un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Încă un subiect ce-ar trebui bine discutat și analizat, dar lipsesc oamenii competenți

19 Dec 2017  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Circulă astăzi o știre foarte îngrijorătoare, dar nu văd pe ce se bazează felul în care este formulată.

Recursul compensatoriu. O treime dintre eliberaţi, înapoi în penitenciar după două luni

Peste o treime din cei eliberaţi din penitenciare în ultimele două luni s-au întors deja după gratii. În această perioadă, legea recursului compensatoriu a permis eliberarea înainte de termen a 3.130 de deţinuţi.

Știrea a venit prin Biziday, este scrisă de Digi24 și a fost mult citită și shareuită.

Ideea este că s-a stabilit o legătură cauză-efect între două lucruri pentru care încă nu există dovezi de cauzalitate.

Mai exact, Administrația Penitenciarelor a comunicat sec situația deținuților, astfel:

  • 3.130 de beneficiari ai recursului compensatoriu au fost eliberați în ultimele două luni.
  • în aceeași perioadă, 1.025 de oameni au intrat în penitenciare.

Nu se spune nicăieri că cei 1.025 au fost din cei tocmai liberați, ca să tragem concluzia că “o treime…”.

O declarație suplimentară este atribuită Federației Sindicatelor din Adm. Penitenciarelor, care spune “60% dintre aceștia fiind recidiviști sau cu antecedente penale”. OK, recidiviști, dar nu spune când au fost liberați prima oară, că poate acum un an sau 3 ani și nu pe baza recursului compensatoriu. Prin urmare, știrea asta de circulă face momentan o panică mai mare decât ar fi cazul. Dacă era pe orice alt subiect, i s-ar fi spus direct “manipulare”.

Personal cred că legea recursului compensatoriu este greșită (dovadă inclusiv că unul eliberat a omorât aproape imediat o altă persoană), dar nu pentru că a făcut-o PSD-ul, ci pentru că aplică prima și cea mai simplă soluție ce le-a ieșit în cale unei probleme foarte complexe. În România este ignorată, de multă vreme, calitatea serviciilor medicale sau educaționale, așa că faptul că și întreg sistemul privării de libertate ca pedeapsă este ignorat nu mai miră pe nimeni.

Totuși, ar trebui făcute niște analize serioase aici. Scopul penitenciarelor nu este să ia infractori și să-i ascundă din societate astfel încât ceilalți cetățeni să nu-i mai vadă în fața ochilor. Poate doar pedepsele foarte mari, gen 25-30 de ani sau viață, sunt gândite pentru așa ceva, eliminarea completă din societate.

În rest, privarea de libertate pe o perioadă scurtă este gândită ca pedeapsă, un fel de “nu recidiva pentru că uite ce nasol este să stai închis într-o celulă”. Discuția adevărată ar trebui să fie despre ce poate face un infractor după eliberare pentru a nu recidiva. Se ferește sau nu societatea de el? Se poate angaja undeva? Învață o meserie în penitenciar? I se oferă șansa unui trai cinstit? Îi închiriază cineva o locuință?

Că deja știm că este capabil de infracțiuni, iar tentația unui ban făcut ilegal este cu atât mai mare cu cât accesul la munca legală este foarte dificil.

Problema asta nu are soluție nici în restul lumii, în țările civilizate. Dar nu înseamnă că nu trebuie discutată, că nu trebuie măcar creionată o strategie de abordare a acestor probleme sociale. Momentan mi se pare că România nu are una, ci doar bagă oameni la închisoare și, la întrebarea “ce fac ei când ies?”, ridică din umeri și zice “s-or descurca ei cumva; dacă nu, îi băgăm iar”.

asus s5507

    13 comentarii

  1. Asta e modelul pe care îl urmează de ceva vreme digi24, sub masca profesionalismului, orice știre este manipulată și distorsionată conform agendei lor. Și nu sînt singurii care procedează astfel.

      (Citează)

  2. [quote]dar nu pentru că a făcut-o PSD-ul, ci pentru că aplică prima și cea mai simplă soluție ce le-a ieșit în cale unei probleme foarte complexe[/quote]
    Pai nu a fost facuta de PSD, ci de fosta ministra. PSD-ul schimba acum alte legi cu o viteza ametitoare, si tocmai astfel de articole in care orice e rau e facut de ei le da munitie sa zica “vedeti, lumea nu stie ce vorbeste”.

      (Citează)

    • fosta ministra a pus 3 zile compensatorii ca sa nu se lege ue-ul de romania. psd-ul a pus 6 zile, in plus se aplica si la bastanii care nu stau in conditii proaste (singur in apartamente de lux, ca nu le poti zice celule) ci doar au “ghinionul” sa fie in cladire cu amaratii cazati cate 6 in camere.

      mai updatati-va si voi textele de la partid.

        (Citează)

    • Daca tie ti se pare ok 3 zile in loc de 6 e bine. Toata ideea recursului compensatoriu fiind proasta. Ca si mare parte din modificarile la coduri.

      Cumva tu ai fi ok sa se inlature ca mijloc de proba inregistrarile la calitate VGA dar nu si full hd sau mai bun.

        (Citează)

    • alex, user ti-a spus si altceva, asta vad ca ai ignorat-o. Legea initiala, care (conform obligatiilor UE) cauta sa reduca niste zile drept compensare pentru conditiile necorespunzatoare din penitenciare, a fost “imbunatatita” de PSD-istii tai care i-au bagat in aceeasi oala si pe prietenii lor care se odihneau ca la St. Moritz in celule fara gandaci, cu apa filtrata, bideu, A/C, TV satelit si catering de la Marriott. Nu mai conteaza, acu’ au iesit, stai linistit.

        (Citează)

    • Obligatiile UE erau sa respecti drepturile omului! Nu sa dai 3/6 zile. Puteau face cum au propus unii si sa transforme cazarme dezafectate in inchisori. TOTI au ales varianta proasta si facila! Asta nu vrei tu si user sa intelegeti.

        (Citează)

    • Si cine nu a facut mai alex conditii mai bune ? Nu tot guvernarea anterioara celor tehnocrate ? Cei care stiau problemele si i-a durut in fund de ele ? Ce a facut ministrul a fost o masura de urgenta probabil cu impactul cel mai mic ca sa nu ne futa UE prea tare (aceiasi masura aplicata parca si in ungaria/bulgaria). Trebuie sa fi putin special sa dai vina pe ministrul respectiv, cand alti muisti sunt de vina pentru situatia in care s-a ajuns, si tot alti muisti au hotarat sa isi bata joc de masura respectiva.

        (Citează)

    • Nu trebuie sa “fi” putin special, trebuie sa gandesti logic. Era asa greu ca din cazarme dezafectate sa se faca inchisori? Puteau muta in prima faza doar pe cei cu un comportament bun + infractiuni cu impact social mic. Nu e ca si cum trebuiau milioane de locuri.

      Tu crezi ca daca venea acelasi ministru cu propunerea sa se elibereze toti cei condamnati pentru dare de mita, PSD-ul venea si zicea ca e o idee proasta? Sau zicea “e o idee foarte buna, dar pentru rezultatele cele mai bune ar trebui eliberati si cei condamnati pentru luare de mita si trafic de influenta”?

        (Citează)

  3. Pai zice clar: o treime dintre eliberati. Mai jos spune “eliberati in ultimele 2 luni”. Acele 2 luni in care legea si-a produs efectele. Care lege ? A recursului compensatoriu. Cati au fost eliberati in tot acest timp ? 3130.

    Eu asa o vad, poate ma insel.

      (Citează)

  4. În rest, privarea de libertate pe o perioadă scurtă este gândită ca pedeapsă, un fel de “nu recidiva pentru că uite ce nasol este să stai închis într-o celulă”.

    Pentru infractiuni comise de gulere albe sau oameni care-n general o duc bine si pentru care in detentie e mai bine ca acasa. Aaa si pentru aia care AU casa. Dar in rest:

    Scopul penitenciarelor nu este șisă ia infractori și să-i ascundă din societate astfel încât ceilalți cetățeni să nu-i mai vadă în fața ochilor.

    —-

    ci doar bagă oameni la închisoare și, la întrebarea “ce fac ei când ies?”, ridică din umeri și zice “s-or descurca ei cumva; dacă nu, îi băgăm iar”.

    Si singura problema cu asta e ca stau acolo pe banii statului/ adica ai populatiei.
    In mod corect ar trebui sa vina la pachet si cu un pic de munca silnica, cat sa-ti platesti sejurul plus despagubirile catre partea vatamata, sau, respectiv catre stat. Si cam asa ar trebui calculata si sentinta. Taica, stai aci pana platesti prejudiciul calculat cu care esti dator + intretinerea ta, normal.
    Uite asa invata omul si meserii noi in puscarie si deschizi niste ramuri noi ale economiei. Ca nu mai ai pretentii la salarii de tipul celor sindicale ale oamenilor liberi etc. E minimul costurilor + ceva acolo. Da, munca silnica, naspa, drepturile omului. Desigur.

      (Citează)

  5. Statul in puscarie ar trebui schimbat. Detinutii ar trebui sa:
    – urmeze cursuri, toti cei ce ies din puscarie sa fie absolventi de liceu
    – urmeze cursuri de formare profesionala, toti cei ce ies din puscarie sa aiba o meserie (lacatusi/dulgheri/zidari/etc)
    – puscariile sa deruleze contracte cu firme private pentru a facilita angajarea proaspetilor detinuti (gen firmele ce angajeaza cu fost puscarias sa primeasca niste mici bonusuri)
    – programe in interiorul puscariilor pentru drojdieri (AA), drogalai
    – inasprirea pedepselor, a 3-a recidiva, ai supt o ceapa, minim 10 ani
    Si acum sa va dau motive sa-mi ziceti ca-s nebun:
    – reintroducerea pedepsei cu moartea pentru:
    — crima cu premeditare
    — pedofili/violatori

      (Citează)

    • Eu zic de la prima liniuta ca esti nebun :)
      Cum adica sa-i oblige sa faca scoala? O sa fie CEDO inundat de plangeri

        (Citează)

  6. Meh! PSD-ul nu a dat legea asta pentru ca le-a fost simplu s-o faca ci pentru ca in felul asta isi mai sporesc si ei baza aia de votanti care a cam inceput sa subrezeasca. Doar au planuri mari pentru viitoarele alegeri prezidentiale.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus