un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review: noul Huawei Mate 10 Pro

7 Dec 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Am mai spus și cu alte ocazii, evoluția Huawei se vede foarte bine de la o generație la alta de telefoane. Mate 10 Pro nu face excepție, fiind un concurent foarte bun pentru S8+ și chiar și pentru seria Note a concurenței, iar mai jos puteți vedea de ce.

Specificații Huawei Mate 10 Pro cod BLA-L29:

  • ecran 6 inchi tip full-frontal, AMOLED, rezoluție 1080 x 2160 px, raport 18:9, 402 ppi, compatibil HDR10, Gorilla Glass
  • cameră principală duală, color 12 megapixeli cu F1.6 și stabilizare optică și una monocrom de 20 megapixeli cu F1.6, focalizare cu detecție de fază și laser, filmare 4K@30 fps
  • cameră frontală 8 megapixeli, F2
  • chipset Hisilicon Kirin 970, octa-core, grafică Mali-G72, cel cu unitate specială de prelucrare neuronală
  • memorie RAM 6 GB cu stocare 128 GB sau RAM 4 GB cu stocare 64 GB
  • acumulator 4000 mAh
  • Wifi 802.11ac, Bluetooth 4.2, emițător infraroșu, NFC, GPS, USB 3.1 reversibil, fără jack audio dar cu adaptor de la USB inclus în pachet
  • dimensiuni 154,2 x 74,5 x 7,9 mm, greutate 178 grame, disponibil în trei culori, carcasă IP67
  • Android 8.0

Preț: 799 euro la liber, mult mai ieftin cu diverse variante de abonamente sau prelungiri, la Orange. Am primit de la ei telefonul pentru testare în cadrul programului Orange Smartphone Tester.

CE CONȚINE CUTIA

Telefonul, un încărcător în sistemul de încărcare rapidă Huawei, o husă siliconică transparentă, căști tip ear-buds cu microfon și telecomandă pe fir, adaptor de la USB-C la jack audio.

Faptul că include acea husă transparentă este un mare plus. În opinia mea, toate telefoanele ar trebui să vină cu o astfel de protecție, chit că pe piață există apoi și soluții 3rd party mai bune.

Încărcarea rapidă Huawei se face prin amperaj mare, nu prin creșterea tensiunii peste 5V ca la Qualcomm Quickcharge. Încărcătorul din pachetul lui Mate 10 Pro duce 5 amperi cu 4,5 volți sau 4,5 amperi cu 5 volți. Curentul acesta, dubla sau chiar triplu față de al altor soluții de încărcare, mă fac să vă recomand să utilizați doar cabluri originale sau certificate pentru 5A, ca să nu se topească.

Căștile au conector USB, adaptorul din cutie este doar pentru cazul în care folosiți altele.

CUM ARATĂ TELEFONUL

Arată foarte bine, are un aspect clasic și elegant, de telefon serios. Acesta pare foarte bine făcut, șasiul fiind de aluminiu, iar partea față și spate fiind din sticlă Gorilla.

Muchiile sunt închise la culoare pe varianta testată de mine (Titanium Grey), frumos rotunjite. Partea frontală are un ecran aproape cât întreaga sa suprafață, cu doar ceva spațiu rămas sus și jos cât pentru difuzor și o siglă. Este primul Huawei cu ecran full-frontal ce trece pe la mine, le-a ieșit bine integrarea acestei tehnologii.

Partea din spate are modulul foto în partea de sus, cu cele două camere principale, LED și sistemul de focalizare cu laser. Sub ele se află cititorul de amprente. Cele două camere sunt ușor ieșite în relief, în timp ce cititorul de amprente este ceva mai adâncit în carcasă.

Butoanele sunt toate pe dreapta și au o cursă bine reglată, cu un click clar la apăsare; în partea de sus avem emițătorul infraroșu, jos portul USB 3.1 și difuzorul extern.

Pe total, nimic de reproșat la acest capitol, telefonul arată ca un model serios, “safe”, oarecum așa cum mă așteptam.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Ecranul este AMOLED, afișând culori vii, plăcute ochiului, și are o luminozitate maximă suficient de bună pentru orice utilizator, chiar dacă nu doboară recorduri cu ea. Huawei a știut mereu să-și pună în evidență telefoanele cu tot felul de wallpaper-uri și imagini superbe incluse în memorie, iar Mate 10 Pro nu face excepție.

Remarcați și alt aspect: ecranul este de mari dimensiuni și este compatibil cu HDR10, un standard pentru redare high dynamic range de obicei întâlnit pe telefoane. E un punct în plus pentru cei ce se uită pe telefon la streaming video.

Sunetul nu mi-a ridicat probleme. Comparat cu S8+, sunetul pe difuzorul extern de pe Huawei este mai melodios, mai puțin distorsionat, și este redat pe două difuzoare, cel pentru ureche și cel din partea de jos (S8+ redă doar pe difuzorul de jos, ceea ce în jocuri te poate face să-l astupi uneori cu mâna). În schimb, telefonul “vibrează” un pic mai mult la volum maxim.

Conectivitatea a funcționat fără probleme. Wireless-ul este recepționat bine, iar pentru rețeaua mobilă este inclus un modem LTE Cat 18 care poate face agregare de 3 frecvențe pentru un total de 1200 Mbps down și 150 Mbps uplink. De asemenea, telefonul este dual-SIM, iar ambele modemuri sunt capabile de conexiune LTE, ceea ce nu vezi foarte des.

Chipsetul integrează 6 GB memorie RAM, iar Android 8 și interfața EMUI rulează foarte bine. Memoria multă este importantă, tranzițiile între aplicații sunt mai rapide, autonomia totală crește un pic.

Mai interesantă este însă prezența noii unități NPU, neural processing unit, în acest Kirin 970. Vă spuneam când a fost anunțată, la IFA în vară, că este un pas în față în domeniul procesoarelor de mobil, iar de atunci și alți producători au anunțat că vor integra astfel de unități în chipseturile lor. Unitățile tip NPU sunt mult mai rapide în anumite tipuri de task-uri, precum cele multimedia/AI. Exemplul dat atunci de Huawei era că, într-un test de recunoaștere de imagini, noul procesor NPU a recunoscut 2000 de imagini pe minut, în timp ce procesorul normal undeva la 100 de imagini/minut, o diferență uriașă.

Acum, nu mi s-a părut că NPU-ul din Kirin 970 este și pus la treabă, că poate încă nu are cu ce, dar sunt sigur că vom vedea în curând aplicații și jocuri avantajate de acesta.

În testele clasice de benchmark, rezultatele au fost următoarele:

  • 3D Mark Slingshot Extreme – 2933 puncte, Slingshot normal – 3108 puncte
  • PCMark Work 2.0 – 7348 puncte
  • AnTuTu – 178.172 puncte
  • Geekbench –  1916 puncte single-core, 6787 puncte multi-core, 9612 puncte grafică RenderScript

Aproape toate testele au obținut rezultate mai bune decât Samsung Note8, de exemplu.

Ca autonomie, telefonul este unul de două zile. Bateria are 4000 mAh și încărcare rapidă cu încărcătorul original Huawei. În testul PCMark Work 2.0 battery, am obținut 9 ore și 7 minute de activitate continuă tip office, browsing, chat. Este un rezultat bun, dar nu excelent față de Note8, care a rezistat o oră și ceva în plus la aceeași rezoluție.

Din stocarea de 128 GB, în jur de 105 GB sunt disponibili utilizatorului. Telefonul nu are slot de card de memorie. Din memoria RAM de 6 GB, în jur de 4 sunt ocupați în mod normal, rămânând spațiu suficient pentru a deschide și alte aplicații mai solicitante.

CAMERA FOTO-VIDEO

Aici sunt multe de zis. Mate 10 Pro este un alt telefon făcut în colaborare cu Leica, iar modulul foto este unul dual:

  • senzor monocrom de 20 megapixeli, F1.6.
  • senzor color de 12 megapixeli, F1.6, stabilizare optică.

Ele lucrează în tandem, senzorul monocrom surprinde mai bine detalii fine, cel color informația despre culori, iar imaginea rezultată prin combinarea lor este, în teorie, mai bună.

Apoi, procesorul acela neuronal este utilizat pentru a detecta rapid scena pe care încerci să o fotografiezi (v-am spus că recunoaște foarte rapid imaginile) și adaptează camera la situație. Dacă e mâncare, saturează culorile, dacă e un portret, încearcă să detecteze cât mai bine albul și să facă un efect bokeh frumos.

Focalizarea mi s-a părut rapidă, declanșarea la fel. Iată câteva mostre făcute în lumină bună, când Mate 10 Pro prinde imagini foarte bune, cu culori bine reglate și detalii fine bine surprinse.

Iată și o adâncime de câmp făcută automat de telefon după ce eu doar am apăsat pe vioară ca să regleze expunerea în funcție de ea:

HDR-ul arată cam așa:

Din păcate, dacă în lumină slabă telefonul obține imagini cât de cât decente, în lumină foarte joasă imaginea este nesatisfăcătoare, fiind foarte zgomotoasă:

Unele în lumina de oraș au ieșit însă mult mai bine:

Update: am făcut mai multe fotografii în noaptea și ies practic identice cu cele de pe Samsung Galaxy S8+, de o calitate bună sau măcar mulțumitoare. Nu știu de ce cele de mai sus au ieșit așa slabe, poate că software-ul camerei n-a calculat bine setările în acele momente.

Interfața este complexă și complicată. Un swipe într-o parte arată toate modurile de fotografiere, un swipe în partea cealaltă duce la setări. Filmarea necesită două apăsări pentru a porni, HDR-ul este printre modurile de fotografiere, dar necesită un swipe și o apăsare pentru activare.

Camera include și un mod “zoom 2x fără pierderi”, iată crop-uri din imaginea 1x și din cea 2x. Nu știu exact cum face asta, EXIF-ul vorbește despre o distanță focală dublă, dar surprinde detalii mai multe și asta contează.


INTERFAȚĂ ȘI PROGRAME INCLUSE

Mate 10 Pro rulează Android 8.0. Mi-am dat seama de asta abia când am intrat în specificațiile telefonului, că nu sunt diferențe mari față de 7, nu în versiunea Huawei, care oricum suprapune peste Android propria interfață EMUI.

Direct din cutie telefonul nu include un app drawer, un meniu de aplicații, dar poate fi activat din setări. Am mai remarcat o aplicație de Health, în care se înregistrează pașii făcuți și alte asemenea date, plus câteva utilitare uzuale: file manager, oglindă, compas, notepad șamd. Nu ceva crucial, dar nici bloatware inutil.

Există și o aplicație Smart Remote, pentru că telefonul are emițător de infraroșu și poate deveni telecomandă universală pentru multe alte dispozitive, precum televizoare, aer condiționat șamd. Mi-a plăcut ca programul include opțiunea de telecomandă pentru aparate foto de la diverși producători. Televizorul oricum include o telecomandă, dar cea pentru aparate foto costă, așa că e bine dacă poți folosi telefonul în același scop.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Aspect plăcut, serios.
  • Zoom 2x uneori util, modul foto complex.
  • Android 8 la bord.
  • Husă inclusă în pachet.
  • Calitate foto slabă în noapte.
  • Mai scump decât mă așteptam.
  • Fără jack audio.

CONCLUZIE

Huawei Mate 10 Pro este un telefon bun în toate aspectele sale, în special la performanță brută. Ce face, face bine.

Problema sa este când îl privim în contextul pieței. Acum este la același preț cu Samsung Galaxy S8+, care are tot un design atrăgător, performanță deosebită și, zic eu, o cameră mai bună în condiții de noapte, plus jack audio, ceea ce probabil va înclina pentru mulți alegerea în favoarea coreenilor.

Preț: 799 euro la liber, mult mai ieftin cu diverse variante de abonamente sau prelungiri, la Orange.

asus s5507

    20 comentarii

  1. Camera foto este foarte proasta, si cum toata lumea vrea poze pentru fb si instagram, nu merita luat.

      (Citează)

    • pe ce te bazezi cand spui ca e proasta camera? nu de alta, dar unii ca DXO Mark l-au pus pe locul 2, la egalitate cu Note 8 si dupa iPhone X (la diferenta extrem de mica).

        (Citează)

    • Pozele in lumina slaba, vezi pe cea cu pisicul, este dezastru.

        (Citează)

  2. S8+ e mai ieftin si are cel mai bun ecran. Epic fail Huawei.

      (Citează)

  3. Si eu consider un mare fail. Rezolutia e fhd+? Pentru un telefon care costa 900 de euro? Se lauda cu o camera cu f1.6 dar cu un suport software slab. Au mai venit in gama si.cu mate 10 lite care este o petarda îmbrăcată in mult marketing.

