un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Ce rost au numerele de bloc în componența unei adrese?

8 Dec 2017  ·

GÂNDURI  ·

43 comentarii

Eu stau pe strada Motru la numărul 19, bloc 25. Pe aceeași stradă, dar la numărul 8, există din nou blocul 25.

De nenumărate ori am avut probleme cu curierii sau alte livrări de șpagă/cadouri/atenții pentru că oamenii mă sună că sunt la bloc și sună la interfon și eu nu răspund. De obicei mă prind și-i întreb dacă nu cumva scrie deasupra ușii că sunt la numărul 8, nu 19, moment când se rezolvă lucrurile. Distanța nu-i mare, vreo 200 de metri cum zboară porumbelul.

Momentul de maxim amuzament a fost când trebuia să returnez un televizor testat, de mari dimensiuni, așa că au venit doi oameni după el. Inițial s-au dus la numărul greșit și au sunat la ușă și le-a răspuns o domnișoară care habar nu avea despre ce-i vorba. Mi-o închipui pe respectiva răspunzând la ușă și aflând că doi oameni au venit să-i ia televizorul din casă…

Nu știu cine locuiește acolo, la același număr de apartament ca al meu, dar cred că de-a lungul timpului a avut diverse astfel de incidente din cauza mea. Poate ar trebui să-i las niște bomboane la cutia poștală sau ceva drăguț. Poate cu un bilet anonim pe care să scriu “scuze de neînțelegerile cu adresa, promit să nu o mai facem la tine, xoxo” și să vedem apoi cum reacționează prietenul sau poate soțul ei.

Dar serios vorbind, ce rost au numerele de bloc? De ce nu avem adresa de forma strada X numărul Y, scară și apartament, fără “bloc” în ea? De ce sunt eu blocul 25? Unde sunt celelalte 24 de blocuri? De ce avem, practic, o numerotare a străzilor și în paralel una a blocurilor?

(Este acesta statul paralel?!)

N-am întâlnit niciodată o adresă cu mai multe blocuri diferite aflate la același număr de stradă. De obicei în București situația este inversă, sunt blocuri atât de lungi sau mari încât același bloc are mai multe numere de stradă, nu invers. Și chiar dacă o situație atipică ar exista, de ce nu-i spunem strada X numărul Y, bloc 1, bloc 2 șamd?

Știu, ceva legat de evidența Poștei Române, n-am înțeles niciodată exact ce. A încercat nashu_mare să-mi explice cândva, dar nu am fost atent și apoi mi-a fost rușine să zic asta. Dar nu mai bine eliminăm de tot evidența blocurilor și ne simplificăm viața?

asus s5507

    43 comentarii

  1. In Amsterdam, la AirBnB-ul la care mi-am luat teapa, toate apartamentele din blocul respectiv aveau un numar.

    In loc sa fie Strada Motru, bl 25, Sc A, Et 5, Ap 23, Fiecare Apartament de pe Strada Motru avea numar. Asa incat adresa era de forma Strada Motru, Nr10232. Si atat.

      (Citează)

  2. Eu m-am mutat de un an într-un bloc nou construit între blocuri vechi și nu are numar/nume de bloc. În buletin am strada, număr, etaj, apartament. Peste tot unde trebuie sa completez/dau adresa, mi se cere și blocul, mulți fiind “ce adresa e aia fără bloc?”.
    Poate e doar o chestie împământenita de care nu se poate scăpa.

      (Citează)

  3. in general blocurile au si ele numar unic.

      (Citează)

  4. Deci macar stim unde sa te asteptam dimineata sa te bulgarim iarna asta.

      (Citează)

  5. Eu cred ca au ajuns si multe piscoturi la domnisoara..

      (Citează)

  6. “N-am întâlnit niciodată o adresă cu mai multe blocuri diferite aflate la același număr de stradă.”

    Eu stau intr-un astfel de bloc (blocuri noi).
    Dar si eu am patit fix ce ai povestit, pe aceeasi strada exista acelasi numar de bloc la numere de strazi diferite.
    Si alta tampenie acelasi nume de stada si alee.

      (Citează)

    • Matilda stătea într-un bloc din 1927 care nu avea număr. Era Bulevardul Cutare nr 5, ap 3.

        (Citează)

    • Si eu am stat la fel, intr-un bloc din 1940 in centrul vechi. Strada Cutare, nr 11, et 7. “Si blocul?”. Nu are numar blocul, dar la nr. 11 e un singur bloc, n-aveti cum sa-l ratati. Urmatorul bloc era la nr 13. Poate fusese casa la un moment dat nu avea nr, cine stie?

        (Citează)

  7. In Valcea au si o litera in fata, de obicei blocurile cu aceeasi litera fac parte din acelasi lot. De exmplu avem C-urile (P+4), B-urile (P+10). Cand spui cuiva din Valcea ca stai in C-uri, cam stie pe unde sunt, ca au bucataria mica, cam in in ce an au fost facute, din ce materiale…

      (Citează)

  8. Ca sa duca absurdul si mai departe, exista si strazi fara numere, dar cu blocuri (ex: strada clopotari bl 515, fara numar)

      (Citează)

  9. la mine e mai simplu dupa ce am cumparat casele de langa a mea, ca dau numai strada.

      (Citează)

  10. Ca sa se mire strainii cand trebuie sa copieze de pe buletin adresa bl15scCet9ap10 si sa se duca buhul birocratiei romanesti si peste hotare.

      (Citează)

  11. Am ramas surprins cat de usor e sa dai sau sa gasesti o adresa in Olanda sau Amsterdam. In Olanda, era de ajuns codul postal si numarul casei/blocului si te gasea instand. In Germania, strada, numarul si numele de la sonerie. Nu trebuie bloc sau etaj.

      (Citează)

  12. Exista şi extrema cealaltă: în Iași e un bloc cu 8 etaje la care primele 4 etaje sunt pe o strada iar restul pe alta strada, o mică neînțelegere cu spaga la primărie, un mic artificiu birocratic.

      (Citează)

  13. Pe vremuri, când se construia un bloc nou lângă unul mai vechi, pentru a nu schimba adresele blocurilor de după, se folosea același număr adaugand BIS, ajungeai sa ai blocul C și blocul C bis.

    Ar trebui sa iți adaugi adresa blocului pe Google Maps – NWRADU SRL, sa nu te mai încurce curierii.

      (Citează)

  14. De ce vrei tu sa ti se livreze pizza, multa pizza. Pe langa pizza care-i cea mai inocenta treaba se mai pot livra si altele. Matilda nu va aprecia.

      (Citează)

  15. teoretic, numerotarea blocurilor ar trebui sa fie unica per cartier, nu per strada.

    blocuri diferite la acelasi numar exista de obicei cand e un complex ingradit care iese la strada printr-un singur punct de acces (ala are numar).
    diferentiea blocurilor in cazul asta chiar e necesara (si e mai greu de facut in functie de culoare, asa ca se merge pe numar / cod)

      (Citează)

    • Si nu ar fi mai simplu ca, in astfel de cazuri sa se adauge o litera la numarul strazii? Adica in loc de nr 25 bl 1, nr 25 bl 2, etc sa ai nr 25A, 25B, 25C etc?
      Asa se face in cazul caselor cu curte comuna. Si astfel nu ar mai exista nici confuzia din exemplu lui nwradu, 2 blocuri cu acelasi numar pe aceeasi strada.

        (Citează)

  16. Cred ca problema se reduce la administrarea si buna organizare a unor baze de date. Se stie ca in Ro aceasta problema de administrare a bazelor foarte mari de date nu va avea solutii atata timp cat factorii de decizie sunt aproape nuli profesional. Va exemplific necorelarile existente intre BD Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, BD Evidenta Populatiei, BD ANAF,etc.
    Am auzit cum ca daca se aduna toate parcelele de teren intabulate este depasita suprafata RO pentru ca cei ce se ocupa direct de asta sunt in majoritate niste impostori (stiu cazuri concrete in care cei mai slabi absolventi de la Geodezie au firme cu acest obiect de activitate)

      (Citează)

  17. La mine problema e invers. Am crescut într-un oraș mic la care adresele erau gen Strada X, blocul N. Fara număr. Numerele erau doar la case. Era simplu că bună ziua, nu tu conflicte și confuzii, era un singur bloc 43 pe strada aia.

    Acum că am de a face cu strada X, numărul N, blocul V, partea aia cu numărul mă bagă în ceață. Blocul e lung, are Z-șpe numere, teoretic. Ba mai e și într-un cot de strada care de fapt ar trebui sa aibă propriul nume. La ce ajută numărul?

      (Citează)

    • Exact la fel și la mine, nu aveam număr, era bloc 11, strada Milcov. Ca să nu stau la discuții și pentru că unele formulare o cereau imperativ foloseam tot 11 ca număr.

        (Citează)

  18. Din cate stiu eu numerotarea la strazi este post numerotare la blocuri. Pe vremea lui ceasca era str x bl 25, sc y. Dupa revolutie, candva, au introdus si numarul. Teoretic ar trebui sa fie str x nr1, sc y. Fara bloc. Daca te uiti acum toate constructiile noi sunt cu numar, fara bloc. Mai mult, s-a scos si scara, numarul fiind urmat direct de litera. str x nr 11A, 11B etc.

      (Citează)

  19. Ciudat e ca eu stau la Bloc, dar nu am cifra sau litera blocului in buletin. Pur si simplu blocul meu nu e numerotat sau datat in documentele oficiale ale statului. si vorbim de un imobil din 62..
    adresa mea e…fictiv…. calea floreasca bl – SC d, et 3, ap 55

      (Citează)

  20. Numărul de bloc nu e o problemă decît în cazurile rare (aparent al tău) cînd sînt 2 blocuri cu același nr.

    Nu ar tb să fie 2 blocuri 25 pe aceeași stradă.

    Avînd în vedere că proabil, primăria si/sau locatarii nu ar fi de acord să renumeroteze, singura soluție e să adăugați voi o atenționare f. clară pe ambele blocuri (de ex să scrie explicit ceva de genul – atenție curieri ! există bloc 25 și la nr. 9 și la nr 18, șpaga și pizza se aduc la nr. 9, iar la nr. 18 doar reclamațiile !)

      (Citează)

  21. În Crângași, pe strada pe care stau eu e un singur număr care are zeci de blocuri. Degeaba zici strada X, nr Y- dacă nu ai zis și numărul blocului, te trezești cu taxiul/ curierul etc. și la vreo 3 minute de blocul tău.

      (Citează)

  22. In sectorul 3 :)) Blocul 1de la strada este pe str. Vale la nr 10 iar blocul din spate- blocul H este pe strada Vale tot la nr 10. Intre ele sunt alte blocuri cu alte numere; adica nu e ca si cum toata strada care inconjoara blocurile are acelasi numar.

    Cand vine un curier trebuie avertizat unde sa vina. Cum ziceai si tu, era nostim cand astepta taxiul la celalalt bloc iar dispecera de la taxi intreba de ce nu coboara persoana care a comandat.

      (Citează)

  23. Eu stau in blocul F3C. Nu intreba de ce C, nu exista FnumarA sau FnumarB.
    Toata strada e numeratata in felul asta F numar C.

      (Citează)

  24. In Iasi sunt blocuri de genul 920, 920D, etc . Sunt blocuri gen 1000D, dar nu exista A, B sau C. Sistemul din strainatate doar cu numarul e mult mai ok. Tot timpul cand imi copiaza un strain adresa din CI ma intreaba daca si randul 2 e tot adresa.

      (Citează)

  25. Sunt situatii si situatii. Jobul meu e la nr. 2 pe un bulevard pe care mai e un nr. 2, vizavi. Cladirea cu jobul e pe partea cu numere impare, undeva intre 5 si 7. Cand cer livrare la firma scriu si numele firmei ca sa stie curierul.

    Bulevardul respectiv are mai multe coduri postale, impartite pe parti (stanga / dreapta) si intervale de numere. Ei, cum le-au amestecat, cum nu, la job am acelasi cod postal ca acasa – pe acelasi bulevard, fix in celalalt cap si pe partea cealalta.

    Blocul in care stau are 5 scari si e construit pe colt. Asa ca avem 3 scari pe Bd. XXX, bl. V12 si 2 scari pe str. YYY, bl. V12. Cu alt numar postal, banuiesc, nu m-a interesat pana acum.

    In acelasi bloc, numerotarea apartamentelor continua de la o scara la alta, adica la sc. A sunt ap. 1-34, sc. B ap. 35-68 etc. Trei blocuri mai incolo, acelasi tip de bloc, construit in aceeasi perioada, are apartamente numerotate la fel in toate 5 scarile. N-ai trecut scara, ghinion.

    O comuna de langa Sibiu, Cristian, are strazi cu nume de… numere. Asa ca poti sa stai pe strada XIII la nr. 13.

      (Citează)

  26. Numărul are legătură cu parcelarea. Pe unde s-a schimbat parcelarea, s-a schimbat și numărul. Există locuri în care s-au schimbat doar unele parcelări, și unde coexistă numerotarea veche cu numerotarea nouă. Așa găsești numărul 5 lângă numărul 400 (gen cum e pe șoseaua Odăii). Unde s-au unit parcele, s-au comasat numerele. Așa ajungi la numărul 141-145. Unde s-au divizat parcele, s-au adăugat litere. Așa ajungi la 140A, 140B, 140C și tot așa. Sau la 11 bis :) Litera de după număr nu are treabă cu scara.

    Blocurile au fost numerotate separat. Uneori au avut grijă să respecte sau să refacă parcelarea, și atunci poți să ai un bloc la un număr, indiferent câte scări are, sau fiecare scară cu numărul ei. Alteori poți să ai mai multe blocuri pe aceeași parcelă, și atunci le diferențiezi doar prin număr. Cel mai sigur este să le specifici pe amândouă, acolo unde există.

      (Citează)

  27. De aceea trabuie încheiat un act, care se cheamă “Contract de Înțelegere Amiabilă Reciprocă”, care să consfințască la modul cel mai amiabil deci pentru ca în astfel de cazuri de încurcătură numerologică, să fie frumos și politicos explicat curierului sau poștașului sau cine o mai fi, că adresa este asemănătoare dar nu Exact ceea ce caută. Consider ca fiind o Amabilitate pe care fiecare o putem oferi în schimbul idioțeniei de numerotare paralelă(!) a blocurilor, o reminiscență comunistă de a număra pe toți și pe toate. Mai lipsea să spună “blocu 25 verde” și “blocu 25 albastru”, asta ca să fie traba dusă pînă la capăt.
    Mare idioțenie cu numerotarea blocurilor, și uite că pe Statu Paralel nu-l doare nici în “cot” de așa ceva ! Adică ba parton, îl doare, îl doare totuși undeva, în… “cotul paralel” !

      (Citează)

  28. Cartier nou, nr. 60, blocuri vreo 16, bl1,2,3,etc. deci la noi numerotarea blocurilor e necesara.

      (Citează)

  29. Din experiența mea, nomenclatorul stradal este ținut de Primărie. Iar ăștia sunt atât de dobitoci, încât eu stau la bloc A15, iar vreo trei străzi mai încolo mai există un A15. Ceea ce produce confuzii, pentru că românii identifică zonele din orașe și orășele după numele blocului. Gen, cartierul ăsta de A-uri, celălalt de G-uri ș.a.m.d. Chiar poșta aduce la noi corespondență pentru celălalt A15, în timp ce bănuiesc că și din corespondența noastră se mai rătăcește pe la ceilalți.
    Da, cred că imobilele trebuiau să aibă numere și (dacă vorbim de la multe adrese într-un singur imobil) numere de apartamente.

      (Citează)

  30. si la mine se face o confuzie tampita, o fac chiar firmele de curierat care aduc facturi, etc

    eu stau pe
    strada X nr Y bloc 50 Sc B. urmatorul bloc dupa al meu este pe
    Strada X Nr Y+1 bloc 50A cu scarile A si B. al 3lea este
    Strada X Nr Y+2 bloc 50B cu scarile A si B

    smecheria incepe acum, multe scrisori / facturi care sunt trimise de gdf, orange, vodafone contin numele blocului si scara in zona aia mica de adresa, asa ca uneori ma trezesc in cutie cu scrisori pentru blocul 50B in cutia mea de la 50 Sc B.

    de vreo 2-3 ori am chemat un nene pentru factura de Orange (acum 5-6 ani) si i-am spus sa le ceara la aia sa modifice in factura cu adresa corecta bloc 50B scara B dar il durea si pe el undeva. asa ca veneau si le aruncam direct. cam 1 an a durat povestea. in schimb in fiecare luna vad cateva scrisori 5-10 bucati deasupra cutiilor postale, toat pentru blocul 50B lasate la noi ( probabil puse in cutie, si scoasa se proprietari si puse deasupra)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus