►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 27 decembrie 2017
Review de router: D-Link DIR-882, un model AC2600 performant »
Ce credeți că făceau parlamentarii de sărbători? Se relaxau ascultând colinde, bucurându-se că au familia în jurul lor?
Nu.
Modificau legile justiției ca să fure mai mult și să scape de pedepse, modificând legea aproape în întregime după modelul OUG 13 de la începutul anului.
Într-un proiect de lege depus pe 18 decembrie de 39 de senatori și deputați PSD, se prevăd, printre altele, și următoarele:
Un prag de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu. Inițial Iordache spunea că un prag de 19.000 de euro n-ar deranja pe nimeni, dar de ce să nu fie 200.000 de euro, nu? În fond, oamenii serioși fură sume mari și trebuie protejați adecvat de lege.
Ca background: în OUG13 se vorbea de un prag de 200.000 de lei. Acum se trece la euro, adică de 4,6 ori mai mulți bani.
Problema este, cum s-a discutat de multe ori, că poate exista abuz în serviciu și fără un prejudiciu în bani. De exemplu, dacă un medic schimbă lista de așteptare pentru transplant de organ în favoarea unui prieten și un alt pacient moare din această cauză, nu există un prejudiciu în bani, ci doar un om mort.
Acum gândiți-va la asta în contextul altor modificări recente ale legilor justiției. Dacă un primar, să zicem, este anchetat pentru abuz în serviciu, procurorii și nici măcar ziarele nu au voie să comunice acest lucru. Dacă ancheta arată că a furat doar 199.999 de euro, acțiunea se oprește acolo și nimeni nu va afla despre acest lucru. Cum pragul este per dosar, se pot fura câte 199.999 euro de multe ori, iar respectivul va merge cu fruntea sus pe stradă.
Se micșorează pedepsele, sporurile de pedepse și chiar se prevede executarea la domiciliu a pedepselor pentru luarea de mită, darea de mită, traficul de influență, cumpărarea de influență și abuzul în serviciu.
Și ce noroc că “domiciliul” de obicei este o vilă de dimensiuni mari, cu toate cele necesare. În fond, închisorile noastre sunt supraaglomerate, e bine să trecem la închisoare la domiciliu, dar ce coincidență că exact pentru infracțiunile ce lovesc cel mai des politicienii și oamenii lor.
Darea de mită și traficul de influență sunt redefinite. Bineînțeles, se micșorează mulțimea situațiilor ce sunt astfel de definite. Într-o țară coruptă ca a noastră, ar trebui crescută. De exemplu, traficul de influență este cel în care primești direct foloase materiale, modificat din “direct sau indirect” și “bani sau alte foloase”. Adică dacă intervii pentru altul sau nu intervii pentru bani, ci pentru alte avantaje, nu mai este trafic de influență.
Denunțul poate fi făcut în termen de 6 luni. Am mai vorbit de asta și la OUG13. Uneori durează mai mult începerea anchetei, alteori denunțătorul abia după un timp își dă seama că trebuie să reclame o infracțiune. Alteori ești martor la o crimă, te temi să zici ceva, îți faci curaj după 7 luni – ghinion, nu se mai acceptă denunțul.
Un articol despre folosirea abuzivă a funcției pentru favoruri sexuale va fi abrogat. Practic invers față de cum tind societățile moderne să taxeze situațiile în care cineva cu putere de decizie își obligă subalternii sau subalternele la servicii sexuale, dar la noi nu trebuie să vă mire asta. I-ați văzut pe majoritatea parlamentarilor ce inițiază astfel de legi; singura lor șansă de a face sex cu cineva este cu forța, că oricărei persoane normale i-ar fi silă să se apropie de ei.
Parlamentarii nu vor mai fi funcționari publici. Adică din start nu vor mai face obiectul la o mulțime de infracțiuni specifice funcționarilor publici, deci scapă de ele. Cum naiba nu este un parlamentar un funcționar public? Habar n-am, n-are nici un sens; anterior Curtea Constituțională a decis că o astfel de prevedere încalcă Constituția.
Pentru cei care se întreabă de unde știm dacă aceste modificări sunt bune sau nu, articolul de pe Hotnews compară textul vechi și textul nou al legii. Oricine își utilizează creierul poate trage singur concluzii, nu are nevoie de Facultatea de Drept.
« Știri despre tehnologie – 27 decembrie 2017
Review de router: D-Link DIR-882, un model AC2600 performant »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
27/12/2017 la 2:15 PM
Îndrăznește să crezi în (PSD) România.
ionică(Citează)
27/12/2017 la 2:21 PM
cine indrazneste sa creada in PSD, e cu bila.
mac gregor(Citează)
27/12/2017 la 2:41 PM
Dați cu pietre. Eu sunt de acord că denunțul (pt a fi lipsit de răspunderea faptelor) sa fie făcut într-un termen de 6-12 luni. Altfel devine mijloc de negociere/șantaj. Sunt satul de autodenunțuri făcute după 8 ani….
In rest, sa mulțumim mamei Rusia că își bagă coada în regiune și aruncă în degringoladă țări care păreau că depășesc momentul și starea vegetativă și sperau la o societate civilizată.
Bughy(Citează)
27/12/2017 la 3:33 PM
Fiica ta de 12 ani este violata de profesorul de sport. De frica/rusine, nu-ti spune tie imediat, si evident nu se duce nici la politie. Peste 10 luni, la discutia anuala, psihologul scolii (hei, discutia e ipotetica, sa zicem ca scoala are asa ceva) acesta isi da seama ca ceva e in neregula si iti spune tie/cheama politia.
Doar ca au trecut 10 luni, nu exista martori, nu mai ai ce probe medico-legale sa obtii, deci singurul element pe care s-ar putea baza deschiderea dosarului penal ar fi denuntul.
Si toate astea pentru ca n-ai vrut sa dai o spaga la timpul ei sa o scutesti de sport.
Sorin(Citează)
28/12/2017 la 4:02 AM
Exista fapte penale care se prescriu, si fapte penale imprescriptibile. Pentru cele care se prescriu si doar pentru acelea, prescriptia e (ar trebui sa fie) pentru fapta nu pentru denunt. Denuntul ar trebui sa fie imprescriptibil. Un dentunt pentru o fapta prescrisa devine caduc: Are doar valoare istorica. Vom sti ca cineva a facut ceva si atat.
Pervestii astia vor sa scoata in afara legii insasi aflarea adevarului: sa nu mai pot sa denunt pe cineva nici macar dupa ce nu va mai putea fi pedepsit legal. Mai mult chiar denuntul in sine devine ilegal (si acea ilegalitate in sine e imprescrriptibila).
tudor(Citează)
27/12/2017 la 3:34 PM
6 puncte din noaptea mintii, adica parlamentarii PSD:
1 Pedeapsa cu inchisoarea pana la 3 ani se executa la domiciliu.
2 Luarea de mita pentru altul nu mai este infractiune.
3 Darea de mita pentru altul nu mai este infractiune.
4 Traficul de influenta pentru altul nu mai este infractiune iar banii ori alte bunuri primite nu mai pot fi confiscate.
5 Cumpararea de influenta pentru altul nu mai este infractiune.
6 Abuzul in serviciu cu paguba sub 200.000 euro nu mai este infractiune
Deci va dati seama, tu iei mita un milion de euro pentru mine, eu iau mita un milion de euro pentru tine, nimeni nu ne poate atinge fiindca e perfect legal.
In mintea halucinata a celor care cred ca acestea vor trece.
mac gregor(Citează)
27/12/2017 la 3:51 PM
Ăștia sunt in stare să de-a lege ca darea și luarea de mita sa fie pedepsita doar daca banii se dau la restaurantul de la parlament, in hârtii de 500 de euro și doar înainte de masă de prânz. Altfel, nu.
Bughy(Citează)
27/12/2017 la 3:43 PM
Va dati seama ca tipul asta face probabil luare de mita si trafic de influenta pentru altii, deci e un mic intermediar? Si ii tataie curul ca poate fi prins. si de aia a dat aceasta lege?
Si probabil unul a fost prins cu probe video, si de aceea a cerut ca probele video sa nu mai fie recunoscute.
Altul a fost prins cu martori, asa ca vrea sa fie de fata cand martorul depune marturie, ca sa il poata intimida.
etc.
mac gregor(Citează)
27/12/2017 la 3:48 PM
Nu ai înțeles. Fapta există și poți să faci denunț. Ideea este că dacă ești implicat într-o faptă penală, prin denunț nu mai scapi de urmărire (vezi pescariu in unele dosare microsoft). Poți face denunț, dar răspunzi dacă ești implicat.
Bughy(Citează)
27/12/2017 la 5:23 PM
Tu ce intelegi din citatul ‘denuntul sau nu va mai putea constitui proba in procesul penal’?
Si daca tot nu ati vrut 200.000 lei, luati acum 200.000 euro.
cris(Citează)
27/12/2017 la 5:58 PM
OK, nu e nici ca mine nici ca tine. Hotnews zice:
Art. 290 din CPP e aici: Art. 290
Deci chiar “expira” denuntul, dar nu pentru violul exemplificat de mine. Doar pentru spagi si alte infractiuni de-astea “impersonale”. Ce zici tu vine ca bonus, adica nici in interiorul celor 6 luni denuntatorul nu mai are niciun interes sa o faca, ca oricum se duce la bulau impreuna cu denuntatul.
Asta pare scrisa cu dedicatie pt toti baietii aia denuntati de alde Cocos si Pescariu.
Sorin(Citează)
27/12/2017 la 10:20 PM
Da, așa e. Nu putem noi gândi cum pot ei modifica. Modificările sunt mai mult decât aberante. Ceea ce presupuneam eu era departe de ceea ce au ei de gând
Bughy(Citează)
27/12/2017 la 11:19 PM
“Luare de.mita pt altul” – si cum dovedesti? Se face factura? ” gigel a incasat x bani pt costel”..sau cum. Daca Gigel ia bani pt Costel, Costel nu recunoaste, Givel insista cas pt Costel da degeaba. Deci Gigel e vinovat. Si daca Costel recunoaste, atunci e el vinovat ?
Cum sa treaca prostii din astea. Parca is legi facute la gradinita
Cata(Citează)
28/12/2017 la 4:21 AM
Nu stiu daca trebuie sa te suspectez de prostie sau de rea intentie.
Simt insa ca trebuie sa raspund pentru altii care s-ar intreba asta: E treba procurorului sa dovedeasca asta. Si e de obicei o treaba destul de grea. Daca reuseste asta e luare de mita; daca nu, e negustorie cinstita. De asta exista achitari: desi procurorul “stie” e mita insa nu poate dovedi asta. Indoiala inseamna intotdeauna devinovatie.
Ciuma rosie vrea sa nu mita sa fie legala chiar si atunci cand e dovedit ca mita e mita, doar ca luata cu mana altuia.
tudor(Citează)