►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Un alt articol tradițional pentru un final de an, aceasta este părerea mea foarte subiectivă despre ce s-a întâmplat în domeniul tehnologiei mainstream din jurul nostru în 2017. E un fel de retrospectivă a lucrurilor pe care le-am reținut ca fiind importante în anul încheiat.
Eu simt că a fost anul dispozitivelor smart cu aplicare în smart home. Smart Home nu-i ceva nou, dar mi se pare că în 2017 am văzut o extindere masivă atât ca număr de jucători în acest domeniu, cât și ca gamă de produse până acum tradiționale ce devin “inteligente”.
Gândiți-vă numai la câte difuzoare suplimentare au anunțat Google și Amazon, toate conectate la Internet și suplimentate de asistenții lor inteligenți, adică printre cele mai ușor de instalat dispozitive “smart” și cele mai plăcut de utilizat. Mulți alți producători de echipamente audio au intrat în această horă, iar 2018 va continua în același ritm, mai ales că va fi anul în care două alte mari companii, Apple și Samsung, vor prezenta produse similare.
Creșterea mulțimii dispozitivelor smart a continuat. Aproape în fiecare săptămână am auzit de noi dispozitive, noi integrări cu Google Assistant, Alexa, Siri șamd. Televiziunile străine difuzează reclame la dispozitive conectate ce-ți permit să-ți supraveghezi casa, o reclamă la Super Bowl 2017 se adresa direct cu “ok google”, electrocasnicele devin și ele nu doar smart, ci conectate și controlate prin astfel de tehnologii.
Apoi putem vorbi de alte tehnologii sau companii care au marcat anul 2017, chiar dacă nu cu același impact.
Ecranele full-front au intrat puternic în piață, chiar dacă fiecare producător le dă alt nume. LG G6 și Samsung S8 și S8 Plus au fost lansate la început de an, urmate de Note8, Huawei Mate 10 și culminând cu iPhone X. Tehnologia a migrat chiar și spre modele din gama medie, precum Huawei Honor sau Nova și LG Q6. Foarte bine, să continue așa!
UBER a fost în centrul atenției, dar nu cum și-a dorit. Au fost foarte dese știrile legate de monitorizările făcute de aplicație, scandaluri sexuale, discriminări, probleme la vârful companiei, pauza luată de CEO și chiar îndepărtarea sa șamd.
Încărcarea wireless a telefoanelor revine cu noi puteri. Mă pregăteam să o consider moartă pentru că mulți producători au trecut la telefoane cu carcasă metalică, iar cele două sunt incompatibile, dar intrarea Apple prin iPhone 8 și X în această zonă o va însufleți. Marii producători de accesorii nu pot neglija acest segment. În plus, FCC-ul a aprobat o tehnologie numită WattUp, care presupune încărcare wireless la distanță; vă zic pe larg altă dată despre ea.
Mașinile electrice și cele autonome au avut un an bun. Tesla a lansat oficial mult-așteptatul Model 3, chiar dacă, cum de altfel se aștepta toată lumea, nu a reușit să le producă în ritmul estimat. Aceeași companie a prezentat și planurile viitoare legate de un camion și un roadster, adică are idei și activitate în viitor.
În același timp, am auzit de tot mai multe teste cu mașini autonome, noul Audi A8 a introdus autonomie de nivel 3, chiar dacă limitată, Renault a prezentat un prototip de mașină cu autonomie nivel 4 (șoferul trebuie să fie înăuntru, dar nu i se cere să fie atent la ce se întâmplă, ba chiar poate dormi), iar BMW estimează că în 2021 va putea prezenta o mașină cu autonomie de nivel 5, adică un robot ce nu necesită prezență umană.
Trendul din 2016 de creștere a segmentului de gaming a continuat. Tot mai mulți producători și-au extins liniile de produse cu noi accesorii sau periferice de gaming, turneele eSports sunt mai numeroase, tot mai mulți bani se învârt în acest domeniu.
În opinia mea, nVidia a făcut o alegere inspirată nelansând o nouă generație de chipseturi video în 2017, GeForce 10xx fiind lansate în 2016, în caz că nu mai țineați socoteala. Asta a adus ceva stabilitate industriei, iar gamerii au avut timp să facă upgrade-ul. Prin comparație, eu mă simt copleșit de frecvența prea mare cu care Intel a lansat noi arhitecturi și generații de procesoare, lucrurile evoluând mai repede decât pot ține evidența în acest domeniu.
Partea de gaming a fost suplimentar încurajată prin introducerea conceputului Max-Q de către nVidia, o companie care în 2017 a crescut enorm pe toate planurile, devenind un jucător important inclusiv în domeniul automotive, unul foarte bănos și important.
O notă bună în domeniul hardware primește și AMD, care a introdus pe piață procesoarele Ryzen, fiind performante și ieftine, ceea ce aduce beneficii pe toate planurile pentru consumatori, chiar și pentru fanii concurenței.
Ce-ar putea fi flop-ul anului, adică tehnologia anunțată cu tam-tam și care nu va confirma în viitor? S-ar putea să fie treaba asta cu procesoare Qualcomm pentru PC-uri cu Windows. Trecerea la arhitectura ARM64 este dificilă nu musai pentru producători (care oricum sunt prinși la mijloc, partenerii cumva forțându-i să lanseze și astfel de dispozitive), ci pentru utilizatori, care s-ar putea să le ignore în defavoarea celor clasice.
În rest, eu am perceput o stabilizare pe toate planurile: Alphabet, Microsoft, Amazon, Apple și Facebook au crescut (Bezos, șeful Amazon, a devenit cel mai bogat om din lume), dar nu s-au remarcat prin nimic pentru a face 2017 memorabil în domeniul tehnologiei.
Sincer să fiu, la noi în țară n-am remarcat ceva important în 2017. Operatorii telecom au stat cuminți, concentrându-se pe ofertele curente și îmbunătățirea rețelelor; probabil în 2018 vom vedea ceva concret legat de planurile pentru 5G, că s-ar putea ca ANCOM să demareze licitațiile pentru spectrul necesar. Asta, însă, oricum n-ar avea impact asupra consumatorilor.
Marile servicii internaționale ce activau deja în țara noastră (precum Netflix) și-au continuat activitatea cam în același mod. UBER trece prin ceva momente incerte, dar momentan continuă să funcționeze. Spotify încă nu și-a făcut apariția. De fapt, putem spune că 2017 a fost anul în care nu a fost lansat în România nici un mare serviciu internațional, dacă nu-mi scapă ceva.
Trendul de dezvoltare a dispozitivelor smart conectate va continua. La CES de anul acesta s-a vorbit mai mult de televizoare și electrocasnice dotate cu asistenți inteligenți decât de orice altceva, ba chiar au fost prezentați și roboței “asistenți”.
A doua tehnologie despre care vom auzi mult în 2018 este cea a procesării neuronale / inteligență artificială. V-am explicat aici ce-i cu ele, iar la anul intră și Qualcomm cu un nou Snapdragon în acest domeniu. Probabil că vom vedea tot mai multe aplicații ale lor.
Dacă doriți, spuneți mai jos în comentarii ce tehnologie credeți voi că a marcat anul 2017, din două aspecte: chestiuni cruciale inventate sau care au venit în atenția voastră anul acesta și chestiuni despre care ați auzit foarte des în acest an, chiar dacă nu sunt noi.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
12/01/2018 la 6:47 AM
Pentru România puteai sa treci începerea producției bitdefender box la Satu Mare.
Pentru anul 2018 ar fi avut loc câteva cuvinte și despre blockchain
Liviu(Citează)
12/01/2018 la 7:44 AM
In 2017 in Romania a avut loc un eveniment foarte marcant: toți ciobanii din diverse primarii și-au achiziționat “aifoane” ; un adevărat salt tehnologic in condițiile in care jumate din ei sunt convins că nu știu să scrie.
Kllaus(Citează)
12/01/2018 la 8:05 AM
2017 pe plan international mi s-a parut un an mai degraba de asezare continuand trendul inceput din 2016, practic orice inovatie majora acum venind pe partea de interconectare a dispozitivelor automatizari etc. In acelasi timp am descoperit niste brese de securitate destul de vechi care vor avea implicatii pe toate planurile, meltdown, spectre fiind cele mai evidente, mai putin evidenta poate Krack, partea si mai tare a fost dat de asa numita neutralitatea internetului, dar o sa vedem implicatiile pe 2018.
Pe plan local, nu s-a schimbat absolut nimic, poate mutarile facute de Bitdefender ,aparitia notabila a UiPath sau aparitia abonamentelor nelimitate pe partea de date de la Telekom sigur au mai fost si chixuri, dar nu multa lume nu le-a simtit, vezi streamingul pe Telekom si niste problemele ce le-au avut anumite banci cu serviciile lor de internet banking, respectiv atm.
Ce se va intampla pe 2018:
1.Blockchain-ul va deveni usor, usor mai reglementat, deoarece incepe sa devina o metoda la indemana de evaziune, spalare de bani etc. vezi volatilitatea pe bitcoin in noiembrie. Vor aparea companii care vor oferi servicii conexe pe partea blockchain din ce in ce mai multe wall-streetul incercand sa priveasca cu alti ochi treaba asta.
2.Din cauza meltdown si spectre, marii provideri de servicii de cloud, vor avea o mica crestere a costurilor de operare si asta se va transmite catre clienti, foarte putini vor observa, dar cine va observa acest lucru o sa inceapa sa-si puna niste intrebari existentiale serviciilor de cloud in sine.
3.GDPR-ul ne va intoarce cu niste ani in spate, din cauza largii interpretari asupra ce inseamna date private sau nu, sigur este posibil sa nu se ajunga acolo, dar si asa va fi un stres in plus pentru toti.
4.Cred ca pe la mijlocul anului, vor aparea niste noi protocoale hardware, noi arhitecturi de procesoare si un pic de schimbare de paradigma in aceasta directie spre partea de procesare neuronala.
Asdad2005(Citează)
12/01/2018 la 9:56 AM
Cum reglementezi blockchain-ul? Mi se pare o contradictie in termeni daca ne referim si la altceva decat la interzicerea tranzactionarii de cripto, cum inteleg ca vrea sa faca coreea de sud. Sau te referi la faptul ca rusii si chinezii se gandesc sa-si lanseze propriile cripto monede?
Robo(Citează)
13/01/2018 la 12:05 AM
@Robo
Cand spun reglementări ma refer la ce va face Coreea de Sud, fie interzice, fie limitează numărul tranzactiilor pe anumite platforme cu anumite piețe(daca nu a si inceput deja)asta deja, respectiv niste reglementări pentru echipamentele acelea de minare care nu vor putea fi folosite, deținute de oricine din cauza diverselor implicații(consumul de energie electrică fiind primul ce imi vine in cap) fara niste aprobări,avize etc.
Acum e o perioada mai romantică, e nebunie pe bitcoin, o sa urmeze alta la rand si tot asa pana cand lucrurile se vor așeza si jucătorii mari vor veni si ei pe piata asta, dar nu trebuie uitat la final ca aceste criptomonede nu au o valoare reală, poate valoarea energie electrice care a fost consumată în vederea realizării ei, in rest e o bula care se va sparge si ne vom aminti de ea cu nostalgie peste ani.
Asdad2005(Citează)
12/01/2018 la 8:16 AM
Cea mai oribila chestie – telefoanele cu ecran de raport 18:9 sau mai mare.
De parca avem o privire dezvoltata pe verticala, cu ochii suprapusi.
Ionutb(Citează)
12/01/2018 la 8:43 AM
Când te uiți la un videoclip cum ții telefonul? Vertical sau orizontal? Bănuiesc că orizontal și atunci…dezvoltarea pe verticală a telefonului e utilă, nu? Stai liniștit că nu vor ajunge de jumate de metru. Se renunță la marginile de sus și de jos care oricum erau cam degeaba sau pot fi reduse.
GuestStar(Citează)
12/01/2018 la 11:56 AM
Depinde cum e filmat clipul… Daca e filmat pe verticala asa ma si uit.
alunelu(Citează)
12/01/2018 la 8:53 AM
S-a lansat HBO Go, ca serviciu stand-alone.
Andrei(Citează)
12/01/2018 la 10:05 AM
Eu in 2017 am retinut 2-3 chestii cu potential de a ne schimba viata in viitor:
– nebunia cu bitcoin – nu cresterea de pret ci faptul ca tot mai multe voci spun ca nu e exclus ca criptomonedele sa inlocuiasca banii clasici in viitor
– Boston Dynamics a facut primul robot capabil de un backflip iar asta nu e important pentru figura in sine ci pentru viteza cu care evolueaza robotica
Ce face Musk mi se pare in continuare de domeniul sf-ului.
Robo(Citează)
12/01/2018 la 10:20 AM
“Ryzen, fiind performante și ieftine”
Performante sunt, ieftine n-as zice. :)
alexEAT(Citează)
12/01/2018 la 10:39 AM
Eu cred ca sunt inapoiat. Nu inteleg boxele vietii in raport cu comenzile de pe amazon.
Sa zicem ca vreau sa comand ceva.
stau in sufragerie si conversez cu boza :
eu : vreau un bec
boxa : de care , led, halogen, retro, fluorescent.
e: … fluorescent.
b: ce putere ? 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, …..
e: 25.
b: de la care comerciant ? x1,x2,x3,x99
e: AMAZON
b: vrei sa va abonati si la prime ? aveti transport gratuit.
e: NU
b: si filme gratuite 4k.
e: NUUUUU
b:becul selectat are nota 3,8 nu vreti sa alegeti altul ?
e:NU
b: daca adaugati 3 becuri si o acadea primiti o reducere de %.
e: dute-n plm, iau de pe emag.
sunt curios cum comanzi televizoare si alte chestii de genul.
user(Citează)
12/01/2018 la 11:06 AM
despre televizoare, ceva noutati sau care este trendul?
fur(Citează)
12/01/2018 la 11:11 AM
Parerea mea cu boxele astea inteleginte pe post de asistenti e un hype.
Cred ca in 1-2 ani se va fasai, la fel ca tabletele.
Da, functiile astea de asistenta pot fi bune. Doar ca momentan implementarea lor e doar o hipstereala.
Corny(Citează)
13/01/2018 la 1:54 PM
Eu imi setez alarmele dimineata, imi pun remindere, aflu daca maine va fi mai rece sau ma interesez despre vreun subiect anume fara sa pun mana pe telefon. Asistentii pot fi foarte utili daca le gasesti tu un rol.
Radu(Citează)
13/01/2018 la 3:18 PM
in Romania s-a dezvoltat interesul pentru cryptocurrency zic eu. Multi cunoscuti de ai mei urmaresc si “joaca”
CR(Citează)
14/01/2018 la 7:40 PM
cu referire clara la subiectul articolului, “cum a evoluat tehnologia”, as sublinia urmatorul subiect https://www.instagram.com/lindseypelas/
mormaila(Citează)
18/01/2018 la 8:19 AM
Au pus LED-uri RGB pe orice. Ventilatoare, mouse pad, carcase desktop etc.
Gaelex(Citează)