un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review: tastatura premium Logitech Craft

3 Nov 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Acum câteva luni vă spuneam că Logitech a anunțat tastatura Craft, care include și o rotiță cu care poți controla diverse alte funcții precum mărimea fontului în Word sau a brush-ului din Photoshop. Între timp am și testat-o, așa că iată review-ul.

Pe scurt, e cea mai bună tastatură pe care am folosit-o vreodată. Rotița nu-i așa utilă, dar tastatura în sine este superbă. Încă visez la ea.

Specificații Logitech Craft:

  • conectivitate wireless cu dongle 2,4 GHz, dar și Bluetooth Low Energy și USB; poate fi conectată până la 3 dispozitive simultan
  • taste chicklet iluminate
  • rotiță mecanică și cu suprafață tactilă, cu funcție configurabilă pentru fiecare aplicație în parte
  • baterie reîncărcabilă integrată, încărcarea se face prin portul USB-C
  • greutate 960 grame, dimensiuni 32 x 430 x 149 mm

Preț: în jur de 900 de lei la eMAG.

CE ESTE ÎN PACHET

Tastatura, un dongle Logitech Unifying receiver de foarte mici dimensiuni și un cablu USB-A la USB-C.

CUM ESTE CONSTRUITĂ

Craft este excelentă la acest capitol. Tastatura este grea și deci nu se mișcă pe masă, ceea ce a mea uneori face și mă enervează. În plus, are un corp metalic, foarte bine închegat, simțindu-se ca un produs premium.

Iată layout-ul. Observați că are, ca la laptop, taste specifice Windows-ului sau tastaturii în sine (volum, iluminare, direct winkey+tab, action centre), tastă Calculator și tastă Lock. Un mic LED de stare este în dreapta sus, iar portul USB-C și butonul on/off sunt pe lateral.



Tastele sunt concave, foarte potrivite apăsării. În plus, sunt foarte silențioase, mult mai silențioase decât tastatura mea Microsoft Sculpt Comfort, iar cursa lor este foarte potrivită. Îmi place și că tastele au mult spațiu în jurul lor, așa că le simți foarte bine la deget atunci când treci de la una la alta.

Mai mult, spațiul dintre fiecare tastă și locașul ei este foarte redus, astfel încât este mult mai dificil să intre praf pe sub taste.

Zona mult mai groasă din partea superioară a tastaturii o ține înălțată exact la unghiul potrivit, iar piciorușe foarte mici, din material cauciucat, îi oferă aderență bună pe masă.

Tastele sunt iluminate. Îmi place asta pentru că, deși mâinile mele au o memorie a mușchilor, o tastatură iluminată te ajută mult atunci când scrii în beznă. Faceți un test: fără să vă uitați deloc la tastatură, duceți direct mâna pe tasta cu & sau cu <. De obicei trebuie să vă uitați la ele, iar în beznă o tastatură iluminată ajută mult.

Iluminarea poate fi reglată un diverse trepte și se activează automat când apropii mâna de tastatură, probabil cu un senzor capacitiv. Funcționează foarte bine sistemul.

via GIPHY

Rotița ce și-a făcut apariția pe Craft este de asemenea bine făcută. Se mișcă foarte ușor stânga-dreapta, dar are și un mod cu click-click, ca să zic așa, în care se rotește pas cu pas. Suprafața ei este tactilă și asta folosește în funcțiile ei. Se poate și apăsa.

Pe total, Craft este foarte bine făcută și gândită, fiind o plăcere să scrii pe ea. Este silențioasă, dar cu o cursă foarte bine calibrată a fiecărei taste, iar acestea se simt foarte bine la deget. În plus, este destul de joasă și nu-ți stresează încheietura mâinii, și este foarte stabilă pe masă.

O singură problemă ar fi cu autonomia tastaturii, cam 5-7 zile estimez eu. Nu mi se pare o problemă mare deoarece se încarcă în cam 2 ore prin cablu USB, așa că nu o voi trece ca minus important, dar mă obișnuisem cu tastaturile la care pui două baterii AA și te țin un an.

INTERFAȚĂ ȘI FUNCȚII SPECIALE

În primul rând, se pot controla trei dispozitive separate de la tastatură prin comutarea din tastele 1-2-3 aflate deasupra grupului Insert-Page Up. N-am încercat acest lucru, dar probabil că merg 3 pe bluetooth sau unul pe dongle logitech și două pe bluetooth. Oricum, funcția e bună dacă ai un desktop și un laptop sau o tabletă cu bluetooth, că poți comuta ușor între ele.