      (Citează)

    • ai verificat cumva pe ce rezolutie standard vine Samsung pe modelele de top? Cati crezi ca modifica de la FHD la QHD? Si daca o fac, cat mai tine bateria? wanna bet ca nu te tine nici pana la sfarsit de zi de lucru?

        (Citează)

    • Rezoluția chiar nu contează, că nu vezi mari diferențe cu ochiul. Și S8+ vine cu ecranul setat pe FHD+ și de obicei așa rămâne. Eu în FHD+ îl țin.

      Silviu: Si daca o fac, cat mai tine bateria? wanna bet ca nu te tine nici pana la sfarsit de zi de lucru?

      Nu, că am testat, e cam 10-15% impactul în baterie, doar că pentru ochi nu e o mare diferență.

        (Citează)

  4. Ce nu au invatat inca producatorii chinezi (si nu numai) e ca daca vrei sa furi o parte din vanzarile Samsung/Apple e ca trebuie sa vii cu un pret competitiv.
    Cine e nebun sa dea atatia bani pe un Huawei sau Lenovo sau Asus sau whatever.
    Vad ca si cei de la Oneplus incep sa o ia pe aratura.

      (Citează)

  5. AdrianG:
    Ce nu au invatat inca producatorii chinezi (si nu numai) e ca daca vrei sa furi o parte din vanzarile Samsung/Apple e ca trebuie sa vii cu un pret competitiv.
    Cine e nebun sa dea atatia bani pe un Huawei sau Lenovo sau Asus sau whatever.
    Vad ca si cei de la Oneplus incep sa o ia pe aratura.

    ASUS nu sunt chinezi ;)

      (Citează)

  6. Silviu:
    pe ce te bazezi cand spui ca e proasta camera? nu de alta, dar unii ca DXO Mark l-au pus pe locul 2, la egalitate cu Note 8 si dupa iPhone X (la diferenta extrem de mica).

    Lasa-ne ma cu dxomark al tau. Nu reprezinta mai nimic topul lor. Uita-te in articol sa vezi ce poze ridicole face pe intuneric. Nu am mai vazut asa ceva de la Galaxy S1 incoace, zau.

      (Citează)

  7. Sa stam linistiti si sa asteptam LG V30 de Craciun :) Daca nu se usuca bradul pana se lanseaza odata…

    Ai omis partea de filmare. Era foarte interesant de vazut, de la stabilizare pana la calitatea imaginii.

      (Citează)

  8. Eu sunt îndrăgostit de P10 ăla verde.

      (Citează)

  9. Oarecum offtopic – ce se intampla cu Pixel 2? Din ce am vazut il aduc f putini in RO (cel + inca vreo 2 mai obscuri), niciun operator. Un singur review cat-de-cat serios in RO, in rest doar copy/paste si traduceri din afara.

    Stiu, au fost niste probleme cu versiunea XL, dar totusi…

      (Citează)

  10. M-a cam dezamăgit reviewul tău, se vede că ești fan necondiționat Samsung. Tonul folosit a fost fără entuziasmul pe care l-ai avut cu alte ocazii, pentru telefoane mai puțin bune sau spectaculoase.
    Iar cei cu “face poze proaste noaptea” vorbiți din filme, orice telefon mobil face poze proaste noaptea. N-are pe unde lua lumină.
    Huawei are o calitate a fabricației impecabilă, imposibil să nu fii impresionat de asta. Softul lor EMUI nu are nici o problemă, e doar chestie de obișnuință, și oricum se poate schimba interfața cu sertar de aplicații ca să semene cu android vanilla.
    Sînt aproape sigur că toți care au comentat negativ nu au folosit un telefon Huawei, cel puțin unul din ultimele generații.
    Eu am un P9 din primăvara anului trecut, funcționează ca la început, nici o problemă. Dacă ar fi să nu-mi convină ceva, ar fi ecranul LCD, care nu e la fel de bun ca un AMOLED (dar e foarte bun oricum). Mate 10 pro nu mai are problema asta.

      (Citează)

  11. Am o alegere dificilă de făcut între Huwaei P10 Plus, OnePlus 5T, Huawei Mate 10 Pro și HTC U11+.
    Ceva păreri?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus