►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Dacă ați văzut pe la cinematografe trailerul filmului Annihilation (l-am pus și mai jos) și vi s-a părut misterios și interesant, să vă spun mai multe despre cărțile lui Jeff VanderMeer pe care este bazat, că le-am citit pe toate trei anul trecut.
Annihilation este prima carte dintr-o trilogie numită Southern Reach. Celelalte două cărți, Authority și Acceptance, sunt deja apărute, trilogia fiind finalizată și tradusă integral inclusiv în română. O puteți cumpăra de la eMAG (și în engleză), Libris, Elefant în engleză, Cărturești (și în engleză), Amazon, Google Play (română și engleză), Books Express (engleză), Okian (engleză).
Cărțile mi s-au părut complet diferite de restul SF-urilor din piață, VanderMeer dovedind că se pot construi cărți de succes și pe cărări încă nebătute, motiv pentru care trilogia a fost foarte bine primită pe piață. În prima carte aflăm că undeva în SUA o zonă (numită apoi Area X) se modifică, având proprietăți fizice diferite, animale și plante misterioase și tot felul de fenomene inexplicabile, fiind clar delimitată de o barieră la fel de misterioasă ca origine și structură.
O agenție secretă ce supraveghează zona organizează expediții de cercetare în interiorul Area X. Cartea urmărește o astfel de expediție alcătuită din patru femei (un biolog, un antropolog, un psiholog și un topograf), arată misterele fascinante pe care acestea le întâlnesc (tuneluri subterane, creaturi misterioase ce scriu mesaje pe pereți, animale ciudate, nemaiîntâlnite pe Pământ șamd), iar printre rânduri aflăm că este a 12-a expediție, că în trecut s-au organizat unele cu diverse combinații de sexe și skilluri și toate au sfârșit prost. În unele cazuri, membri ai acelor expediții au apărut brusc înapoi acasă, fără a ține minte nimic din ce li s-a întâmplat, iar la scurt timp după aceea au murit de diverse boli.
Sau poate că erau clone făcute de Area X și trimise înapoi în lume, ca un soi de expediție proprie?!
Întâmplările din Annihilation sunt povestite de biologul expediției, al cărei soț făcuse parte dintr-o expediție anterioară. Prin ea vedem toată desfășurarea acțiunii, dar nu vă așteptați la o rezolvare a misterelor introduse; primul volum ridică mai multe întrebări decât răspunde.
Talentul lui VanderMeer de a scrie se vede cel mai bine chiar în acest aspect. Reușește să nareze o întreagă poveste în care cititorul (și biologul, de altfel) habar nu are ce se întâmplă. Frazele sunt ample, cursive, cu exprimare elevată și chiar complicată, genul de carte ce trebuie citită cu atenție nu doar pentru acțiune, ci și pentru măiestria prozatorului. Mai mult, nici unul dintre cele patru personaje nu este identificat prin nume; chiar se vorbește doar despre “biolog”, “antropolog” șamd.
Al doilea volum schimbă perspectiva. Personajul principal devine John Rodriguez, noul director al agenției ce monitorizează Area X. În volumele 2 și 3 vom afla mult mai multe despre zonă, expedițiile anterioare, teama că Area X se va extinde, cum, de ce și cine a fost responsabil pentru apariția ei (și, desigur, dacă e cu extratereștri sau nu). Nu doar Area X este o problemă, ci și intrigile “de palat” din organizația pe care o conduce.
Din păcate, și aici vine motivul pentru care în opinia mea trilogia este de nota 7, nu de 10, cartea este atât de întortocheat scrisă încât răspunsul la multe întrebări pe care le veți primi stă ascuns în câte o propoziție obscură, foarte ușor de ratat. Chiar trebuie citită cu atenție, iar din păcate multe secțiuni din volumele 2 și 3 sunt lungi și nu transmit ceva util cititorului, ci doar aflăm background prea mult despre personaje și avem parte de prea multă introspecție din partea lor.
Faptul că nu primim răspuns la toate misterele ridicate de Area X nu mă deranjează. Unele lucruri nu pot fi aflate, altele nu pot fi înțelese de oameni. VanderMeer muncește cu succes la a crea o zonă atât de diferită încât e și normal să nu o putem apoi cunoaște în întregime. Cum spuneam, pe mine nu mă deranjează astfel de lucruri, dar știu că pe alții da.
În concluzie, cărțile sunt foarte diferite de majoritatea celor din piață și asta le face foarte atrăgătoare, mai ales că volumele 1 și 2 costă chiar și câte 9 lei fiecare. Nu capodopere, dar în rândul celor bune.
Filmul se va lansa pe 23 februarie, dar nu plănuiesc să-l văd la cinematograf. Citiți cărțile, sunt atât de complexe încât filmul nu le va putea surprinde bine esența.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
26/01/2018 la 8:19 AM
Offtopic: fa mai des postari despre cartile citite, pentru ca am observat ca ai o afinitate pentru SF-ul nou, care e mai putin popular la noi. Si chiar daca nu mi-au placut toate cartile recomandate de tine (Ancillary Justice e moartea pasiunii pentru mine), macar am incercat si eu ceva nou.
Ontopic: din ce inteleg, pe scurt asa, doar primul volum e mai de doamne ajuta, celelalte sunt Game of Thrones in materie de incalceala? :))
Andreea(Citează)
26/01/2018 la 11:08 AM
Complicat. Am în plan așa ceva, că am citit vreo 200 de cărți în ultimii 3-4 ani din acest segment. Majoritatea nu sunt însă tipărite la noi, iar majoritatea cititorilor le vor în română.
Nu vreau să duc blogul în acea direcție, așa că probabil voi cumpăra un domeniu pentru asta, voi face acolo o listă de cărți și aia e.
nwradu(Citează)
27/01/2018 la 2:10 PM
Pacat, am descoperit cateva serii de carti misto prin tine. Broken Earth e surpriza cea mai buna, nu as fi citit asa ceva (prefer mai mult sf, decat fantasy).
zup(Citează)
05/02/2018 la 11:57 AM
Si eu m-as bucura sa vad toata lista.
Mihai(Citează)
26/01/2018 la 9:14 AM
Insisti foarte mult pe ideea de original. mie îmi sună foarte mult a seria “picnic la marginea drumului”
Cireasa(Citează)
26/01/2018 la 9:51 AM
+1
Robo(Citează)
26/01/2018 la 10:32 AM
@Cireasa +1 (cu mentiunea ca Roadside Picnic nu e o serie).
petrescs(Citează)
26/01/2018 la 11:09 AM
Nu are nici o legătură, Southern Reach nu e cu extratereștri.
Mai asemănător este cu jocul STALKER, deși acela folosea Cernobîl ca scenariu.
nwradu(Citează)
26/01/2018 la 11:13 AM
pai bre Radule, jocul Stalker e loosely based pe aceeasi carte;
la fel si filmul lui Tarkovski
(stalker li se spunea calauzelor din carte)
ce-i drept cartea e de prin 1970, nu e o tragedie daca n-ai citit-o, but get your trivia right :))
Robo(Citează)
26/01/2018 la 11:19 AM
Cuvântul de ordine e loosely.
Roadside Picnic se uită la urmările unor vizite extraterestre și ce lasă acestea în urmă în diverse părți ale planetei, cu tot cu artefacte și fenomene greu de explicat. Să-i zicem o carte de tipul first contact. Aș compara-o mai degrabă cu seria Rama (mai ales că volumele 2+ arată cum s-a transformat omenirea după ce a aflat de extratereștri) sau cu recentul film Arrival.
STALKER este despre radioactivitatea de la Cernobîl care a dus la fenomene ciudate, animale ciudate, conflicte între oamenii de pe acolo și poate o inteligență nouă.
nwradu(Citează)
26/01/2018 la 9:46 AM
ebook ul de la elefant nu merge pe kindle
io(Citează)
26/01/2018 la 11:11 AM
O să șterg acel link, creează confuzie cu ebookurile lor. Vorba lui Stefan, vrei ebook, iei de pe Google Play direct în contul tău.
nwradu(Citează)
26/01/2018 la 5:27 PM
Nu merge convertit cu Calibre?
Claudiu(Citează)
26/01/2018 la 10:19 AM
Sunt toate ebook in Google Play:
https://play.google.com/store/search?q=Anihilare&c=books
Stefan(Citează)
26/01/2018 la 11:19 AM
Nice!
nwradu(Citează)
26/01/2018 la 11:25 AM
Planuiesc si eu sa citesc seria asta de ceva timp dar in mare parte pentru ca-i scrisa de VanderMeer si timpul chiar a fost un pionier la vremea lui pe anumite niste de SF (vezi new weird). Mi-am luat toata colectia varianta paperback de pe Amazon si abia astept sa incep sa o citesc (probabil o sa incep destul de curand vazand si ce a scris tu despre ea).
Dupa aia probabil ma repliez tot pe o trilogie si anume Shades of Magic de V.E.Schwab
Stefan(Citează)
27/01/2018 la 2:06 PM
nu, pt ca are drm (sau cel putin eu nu am reusit cu pluginul de scos drm).
in final, de ce sa le dau banii lor, care imi fac viata mai complicata, in loc sa-l iau direct de la amzon (care de cele mai multe ori are preturile egale sau mai mici cu ce e la noi in librarii)?
zup(Citează)