Tastatura funcționează în tandem cu un software Logitech, desigur, pentru a-i gestiona funcțiile. Fără acest software, tastele de sus sunt implicit funcțiile lor discrete precum volum sau iluminare, iar ca să apeși F1 trebuie de fapt să folosești combinația cu tasta Fn. Asta face greoaie o combinație de genul Alt+F4, că-i Alt+Fn+F4. (de fapt, poți schimba comportamentul și prin Fn+Esc, dar nu este semnalizat nicăieri în ce mod ești în acel moment)

Instalezi software-ul Logitech și totul poate fi configurat. Setarea legată de Fn a fost prima activată, desigur.

Rotița Craft are de fapt câteva acțiuni:

  • tap pe ea, că-i tactilă
  • rotit stânga
  • rotit dreapta
  • apăsat pe ea
  • apăsat și rotit

În mod normal în Windows, controlează volumul. Software-ul permite însă configurarea pentru fiecare aplicație în parte cu o mulțime de funcții predefinite sau chiar și cu o combinație de taste. De exemplu, în Chrome am pus funcțiile predefinite Next Tab și Previous Tab pe rotiță și combinația Ctrl+F4 pe apăsare (care închide un tab). Asta mi-a permis, când am multe tab-uri deschise de nici nu mai știu ce e pe acolo, să trec rapid de la unul la altul și, dacă nu mai am nevoie de el, să-l închid cu o apăsare pe rotiță.

Chestia asta s-a dovedit chiar utilă în browser, unde de obicei stai cu mâna dreaptă pe mouse și cu stânga nu faci mare lucru. Rotița Craft m-a ajutat să fac ceva și cu stânga.

Am mai configurat și pentru Picasa, programul meu de gestiune a fotografiilor. Foloseam rotița pentru a face scroll vertical prin galeria foto.

În mod normal, ea este gândită pentru Word, Excel, Powerpoint, Photoshop și Illustrator. Softwareul Logitech are diverse profiluri pe care le descarcă pentru programele cu care este compatibil,.

Ideea este următoarea: faci un tap pe rotiță și ți se arată ce funcții poate avea. De exemplu, în Word poți modifica dimensiunea fontului sau stilul paragrafului, iar între ele treci prin tap-uri succesive. Apoi, să zicem că ai un text selectat cu mouse-ul, iar din rotiță îl faci mai mare sau mai mic. Treaba asta este și mai utilă în aplicații gen Photoshop, unde dimensiunea brush-ului se modifică foarte des.

Din păcate, aici lucrurile scârțâie masive. În Word, rotița se integrează printr-o funcție Visual Basic, iar redimensionarea fontului se face prin pași foarte mici, gen 0,1 la fiecare pas al rotației. Am dat fontul mai mare, a fost prea mare, am dat înapoi pe mai mic, a fost prea mic, am mai mișcat rotița un pic până l-am potrivit și am obtinut ce-am vrut. Am vrut să dau Undo și n-am putut – toate acele rotații fuseseră peste 100 de acțiuni și programul nu are mai multe niveluri de Undo.

Acesta este un neajuns care face rotița inutilă în funcțiile ei. În plus, funcțiile sunt destul de restrânse – cine schimbă așa des stilurile în Word? De obicei folosești un Title, un Heading 1 sau 2 și Normal, nu selectezi des paragrafe și le modifici stilul.

Mai este un neajuns: mi se pare că suntem atât de obișnuiți cu o tastatură clasică încât e greu să începem să folosim și această rotiță. De foarte multe ori, inclusiv în browser unde v-am spus că este utilă în modul configurat de mine, uitam să o folosesc.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Calitate foarte bună a construcției.
  • Silențioasă, foarte comodă pentru a tasta.
  • Mai multe posibilități de conectare.
  • Rotița nu s-a ridicat la înălțimea completă a așteptărilor.

CONCLUZIE

Craft este excelentă ca tastatură. Este silențioasă, bine făcută, plăcută la atingere, iluminată – tot ce-mi doresc pentru un desktop. La rotița ei mi s-a părut că încă mai e de lucru sau pur și simplu sistemul de operare și programele nu-s suficient pregătite pentru un astfel de accesoriu.

Dacă ar face un Craft fără rotiță, l-aș cumpăra fără a sta pe gânduri. Dacă-i scade suficient prețul, poate iau chiar și acest Craft cândva, că totuși uneori era utilă și rotița ceea.

Preț: în jur de 900 de lei la eMAG.

asus s5507

    22 comentarii

  1. Dupa tastatura cu rotita, astept cu nerabdare tastatura cu pedale.

      (Citează)

  2. Cred că ai fi făcut treabă mai bună în Word cu mărirea/micșorarea fontului, dacă îi asignai combinațiile de taste Ctrl+]/Ctrl+[ în locul acelui script VB pe care îl folosea by default…

      (Citează)

  3. Cam foarte scumpa, totusi. E o tastatura de business, office, nu are treaba cu gaming-ul

      (Citează)

    • Eu m-am jucat mai bine cu Craft decât cu a mea. Îmi umblau mai bine degetele pe taste, iar profilul ei jos îmi ținea mai confortabil mâna pe masă.

        (Citează)

  4. Inventează tastaturi de 800-900 lei cu rotiță nefolositoare … dar nu reușesc să scoată o tastatură care să nu se audă deloc …

      (Citează)

    • Aoleo, blasfemie. Fanii păcănele vor tastaturi mecanice si tu vrei una care sa nu se auda deloc?

        (Citează)

  5. Tasta shift din stânga e teribil de mică, e făcută pt oameni care scriu cu 2 degete că mamaia.Mai am una cu design foarte asemănător la serviciu si e foarte enervant shiftul.Daca vrei sa scrii shift-q, la revedere că nu-l nimerești.
    Eu consider Microsoft wired 200 cea mai buna tastatura, păcat că nu se mai vinde, mi-am făcut provizii de 3 bucăți.:)

      (Citează)

  6. O tastatură de 900 RON care are o singură problemă? Și ce problemă!

    Alo, tovarășu’, dar nu credeți că e o problemă că ăștia vând în România o tastatură de +200$ fără layout românesc? Măcar așa, că o opțiune, cu $25 în plus.

      (Citează)

  7. Cum e prin comparatie cu de diNovo Edge (careia inca nu i-am gasit inca rival la felul in care se simte cand tastezi) ? Multumesc :)

      (Citează)

  8. nwradu:
    Da, când vând 100 de bucăți în România sigur vor investi în localizarea ei.

    Un produs care așteaptă să vândă sub 100 de exemplare în România nu merita un review. Iar un produs care merită un review in România merită din primul paragraf o penalizare pentru neadaptare la specificul pieții. Chiar dacă piața încă nu știe că ar trebui să aibă acel specific.

      (Citează)

    • Hai să fim serioși, cauți nod în papură de pomană.

      Când piața noastră va avea software localizat, manuale traduse și tot restul o să mă plâng că nu-i și tastatura așa.

      Ar mai trebui penalizată serios și pentru că nu are o dungă verde pe mijloc. Eu aș fi vrut să aibă dungă.

        (Citează)

  9. Ion Iliescu: Un produs care așteaptă să vândă sub 100 de exemplare în România nu merita un review. Iar un produs care merită un review in România merită din primul paragraf o penalizare pentru neadaptare la specificul pieții. Chiar dacă piața încă nu știe că ar trebui să aibă acel specific.

    nelocalizat ….> nevandut. imi pare bine ca apare si la noi in Romania persoane care considera asta.
    PS: Nwradu cred ca acum, in noile articole se va lega de piraterie. :))))

      (Citează)

  10. De mult asteptam sa fac upgrade de la K800 sa pot sa fac switch usor de pe pc pe mac de la buton. Mouse-ul deja se duce pe monitorul de mac prin logitech flow.

    Tastatura de aparut, a aparut pe amazon.de. Am luat-o dupa ce am vazut review-ul tau, mersi :)

      (Citează)

    • Culmea este că aș putea să jur că acum vreo lună era și la noi în magazine, parcă la eMAG. Chiar am fost uimit când am scris review-ul că nu am mai găsit-o.

        (Citează)

  11. Nu inteleg cum un pret de 900 lei pentru o tastatura nu este trecut ca si aspect negativ ! Serios Radule … fi obiectiv ! La banii aia iei un miniPC cu tot cu tastatura si mouse gaming decente !

      (Citează)

    • La banii ăia poți mânca și la un restaurant bun sau poți pleca într-un concediu ieftin în Grecia, dar ce legătură are cu tastatura?

      Prețul este public, review-ul este despre ce nu poți afla anterior achiziției. Prețul ar putea fi mare doar în comparație cu alt model similar, dar eu încă n-am întâlnit o tastatură de calitatea lui Craft, așa că momentan e greu de comparat și nu pot emite judecăți despre el.

      La fel ca și scaunele de birou de 1300 de euro bucata, se adresează unei nișe de oameni ce folosesc toată ziua o tastatură și au ajuns să fie interesați doar de calitatea acesteia. Să zicem, programatorilor care câștigă 2000-3000 de euro pe lună și vor o tastatură cât mai bună pentru că este unealta lor principală. Dacă te gândești cum o prezintă chiar Logitech, e pentru cei cu Photoshop și Illustrator.

      Nu considera că, doar pentru că un produs e bun, trebuie să fie și ieftin ca să ia fiecare câte o bucată.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus