un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cele 7 primării ale Bucureștiului se îndreaptă spre faliment

11 Jan 2018  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

După ce modificarea legii a permis creșterea salariilor din primării după bunul plac al celor cu această putere de decizie, acum a venit scadența: primăriile nu au bani pentru a plăti salariile mărite.

De exemplu, 30% din bugetul sectorului 4 se duce pe salarii, zice o știre.

Practic, primarii în general și cei șapte ai capitalei în particular au luat o serie de decizii foarte proaste, dar nu e ca și cum ne așteptam să fie competenți în vreun fel.

Pe de o parte, salariile au fost mărite în 2017, după eliminarea unor limitări. La sectorul 4 se vorbește de zeci de salarii de peste 10.000 de lei pe lună.

Pe de altă parte, trecerea contribuțiilor la angajat a dus la schimbarea destinației taxelor plătite din salariul brut. În loc ca banii să ajungă la administrațiile locale, ajung la bugetul de stat, de unde se împart după alte metode.

Mai mult, în același an Primăria Capitalei a anunțat o reorganizare masivă prin înființarea a zeci de companii cu mii de salariați, pentru care este nevoie nu doar de bani pentru salarii, ci și pentru echiparea lor cu computere, mașini, birouri, plicuri în care să ia șpaga șamd.

La toate acestea, se adaugă problema de fond: Bucureștiul are 7 primari cu în curând vreo 10.000 de angajați în aparatul administrativ, în timp ce alte capitale metropole mult mai mari (new York, Paris, Beijing șamd) au un singur primar și un număr mult mai mic de angajați per mia de locuitori, că au investit în eficientizare și informatizare, nu în revenirea spre epoca de piatră.

Cum ar fi, toate aceste măsuri luate în același timp duc spre un faliment sigur al Bucureștiului.

Știți ce-ar fi fost bine? Dacă cei 7 primari ai Bucureștiului ar fi făcut parte și din partidul ce are majoritatea în Parlament și care a format și Guvernul, ca să știe din timp ce intenționează fiecare parte să facă pentru a nu fi prinși în ofsaid. Sau măcar dacă primarul general ar avea o funcție importantă în partidul de guvernământ…

Nu vă faceți griji pentru angajații primăriilor. Salariile vor avea întotdeauna prioritate, iar primăriile se vor împrumuta de la bancă pentru a le plăti, dacă e cazul. Faceți-vă griji pentru voi, cei care locuiți în localitățile României, deoarece cele de mai sus vor însemna tăierea masivă a investițiilor de orice fel: reabilitarea termică, refacerea drumurilor (vine iarna, să vedeți apoi ce gropi vor apărea), noi proiecte de infrastructură, mentenanța celor existente, parc auto RATB, bani luați de la școli și spitale șamd. Nu vă așteptați la deszăpezirea străduțelor și a trotuarelor după ce ninge, vor fi bani doar de marile bulevarde.

Nu vă faceți griji, pentru Catedrala Mântuirii Neamului se vor găsi mereu donații!

Măsurile s-au văzut rapid. Sectorul 4 a renunțat la paza școlilor, iar acum a scumpit nejustificat taxa de salubrizare. Și când au apărut criticile, primarul a anunțat că o va micșora pentru cei ce achită în avans, dovadă că taxa aia era calculată în întregime din burtă și orice sumă merge, până la urmă. Rămâne în continuare taxa aberantă de 80 lei/lună pentru persoane fizice autorizate, inclusiv cei ce poate sunt designeri de grafică sau programatori și nu generează deșeuri.

Primaria Sectorului 5, condusa de primarul Daniel Florea,  a achizitionat in luna decembrie 11 iPhone X, 12 iPhone 8, 4 Apple iPad Pro 12,9”, 6 bucati Notebook Probook 450 si un Samsung Galaxy S8, pentru care a platit in total circa 33.000 euro, potrivit datelor publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Doar pentru cele 11 iPhone X a platit 14.300 de euro, iar pentru cele 12 iPhone 8 – 9.300 euro. (Hotnews)

Eu vă recomand ceva: plătiți-vă taxele în ultimul moment posibil în mod legal, de exemplu la 31 martie. Nu are rost să vă grăbiți să dați primăriei banii voștri. Își pot lua iPhone X din ei și mai târziu.

Dacă locuiți în sectorul 4, urmăriți grupul Salvați Sector 4, adună ei o listă la zi de abuzuri ale primarului.

asus s5507

    14 comentarii

  1. Singura solutie: plata taxelor cat mai tarziu spre sfarsitul anului.

      (Citează)

    • Totusi, primariile nu vor ezita sa faca imprumuturi pentru a plati salariile, avand ca argument ca impozitele se pot colecta pana la 31 Decembrie. A doua, oricand se pot taia banii de la investitii. Deci hai cu alte idei.

        (Citează)

  2. Cine poate propune desfiintarea primariilor de sector ?

      (Citează)

  3. bunicica recomandarea ta, dar ideal ar fi sa ne caram din aceasta tarisoara si sa nu mai platim deloc taxe si impozite aici.

      (Citează)

  4. Primarul din Deva a anuntat ca se reduc salariile in Primarie cu 20% si ca da afara 120 de angajati. Cica bugetul de salarii era de 3 ori mai mare decat cel de investitii si a zis ca nu se poate asa. Sa vedem si daca ii iese sau sunt numai povesti.

      (Citează)

  5. Eu îmi plătesc impozitele lunar cu cardul, din cât am de plată am împărțit la 12 ?

      (Citează)

  6. O mică corectură, in Paris fiecare sector are primar. Si in new york e un pic mai complicat fiindcă si la nivelul de Borough există ceva administrație locală.
    Eu as zice ca in Bucuresti primăriile de sector administrează teritorii prea mari, de pildă in sectorul doi nevoile / prioritățile unui locuitor din zona Dacia sunt altele față de cineva care locuiește in capatul Pantelimonului sa zicem

      (Citează)

    • nu cred ca e important felul specific in care este organizata administratia, respectiv doar una sau mai multe, locale.
      important e numarul de angajati in administratie la mia de locuitori.

        (Citează)

    • Paris orașul unde dormeau mii de refugiaţi pe stradă? O să-mi permit să nu-l iau ca exemplu de succes.

        (Citează)

  7. Cata nesimtire! Dupa ce ca si-au luat Iphone X, cel mai scump telefon din lume, au luat si varianta de 256G de memorie! Ca sa fie chiar cel mai scump! Unde esti tu Tepes doamne? Sa nu uitati sa stati acasa data viitoare!

      (Citează)

  8. Si daca am fost mai fraier si am platit deja gunoiul, cum imi recuperez diferenta?

      (Citează)

  9. Eu imi iau brain damage de fiecare data cand citesc stiri de genul “si-au marit salariile/ si-au votat salariile / si-au introdus sporuri si cotizatii, etc.” Bai frate, din pozitia lor fac bani din spagi fara numar, de ce pana mea au nevoie de salarii cat mai mari si sa atragi atentia? Salariile pentru ei sunt bani de seminte. Cat de calic sa fii?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus