►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Mai țineți minte abonamentele cu cent în weekend, cartela Kamarad sau telefoanele Bosch 607? Au trecut 20 de ani de la lansarea primei rețele de telefonie mobilă în România. Eu țin minte lansarea și primele reclame Connex și nu-mi vine să cred că au trecut două decenii de atunci!
Vodafone a aniversat anul acesta 20 de ani de prezență în România printr-o amplă campanie și au precizat principalele momente din istoria companiei aici, precum primul apel video 3G, certificările P3, lansarea serviciilor 4G șamd. Eu zic însă că o istorie frumoasă poate fi găsită în alt șir de evenimente, probabil unele despre care aveți și voi amintiri plăcute, așa că am scris-o mai jos.
NOIEMBRIE 1996 – Ministerul Comunicațiilor anunță câștigătorii celor două licențe de comunicații mobile puse la bătaie: companiile MobiFon și Mobil Rom. Până în acel moment nu exista în România telefonie mobilă decât printr-o soluție oferită de Telefonica (operatorul spaniol) pe un sistem numit NMT 450, care arăta ca un telefon fix cuplat la un radio și o baterie de dimensiuni mari. NMT 450 este unul dintre sistemele de comunicație 1G, apropo, GSM-ul fiind deja 2G, a doua generație.
15 APRILIE 1997 – în ziua de 15, compania MobiFon lansează rețeaua Connex. Lansarea se face cu o campanie publicitară de mare amploare, centrată pe un spot TV în care vocea lui Victor Rebengiuc ne spune că “viitorul sună bine”. Rețineți acest nume, îl vom reîntâlni în continuare.
Țin minte reclama. Țin minte și că habar nu aveam ce este Connex și nu înțelegeam la ce se face reclamă, ceea ce mi se părea foarte ciudat cu mintea de atunci.
MobiFon avea ca acționar majoritar pe Telesystems International Wireless, un operator canadian, și ca acționari minoritari companii precum AirTouch Canada, Poșta Română, Ana Electronic, Logic Telecom și alții. Inițial telefonia mobilă a fost foarte scumpă: primele abonamente costă 12, 15 sau 20 de dolari, iar minutul de convorbire 0,4 dolari sau chiar mai mult, plus că un nou abonat plătea și o taxă de activare de 50 de dolari.
Primele telefoane au fost Nokia 2110, Ericsson 318 și Ericsson 788, ultimul costând 900 de dolari. Salariul mediu era de 88 de dolari în acea perioadă.
În ciuda prețurilor, compania termină anul 1997 cu peste 100.000 de abonați, de patru ori mai mulți decât sperau la lansare.
Dialog urma să se lanseze câteva săptămâni mai târziu, la început de iunie 1997, iar Cosmorom, rețeaua mobilă a Romtelecom, în 1999.
NOIEMBRIE 1997 – lansarea pachetului Connex Go!, adică telefonia cu cartelă preplătită. Lansarea se face cu o serie de reclame memorabile cu Ioan Gyuri Pascu, în special a doua, cea cu Maria. Pachetul include un telefon Bosch 607 și o cartelă cu minute la prețul de 200 de dolari. O cartelă de reîncărcare de 60 de minute costă 21 de dolari.
Telefonul arăta așa:
1998 – Connex lansează brandul de haine MyX. N-am avut nimic de la ei, erau destul de scumpe, dar țin minte magazinul de la Universitate, undeva în spatele Muzeului Bucureștiului/Palatului Șuțu, unde mergeam pentru partea de Internet Cafe, că aveau calculatoare conectate la Internet acolo și eu aveam lucruri de căutat.
Hainele au fost scoase de la vânzare în 2000, odată cu trecerea de la “MyX” spre alte branduri. Aveau un stil pe care l-aș numit urban, iar părerea generală astăzi este că erau cool și bine făcute, fiind destul de dorite la avea vreme.
1998 – lansarea serviciului SMS. Da, așa au stat lucrurile, SMS-urile n-au fost disponibile imediat de la lansarea rețelei mobile, ci abia după un an. Inițial un SMS trimis costa 7 cenți/minut, ceea ce astăzi pare mult, dar pe vremea aceea era o mană cerească, având în vedere cât costa un minut de apel de voce. Clienții sunt inventivi și găsesc metode de a scrie cât mai mult în cele 160 de caractere ale unui mesaj prin eliminarea spațiilor și ScriereaCuCapsAPrimeiLitere a fiecărui cuvânt, plus tot felul de prescurtări ce s-au păstrat pn astăzi.
Tot în 1998 s-a înființat și ceea ce astăzi se numește Fundația Vodafone. Activitatea ei poate că nu vă sare în ochi în fiecare zi, dar până astăzi a investit peste 26 de milioane de euro în peste 1000 de proiecte de toate tipurile, precum parteneriatul cu SMURD și soluții de telemedicină, achiziția de ambulanțe, echiparea secțiilor de terapie intensivă de la Marie Curie sau Spitalul Județean Constanța. Sunt prea multe proiecte de enumerat și n-aș putea spune că unul pentru copiii cu diabet merită menționat și altul pentru copiii cu epilepsie nu. Le găsiți pe site-ul oficial.
2000 – apare celebrul abonament Cent 500, care include 30 de minute în rețea în orice moment și 500 de minute disponibile în weekend, la tariful de 1 cent/minut. A fost nebunie mare cu aceste abonamente, clienții păstrându-le mulți ani după aceea.
Abonamentul cu cent pe minut a dat naștere și unui alt tip de comportament: “îți dau bip și mă suni tu, că ai cent”.
AUGUST 2000 – Connex lansează cartelele Kamarad, și ele foarte populare la acea vreme, deși probabil că astăzi mulți dintre voi ați uitat acest brand și acum v-ați readus aminte (vag) de el. Pe scurt, erau cartele pentru care puteai alege un număr preferențial pe care-l apelai cu un tarif mult mai mic. Soluția a prins foarte bine la cupluri sau familii numeroase.
Puteți vedea cum arăta acea cartelă și altele de la Connex în colecția de aici.
OCTOMBRIE 2000 – Connex lansează serviciul Xnet, care oferă gratuit acces dial-up la Internet pentru orice abonat Connex. Aveai nevoie de un PC și de un modem telefonic de 56,6 kbps, iar conectarea sunând la numerele de telefon Xnet era gratuită și se plătea doar convorbirea telefonică prin Romtelecom.
Cum Romtelecom avea tarife foarte mici după ora 10 PM, practic puteai sta pe Internet pentru un cost foarte mic. Xnet a devenit foarte popular și a contribuit enorm la popularizarea Internetului în România, fiind perioada când lumea descoperă ce oferă acesta, inclusiv mIRC-ul. Xnet este atât de popular încât sunai de zeci de ori până să te conectezi la server, țiuiturile modemului în perioada de negociere fiind, probabil, ceea ce-și aduc aminte cei mai mulți în ziua de astăzi. S-au făcut multe nopți albe în acea perioadă.
Ca să mă dau mare, în ’97 sau ’98 plăteam în jur de 40 de lei pentru 10 ore de dial-up la o firmă numită PC-Net, un cost destul de mare. N-am folosit Xnet decât de câteva ori, după lansare, pentru că în aceeași perioadă un prieten avea câteva numere de telefon “secrete”, de la un provider de echipamente de comunicație ce-și făcuse și câteva servere dial-up pentru cunoscuți, așa că sunam acolo și mă conectam din prima.
DECEMBRIE 2000 – Connex ajunge la un milion de clienți și oferă, ca premiu, 1 milion de minute clientului cu numărul 1 milion. Țin minte reclamele TV și discuțiile de atunci cu prieteni, întrebându-ne cum ar putea consuma vreodată cineva un milion de minute.
Pe total, 2000 a fost un an bun pentru Connex, nu?
2001 – se introduce tarifarea la secundă după primul minut, care rămâne indivizibil. După ceva vreme, Cosmorom introduce tarifarea la secundă după primele 20 de secunde, pentru că pe vremea aceea în astfel de avantaje se concurau între ei operatorii.
14 IUNIE 2002 – se schimbă numerotația tuturor numerelor de telefon din România, iar cele de mobil trec de la 9 la 10 cifre. Inițial Connex avea alocate numerele ce începeau cu 092, iar Dialog cele cu 094, dar numărul de SIM-uri aflate în circulație impunea trecerea la un prefix mai complex, așa că cele Connex se schimbă în 0722 și se extind apoi la forma 072x.
2003 – eu devin abonat Connex. De ce? Majoritatea prietenilor mei erau în această rețea, iar eu eram singurul cu Orange. Nu mai știu luna în care s-a întâmplat acest lucru și nici cât dădeam pe primul abonament (7 dolari? 12 dolari?), dar am trecut de la un Alcatel One Touch Easy la un Samsung, cel de mai jos, care încă ar fi funcțional dacă i-aș găsi încărcătorul:
FEBRUARIE 2004 – se lansează serviciul Busola Connex, adică opțiunea prin care, pe ecranul telefonului, îți poate apărea zona în care te afli.
Serviciul șochează pe mulți clienți atunci când aceștia realizează că operatorul telecom le știe poziția aproximativă. Chestia asta ar fi trebuit să fie logică pentru toată lumea, că doar operatorul trebuie să știe la ce antenă ești conectat din moment ce-ți transferă apelul atunci când te sună cineva, dar unele lucruri nu se conștientizează decât când le vezi scrise pe telefon.
Serviciul Busola nu aduce un beneficiu real nimănui și am senzația că nici publicitatea în funcție de localizare n-a prins foarte mult în acea perioadă. Următoarea întâlnire importantă cu localizarea prin antene GSM va fi abia la Android și iOS, când telefoanele fac triangulare în funcție de poziția deja cunoscută a fiecărei antene din zonă, însă în acel moment lumea nu mai vede o problemă în asta pentru că Google Maps le este util. Undeva aici stă ascunsă o lecție importantă.
NOIEMBRIE 2005 – începe rebrandingul din Connex în Vodafone.
Vodafone cumpărase, de-a lungul timpului, aproximativ 20% din acțiunile MobiFon. Prin martie 2005, Vodafone cumpără de la canadieni restul de acțiuni MobiFon și operatorul ceh Oskar într-o tranzacție totală de 3,5 miliarde de dolari. Nu s-a spus niciodată public cât a costat fiecare companie, dar se crede că grosul banilor au fost dați pentru MobiFon.
Rebrandingul se face în mai multe etape, întâi cu sloganul “Connex și Vodafone împreună”, reclame cu mai multă culoare roșie șamd.
18 APRILIE 2006 – apare primul articol pe acest blog. Am pus data doar pentru context. Două luni mai târziu termin facultatea.
26 APRILIE 2006 – rebrandingul în Vodafone este finalizat, iar la televizor a rulat un spot publicitar foarte apreciat la acea vreme, cel cu musculița:
Înțeleg că a fost și un concert/show grandios în Piața Revoluției, dar personal nu țin minte acest lucru. Pe 2 august 2006, într-un articol pe blog, spuneam că mi-a apărut pe ecranul telefonului Vodafone RO în loc de Connex.
OCTOMBRIE 2006 – Vodafone anunță acoperirea stațiilor de metrou cu semnal de voce. Tunelurile vor mai avea de așteptat ceva vreme, în special pentru traficul de date. Nu știu exact care a fost evoluția, n-am găsit informații în acest sens (dispariția unor nume din mass-media sau migrarea periodică pe noi platforme tehnice a celor ce încă rezistă a dus la dispariția multor articole și comunicate de presă de dinainte de 2010), dar în noiembrie 2011 acoperirea în tuneluri era completă inclusiv în rețeaua de date 3G și, pentru o perioadă, traficul nu a fost contorizat.
Prin 2012 aveam obiceiul de a număra câți din fiecare vagon citesc o carte sau folosesc telefonul mobil între stații; numărul era de obicei egal, să zicem 6 la 6. Astăzi abia dacă mai văd cărți, iar scorul este de genul 2-20.
AUGUST 2009 – două evenimente importante în acea lună: Vodafone lansează primul telefon mobil cu Android din portofoliu, adică HTC Magic. Modelul Dream, primul Android, nu s-a vândut oficial în România, ci am avut direct Magic aici. Al doilea eveniment: se lansează Gadgeteer.
Am fost printre primii care au testat acel HTC Magic și Android (versiunea 1.5, dacă țin bine minte), iar momentul mi-a rămas în minte pentru că acest nou sistem de operare rula extraordinar de bine față de Windows Mobile 6.5 cu care mă “luptam” în acel moment. Am devenit fan de atunci și am făcut tot posibilul pentru a-mi cumpăra cât mai repede un telefon cu Android. Au fost vreo 2 ani foarte interesanți atunci, în care la fiecare 6 luni creștea mult rezoluția ecranului, iar fiecare versiune nouă de Android aducea multe noutăți.
Gadgeteer a fost un grup de jurnaliști și bloggeri ce testau primii telefoane și tablete din oferta Vodafone, implicarea unei companii de amplarea VDF reprezentând un boost important pentru blogosferă. Gadgeteer a ținut până în 2013.
SEPTEMBRIE 2009 – începe campania “Combină-te la cartelă”. Personajele reclamelor TV, Paul și Cristina, ajung foarte cunoscute, urmând să joace vreo 3 ani în reclame Vodafone. Replici privind “combinatul” și “Maxim, am zis!” erau celebre în acei ani.
(APRILIE?) 2010 – la una dintre întâlnirile periodice ale celor din Gadgeteer am cunoscut-o pe Matilda, care era acolo ca invitat special după ce câștigase un Nexus One direct de la site-ul TechCrunch. Site-ul american a avut, la lansarea acelui model foarte dorit și popular, un concurs internațional prin care au dat ca premiul acel telefon, iar Matilda l-a câștigat.
Ne-am cunoscut în 2010, deci, la etajul 10 sau 11 al sediului Vodafone din acea vreme, cel din clădirea de la Aviatorilor. Am stat lângă ea acolo, dar nu i-am spus decât un “salut”. Ne-am mai întâlnit însă pe la una-alta (tot lansări sau evenimente Vodafone, prin 2011 și 2012), iar în iunie 2017 ne-am căsătorit.
29 IUNIE 2011 – prima campanie Vodafone pe acest blog, un articol destul de amuzant despre o ofertă cu trafic dublu.
IULIE 2011 – Se deschide Network Operations Center-ul “Danubius” în România, de unde sunt monitorizate rețelele din România, Italia, Grecia și Germania. În 2013 se adaugă la monitorizare Olanda, Cehia și Albania.
Sigur că sunt și rațiuni economice la mijloc, dar Vodafone este prezent în multe țări și ar fi putut investi în altă parte banii. Faptul că au ales România arată și că aici găsesc mixul bun de vorbitori de limbi străine și oameni pricepuți în domeniu.
31 IULIE 2013 – Vodafone și Orange semnează un acord pentru partajarea infrastructurii de rețea. Adică în loc să dezvolte fiecare de la zero rețeaua în viitor, unele lucruri se fac la comun. Cel mai bun exemplu ar fi că-și prind amândoi operatorii antenele de același turn metalic, nu construiește fiecare propriul său turn. Asta înseamnă reduceri de costuri, de birocrație, de timp de implementare și alte avantaje.
1 SEPTEMBRIE 2013 – rulează prima reclamă cu Ciobanul Ghiță, care va deveni foarte popular în perioada următoare, cu sute de mii de fani pe Facebook. Pe numele său complet Gheorghe Dănulețiu, “Ghiță” avea în acel moment 28 de ani și era oier de la 14 ani, fiind meserie în familie.
Cum s-a ajuns acolo? Fotograful Dragoș Lumpan a urmărit vreo 10 ani diverse grupuri de oieri în ceea ce va deveni documentarul Ultima Transhumanță, printre ei și familia Dănulețiu, adunând fotografii și filme despre un stil de viață ce dispare treptat, oarecum incompatibil cu lumea în care trăim acum. Citiți aici povestea sa.
Acolo l-a cunoscut pe Ghiță, care făcea anual transhumanța cu oile între Sibiu și Zalău, iar peste câțiva ani l-a recomandat unei case de producție ce căuta astfel de oameni probabil pentru proiectul “Românii au inițiativă” al Vodafone.
Mie mi-au plăcut reclamele, au fost… altfel. Reconfortante, inedite. Mi-a plăcut să descopăr că există români ce încă practică meserii despre care cei de la oraș au auzit doar în Miorița, să descopăr diversitatea aceasta de vieți dintr-o țară care, cu un smartphone și o rețea socială în buzunar, părea deja foarte cunoscută.
SEPTEMBRIE 2016 – văd cu ochii mei un test în care rețeaua mobilă duce 1350 Mbps. A fost posibil printr-un cumul extrem de tehnologii precum carrier aggregation pe 5 frecvențe, inclusiv pe noul spectru de 3500 MHz, MIMO 4×4 și modulație 256QAM, dar este oricum remarcabil rezultatul. E mai rapid decât ce-mi oferă fibra optică de acasă, iar față de acel Xnet din anul 2000, când ne bucuram de acces la Internet prin modem de 56,6 kbps… ce să mai zic?
FEBRUARIE 2017 – Vodafone lansează oficial campania aniversară de 20 de ani. La fel ca în clipul din 1997, Victor Rebengiuc dă vocea pentru un clip aniversar, ceea ce mi se pare foarte frumos. Tot Rebengiuc a vorbit și în alte clipuri din 2012. Actorul are în acest moment 84 de ani.
La 30 septembrie 2017, Vodafone avea 9.754.823 de clienți, 40% fiind abonați, și o cifră de afaceri anuală de peste 700 de milioane de euro.
Surse: Wikipedia Commons 1, 2 și 3, Pagina de media, Biz, Business Magazin.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
34 comentarii
05/12/2017 la 7:37 AM
Corecteaza primele doua evenimente :) 2006 in 1996 si 2007 in 1997
Ciprian(Citează)
05/12/2017 la 9:46 AM
Da, mulțumesc. Cred că-i o formă de dislexie, creierul meu refuză să tasteze ani cu 19xx.
nwradu(Citează)
05/12/2017 la 8:37 AM
Ma așteptam la un “decembrie 2017, Vodafone lansează internetul 5G in România”.
Bogdan(Citează)
05/12/2017 la 11:44 AM
Din ce știu, poate demo in 2018 sau 2019, lansare până în 2020.
Rămâne de văzut ce vor face pentru a deveni quad-play și cu noul spectru 3500 MHz.
nwradu(Citează)
05/12/2017 la 8:43 AM
Ai uitat de perioada cu primele 3 secunde netaxabile… ?
alexduduman(Citează)
05/12/2017 la 9:36 AM
Ceva de genul:
Apel 1: hai
Apel 2: la Mircea
Apel 3: e chef
Pew(Citează)
05/12/2017 la 9:45 AM
N-am folosit niciodată treaba aia cu 3 secunde. Mi se părea prea ciudat.
nwradu(Citează)
05/12/2017 la 10:55 AM
Eu imi amintesc si de perioada cu 1 secunda netaxabila. Ne-am descurcam si cu aia pana au eliminat-o zgarciobii de capitalisti.
gigi(Citează)
05/12/2017 la 11:39 AM
Combinatia 3 secunde + factura detaliata gratis a facut multe victime prin padurile patriei.
alunelu(Citează)
05/12/2017 la 11:47 AM
+1, pff, purtam convorbiri intregi asa.
add(Citează)
05/12/2017 la 4:11 PM
#saracilor :D
nwradu(Citează)
05/12/2017 la 10:03 AM
Felicitari, cred ca este cel mai lung articol marcat cu “p” pe care l-am citit vreodata, si pot sa spun ca mi-a si placut. Bine, ajuta si faptul ca am fost client Connex vreo 15 din astia 20 de ani ( tocmai ma pregatesc sa nu mai fiu :) )
Sorin(Citează)
05/12/2017 la 4:17 PM
Mulțumesc, mă bucur că ți-a plăcut. Secretul stă în faptul că l-am propus eu, că știam că pot scrie ceva mișto.
nwradu(Citează)
05/12/2017 la 10:05 AM
M-ar fi interesat și o oferta indicata ca optima pentru net și național, dat fiind ca m-ar interesa sa revin la ei..
theSame(Citează)
05/12/2017 la 10:46 AM
Și pe mine mă interesa de vreo 4 luni, dar știam ca se apropie de 20 de ani și am așteptat să scrie Radu articol.
Ezitam între a căuta pe site-ul Vodafone ce oferă și a mă plânge in comentarii, până am văzut că nu-s singurul.
Mă bucur că nu-s singurul, poate ne strângem mai mulți și punem presiune.
“Unde-s mulți puterea crește” Alexandru Lăpușneanu
Cătălin(Citează)
05/12/2017 la 4:15 PM
Mie cele mai avantajoase mi se par abonamentele fără telefon
https://www.vodafone.ro/personal/servicii-si-tarife/abonamente/toate-abonamentele/abonamente-fara-telefon/index.htm
Adică nu poți cumpăra un telefon cu preț redus dacă închei un astfel de abonament, dar poate ai deja unul sau ți-l iei de la alt magazin.
Eu un astfel de abonament am, dau 10 euro pe lună pentru 3 GB trafic și când l-am încheiat eu era ceva perioadă promo, așa că am de fapt 6 GB trafic. Acum văd că la 9 euro poți avea chiar mai multe beneficii.
nwradu(Citează)
05/12/2017 la 10:13 AM
Foarte tare articolul. Atatea amintiri
Vio(Citează)
05/12/2017 la 10:28 AM
Ai uitat reclamele de la Xnet aia cu ‘Prea mult Java pentru gustul meu’ https://www.youtube.com/watch?v=pJCeLTJZ-vc plus cea cu taraful.
florin(Citează)
05/12/2017 la 4:16 PM
Mai era aia cu “extratehnologie”, tehnologie de la extratereștri, ceva așa.
nwradu(Citează)
05/12/2017 la 11:14 AM
Nu știu dacă neapărat la lansare sau imediat după, dar mai erau două abonamente, unul de 5$ și unul de 9$. Eu l-am făcut pe cel de 5$ în ianuarie 1997, pe care l-am ținut până la Cent, care era 7.5$. Un alt eveniment epocal a fost lansarea 3G și abonamentul acela, parcă la 33$ care oferea inclusiv internet pe telefon.
Cristian Banu(Citează)
05/12/2017 la 4:17 PM
În ianuarie 1997 nu erau lansate rețelele.
Prin 1998-1999 a introdus Dialog un abonament de 4 dolari, parcă, iar Connex cred că unul de 5 dolari.
nwradu(Citează)
05/12/2017 la 6:23 PM
He, eu încă îl mai am pe cel de 5$. Cam de două ori pe an mă sună o domnișoară să mă întrebe dacă nu vreau să-l schimb pe un altul, că nici nu știu ce chestii grozave pierd.
AI_core(Citează)
05/12/2017 la 11:18 AM
Tocmai am gasit articolul asta despre primul sms trimis acum 25 de ani :)
http://www.cbc.ca/radio/asithappens/as-it-happens-monday-edition-1.4431677/it-didn-t-feel-momentous-at-all-says-developer-who-sent-world-s-1st-text-message-25-years-ago-1.4431688
Spoiler: Se pare ca principalul motiv a fost sa trimiti urari de craciun :)
Radu(Citează)
05/12/2017 la 12:41 PM
fie ca…
alexduduman(Citează)
05/12/2017 la 4:22 PM
Îți dai seama, se săturase ăla de sunat și vorbit 10 minute cu fiecare rudă, a fost nevoit să inventeze ceva simplu și rapid ca să scape.
nwradu(Citează)
05/12/2017 la 11:53 AM
Foarte bun articolul. Cred ca asa ar trebui sa arata toate articolele plătite…
Mishu(Citează)
05/12/2017 la 4:19 PM
Ar fi imposibil. Pe acesta l-am propus eu, că știam că pot scrie ceva mișto. În tot blogul, cred că este a doua sau a treia campanie făcută la propunerea mea, că în general nu am mari idei.
nwradu(Citează)
05/12/2017 la 12:06 PM
E cam gri treaba la Vodafone, daca au inceput sa mearga pe coarda sentimentala.
Giovani(Citează)
05/12/2017 la 4:20 PM
Nah, sunt pe creștere la venituri și număr clienți. Eu l-am propus pe ăsta sentimental prin iunie sau iulie, după ce am văzut în campaniile lor oficiale că marchează mai degrabă momente legate de tehnologie.
nwradu(Citează)
05/12/2017 la 2:16 PM
Ai uitat de Motorola Star-Tak si Trium ?
ionică(Citează)
05/12/2017 la 4:22 PM
N-am uitat, dar un Star-Tak am văzut o singură dată, în treacăt. Telefoane mai celebre ar fi Nokia 5110 și apoi 3310, dar pe astea și le aduce aminte toată lumea. Ar mai fi și Ericsson T18 și T28, frumoase modele.
nwradu(Citează)
06/12/2017 la 10:27 AM
xnet nu s-a lansat gratuit, a fost o perioada pe bani (mi-am luat teapa cu un abonament platit la ei).
imi aduc si acum aminte numerele astea… si au trecut multi ani:
193.230.161.3, 192.230.161.4, 2054444, 2054999.
:)
zup(Citează)
06/12/2017 la 2:59 PM
Corect, În aprilie 1997 s-au lansat, eu am făcut abonamentul în ianuarie 1998, cel de 5$. Primul telefon a fost un Ericsson, A1028.
Cristian Banu(Citează)
07/12/2017 la 9:47 PM
Foarte, foarte tare articolul.
Mi-a trezit multe aminintiri :)
Leonard Neamtu(Citează)