►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 4 decembrie 2017
Cu o flotă așa mică, orice incident tehnic duce la întârzieri mari pentru TAROM »
4 Dec 2017 ·
Am avut o discuție lungă cu un doctor cardiolog despre boli de inimă și ce le cauzează și cum pot fi depistate și cum ajută tehnologia modernă în aceste privințe. Doctorul era Florina Pinte, medic primar cardiolog la MedLife, și mi-a explicat ce cauzează cele mai frecvente boli cardiovasculare și cum pot fi detectate și tratate acum cu toate aparatele moderne din clinică.
Mie nu-mi plac interviurile, așa că în loc să redau mot-a-mot ce-am discutat acolo, prefer să rescriu inginerește totul, cu liniuță, într-un articol foarte util, zic eu, pentru orice om trecut de 30 de ani. Cam asta e vârsta după care ar trebui să fii îngrijorat de boli de inimă și riscurile stilului de viață. Nu spuneți că-i exagerat; un coleg de-al meu a murit cândva la 35 de ani. Infarct. Am data marcată în calendarul personal pentru că, deși nu-l cunoșteam foarte bine, acel eveniment este un reminder anual că aceste riscuri nu trebuie ignorate.
Eu le ziceam boli de inimă, generic, dar se pare că de fapt putem vorbi despre boli ale inimii și boli ale sistemului vascular.
Acestea pot apărea la orice vârstă. Asta nu mă miră, că doar am auzit în jurul meu de diverse cazuri. Totuși, cel mai simplu este să le împărțim în două tipuri.
Malformațiile congenitale sunt acele boli cu care te naști. Pot fi simple sau complexe, unele atât de simple încât poate nici nu știi că le ai și se agravează abia după mulți ani (cum se întâmplă în cazul celor ce mor brusc făcând efort), altele atât de complexe încât se repară prin diverse metode, inclusiv chirurgicale.
Mi s-au dat ca exemplu defectul septal atrial sau cel ventricular, dar nu intru aici în detaliu. Mi se pare important de reținut că un părinte ar trebui să discute cu un cardiolog și să-i facă analize copilului său pentru a se asigura că nu e cazul de așa ceva, dar bănuiesc că astfel de lucruri se discută încă din perioada sarcinii sau după naștere.
Nu, mai mult m-au interesat bolile ce sunt cauzate de stilul de viață, că de acestea ar trebui să ne fie tuturor teamă. Cele legate de vârstă sunt la final
Depunerea de grăsime pe interiorul vaselor, asta le cauzează. E principalul factor distrugător și are multiple cauze de apariție.
Doctorul mi-a scos că vasele sistemului circulator pot funcționa binișor chiar și până când 80% din secțiunea lor este obturată de grăsime depusă, asta pentru că au capacitate mare față de nevoia uzuală de flux sanguin. Pe la o obturare de 80% încep să apară dureri ale inimii în momentele când facem efort (urcatul scărilor, alergat șamd), iar pe la 90% apar dureri și în momentele de repaus.
Pragul de alarmă este la 80% sau chiar mai devreme, desigur.
(un desen despre depunerea grăsimii pe vase)
(notițe originale de la discuția cu doctorul cardiolog)
De ce te doare inima? Chiar nu știam asta, deși termenul este folosit foarte des de toată lumea. Se pare că inima, ca orice alt mușchi, generează acid lactic atunci când lucrează. Acest acid este evacuat prin sânge, dar dacă circulația acestuia este obturată și, ca într-o gâtuire de trafic, se face mai lent, atunci acidul are timp să se infiltreze prin cei trei pereți ai vasului de sânge și să ajungă la cel exterior, unde se găsesc terminații nervoase ce transmit senzația de durere.
Când te doare inima pentru că debitul de sânge este prea mic, se numește angină. Când sângele nu mai ajunge deloc acolo, vorbim de infarct.
OK, aici voiam să ajung. Știam ce cauzează problemele, că auzi toată ziua despre colesterol și fumat și obezitate, dar nu știam mecanismul prin care una o determină pe alta. Acum l-am aflat.
Vârsta: după 18 ani, organismul ajuns în final la maturitate gestionează altfel grăsimea din sânge și aceasta se depune pe vase. Întâi se depun striuri fine, apoi acestea cresc și secțiunea vasului începe să fie obturată. Tot mai mult din acesta este blocat de grăsime.
N-ai ce-i face, așa funcționează lucrurile.
Sexul: nu cel din pat, din fericire. Bărbații riscă mai multe boli de inimă și mai timpuriu decât femeile, deoarece hormoni specifici sexului femeiesc protejează inima, încetinind aceste mecanisme naturale ce tind să depună grăsimea pe vase.
La menopauză acei hormoni dispar, așa că riscul crește mult și pentru femei după acea vârstă.
Colesterolul crescut: pentru că indică mai multă grăsime în sânge, desigur, așa că depunerea ei este mai accelerată.
Riscul este mare pentru două categorii de oameni: cei cu o alimentație ce le crește colesterolul și cei care îl au direct mare. Am auzit de familii în care toți au nivelul colesterolului crescut mult peste pragul de alarmă, că așa sunt ei genetic construiți, dar faptul că sunt așa de la natură nu-i ferește de riscurile bolilor de inimă.
Glicemia crescută: este un factor favorizant, în sensul că în prezența ei îi este mai ușor grăsimii să se depună pe vase.
Explicația tehnică este următoarea: zahărul din sânge afectează structura peretelui interior al vaselor (intima, primul dintre cele trei straturi despre care vă spuneam). În mod normal vasele sunt flexibile, se strâng și se dilată, ajutând la circulație. Glicemia le face rigide, iar asta face mult mai facilă depunerea grăsimii.
Ca analogie, este ca la tigăi. Mâncarea se lipește mult mai ușor dacă o lași pe foc în tigaie decât dacă o și miști și amesteci continuu prin aceasta cu o țeavă.
Fumatul: mecanismul este ceva mai complex. Aici și la “stres” aveam cea mai mare curiozitate, așa că iată cum se ajunge de la tras țigări la boli de inimă.
Nicotina ajunsă în corp acționează la nivelul stratului doi din vasele de sânge, unde se găsesc mușchi. Am spus mai sus că vasele sunt flexibile, se pot contracta și dilata pentru a ajuta la circulația sângelui, iar această acțiune este determinată de mușchi din structura lor.
Nicotina determină o contracție a acelor mușchi, una care durează câteva minute și se numește spasm coronarian prelungit. Vasele se strâng, iar dacă deja sunt parțial obturate de grăsime, fluxul sanguin poate fi complet întrerupt. Cum acel spasm durează câteva minute, e suficient pentru a întrerupe alimentarea cu sânge proaspăt a țesuturilor.
Acest spasm poate apărea oriunde, nu doar în zona inimii. Uneori apare la vasele micuțe din plămâni și spasmul lor determină un abces prelungit de tuse, dar poate apărea și la picior și în alte zone. Combinat cu afecțiuni anterioare ale vaselor, poți muri.
Stresul: cum de inima este afectată de teama că-ți vei pierde locul de muncă sau cea că nu poți face față sarcinilor curente?
Stresul înseamnă frică, iar frica nu este doar ucigașul minții, cum ar zice o Bene Gesserit, ci determină eliberarea în sânge a unui hormon numit catecolamină de către glanda suprarenală sau, mai exact, componenta ei numită medulo-suprarenala.
Catecolamina este un vasoconstrictor, adică la fel ca nicotina determină îngustarea vaselor de sânge. Se pare că funcția aceasta a suprarenalei am moștenit-o de la animale, al căror corp se “tunează” astfel intern atunci când le este frică, ajutând la concentrare și fugă.
Din păcate, în oameni cu grăsime depusă pe vase acea îngustare provocată de spasm le poate bloca fluxul sanguin.
Lipsa mișcării: aici e simplu, fără mișcare nu consumi grăsimea și zaharurile din sânge, așa că are ce să se depună pe vase.
Obezitatea: duce la artere proaste. Nu doar că ai mai multă grăsime în sânge, dar această afecțiune strică mobilitatea naturală a arterelor, plus o grămadă de alte efecte ce nu au musai legătură cu inima.
Hipertensiunea arterială: aș fi spun că, dacă sângele trece cu putere mai mare prin sistemul circulator, grăsimea nu are timp să se depună pe vase, dar nu-i așa.
În practică, hipertensiunea modifică și ea structura peretelui vaselor, stratul interior devenind mai rigid. Are sens; și un tub flexibil poate fi ușor îndoit când trece apă prin el, dar dacă trece cu putere mare aceasta îl face mai dur, mai greu de manevrat.
Acidul uric: mecanismul este similar, prea mult acid uric în sânge modifică peretele vaselor de sânge și grăsimea se agață mai ușor de aceștia.
Acidul uric în exces în sânge poate avea multe cauze, inclusiv descompunerea unor anumite alimente ce generează așa ceva în cantități mai mari. Carnea roșie, berea, vinul, fasolea și altele sunt astfel de alimente.
Al treilea tip de boli, cum ar fi, deși inițial am spus că sunt două. Inima este un aparat. Întreg corpul este unul și, ca orice aparat, se uzează și performanța îi scade. Uzura asta poate lua multe forme:
Problema în toate aceste afecțiune este că primele simptome apar foarte târziu, când vasul este obturat poate spre 80-90%. Abia atunci apar dureri sau palpitații, iar de multe ori durerea nu este la inimă, ci în jurul ei, mulți descriind că de fapt îi dor dinții sau spatele sau stomacul când de fapt problema este una cardiovasculară.
Un cumul de factori poate duce direct la infarct dacă organismul nu este adaptat. Corpul se poate adapta ușor la afecțiuni ce progresează lent, uneori apare o circulație inversă, un bypass natural al zonelor afectate, trupul se adaptează la capacitatea cardiacă redusă șamd.
Dacă, însă, are ceva grăsime depusă și este atacat deodată cu, să zicem, efort, stres și nicotină, toate îl prind în ambuscadă și-l taxează.
Există, însă, niște analize care se pot face periodic pentru a determina starea inimii, pentru a afla cât de afectat este sistemul cardiovascular de problemele de mai sus.
EKG de repaus: poate semnala probleme incipiente. Se face cu electrozi puși pe corp, iar aparatul citește și afișează comportamentul inimii. Sigur ați făcut așa ceva pe la vreo protecția muncii până acum.
Ecografia: eu n-am înțeles niciodată nimic din imaginile obținute de un ecograf, dar asta se învață prin experiență în imagistică. Ecografia arată cum se mișcă mușchiul inimii, se vede situația valvelor, se pot observa eventuale malformații.
EKG de efort: tot o electrocardiogramă, dar făcută în timp ce pacientul aleargă pe bandă sau lucrează pe o bicicletă. Inima este solicitată mult mai mult ca la repaus, așa că dacă sunt diverse disfuncționalități cauzate de depuneri de grăsime sau alte cauze, acum pot fi ușor observate.
Până aici sunt cele trei analize neinvazive, ieftine și ușor de făcut de oricine periodic. După o anumită vârstă ar trebui făcute din când în când pentru a cunoaște bine starea inimii și cât de afectată este de probleme ce țin de stilul de viață.
Mai jos sunt analizele complexe, cele la care o persoană este supusă doar dacă cele de mai sus semnalează probleme sau are deja afecțiuni cardiace.
Coronarografia: se studiază interiorul vaselor folosind un aparat numit angiograf, care arată îngustările de vase, unde sunt acestea, cât de grave sunt și în ce măsură este afectată circulația sângelui.
Angiograful este un fel de mană cerească în depistarea și evaluarea bolilor cardiovasculare. Am văzut unul la clinica AngioLife de pe Calea Griviței, un model Philips Allura Centron produs în 2014, unul dintre cele mai performante aparate de acest tip din țară. MedLife a investit mult în “tehnologia de mâine” în domeniu, ceea ce le-a permis să realizeze operații tot mai complexe, chiar în premieră în România, în diverse domenii. Poate ați auzit recent inclusiv de transmiterea live, pe Internet, a unei operații pe creier pentru a elimina două tumori, transmisie făcută în format 360 de grade.
Angiograful ocupă o cameră întreagă, având un sistem de brațe ce se mișcă în jurul pacientului, sursă radiologică pentru a efectua radiografiile în timpul investigațiilor, sistem de injectare a substanței de contrast, patru monitoare, ecran de protecție a medicului la radiații și alte asemenea aparate auxiliare, plus un sistem de control și monitorizare aflat într-o cameră învecinată.
Cam așa arată imaginile obținute de acesta:
Ca procedură, pacientul este anesteziat local, apoi printr-un cateter i se introduce substanță de contrast în vasele ce trebuie studiate. Angiograful realizează apoi o serie de radiografii cu putere , iar substanța de contrast conturează clar vasele. Tehnologiile moderne se cunosc și aici, doctorul îmi spunea că la început, prin 1992, pacientul examinat era pus să stea cu trupul în diverse unghiuri pentru a i se face acele radiografii, pe când acum pacientul stă pe loc și aparatul își rotește brațele în jurul său. Cel mai mare avantaj tehnologic este însă la rezoluție: acum pot fi studiate vase de până la 1 mm în diametru.
Angiograful are rol și în tratament: folosind imaginile furnizate de acesta, medicul poate ghida un stent în interiorul vasului, un fel de plasă metalică de menține vasul dilatat și împiedică obturarea sa pe viitor, adică rezolvă o parte din afecțiunile descrise mai sus fără operație clasică, ci doar o mică incizie.
Este genul de exemplu unde tehnologia modernă de imagistică și rezoluția tot mai bună adusă de aparate de ultimă generația precum cel de la MedLife chiar fac minuni. Vă dați seama ce puține metode de a vedea cu adevărat inima și arterele existau acum 20 de ani? Sau că proceduri considerate acum banale se făceau atunci chirurgical, cu operație?
Doppler: se face când trebuie studiată reactivitatea vaselor, eventualele spasme, probleme cu valvele șamd. Folosește ultrasunete pentru a studia chiar debitul sângelui, care în funcție de viteză reacționează altfel când este bombardat cu ultrasunete. Practic, e ca o ecografie în care se vede bine sângele.
Simt că nu-i recunoaștem suficient de bine contribuția lui Doppler la dezvoltarea tehnologiilor moderne. Radare pentru aviație, imagistică medicală, studii în astronomie – toate se fac pe baza cercetărilor acestuia. Ar trebui să-i facem o statuie undeva.
Scintigrafia miocardică: o metodă de a determina dacă în anumite zone cu infarct mai există țesut în viață ce ar putea fi salvat prin diverse intervenții sau acesta s-a necrozat și trebuie trecut la “pierderi”. Eu așa am înțeles :P
Multislice 128: o formă de analiză a inimii prin tomografie computerizată. Numele vine de la faptul că sunt 128 de puncte de detecție, iar sursa de raze X își schimbă rapid poziția, obținându-se astfel foarte multe imagini ale inimii într-un timp scurt. Din combinarea lor rezultă o imagine completă a inimii, iar din ce-am citit pe net despre un astfel de aparat, rezoluția este de 0,24 mm.
Dezavantajul său este că inima trebuie să stea nemișcată, ceea ce este dificil de făcut cu pacientul în viață, că-i bate în piept. Pentru analiză i se micșorează pulsul până la vreo 50 bătăi/minut, așa că medicul decide întâi dacă pacientul o poate suporta sau nu. Oricum, interesantă tehnologia de imagistică, voi încerca să aflu mai multe.
Sunt multe metode. Pentru leziunile de pe vase se pot pune stenturi, care vor împiedica blocarea lor. Dacă sunt prea multe zone, se poate face un bypass chirurgical, practic se construiește un nou “drum” prin care sângele ocolește zona cu probleme, ca și cum ai face un pasaj rutier peste o intersecția aglomerată pentru a fluidiza traficul.
(notiță originală de la discuție, arătând aorta, coronara dreaptă și cea stângă, din care se desprind alte artere printre care și LAD -artera descendentă arterioară-. Ideea este că se poate crea un bypass unind LIMA -artera toracică internă stângă, care e ceva mai departe- cu LAD dacă pe traseul normal este blocată circulația)
Valvele se pot trata intervențional prin implantarea uneia artificiale peste cea “defectă” sau chirurgical prin înlocuire completă. În fine, e complicat, dar majoritatea problemelor pot fi tratate în spitalele din România.
Mi s-au spus multe variante și denumiri de proceduri, dar articolul e deja lung, așa că nu mai intru în detaliu. Mi se pare mai important de reținut că se pot face analize simple și rapide pentru a detecta din timp eventualele probleme ale inimii; dincolo de asta, explică medicul ce trebuie făcut sau schimbat în stilul de viață.
Mulțumesc celor de la MedLife pentru ocazia de a vorbi cu un medic cardiolog și de a vedea aparatele respective. Apropo, mai știți când vă spuneam că la Universitar am ajuns până în saloanele bolnavilor fără să mi se ceară să iau vreo măsură de igienizare? La MedLife nici un s-a pus problema să intru pe ușă fără să-mi pun pe mine halat și galoși, erau la liber lângă Recepție.
« Știri despre tehnologie – 4 decembrie 2017
Cu o flotă așa mică, orice incident tehnic duce la întârzieri mari pentru TAROM »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
22 comentarii
04/12/2017 la 7:16 AM
Vezi ca este o fraza neterminata:
“Poate ați auzit recent inclusiv de transmiterea live, pe Internet, a unei operații pe creier pentru a .”
Gabi(Citează)
04/12/2017 la 6:28 PM
Corectat, mulțumesc. Atunci m-a întrerupt pisica și am pierdut șirul :))
nwradu(Citează)
04/12/2017 la 8:05 AM
Felicitari pentru articol. Este dificil sa scrii ceva despre un domeniu complet strain pregatirii tale. Apreciez latura tehnica a explicatiilor, intelegerea fenomenelor prin explicatia inginerului din tine. Cat despre Medlife las pe altii sa comenteze, eu am ceva legatura cu ei prin analizele anuale pe care ni le fac.
Voi spune ceva ce vei auzi la foarte putini: secretul sanatatii si longevitatii intr-o urbe mare ca Bucurestiul este sa mananci cat mai mult mancare gatita in casa. Si cand spun asta ma refer mai ales la banala supa sau ciorba care reprezinta sanatatea sistemului digestuv. Cred ca toata lumea care gandeste e constienta de faptul ca bolile digestive datorate mancarii procesate vor decima generatii in deceniile viitoare intr-o tara in care institutiile de control ale statului sunt la pamant.
Nicu(Citează)
04/12/2017 la 8:32 AM
In primul rand: faceti miscare.
In al doilea rand: faceti miscare.
Giovani(Citează)
04/12/2017 la 9:24 AM
În al treilea rând, nu (mai) fumați.
Adrian(Citează)
04/12/2017 la 9:46 AM
În al 4-lea rând, nu mai beţi bere dubioasă la pet recomandată de autorul blogului. :)
Serios, nimic despre alcool?
ionut(Citează)
04/12/2017 la 11:24 AM
@ionut: Scrie la “Acid uric” despre bere si vin.
alunelu(Citează)
04/12/2017 la 6:29 PM
Alcoolul e cu ficatul. Nu știi că unii zic că un pahar de vin roșu chiar ajută la inimă?
nwradu(Citează)
04/12/2017 la 11:01 PM
Alcoolul in exces creste tensiunea arteriala, nu e vorba numai de ficat:
“Among other explanations, experts say substances in red wine may benefit heart health by increasing good (HDL) cholesterol or producing anti-clotting actions, Klatsky says.
Looking at the big picture, “polyphenols may play a subsidiary function in reducing the risk of coronary artery disease,” Klatsky says. He says they may be less important than the alcohol.
What is known, he says, is that heavy drinking raises blood pressure. Studies about light drinking and blood pressure lowering have mixed results, he says. Most show no effect, although some show a slight reduction.”
alunelu(Citează)
04/12/2017 la 11:34 AM
eu tocmai am trecut pe beta blocante pt hipertensiune, asa ca articolul tau imi aduca aminte de toate discutiile avute cu doctorii in ultimele luni :). am facut EKG-uri de efort si repause, nu stiu cate ecografii de inima si diverse artere, sunt fascinante tehnologiile astea, te intrebi cum faceau acum 30-40 de ani.
ce e sigur ca trebuie sa faceti, 2 lucruri (eu nu fac nici unul din astea bine ,dar sper sa pot in viitor):
– sport, miscare, orice
– de mincat mai “bine”. adica atentie la zahar, la grasimi, de supravegheat prin analize acidul uric, colesterolul, trigliceride, etc si de actionat cand se intampla ceva..
asta daca vreti sa treceti de 65-70 de ani…
stefan(Citează)
04/12/2017 la 11:42 AM
si nu exista “preinfarct”
animaloo(Citează)
04/12/2017 la 11:46 AM
Salut Radu.
Mai sunt anumite boli de inima care duc la proasta(a se citi batai ale inimii cand doreste ea) functionare datorate de impulsul trimis de la creier catre inima, prin care i se “zice” cand sa bata. Doar ca acel impuls nu ajunge mereu. Pe scurt, desi am 35 ani, am o asa afectiune care m-a dus acum 2 ani la Fundeni. Dupa 2 saptamani de spitalizare, m-am intors acasa cu un gadget nou sub piele pozitionat sub omoplatul stang: stimulator cardiac. Boala se numeste bloc atrio-ventricular si poate sa fie de 4 grade, in functie de gravitatea situatie: 1 si 2 sunt pentru anumite perioade cand unul din impulsurile alea TIC/TAC nu ajunge la inimia & 3 si 4 cand deja apar intarzieri mari(gen timp de 2.5 secunde in timpul noptii cand inima nu a batut; practic o echipa TIC-TAC a sarit din schema). Pentru prima varianta(1&2) se poate tine sub control cu tratament medicamentos. Din pacate, partea a 2-a(3&4) necesita implantarea unui stimulator cardiac. Pentru cea din urma simptomele sunt starea de oboseala permanenta, ameteala. Astea sunt sa zic normale..cand ajungi sa ai puls 30.
Partea buna este ca muschiul inimii e perfect sanatos. :)
P.S.: Bine ca am descoperit la timp!
P.S.2: E ciudat cum a aparut la mine..persoana fara istoric de boli de inima.(am avut ceva interventii la viata mea care au necesitat cateva anestezii cu EKG facut in prealabil). Dar deh..soarta! :))
P.S.3: FACETI MISCARE! Zice bine @Giovani!
Floare(Citează)
04/12/2017 la 12:03 PM
Este acid lactic si nu lactit.
GabrielG(Citează)
04/12/2017 la 2:13 PM
@G zice de miscare, eu de fiecare data cand am incercat sa o fac – am luat tzeapa :) rezolvat o sensibilitate la ochii dupa 2 luni de piscina cu clor (cu ochelari), o lovitura la genunchi dupa cateva luni de fotbal, asa ca sa faca sport cine vrea
mai era o paralela interesanta intr-un articol de pe net legata de miscare, iepurele alearga toata ziua – traieste cam 3 ani, broasca testoasa se misca mai putin – traieste cam 150 de ani. alegeti voi ce vreti :) sanatosi pe perioada scurta, sau mai lenesi si ok pe termen lung (considerand ca poti limita alte probleme prin dieta si sa nu necesiti miscare sanatoasa zilnic)
darius(Citează)
04/12/2017 la 2:40 PM
Super articol, multam! Puncte bonus pentru referinta la Dune.
Eu ma gandeam ca barbatii au mai multe probleme cu inima datorita efortului suplimentar necesar pentru a mentine instalatia erecta.
Sol(Citează)
04/12/2017 la 2:45 PM
Nu exista nici un studiu conclusiv prin care sa se demonstreze ca un nivel crescut al colesterolului poate provoca boli cardiovasculare. Ideea a inceput de la ceva presupuneri de acum 50-60 de ani, ce intre timp au fost dovedite false.
Mai mult, un nivel scazut al colesterolului e daunator.
Depunerea grasimii pe artere este corelata cu o glicemie bazala crescuta. Conform pct-ului urmator din articol.
John(Citează)
04/12/2017 la 3:31 PM
O idee in plus despre scintigrafia miocardica.
Simplistic spus, este o investigatie imagistica,neinvaziva in care se injecteaza un radiofarmaceutic (format dintr-o substanta care “merge” in muschiul inimii-miocard si o substanta care emite radiatii care sunt detectate si pe baza carora se formeaza imaginea).
Radiofarmaceuticul intra doar in celulele “vii”, unde exista metabolisim si circulatie sangvina. Celulele “moarte” (de ex in zona de infarct, unde s-a oprit complet circulatia) nu capteaza radiofarmaceuticul astfel ca se poate forma o harta cu zonele inimii si se poate aprecia care sunt afectate si care nu.Se poate face si in efort si in repaus.
Paul Rusu(Citează)
04/12/2017 la 4:23 PM
Vezi că povestea cu “grăsimile” e complexă și are multe aspecte. În vest tocami ce se rafinează părerile în legătură cu grăsimile.
nea_caisă(Citează)
04/12/2017 la 6:40 PM
Radule, daca articolul tau (foarte bine documentat de altfel) te-a si convins sa o lasi mai moale cu hamburgerii si alte asemenea delicii ale papilelor gustative, atunci si-a atins scopul :)
Doru(Citează)
04/12/2017 la 9:40 PM
Nu vrei sa te intrerupa si catelul? :) Cam de 2 saptamani i-am luat lui fiului meu un pui de buldog francez, un clovn, pe Springtrap, iar linistea mea s-a dus, a zburat.
In plus, Soros da bani buni daca vii la demonstratii anti Draknea si cu catel. :)
Fărcaş Gelu Dănuţ(Citează)
04/12/2017 la 10:14 PM
Nu vrei sa te intrerupa si catelul? :) Cam de 2 saptamani i-am luat lui fiului meu un pui de buldog francez, un clovn, pe Springtrap, iar linistea mea s-a dus, a zburat.
In plus, Soros da bani buni daca vii la demonstratii anti Draknea si cu catel. :)
Sa revenim: tensiune de 250 la mine este ceva obisnuit, iar nevasta mea este operata pe cord.
Am invatat ceva de la medicul ei: ai tensiune mare? Bei apa! Ai tensiune mica? Bei apa! :)
Fărcaş Gelu Dănuţ(Citează)
05/12/2017 la 9:01 AM
Bravo. Articol foarte interesant. L-am recomandat si prietenilor.
spadasin(Citează)