►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
DIR-878 este un model nou de router de la D-Link, venind în segmentul AC1900 care-i tot mai popular pe măsură ce oameni nu mai au în casă doar un laptop și un telefon, ci și alte dispozitive ce vor conectivitate wireless și bandă pe măsură.
Specificații D-Link DIR-878 EXO AC1900:
Preț: în jur de 560 de lei la eMAG și Evomag.
Routerul, sursa de alimentare, un patchcord UTP din acela cu cablu plat, cum am văzut și la alte routere D-Link în trecut, și un cartonaș cu setările de rețea.
Mi-a plăcut prezența acestui cartonaș. Când testez alte routere o iau de obicei pe încercate privind setările lor inițiale sau mă uit pe spatele lor după ce le-am instalat, ceea ce-i incomod. Cartonașul îl poți lua cu tine la calculator sau telefon pentru configurare, ba chiar poți trece pe el parola de conectare și o arăți ușor unor vizitatori, dacă ți-o cer și preferi să nu le spui că este “B3fl3et#27bac0n”, în caz că așa ai setat-o.
D-Link DIR-878 are un design simplu, uzual, având o carcasă neagră cu câteva LED-uri de stare pe partea frontală, patru antene nedetașabile și sigla discret trecută într-un colț. Încearcă să fie invizibil în casă, spre deosebire de modelele portocalii și cu aspect ceva mai SF testate anterior de mine.
Poate fi montat și pe perete, are prinderi pentru asta, iar partea inferioară este perforată pentru a asigura ventilare și răcire.
Porturile sunt toate în spate. Acolo se află, în ordine:
În rest nu are altceva. Observați că nu are nici porturi USB, fiind gândit pentru aceia care nu sunt interesați de astfel de lucruri. Un model D-Link AC1900 cu porturi USB 3.0 și 2.0 este DIR-880L, are și el review.
Pe cablu, am obținut pe speedtest un rezultat maxim de 933 Mbps download și 500 Mbps upload, cât poate conexiunea. Este un rezultat foarte bun.
Pe torrente, trăgând ceva foarte popular pentru a vedea cum reacționează routerul când trebuie să gestioneze simultan foarte multe conexiuni, am obținut un vârf de 103 MB/s, un rezultat foarte bun, și o medie de 71,4 MB/s. Media se calculează cu tot cu vitezele lente de la inițierea și de la finalizarea torrentului, de unde și diferența.
Trecând la wireless, capacitatea routerului este de 1300+600 Mbps, împărțită precum mai jos în două benzi:
Rezultat pe 802.11ac a fost foarte bun, 638 Mbps download. Am testat ca de obicei, adică folosind o placă wireless conectată pe PCI-Express în PC-ul meu, la o distanță de aproximativ 4 metri de router. Am început să precizez asta deoarece mulți testează routerele de la o distanță de 1 metru sau chiar mai mică, dar eu prefer un test ceva mai realist și, oricum, comparabil cu toate celelalte teste făcute anterior.
Pe banda de 2,4 GHz, în standardul 802.11n, rezultatul a fost ceva mai slab decât al altor modele, adică 196 Mbps download cu 176 Mbps upload. Routerul a ales automat canal de 20 MHz și nu are setări pentru a-l forța pe 40 MHz, unde viteza crește mult, setările disponibile fiind “Auto 20/40 MHz” și “20 MHz”. Asta este ceva tipic firmware-urilor D-Link, dar este foarte posibil ca în alte case, cu ceva mai puține rețele wifi în zonă, să creeze una pe lățime de canal 40 MHz în mod automat.
DIR-878 beneficiază de un sistem Smart Connect prin care dispozitivele văd o singură rețea wireless, iar routerul le conectează automat pe banda de 2,4 GHz sau 5,2 GHz în funcție de capacitatea lor. E un sistem bun pentru cei ce nu vor să se complice cu multiple nume de rețea și parole. PC-ul meu a fost conectat direct pe standardul și banda superioară.
Există și un QoS semiautomat, în care aloci dispozitivelor conectate diverse niveluri de prioritate, iar routerul le gestionează automat banda. Ideea este să pui prioritate maximă pentru PC-ul de gaming sau poate pentru smart TV, ca să meargă bine indiferent ce se întâmplă pe restul computerelor sau telefoanelor din casă.
Routerul oferă și două rețele guest, funcții IPv6 și VPN, control parental, orar de funcționare și altele. Le vedeți prin screenshot-urile de mai jos.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
08/12/2017 la 6:50 AM
Bazat pe cpu si wifi de la mediatek.
128mb ram 128mb flash
suport initial pentru dd-wrt
Me(Citează)
08/12/2017 la 6:51 AM
https://wikidevi.com/wiki/D-Link_DIR-878_rev_A1
Cateva detalii despre router
Me(Citează)
08/12/2017 la 8:06 AM
Mai scump decat Netgear R7000.
Mai putin dotat:
– nu are porturi USB
– nu se pot schimba antenele
Montare pe perete, yay
Aceleasi viteze
Nu merita schimbarea pentru mine.
Gaelex(Citează)
08/12/2017 la 12:45 PM
Trebuie neaparat in ziua de azi sa faci teste si cum se descurca un router cu mai multe dispozitive concurente, gen browsing pe telefon in timp ce TV-ul sau laptopul face streaming 1080p. Sau chiar speedtest sau download pe wired + streaming pe altul (5GHz).
La mine pe Asus AC86U se cam simte de multe ori, cel putin primul acces pe alt dispozitiv afecteaza streaming-ul cateva secunde chiar daca el folosea doar 1-2MBs din 300. Si nu ma asteptam deloc sa fie asa sensibil si sa nu faca fatza
Marius(Citează)
08/12/2017 la 2:45 PM
Aș face, dar cum poți face un test repetabil din așa ceva?
Pun fiecare dispozitiv să facă download de ceva mare sau torrente? Pe telefon să pun YouTube sau speedtest? Cum măsor ce poate în total routerul?
O să mă gândesc la ceva mai complicat, dar pare dificil de pus în practică.
nwradu(Citează)
08/12/2017 la 9:50 PM
Da, intr-adevar nu e usor de reprodus repetabil.
Eu as zice ca pentru inceput ceva simplu: lasat un dispozitiv pe streaming si alt dispozitiv folosit pt teste mici progresive (deschidere Facebook/Twitter sau alt site ce are nevoie de bandwidth mult chiar la inceput, un YouTube, un download scurt, un speedtest) si sa sa observi daca apar ceva “visual artifacts” (nu-mi vine cum sa le zic in romana) sau intreruperi pe imaginea de la streaming. Si prin asta, cam cat de sensibil e routerul pe aceeasi banda sau in acelasi network la concurență.
Adica la torrent cu down/up nelimitat e clar ca va afecta tot, dar la operatii mai simple m-as astepta sa nu se simta deloc..
Marius(Citează)
06/02/2019 la 9:39 AM
La D-link daca vrei sa ai lățimea canalului de 40MHz pe 2,4 Ghz trebuie sa dezactivat “HT20/40 Coexistence”
Croitoru Alin(Citează)