un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Review: stabilizator de telefon Zhiyun Smooth Q

19 Dec 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Mi-am luat acum vreo lună un nou stabilizator de telefon, un model Zhiyun Smooth-Q care a costat 683 de lei. Este genul de stabilizator cu care poți filma în mers și chiar în alergare fără ca imaginea să fie tremurată (serios, sunt clipuri mai jos).

M-a tot întrebat lumea de el, așa că iată un review.

Vă zic de acum concluzia: este un model foarte bun și de două-trei ori mai ieftin decât competitorul său direct, DJI Osmo Mobile. Ba mai mult, Zhiyun Smooth-Q vine cu un mare avantaj: acumulatorul său intern ține 12 ore, nu 4, și se încarcă prin microUSB, adică nu trebuie să folosiți un încărcător dedicat. Și mai sunt și alte avantaje, le vedeți mai jos.

Specificații Zhiyun Smooth-Q:

  • compatibil cu telefoane de maxim 6 inchi
  • lățime telefon între 58 și 85 mm
  • greutate telefon între 75 și 200 grame
  • autonomie 12 ore, încărcare prin microUSB
  • Bluetooth pentru conectivitate cu aplicația opțională de telefon
  • mișcare maximă 320 grade tilt, 320 grade roll, 360 grade pan nelimitat

Preț: 680 lei la Westbuy, care-i un magazin specializat pe echipamente foto-video de studio. E un pas în față; acum doi ani am cumpărat un alt stabilizator Zhiyun direct de pe Amazon Germania, că în România nu le aducea nimeni în acel moment.

Cei de la Zhiyun fac o mulțime de stabilizatoare, inclusiv pentru GoPro, mirrorless-uri și DSLR-uri.

CE INCLUDE PACHETUL

Stabilizatorul, o husă tip hard-shell de transport, cu curea de umăr, și un cablu microUSB pentru încărcare. Un adaptor de priză nu este furnizat.

Geanta de transport este un mare avantaj. Modelul meu mai vechi (Smooth-C) nu a venit cu una și-l înghesuiam cum puteam în ghiozdan, fiind destule momente când l-am găsit activat din greșeală sau cu motoarele forțate în poziții care-l pot strica.

(imaginile sunt din ceea ce se dorea un review video, dar n-a ieșit prea bine)

CUM ARATĂ SMOOTH-Q

Față de modelul meu anterior, se vede o evoluție bună. Mânerul este mult mai ergonomic ca formă și acoperit cu acel plastic cauciucat. Cel vechi era un cilindru simplu, deși, ce-i drept, metalic.

Clema de prindere a telefonului este mult mai ușor de reglat și mai bine cauciucată pentru a nu zgâria telefonul. Ideal este ca telefonul să fie echilibrat înainte de a activa motoarele de stabilizare, astfel încât acestea să lucreze cât mai puțin și să consume cât mai puțină energie. Smooth-Q face simplă această echilibrare prin șuruburi de reglaj: le desfaci, miști suportul, le strângi la loc. Brațul culisează stânga dreapta, spre deosebire de modelul vechi unde agățam contragreutăți pe el.

Clema de prindere suportă telefoane de până la 6 inchi, dar acest termen este înșelător în contextul ecranelor full-frontal de astăzi. Mie îmi merge bine cu Galaxy S8+, a mers bine și cu Note8, cam aceea este dimensiunea și greutatea maximă. În cifre, producătorul declară maxim 85 mm lățime și 200 grame greutate maximă pentru telefoanele ce pot fi stabilizate.

Stabilizatorul are pe față câteva butoane:

  • on/off
  • moduri de stabilizare (mai jos)
  • joystick pentru orientare manuală
  • slider pentru zoom digital

Pe lateral este conectorul microUSB. Acesta este un mare avantaj pentru că elimină din surplusul de bagaje: concurentul DJI Osmo Mobile necesită un dock separat pentru încărcarea acumulatorilor, vechiul meu Zhiyun funcționa cu două baterii 16250 ce necesitau, de asemenea, încărcător separat. Noul Smooth-Q îl pot încărca de la un încărcător de telefon cu microUSB. Asta e bine de tot când pleci în concediu și nu vrei multe cabluri și încărcătoare cu tine. Probabil se poate încărca și de la o baterie externă, dar n-am încercat până acum.

CUM FUNCȚIONEAZĂ

Echilibrezi cât de cât telefonul la montarea în clemă, apoi aprinzi dispozitivul și motorașele acestuia compensează mișcările involuntare ale mâinii tale. Stabilizarea este foarte bună inclusiv când mergi sau alergi, uitați mai jos un clip comparativ filmat recent de mine. Am rămas chiar uimit de rezultatul excelent de la alergare.

Tot ca exemplu de stabilizare, clipul din Zanzibar a fost filmat aproape în totalitate cu vechiul meu stabilizator, deci îl puteți privi ca un exemplu al tehnologiei.

Stabilizatorul are trei moduri de funcționare:

  1. Stabilizarea clasică: mișcările nedorite sunt atenuate, mișcările dorite se fac lent și constant, pentru o imagine cât mai fluidă. Este modul clasic pe care-l folosesc foarte des. Am observat că o mică mișcare din încheietura mâinii îmi permite să fac panning stânga-dreapta, iar pe axa verticală telefonul rămâne fix la nivelul orizontului. Dacă vreau să filmez în sus sau jos, îl pot mișca în poziție din joystick-ul de control.
  2. Mișcare stabilizată și pe verticală. Are un alt nume oficial, dar nu contează. În modul anterior mișcările mâinii în sus-jos nu mișcă și telefonul, în acest mod da. Mai exact, mișcarea pe verticală este lină, foarte bună pentru panning vertical. Eu îl folosesc des când vreau să filmez chestii înalte, precum o clădire, sau chestii joase, de exemplu diverse obiecte pe o masă. Aș putea face același lucru cu modul 1 și mișcare din joystick, dar modul 2 modifică automat poziția în funcție de unghiul la care filmez.
  3. Blocare pe toate axele. Adică indiferent ce mișcări faci tu, telefonul filmează în față, ceea ce cred că e util când filmezi din mașină în față sau în alte asemenea situații. Personal n-am folosit niciodată acest mod, dar pentru că n-am avut unde.

Smooth-Q vine și cu o aplicație dedicată pentru telefon, cu conectivitate prin Bluetooth la acesta. Aplicația permite, în principal:

  • declanșarea filmării și fotografierii
  • dă informații despre baterie și mișcarea senzorilor
  • tracking automat pe un subiect ales

Eu o am instalată, dar nu am folosit-o niciodată. Aplicația nativă Camera a telefonului este mai bună pentru filmare (cea de la Smooth-Q nu permite filmare 4K, de exemplu), iar pornirea și oprirea filmării o pot face apăsând cu degetul pe ecran, nu-i așa important să fac asta din butonul de pe stabilizator.

Are și un mod portrait. Dacă-l înclini suficient de mult, trece într-un mod portret în care telefonul stă vertical în sus, că poate vreți să filmați sau să vă filmați așa. Un astfel de stabilizator este foarte bun și la filmările tip selfie/videoblog, în special din mișcare.

Înainte să-l cumpăr, m-am uitat la un review comparativ DJI Osmo Mobile vs Zhiyun Smooth-Q, cel de mai jos pe care vi-l și recomand. Acolo puteți vedea că aplicația similară de pe stabilizatorul DJI este mult mai bună, având un zoom fluent și alte funcții. Tot nu mi se pare că merită diferența de bani, dar uitați-vă în caz că aveți nevoie de acele funcții.

Apropo, în acel clip puteți vedea că Zhiyun este livrat în blister de plastic, fără geanta de transport. În funcție de unde-l cumpărați, citiți cu atenție ce include cutia, că nu știu ce variantă aduce fiecare în România. Eu am fost personal să-l cumpăr la Westbuy, în loc să comand online, tocmai pentru a verifica întâi acest aspect.

 

Și cam asta e tot ce-aș putea spune la un review. Am dat 250 de euro acum doi ani pe primul stabilizator, iar între timp a ajuns insuficient pentru telefoanele tot mai mari de astăzi. Pe noua generație am dat echivalentul a 150 de euro, ceea ce zic că a fost o evoluție foarte bună. Mai se găsesc pe piața noastră și stabilizatoare Feiyu-Tech, dar nu mi se par cu nimic mai bune decât acesta.

Dacă doriți ce-i mai bun de la Zhiyun, există modelul Smooth 3, cel mai nou, cu corp metalic, autonomie mai mare și payload de maxim 260 de grame. Nu l-am găsit în România, dar îl puteți lua de pe Amazon Germania cu livrare rapidă.

Aceleași companii produc și stabilizatoare pentru camere GoPro, în caz că nu vreți propria lor soluție Karma. Sunt bune și acelea. Pentru mine, posibilitatea de a filma cu orice telefon este mai importantă, că-l am mereu cu mine și de multe ori nu doresc imagini wide-angle și deformate ca la un GoPro. Poți prinde un GoPro și pe un stabilizator de telefon, dar e nevoie de o placă adaptoare ce se poate cumpăra pentru câțiva dolari pe eBay.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Stabilizare foarte bună.
  • Încărcare prin microUSB, autonomie mare.
  • Cutie de transport inclusă.
  • Aplicația de telefon mai are nevoie de îmbunătățiri, dar este opțională.
  • Mi-ar fi plăcut un corp metalic.

CONCLUZIE

În opinia mea, Zhiyun Smooth-Q este cel mai bun stabilizator de pe piața noastră, având în vedere că este performant și are un preț imbatabil.

Preț: 683 lei la Westbuy.

asus s5507

    21 comentarii

  1. As zice ca nu e de rau ca nu are corp metalic. Este mai usor si asta te ajuta cand il folosesti.

      (Citează)

  2. L-am luat si eu in urma recomandarii din blogul lui Mariciu. L-am pus bine la treaba aici: https://www.youtube.com/watch?v=rpwwN9_12Gs

      (Citează)

  3. Din review-ul comparativ inteleg ca telefonul trebuie scos din husa ca sa stea bine in suport. Asa este?

      (Citează)

  4. L-am luat si eu de Black Friday de pe aliexpress la 95 euro, varianta cu geanta de transport. Mi-a parut rau mai apoi ca nu am luat si telecomanda, dar aia e…poate cu alta ocazie.

    Ce mai stie sa faca, dar ai omis sascrii in review despre: are aplicatie de PC cu care se poate face update de firmware si cateva setari de finete (cat de smooth sa fie miscarea pe modul follow sau din joystick, inversarea axelor joystick-ului, etc. E interesanta si functia din aplicatia lui, cu care stie sa iti urmareasca fața sau un alt obiect, pentru a fi incadrat mereu cat mai bine. Iar pe iPhone cel putin, mai are inca o aplicatie “ZY Play” care stie sa faca niste chestii destul de misto: panorama automata, “poster” format dintr-o matrice de 3×3 imagini pe care le face automat si apoi le lipeste, follow pe un obiect selectat din imagine (nu neaparat fața ta) si mai multe. Asta e utila in special cand il folosesti fixat pe un mini-trepied sau macar pus in picioare pe o suprafata stabila. Telecomanda ma gandesc ca e utila daca vrei sa faci cu el panorame full-360 de grade care sa fie lipite perfect, bineinteles de pe un trepied. Partea buna e ca daca ai un alt smartphone la tine, poti sa il conectezi pe acesta la stabilizator si sa il folosesti pe post de remote control.

      (Citează)

  5. Culmea, acum 3 săptămâni l-am luat de pe Gearbest la un flash sale cu 75€. Își face treabă.

      (Citează)

  6. Sunt mai ieftine steadycam-urile cu gaini, dar e nasol cand pleci in vacanta, ca nu te lasa cu ea in avion si daca o bagi la cala o scoti la sosire fara baterii :-)
    https://youtu.be/_dPlkFPowCc
    (stiu, e veche de vreo 10 ani, but still…)

      (Citează)

  7. Foarte fain stabilizatorul.Si pe cand un articol cu X3 ?

      (Citează)

  8. Merge montata si o cameera video normala insurubata?

      (Citează)

  9. Eu am luat smooth 3 și îmi cam dă fail aplicația. Pur și simplu e idioată, crapă, nu se conectează bluetooth, stabilizatorul pica dacă îl bruschez un pic. Am dat în jur de 320$ pe el, dar nu merită banii…

      (Citează)

  10. DJI a anuntat foarte recent o noua versiune de stabilizator pt telefoane mobile, numita OSMO Mobile 2. Pare a fi raspunsul lor la Smooth Q atat la functionalitate cat si la pret. Cu putin noroc mai lasa din pret cei de la Zhiyun :)

      (Citează)

  11. Nu știu cât de încredere e magazinul Westbuy, am trimis două mesaje de aproape două săptămâni cu privire la stocul pentru Smooth Q. N-am primit nici în ziua de azi un răspuns. Iar stabilizatorul ăsta e imposibil de găsit la un magazin românesc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus