un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum arată, de fapt, spațiul verde din București

13 Dec 2017  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Scriam, acum aproape doi ani, că Bucureștiul este un oraș foarte poluat. Articolul acela are și acum un trafic mic, dar constant, ceea ce mă bucură (puteți ajuta și voi cu un share), deși nu știu câți oameni fac legătura între nivelul ridicat de poluare al orașului și scurtarea vieții. Speranța de viață într-un oraș poluat este cu câțiva ani mai mică decât într-unul curat, iar în acel articol am pus și alte date despre creșterea riscurilor de atac de cord sau de cancer de plămâni.

Poluarea ar putea fi micșorată prin întreținerea spațiului verde. Pământul sterp generează praf, iarba plantată acolo împiedică acest lucru. Copacii rețin praful, împrospătează aerul. Pe hârtie, Bucureștiul are spațiu verde destul.

În practică, uitați mai jos cum arată acesta. Sunt fotografii făcute de mine pe lângă blocuri, zone unde ar trebui să fie iarbă, dar care din lipsă de întreținere a murit de mult. Dacă mai găsiți astfel de zone, fotografiați-le și dați-le pe net cu hashtag-ul #spatiuverde, să vedem câte se strâng. Inclusiv parcurile sunt în această paragină.

Uitați-vă la cele de mai jos, unde grădinarul chiar a făcut aranjament din elemente colorate în jurul elementelor de decor, deși în jur pământul este gol ca o actriță de filme deocheate.


Astea mi se par culmea culmilor.

Cum ar putea arăta totul? Pe Bulevardul Tineretului găsiți un exemplu bun. Grădinile blocurilor au fost refăcute de primărie, au fost plantați arbuști, gazon, plante decorative. Uitați-vă cum arăta la început de octombrie totul:


Sigur, s-au furat niște arbuști din gardul viu, că oricine are un mormânt sau o casă la țară unde să-l pună, iar hoția e înrădăcinată mai adânc decât acel tufiș, dar oricum… arată bine!

Se pot lua oricând și alte măsuri. Sunt zone acoperite de pământ sau beton ce se destramă constant și generează praf mult – ar putea fi asfaltate. Alte zone, în loc să fie asfaltate, ar putea fi acoperite cu beton din acela cu găurele prin care să crească și iarbă. Copacii trebuie udați mai des, deși am impresia că strategia primăriilor este să-i lase să moară și să cumpere constant alții. Șantierele trebuie obligate să aibă plase de protecție.

Industrie nu mai avem, de aia am scăpat.

asus s5507

    17 comentarii

  1. gradini pe acoperis, am vazut in Constanta, arata foarte fain

      (Citează)

    • La 90% din blocurile bucurestene accesul pe acoperis este interzis. De ce? Nimeni nu stie, dar este interzis.

      Ar fi misto sa faca astfel de gradini, dar ma indoiesc ca ar permite cineva asta.

        (Citează)

    • Accesul este interzis pe acoperis pentru ca 99,99% din ele nu sunt construite ca o terasa circulabila (adica din materiale care nu rezista traficului). Eu am stat la etajul 4 si pe acoperis era pus carton bituminos si se mai plimbau unii pe el in mijlocul zilelor de august si le ramanea amprenta bocancului in acel carton. Costul unei terase circulabile este semnificativ mai mare din punct de vedere constructiv, fata de o terasa necirculabila

        (Citează)

    • La 90% din blocurile bucureștene plouă în casa celor de la ultimul etaj.

        (Citează)

  2. Ehehe, sa vezi cate “spatii verzi” sunt in Chiajna si Popesti! S-a construit bloc langa bloc, traiasca betoanele si PUZ-ul care a permis asta!

      (Citează)

    • Nu doar cei care permit puz-ul sunt de vina. Si cei care se muta acolo au o parte din vina. Sunt aceeasi care dupa ce se muta in chiajna, de exemplu, o sa inceapa sa se planga de infrastructura, de mirosuri, ca si cum in momentul cand au semnat actele nu era aceeasi situatie..

        (Citează)

    • Lasă că nici în Militari nu mi-e rușine, tot bloc lângă bloc este. Și da, o mică parte din vină o au și locatarii, care așteaptă să vină angajatul magic pentru a întreține spațiul verde, în timp ce ei parchează fără probleme pe el.

        (Citează)

  3. Primele poze sunt din zone in care a tot fost plantat gazon de-a lungul timpului, dar el nu rezista intrucat coroana pomilor este foarte bogata si lumina solara nu ajunge pana la sol. Poate ca nu a avut nici apa suficienta, dar mai stiu si in alte locuri parcuri cu densitate mare de arbori sub care nu a crescut niciodata iarba.

      (Citează)

    • exista gazon care creste la umbra, nu e asta problema, apa insa e.

        (Citează)

    • Putine lucruri cresc la umbra deasa a copacilor alora. Eu am la bloc o gradina pe care o ingrijeste cu religiozitate un vecin. Nu bate soarele acolo si daca ala nu o uda si o sapa saptaminal ii mor toate plantele. Iarba nu creste deloc.
      Nu sint in Bucuresti, deci nu e de vina Firea.

        (Citează)

    • Poluare și lipsă de apă.

        (Citează)

  4. Pozele alea din S3 arata bine ACUM, pentru ca sunt “investitii” proaspete.

    Ai umblat destul sa stii ca romanii nu au spiritul intretinerii si respect pentru propietate, la noi “tragedia comunelor” e in 3 acte: dat bani, abandon, dat bani pentru schimbat.

    Ai umblat destul sa stii ca in alte tari nu e asa, e o mandrie in a pastra si ingriji, nu in a planta tui si panselute in fiecare sezon.

    Contrastul cu vestul e una, dar nicaieri nu te va lovi discrepanta asta ca in Japonia, pe care iti recomand sa o vizitezi.

      (Citează)

    • S4, alea cu gazon și arbuști. Vom vedea cum trec iarna.

      Da, alții au înțeles că într-un oraș mare nu te poți baza pe autorități să țină totul lună, ci oamenii trebuie să facă asta, iar autoritățile intervin doar când sunt probleme grave. Prin autorități mă refer la orice tip: gunoi, iarbă verde, poliție șamd.

        (Citează)

  5. Unde e facuta poza cu scarile?

      (Citează)

    • Mada:
      Unde e facuta poza cu scarile?

      Palatul Cantacuzino / Muzeul enescu – curtea din spate, arata sinistru, mai sinistru din celalalt unghi.

        (Citează)

  6. Nu inteleg de ce se planteaza gard viu peste tot unde ai un petec de iarba, care e rostul, sa tina departe oamenii de iarba? A devenit piesa de muzeu iarba mai nou, ai voie doar s-o privesti de peste gardul viu daca nu e prea inalt? In strainatate ai doar copaci, iarba si flori, n-am vazut gard viu nicaieri si nici semne cu nu calcati iarba.

      (Citează)

    • Asta n-aș putea spune, dar e mai bine cu gard viu decât cu unul de metal. La noi toate blocurile sunt protejate de garduri de zici că am făcut fortificații împotriva atacurilor zombie.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus