionar care isi duce visele la indeplinire !
    In mod sigur va trimite oameni pe Marte, in timp ce NASA bate pasul pe loc.

    La Falcon impresionanta este aterizarea verticala care pare ireala:
    https://www.youtube.com/watch?v=f5mVY9GVaeA

      (Citează)

    • In privinta explorarii spatiului SUA au o politica similara cu cea avuta de Marea Britanie in 1600 in ceea ce priveste comertul si expansiunea. In loc sa fie o actiune exclusiv a statului au lasat privatii sa faca asta. Asa cum era inainte Compania Indiilor de Est.

        (Citează)

  2. Chiar va trimte Roadster-ul (dar e cel vechi). Alternativa era balast, dar sa trimiti o masina in spatiu (daca chiar va ajunge si nu face un rapid unscheduled disassembly) este o idee geniala de marketing.
    Sigur se va viraliza video-ul cu masina plutind in spatiu.

      (Citează)

  3. Hold-down test fire next week. Launch end of the month – asa zice mister Musk

      (Citează)

  4. era frumos de vazut cum explodeaza o racheta pana acum.
    next step e bum-bum-bum, 3 rachete dintr-un foc, sa zic asa. se pune ca un mic cutremur de la atatea explozii?

    faza cu masina e o mizerie de excitat tocilarii, prefer sa ignor subiectul.

      (Citează)

  5. Vă daţi seama că aşa cum altă generaţie vedea la televizor aselenizarea, aşa trăim noi azi istoria când se fac marile progrese în tehnologia spaţială?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus