un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Reflexul Semmelweis încă este des întâlnit în societatea actuală

20 Dec 2017  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Ați auzit vreodată de reflexul Semmelweis? Este tendința de a respinge dovezile noi, care ar putea schimba un domeniu, doar pentru că sunt noi, iar cunoștințele clasice sunt atât de bine înrădăcinate încât unele noi nu vor fi luate în considerare.

De obicei se aplică în domenii științifice, dar uneori îi puteți vedea forma și în alte domenii, precum tehnologia modernă. Kodak și Nokia n-au tratat serios noi tehnologii precum camerele digitale și respectiv smartphone-urile, considerând că business-ul lor clasic este foarte bun și va rezista multă vreme.

Este interesant însă de unde vine acest nume. Ignaz Semmelweis a fost un medic maghiar de origine germană, considerat acum printre “părinții antisepticelor”. Ca medic obstetrician în Viena, în 1847, a făcut niște studii privind mortalitatea pacientelor în secțiile spitalelor, observând că prima secție de obstetrică are mortalitate semnificativ mai mare decât a doua, deși toate condițiile erau identice.

A descoperit că mortalitatea vine din faptul că medicii primei secții lucrau, în alte momente, cu cadavre, participând la autopsii pentru studiu sau alte sarcini, apoi intrau la pacienți. Asta l-a făcut să creadă că există anumite particule de la cadavre ce provoacă febra în pacientele vii, iar recomandarea sa a fost ca toți medicii să se spele bine pe mâini cu o substanța antiseptică înainte de a intra la pacienți. După implementarea acestui sistem într-o perioadă de testare, infecțiile și mortalitatea au scăzut foarte mult în acel spital.

Probabil credeți acum că asta l-a făcut faimos în întreaga lume, un medic celebru a cărui descoperire a salvat mii de vieți, milioane de vieți după acel punct, dar ați fi foarte departe de adevăr. Teoria sa a fost desconsiderată de lumea medicală a timpului, mulți medici simțindu-se inclusiv jigniți că li se spune să se spele pe mâini. “Particulele de la cadavre” au fost luate în râs într-o vreme în care medicina se baza pe niște teorii ce acum sunt considerate băbești.

Semmelweis și-a pierdut treptat postul de medic și a fost marginalizat de colegi și prieteni. Studiile sale, publicate, nu au fost luate în serios. Infecțiile respective erau puse pe seama pacientei, alimentației, presiunii uterului, oboselii inimii șamd, iar marea majoritatea a spitalelor nu i-au urmat recomandările, deși cele care au făcut-o au raportat rezultate bune. Situația era complicată, studiile lui Semmelweis dădeau practic vina pe medici pentru mortalitatea crescută din spital, nu pe starea pacientului sau stilul său de viață.

În 1865, Semmelweis este internat într-un azil de boli mentale, suferind de depresie, unde moare după 14 zile, cel mai probabil după o bătaie încasată de la paznici.

Teoriile sale urmau să prindă mult mai bine câțiva ani mai târziu, când Louis Pasteur își publică studiile despre microbi și bacterii și medicina ajunge la acest nivel microscopic de înțelegere a cauzalității infecțiilor. Semmelweis descoperise legătura între cadavre și infecții spitalicești fără să știe exact ce le produce, ci doar că există acea legătură și poate fi ruptă cu ceea ce acum numim antiseptice. “Particulele de la cadavre” erau de fapt bacterii de diverse tipuri, cu diverse surse.

Astăzi Semmelweis este omagiat pe monede comemorative, universități sunt numite după el șamd. La vremea lui, a murit frustrat că a descoperit ceva important, ce ar putea salva mii de vieți, și nimeni nu l-a crezut.


Chestia asta necesită niște discuții avansate. La o primă vedere, ar însemna că trebuie să dăm atenție sporită tuturor teoriilor nebunești despre vaccinuri, morcov, uscătorul de păr care produce cancer la cap, medicamentul minune bicarbonat și lămâie și alte prostii vehiculate acum. În fond, nu însuși Semmelweis a fost considerat nebun, ca apoi să se vadă că avea dreptate?

Nu, din contră, este pe dos situația. Medicina în acele momente se făcea după ureche, pe principii băbești, iar Semmelweis a vrut să o modernizeze prin știință, prin studii clare, experimente, prin grafice obținute în timp privind mortalitatea și alte asemenea metode. Știință pură, cu statistici clare, chiar dacă explicația microbiologică din spatele a ce arătau experimentele nu era încă disponibilă.

Similar, și Galileo a susținut că Pământul se învârte în jurul Soarelui și a fost judecat de Inchiziție pentru asta și considerat eretic de o generație ce credea că Pământul este centrul Universului, deși această convingere nu se baza pe nimic științific, ci doar pe vanitate.

Toată morala din viața lui Semmelweis ar trebui să fie că dovezile științifice, obținute printr-un număr mare de experimente, sunt importante și relevante. Sau măcar că statistica făcută prin sute de evenimente este mai relevantă decât experiența persoanală cu 1-2 cazuri.

Acum faceți și un exercițiu: doctorii aceștia care spun că soluțiile Hexi Pharma erau perfecte pur și simplu nu pot crede că ceva ce foloseau de mult era greșit sau au alte interese la mijloc?

Mai multe detalii: Wikipedia. Dacă vreți să citiți și despre alt om cu viață de telenovelă, citiți acest articol.

asus s5507

    10 comentarii

  1. Stai sa termine pesede cu toate modificarile ca dupaia cei din spitale nu vor mai avea nimic pentru ca nu mai sunt bani si or sa zica ca erau bune si solutiile Hexi Pharma asa apa de ploaie cum erau.

      (Citează)

  2. îți citesc zilnic blogul, în special pentru Știrile Zilei, dar dacă ai publica măcar o dată pe săptămână un articol de genul ăsta aș fi un fan și mai mare :D

      (Citează)

  3. Foarte bun articolul.

      (Citează)

  4. in prezent exista niste statistici foarte ignorate in vest:

    – una care arata o crestere vertiginoasa a sinuciderilor & drogurilor in randul albilor din America in ultimii 20 de ani. Asta se stie ce inseamna: disperare. S-a intamplat de ex in randul indigenilor din Canada care simteau ca structura lor sociala a fost distrusa. Ei nu se plangeau ca nu stiau sa spuna ce le lipseste, dar ratele sinuciderilor & drogurilor aratau la fel. Au trebuit sa vina psihologii ca sa descopere cauza.

    Asta e ignorata pentru ca nimeni nu vrea sa recunoasca ca progresivismul, liberalismul, feminismul etc au sfarsit prin a fi distrugatoare si ca bataia de joc la adresa oricarei forme de relatie sociala, familie, tesatura sociala etc are efecte concrete.

    – una care arata o scadere vertiginoasa a spermei la barbatii occidentali in ultimii 40 de ani. Practic in cateva generatii nimeni nu va mai putea concepe daca trendul se mentine

    Asta nimeni nu stie ce o provoaca, acum s-a facut primul studiu suficient de mare incat i-a convins pe toti.

      (Citează)

    • Pornhub ;)

        (Citează)

    • Nu cred că sunt ignorate, ci mai degrabă lipsesc niște soluții eficiente. Semmelweis avea una simplă, spală-te pe mâini. Depresia e cauzată de atâția factori încât e greu de rezolvat.

      Și la încălzirea globală statistica spune multe, dar rămâne dificil de rezolvat.

        (Citează)

  5. Cred reflexul asta l-a avut Steve Ballmer de la Microsoft cand radea de iPhone:
    https://www.youtube.com/watch?v=eywi0h_Y5_U

      (Citează)

  6. nwradu:
    Nu-s așa multe subiecte de genul acesta :P

    Hai, atunci o dată pe lună :D încă nu am găsit o rețetă de succes pentru Medium să filtrez să îmi apară măcar 25% articole interesante.

      (Citează)

  7. Fix la fel si cu perpetuum mobile. Am vazut pe youtube o gramada de masini care functioneaza. Si nimeni nu crede, ba ii mai iau si in ras pe aia.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus