un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Un tablou s-a vândut pentru 450 de milioane de dolari

16 Nov 2017  ·

GÂNDURI  ·

42 comentarii

Până acum, recordul de vânzare pentru un tablou aparținea Picasso-ului de mai jos, 179 de milioane de dolari la o licitație în 2015.

Recordul a fost distrus. Tabloul de mai jos s-a vândut pentru 450 de milioane de dolari. Mai citiți asta o dată în mintea voastră: aproape jumătate de miliard de dolari pentru acest tablou!

Se numește “Salvatorul lumii” și a fost pictat de Leonardo da Vinci la comanda regelui Ludovic 16 al Franței. Pictura are o poveste interesantă, a fost pierdută în secolul 18, redescoperită recent, vândută pentru 59 de dolari la un târg, apoi pentru alte sume ridicole față de valoarea de astăzi, înainte de a fi recondiționată, autentificată și vândută acum cu 450 de milioane de dolari.

Ca să exprim altfel suma, 750.000 de luni ar fi necesare pentru a o câștiga la salariul mediu actual din România, sau altfel spus 62 de milenii și 5 secole.

sursa: CNN.

asus s5507

    42 comentarii

  1. 2 neymari, adica.
    prefer oricand tabloul.

      (Citează)

  2. spalare de bani?

      (Citează)

  3. pai vezi, in loc sa iti faci blog mai bine pictai un tablou.

      (Citează)

  4. *pentru Ludovic al 12-lea al Franței.

      (Citează)

  5. LOL, cand pretul e asa mare incat faci rotunjire cu 50 de milioane de dolari ca sa dea un numar rotund.

      (Citează)

    • Da si mie mi s-a parut fortata rotunjirea aia. Macar daca zicea “aproape jumatate de miliard”, dar poate ca nu mai suna atat de dramatic. Ce inseamna $50 de mili, mai nimic.

        (Citează)

    • Bine, am pus “aproape” și apoi mi-am dat ochii peste cap de am văzut ceafa.

        (Citează)

  6. Eu nu pricep o singura chestie: de ce-ar da cineva atatia bani pe un tablou. Orice tablou.

      (Citează)

    • Mai multe motive. Întâi pentru că are mulți bani și 450M nu-i va rupe contul în două.

      Apoi, ca să fie deținătorul unui obiect unic în lume. Nu contează musai că-i tablou, ci că este ceva foarte rar și “brand” bun.

      În plus, investițiile în artă sunt stabile și de obicei profitabile.

        (Citează)

    • Poate-l tine cateva zeci de ani si-l vinde cu 1 miliard.
      Obiectele de arta se speculeaza si ele, ca orice altceva.

      Dar nu e vorba doar despre asta. Poate i-a placut lui in mod deosebit, poate-l pune intr-o stare in care nimic altceva nu poate sa-l puna, poate vorbeste cu dumnezeu dupa ce l-a vazut samd.

      Sau poate pur si simplu nu i-a mai ramas nimic de cumparat, la cati bani are. Nu e exagerat, exista si oameni din astia – de exemplu in Arabia Saudita s-a facut luna trecuta un fel de epurare la varf, 200 de persoane arestate, iar valoarea averilor confiscate se ridica la 800 de miliarde, deci o medie de 4 miliarde de caciula (doar in averi confiscate, ca doar n-or fi tampiti aia sa-si tina toata averea in tara)

        (Citează)

    • Special nu am mentionat motivul “pentru ca e un obiect unic” pentru ca mi se pare cel mai ridicol motiv. Sigur ca exista oameni care dau bani multi ca sa aiba ei ceva ce nu mai are nimeni, dar ma gandesc: cat de mica trebuie sa ai pewla ca sa nu poti depasi complexul asta prin simplul fapt ca ai foarte multi bani si sa fie nevoie sa ai lucruri pe care nu le mai are nimeni?!

      In plus, si ceea ce fac eu in veceu in fiecare zi este unic, asa ca nu poate fi vorba doar despre faptul ca e unic. :-)

        (Citează)

    • Intrebarea te poate fi pusa de exemplu si pentru ceasuri:
      De ce ar da cineva atatia bani pentru un ceas?
      https://www.thetrendspotter.net/expensive-watches/

      Intamplarea face ca in urma cu cateva luni sa trebuiasca sa scriu ceva cat mai frumos si am zis sa-mi cumpar un stilou. Intru intr-o librarie mai dichisita si zic sa iau unul de 100 de lei, sa fie bun, sa nu am probleme cu el.
      Vanzatoarea mi l-a dat frumos impachetat, destul de admirativa ca nu luasem stilouri obisnuite de 20-30 de lei.
      Cat ma mai uitam pe la carti apare un tip la vreo 50 de ani si cere un stilou de 20 de milioane, pe care in final l-a si cumparat.
      Am aflat ca tipul nu era de bani gata, era intelectual intr-adevar, dar stransese din salariu banii si isi dorea cu adevarat acel stilou, fiind pasionat de stilouri.

      Morala: pasiunea si dorinta de a detine un lucru, depaseste valoarea sa de utilizare sau valoarea comerciala data de posibilitatea vinderii sale.

        (Citează)

    • Robo: Special nu am mentionat motivul “pentru ca e un obiect unic” pentru ca mi se pare cel mai ridicol motiv. Sigur ca exista oameni care dau bani multi ca sa aiba ei ceva ce nu mai are nimeni, dar ma gandesc: cat de mica trebuie sa ai pewla ca sa nu poti depasi complexul asta prin simplul fapt ca ai foarte multi bani si sa fie nevoie sa ai lucruri pe care nu le mai are nimeni?!

      Păi ce să faci altceva cu banii? Cum ziceai tu, ai deja case, mașini, avion, iaht, orice ai vrea. Mai rămân de cumpărat chestii din astea scumpe și rare din simplul motiv că ai bani și că, până la urmă, oricum sunt o investiție bună.

        (Citează)

    • cand vine razboiul, fuge cu rucsacul plin cu tablouri si cateva kile de haur, ca Richard Sunderland.

        (Citează)

  7. Jesus ce de bani

      (Citează)

  8. Radu, citeste articolul asta (asta si multe altele, s-a scris mult pe tema asta)

    https://www.nytimes.com/2016/05/29/arts/design/one-of-the-worlds-greatest-art-collections-hides-behind-this-fence.html

    Practic locul asta e unul din cele mai mari muzee ale lumii, insa nimeni nu poate vedea operele, sunt pastrate ca niste investitii durabile si revandute pt profit.

    Gandeste-te la tabloul asta de 450M ca la un apartament f scump. Nu conteaza arta, nu o sa se uite nimeni la el, este doar o investitie. Foarte trist din pacate…

      (Citează)

  9. @stefan
    Presupui ca pentru acel colectionar nu conteaza arta.
    Eu zic ca il aprecieaza mai mult decat cei ce merg in muzee si prefera sa faca o poza cu telefonul unui tablou decat sa se uite la el.

      (Citează)

  10. “Redescoperit” aha, sigur.

      (Citează)

  11. S-a mai tot scris despre faptul ca pictura este unica, in sensul ca este singura din cele 15 (cinsprezece) picturi ale lui Leonardo care a fost de vanzare. Plus, cine nu a auzit de Leonardo si de operele lui (Mona Lisa, Cina cea de taina, Sf Ana, fecioara si pruncul etc).
    In general, picturile vechilor maestri sunt mai toate in muzee, ori colectii private si foarte rar se scot la vanzare.
    Are dreptate @deplictis, decat 2 Neymari mai bine pictura :)

      (Citează)

  12. Totusi cine este in pictura ? Mie imi pare ca un barbat imbracat in haine femeiesti si el destul de feminin, pare a fi gay.
    Nu stiu ce sa zic, dar uite asa apar teorii ca-n Codul lui Da Vinci.

      (Citează)

    • Aici sunt mai multe teorii, nu musai cea din Da Vinci care spune că Da Vinci avea diverse interese să sugereze subtil o femeie pe acolo.

      Nu uita că a fost pictat pentru Ludovic 12. Nu m-ar mira ca artistul să-l fi făcut pe Iisus să semene un pic cu regele, că se mai făceau astfel de lucruri în operele de artă comandate tocmai pentru a flata și întări cumva autoritatea respectivului.

      Poate l-a făcut să semene cu Leonardo tânăr sau cu muza lui preferată.

      În plus, poate că atunci așa se bănuia că a arătat Iisus. Gândește-te că tu, acum, ai în minte o imagine a lui Iisus pe care ai văzut-o în cine știe ce icoane populare, puse pe coperți și date la TV șamd. Poate că pe vremea lui LdV circulau alte imagini.

        (Citează)

  13. Fostul proprietar (un rus, care printre altele detine clubul de fotbal AS Monaco) a dat 127.5 milioane pe tablou in 2013 si a scos 400 milioane in 2017 (50 mln a fost comisionul Christie’s). Practic si-ar permite “un Neymar” doar din specula respectiva. Not bad!

      (Citează)

  14. Să vezi ce plânge noul proprietar dacă i se sparge țeava vecinului de sus și i se scurge apa direct pe tablou.

      (Citează)

  15. Se spune ca Leonardo era pe langa multe alte lucruri si un pic gay. Daca nu ma crezi, joaca Assassin’s Creed 2.

      (Citează)

  16. Ar trebui sa ne dea de gandit. Suma pare colosala doar la prima vedere. Mi se pare un plasament extraordinar si peste cativa ani oricum va valora mai mult. Banii in forma actuala de fapt nu valoreaza nimic. O sa vedem curand

      (Citează)

    • Nu musai, dacă vine o criză nu cred că mai găsești ușor pe cineva la o licitație care să dea la fel de mult.

      Poate are probleme nou proprietar, vrea să-l vândă, se mulțumește și cu 200 de milioane ca să facă rapid bani.

        (Citează)

  17. Mai interesant mi se pare faptul ca pictura s-ar putea sa nu-i apartina lui da Vinci, adica sa fie un fake.

      (Citează)

  18. Eu as pune tabloul in bucatarie.In baie am deja prea multe.

      (Citează)

  19. Palatul Culturii din Iaşi avea prin muzele sale o colecţie impresionantă de picturi – în mare parte sunt gaj sau au fost vândute pentru a acoperi o parte din “promisiunile” electorale realizate de guvernele perindate în ultimii 20 de ani (ce vedem acum prin palat sunt rămăşiţe). Artă este o monedă si orice bancă o acceptă.

      (Citează)

  20. recordul nu era detinut de cine ai zis tu ci de Interchange cu 300 Milioane dolari.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Interchange_(de_Kooning)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus