►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Seria routerelor de mare capacitate D-Link începe, pentru mine, cu acest model AC2600, cu suport MU-MIMO 4×4, care s-a dovedit un router performant și cu acoperire bună pentru un apartament mai mare.
Specificații D-Link DIR-882:
Preț: în jur de 679 lei la eMAG.
Routerul, un patch-cord plat, alimentatorul de priză și un ghid de instrucțiuni.
DIR-882 are un design simplu, utilitar, ceea ce probabil ajută la prețul scăzut pentru un model de tip AC2600. Carcasa este neagră, din plastic uzual, perforată pe partea superioară și pe cea inferioară, unde are și găurile pentru montare pe perete.
Antenele sunt integrate în router, nu pot fi detașate. O altă măsură de micșorarea a costurilor. Un port USB 3.0 se află în față, ușor accesibil.
În spate se află porturile, adică în ordine:
Routerul a avut rezultate bune aproape în toate testele.
Pe cablu, pe site-ul Speedtest, am obținut 933 Mbps download, un rezultat foarte bun. Upload-ul a fost limitat la 500 Mbps, cât poate conexiunea mea.
Pe torrente, unde am descărcat unele de dimensiuni mari și cu mulți seeds, am obținut un vârf de 104 MB/s, un rezultat foarte bun (puține routere au trecut de 100 MB/s) și o medie de 74,1 MB/s.
Vă reamintesc cum testez aici: măsor capacitatea routerului de a gestiona simultan zeci sau sute de conexiuni și fac asta măsurând atât viteza maximă atinsă în download, cât și cea medie, care include momentele lente de la începutul și sfârșitul transferului.
Pe wireless am obținut un alt rezultat bun: 646 Mbps download, conectat pe rețeaua de 5,2 GHz, standard 802.11ac. Testul îl fac la o distanță de aproximativ 4 metri de router. Rezultatul este foarte bun, făcut posibil prin utilizarea MU-MIMO 4×4, adică o tehnologie de comunicație simultană folosind 4 fluxuri de date în fiecare direcție.
DIR-882 include un mod Smart Connect în care tu vezi o singură rețea wireless disponibilă, iar routerul alocă automat dispozitivele conectate la cea de 2,4 GHz sau la cea de 5,2 GHz, în funcție de capacitatea și viteza lor. Calculatorul de test a fost alocat direct pe cea mai rapidă rețea.
Intrând în setările avansate, poți dezactiva acest Smart Connect și configura două rețele distincte, câte una pe fiecare frecvență. Din păcate, ca și la alte modele D-Link nu poți alege lățimea benzii rețelei, iar pe 802.11n routerul a insistat să facă o rețea de doar 20 MHz, nu 40 MHz, ceea ce ar fi adus rezultate mai bune. Poate că într-o zonă cu mai puține rețele wifi în jur (eu am vreo 20 de la vecini) va forma automat și canal de 40 MHz, că poate face asta.
Prin urmare, pe 2,4 GHz rezultatul a fost mai slab, un maxim 212 Mbps download cu 182 Mbps upload.
Acoperirea este bună, rețelele routerului “bat” în tot apartamentul meu. Condițiile cele mai dure de test sunt dacă ies în balcon, cu toate ușile de prin camere închise, inclusiv cea de la balcon. Acolo unele routere bat doar cu o rețea, eventual intermitent, dar DIR-882 s-a descurcat onorabil. Vitezele obținute n-au fost mari, dar suficiente pentru browsing.
Routerul are și un port USB 3.0 și un port USB 2.0. Cel 2.0 nu cred că este utilizat de nimeni, dar cel 3.0 poate fi folosit pentru a conecta un stick USB sau un hard-disk extern ca stocare în rețea, iar firmware-ul suportă server DLNA, accesare pe fișiere în Windows și accesare FTP.
Inițial n-am știut cum să-l accesez, că nu apărea în rețea. Am rezolvat-o folosind trucul cu accesarea manuală la “\\192.168.0.1” în Windows Explorer și apoi maparea stocării ca unitate de disc prin Map Network Drive, apoi am testat și am obținut rezultatele de mai jos:
Interfața este cea D-Link pe care am văzut-o și pe alte routere recent testate, adică meniuri ușor de navigat, ale căror setări avansate se deschid după încă un click.
Printre funcții, routerul DIR-882 are și:
Puteți vedea altele prin screenshot-urile de mai jos.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
D-Link DIR-882 este un router performant și bun la preț pentru capacitatea sa totală. Mi-ar fi dorit să-l pot configura manual mai în detaliu, dar dincolo de asta nu-i pot reproșa nimic în ceea ce privește performanța pe cablu, wifi și acoperire.
Preț: în jur de 679 lei la eMAG.
Alte articole bune despre rețelistică wireless:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
28/12/2017 la 8:42 AM
Se poate monta pe perete, bun.
Antenele nu se pot schimba, rau.
Un router OK, pretul mi se pare corect.
Gaelex(Citează)
28/12/2017 la 10:47 AM
Foarte fiabile D-Link astea. Eu am unul de 6 ani si a mers neintrerupt, fara nici cea mai mica intrerupere. Si nici macar nu e ceva scump; undeva pe la 300 de lei. Daca merge youtube si netflix, fara lag,atunci inseamna ca isi face treaba, pentru mine.
motanes(Citează)
29/12/2017 la 9:14 AM
Legat de latimea de banda, am intalnit destul de multe situatii in care setarea manuala duce la blocaje/incompatibilitati fata de setarea auto. Am descoperit recent la un router Asus ca 40 MHz in banda de 2.4 Ghz duce automat la aceiasi setare si in banda de 5 Ghz, indiferent de latimea de banda selectata acolo. Probabil cei de la D-Link nu degeaba au luat decizia asta.
Doru(Citează)
16/03/2018 la 3:01 PM
Asus ac68u sau acest model D Link 882 2600 ?
Care crezi ca este mai ok ?
Si ma refer aici la :
– wan to lan
– lan to wan
– putere si viteza wifi 2.4g
– putere si viteza wifi 5g
– viteza usb 2.0, 3.0
– media server usb
– management local si via internet
– port forward
– usurinta in setare, intuitiv
– meniu mai bogat dar si eficient
– necesitatea de restart din cand in cand
– suport tehnic inncaz de probleme
– cat de des apar noi firmware uri
– cum crezi se descurca cu 4 tv, 1 nas, 1 nvr, 2 media playere si 4 telefoane…. asa in mare plus minus telefoane.
– folosit in casa cu etaj, 50mp pe nivel, caramida
As vrea sa aleg unul dintre ele pentru RDS 500 sau 1000. Casa cu etaj, 50mp pe nivel.
Multumesc anticipat !
Mihai(Citează)
16/03/2018 la 5:27 PM
Doar 15 puncte de luat în considerare? Alegerea e simplă atunci!
N-aș ști să-ți spun, de fapt. Asus are firmware mai configurabil, dar în același timp AC68 este un model vechi. Pentru câte echipamente ai tu și pentru o casă mare, aș merge pe Asus AC86U în loc de AC68. Și D-Link 882 s-ar putea descurca bine, dar nu poate da nimeni verdict fără testare, că cine știe ce pereți sau ce stil de utilizare ai.
nwradu(Citează)
16/03/2018 la 5:31 PM
Da :) Cam multe puncte “punctuale” :
Casa caramida parter, lemn etaj.
Utilizare normala.
De exemplu intr-un apartament, pe care l ai alege din cele 2 ?
Asus AC86U este cam scump.
Sa zicem ca ai de ales strict intre astea doua, pentru la bloc, 3 camere….
Ai putea alege ? Ce ?
Merci ! :)
Mihai(Citează)
16/03/2018 la 6:04 PM
Eu aș alege D-Link din motive de preț și pentru că îmi satisface nevoile, dar fiecare cu nevoile sale. De exemplu Asus vine parcă și cu port USB 3.0 și protecție TrendMicro pentru rețea; eu nu consider că am nevoie de ea, dar pentru alți utilizatori poate fi utilă.
La acoperire chiar nu se poate zice dinainte ce va fi. Poți să iei și să returnezi produsul dacă nu ești mulțumit.
nwradu(Citează)
16/03/2018 la 6:06 PM
Multumesc mult !
Mihai(Citează)
24/06/2018 la 10:06 PM
Eu am reusit sa scot pe wireless ac in jur de 882 mbps, la ditanta de vreo 5 metri si un perete.
me(Citează)
24/06/2018 la 5:09 PM
Cu ce echipamente?
nwradu(Citează)