►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Printre gadgeturile mișto pe care le puteți cumpăra de la IKEA se numără termometrul Fantast, pe care de când l-am luat s-a dovedit un ajutor mega-important în bucătărie când gătim ceva la cuptor. Costă 25 de lei, mult sub prețul altor termometre de la alte magazine specializate pe articole de bucătărie.
Pe scurt, este un termometru de carne cu sondă cu fir lung și rezistent la temperaturi înalte. Îl înfigi în mijlocul bucății de carne, setezi temperatura de alarmare și o lași la cuptor. Te anunță termometrul când este gata printr-un semnal sonor destul de puternic ca să fie auzit în tot apartamentul.
Ideea este următoarea. Există o temperatură la care fiecare tip de carne este considerată făcută. Uneori este temperatura la care trebuie musai făcută pentru a elimina riscul unor infecții, că de asta nu e bine să mâncați pui crud. Un mușchiuleț de porc este făcut la vreo 75 de grade de exemplu. În loc să vă complicați cu sfaturi clasice din rețete precum “pentru o bucată de 3 kg, țineți-o o oră la temperatura de 200 de grade” sau “pentru fiecare kilogram de carne, țineți friptura 80 de minute la 175 de grade”, puteți seta termometrul pe temperatura la care este făcut porcul și nu vă mai pasă deloc pe câte grade reglați cuptorul sau câte kilograme are carnea.
Mai mult, folosirea unui termometru de carne elimină riscul ca friptura să fie uscată. Acesta vă anunță în primul moment când carnea este gata, iar de obicei în acele momente încă păstrează o mare parte din sucurile interne, fiind în punctul perfect pentru a fi mâncată.
Iată în fotografii cum am făcut un piept de curcan în care am pus și niște bacon și usturoi, reglând termometrul pe 74 grade. L-am folosit însă de-a lungul timpului pentru toate animalele posibile (mai puțin pește, că nu mă omor după el). Pentru a afla temperaturile la care să-l setez, eu folosesc acest site.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
22/12/2017 la 12:12 PM
Gata. Link trimis către mujer să vad dacă o să folosească. Probabil la urmatoare ‘ieșire în IKEA’ o să cumpăr unul.
nwradu – Marketing IKEA for free since ’99
Big T(Citează)
22/12/2017 la 12:38 PM
Nu am inteles…cu friptura!
Ai plimbat-o mai intai in tigaia de fonta ca apoi sa o pui in tava? de ce nu ai bagat-o cu tigaia de fonta ca are inertie termica mai buna!
Cosmin(Citează)
22/12/2017 la 12:43 PM
pune si tu un link de affiliate, sa iti dau si tie un ceva.
asa e corect.
mac gregor(Citează)
22/12/2017 la 1:17 PM
Va rog nu faceti ca mine!
Cand scoateti carnea din cuptor nu incercati sa scoateti termometrul cu mana goala! Oricat de foame iti este, foloseste o manusa de bucatarie :D
George(Citează)
22/12/2017 la 1:35 PM
Acest produs are probabil cel mai prost design din toate produsele IKEA:
-butonul care comuta intre grade Celseius si Fahrenheit este situat pe fata. Nu imi imaginez de ce l-ai apasa mai mult de o data ever. In acelasi timp, butonul care comuta intre timer si alarma de temperatura este pe spate !!!!!!!!1111.
-butoanele cu care setezi alarma de temperatura sunt puse pe dos: ala din stanga creste temperatura, al din dreapta o scade.
WTF IKEA???
mouse(Citează)
22/12/2017 la 1:51 PM
open your mind bro!
Robert(Citează)
22/12/2017 la 2:09 PM
ala din fata nu e doar buton de C/F, este in primul rand buton de start / stop –
ca sa schimbi scala tb sa apesi lung, deci e ok
iar butonul care comuta intre timer/ termometru e ok sa fie in spate si sa fie de fapt un switch, nu un buton, tocmai ca sa nu fie apasat accidental
e ok bre designul
problema e ca electronica e proasta, eu sunt la al doilea acum, primul a decedat dupa 6 luni
eu il folosesc ca timer, am incercat o data sa masor temperatura in cuptor dar a dat niste valori atat de diferite fata de setarile cuptorului, incat am renuntat pt ca nu am de gand sa investighez si sa descopar ca de fapt termometrul cuptorului este prost :))
Robo(Citează)
22/12/2017 la 2:43 PM
La 25 lei, nu trebuie sa te superi pe el prea tare.
andipanda(Citează)
22/12/2017 la 4:42 PM
Daca te pasioneaza subiectul, n-ar strica sa faci un curs ca asta https://www.edx.org/course/science-cooking-haute-cuisine-soft-harvardx-spu27-1x-0, e moka.
Ideea e ca fiecare proteina are o temperatura la care se altereaza, care de regula, este mult mai mica decat cea la care suntem noi obisnuiti sa setam cuptoarele. In acelasi timp, gustul bun al fripturii prajite vine de la reactia Maillard, care este un fel de caramelizare a proteinelor la temp intre 140 si 165 C. Prin urmare, trebuie aleasa o temperatura suficient de mare care sa produca reactia Maillard, dar suficient de mica incat sa obtii nivelul rare/medium/done dorit in aproape toata consistenta fripturii.
In fine, cursul ala explica multe alte chestii, foarte interesante. Interesante sunt si filmuletele lui Jose Andres (Youtube, TED) despre bucataria moleculara.
Octav(Citează)
22/12/2017 la 6:31 PM
Radule, fa-ma sa inteleg…sonda aia are un cablu..aia sta afara din cuptor tot timpul ?
Da sa vedem si o poza, sa ne edificam…
Dave(Citează)
22/12/2017 la 9:29 PM
Sonda aia poate sta in cuptor fiind legata de unitatea cu display prin acel cablu otelit. Unitatea cu display are magnet ca sa poti sa-l prinzi de frigider daca acesta e langa frigider si un picior rabatabil daca il pui pe o masa, blat, ceva.
Octav(Citează)
22/12/2017 la 9:31 PM
Nu stiu ce versiune ai tu dar al meu e cum zice mouse. Si da, sunt de acord cu el ca plasamentul butoanelor e deosebit de neinspirat.
Octav(Citează)
22/12/2017 la 10:07 PM
M-am oprit la “pe care de când l-am luat s-a dovedit un ajutor mega-important în bucătărie”.
Schimba in “care, de când l-am luat, s-a dovedit un ajutor mega-important în bucătărie” și împărțim amândoi ce iți dă IKEA pe reclamă. Mno?
Crăciun fericit!
Ion Iliescu(Citează)
23/12/2017 la 3:07 PM
De câte ori ajung la Ikea, e stoc zero.
Până îl cumpăr, folosesc aparatul de măsură, un Metrahit de 1800 lei. :)
Costi(Citează)