►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
29 Nov 2017 ·
GÂNDURI ·
Ministrul Lia Olguța Vasilescu a declarat recent că în Moldova este un șomaj crescut pentru că angajatorii au preferat să construiască afaceri în vestul țării, aproape de Ungaria și de viitoarele autostrăzi ale României.
sunt judeţe cu zero la sută şomaj, în special cele care se află pe graniţa de vest a României, din cauza faptului că cele mai multe firme care au venit în România, multinaţionale, multe dintre ele având parte şi de un ajutor de stat, s-au aşezat acolo unde era mai simplu să-şi transporte marfa în UE, adică mai aproape de reţeaua de autostrăzi a UE. În schimb, sunt foarte multe judeţe din Romania, unde şomajul este peste 5%, mă refer la partea de est, zona Moldovei şi câteva judeţe din sudul Romaniei
Acum, eu nu știu tonul pe care ministrul a făcut această afirmație. Poate doar a prezentat, sec, o corelație între angajatori și prezența autostrăzilor în zonă și nu, așa cum spune Adevărul în titlu, “Multinaţionalele sunt de vină pentru şomajul din N-E şi Sud. Şi-au deschis fabrici în vest, mai aproape de autostrăzile UE”
Indiferent cum a fost de fapt făcută afirmația, mi se pare că putem avea o situație win-win:
Așa că hai cu autostrăzile! E și rușine să aniversăm 100 de ani de la Unire fără ca Moldova să fie conectată printr-un drum de mare viteză cu restul țării, preferând în schimb să auzim știri periodice despre cum Pasul Tihuța este blocat de prima ninsoare.
Tot stimata doamnă ministru sus-numită a mai dat recent una din puțul gândirii, afirmând că mulți români sunt de fapt sclavi în Italia, salvați periodic de polițiști, pe când România îi așteaptă pentru locuri cinstite de muncă.
Aici este de zis un singur lucru: într-un studiu din 2017, România este singurul stat din UE cu “risc sporit” de sclavie modernă, adică la noi sunt șansele cele mai mari să întâlnești sclavi.
În rest, Ovidiu a dezvoltat foarte bine subiectul, vă invit să citiți acolo.
Ce s-au șucărit parlamentarii puterii atunci când Departamentul de Stat al SUA le-a cerut, în cuvinte diferite (dar nu foarte), să nu mai fure! Acesta este rezumatul respectivului comunicat: nu mai furați!
Și toți parlamentarii PSD-ALDE, plus unii din PNL, se indignează că vai, ne zic ăia ce să facem, deși niciunul dintre ei nu poate explica necesitatea modificării legilor justiției.
Ce-i drept, tonul acelui mesaj este foarte vehement. Este echivalentul clasicei amenințări “vin la școală și te fac de râs în fața colegilor” spuse unui copil neastâmpărat. Nu-i frumos să se bage alții peste tine, dar e ca viața la bloc: ești proprietar și faci ce vrei în propriul apartament, dar la un moment dat mai intră și vecinii cu forța peste tine și-ți spun să faci curat și să dai cu spray de gândaci, că strici tot blocul.
Unui parlamentar i-a scăpat însă o păsărică pe nas. Nu am declarația exactă, am auzit-o la radio, dar a fost ceva de genul:
Nici un alt stat nu poate da ordine Parlamentului României, care reprezintă voința poporului român. Doar poporul poate solicita ceva parlamentului… de exemplu prin referendum.
Poporul solicită ceva Parlamentului, a fost un marș chiar zilele trecute. Omul de mai sus s-a corectat rapid, când a zis de voința poporului, introducând acel “prin referendum” în declarație. Adică așa, 200.000 de oameni în stradă nu constituie părerea poporului, ci trebuie un referendum.
OK, hai să facem un referendum. Să vedem câți vor modificarea justiției. Și poate să includă printre întrebări și altele precum creșterea pedepselor pentru fapte de corupție, că altfel nu putem eradica hoția asta generalizată.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
29/11/2017 la 5:32 PM
Chiar sunt curios cand oare va trage KWI silver bullet-ul.
Morrissey(Citează)
29/11/2017 la 6:32 PM
E amuzant cum încerci să îi scuzi.
1. Autostrada Moldova-Transilvania e tărăgănată de ani de zile. Au dat banii pe salarii și pensii și ești naiv să crezi că vor construi ceva. Tocmai au anunțat că vor tăia cheltuieli la anul altfel vor avea un mega deficit.
2. Asistații sociali sunt sclavii statului. :)))) Iar individa nu zice nici o idee de dezvoltare.
3. Loazele nu au pus în practică referendumul cu 300 de parlamentari. Au zis că e consultativ. Ce te face sa crezi că vor respecta un altul care nu le convine??
Remington Steele(Citează)
29/11/2017 la 6:38 PM
E misto cand 200.000 de oameni reprezinta poporul, mai putin misto e cand mult mai multi oameni au fost la vot si au hotarat cine ii reprezinta. Probabil la cei cu statul de drept in gura toata ziua asta inseamna democratia.
In alta ordine de idei referendum cu tema justitiei nu este posibil ca asa scrie in constitutie.
razvan(Citează)
30/11/2017 la 11:24 PM
“In alta ordine de idei referendum cu tema justitiei nu este posibil ca asa scrie in constitutie.”
La ce articol?
D4n(Citează)
29/11/2017 la 6:59 PM
nope.
Singura solutie este sa preluam noi puterea, fie prin USR fie prin alt partid.
Altfel ceea ce ne dorim nu se va realiza niciodata.
mac gregor(Citează)
29/11/2017 la 7:39 PM
USR? Nu mai exista, mai uitate si u la stiri. Si cum vrei sa preiei puterea cu 200.000 oameni?
razvan(Citează)
29/11/2017 la 8:05 PM
@razvan
din cate stiu io partidul comunist era minoritatea minoritatii in Rusia la 1910 si nimeni nu le dadea nici o sansa.
(numai ca ei erau de alta parere, erau siguri ca sunt viitorul si se pregateau de lupta)
mac gregor(Citează)
29/11/2017 la 8:09 PM
am inteles! solutia este sa ne intoarcem in comunism. Ramane sa ne gasim un tatuc sa il pupam in fund.
razvan(Citează)
29/11/2017 la 9:25 PM
Nu.Cred ca sugereaza ca ar trebui safacem acelasi lucru pe care l-a facut si partidul comunist in rusia cand a preluat puterea in 1910 … Poate asta a inteles el prin nextlevel.
DoruYo(Citează)
30/11/2017 la 1:49 PM
@razvan
hei, e plina lumea de oameni care inteleg doar ce vor ei.
mac gregor(Citează)
30/11/2017 la 1:20 AM
Un senator ieșean declara recent că sunt bani pentru autostrada Iași – Tg. Mureș din bugetul european pe 2014 – 2020 al României, din care nu s-a consumat până acum niciun euro. Plus că se poate lua un împrumut de la Banca Mondială sau Banca Europeană de Investiţii.
Moldova va avea autostradă doar dacă oamenii politici și afaceriștii cu influență din regiune se vor uni și vor pune presiune pe guvern.
E85 a fost realizat și reabilitat sub influența lui Casuneanu și Umbrarescu, ambii din Bacău.
ion(Citează)
30/11/2017 la 8:03 AM
Cu influenţă din aia în care eu influenţez, eu încasez, aş face şi eu autostrăzi peste tot :))
manu144x(Citează)
30/11/2017 la 10:25 AM
Există bani moca de la UE dar nu interesează pe nimeni pentru că prioritatea numărul 1 e să scape un infractor pârnaie și 20 de milioane de oameni sunt ori complici ori prea slabi să facă ceva.
nea_caisă(Citează)
04/12/2017 la 9:31 AM
exista bani de la UE, dar exista si OLAF :))))
marian(Citează)