►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am degustat la Trofic/Origo o cafea cu adevărat specială.
Cafeaua de specialitate este cea care primește peste 80 de puncte din 100 la degustare din partea unui membru certificat al unor asociații importante din domeniul cafelei. Titlul acesta denotă o cafea nu doar cultivată în zonele cu cel mai potrivit mediu pentru creșterea cafelei, ci și o atenție pe întregul proces ce urmează: recoltare, procesare, selectare, prăjire (unde trebuie găsită curba cea mai potrivită) și apoi prepararea ei la temperatura și extracția potrivită astfel încât, gustând-o, să poate fi spus “da, este o cafea specială”.
Peste 80 de puncte, da? Au adus la Origo și Trofic, în cantitate limitată, cafele de 93 și respectiv 97 de puncte.
Cea de 93 de puncte este Etiopia Nekisse, cultivată în regiunea Sidama la peste 1800 de metri altitudine, un mix de varietăți. Are arome de fructe roșii și ciocolată. Cea de 97 de puncte este Panama Perci, varietatea geisha, cultivată tot la 1800 de metri, cu note de zmeură și rom. Ambele vin de la o companie numită Ninety Plus, niște americani din Miami care lucrează direct cu fermierii de cafea și și-au propus să găsească metodele de procesare ce scot mult mai multe arome în evidență din respectiva cafea. Având în vedere scorurile obținute, le-a ieșit.
Degustarea succesivă a cafelelor este o experiență foarte interesantă pentru că îți permite să simți imediat diferențele nu doar între ele, ci și între espresso și cappuccino preparate cu aceeași cafea. Unu la mână, am simțit o diferență foarte mare față de o cafea de specialitate normală, un El Salvador care este de obicei la Trofic. Cele noi sunt mult mai parfumate și mai intense ca aromă.
Apoi, Etiopia este foarte potrivită pentru espresso, unde are o dulceață proprie, dar și o aciditate consistentă. În cappuccino mi s-a părut că… dispare, că nu se simte. E cam o băutură nedefinită. Panama, în schimb, este exact opusul. Espresso-ul este atât de acid încât e aproape greu de băut; în schimb cappuccino cu Panama este cel mai bun cappuccino pe care l-am băut vreodată, e ca un desert lichid, dulce, cremos, perfect echilibrat ca gust.
Nu știu prețurile, dar așteptați-vă să coste mult. Azi au intrat la vânzare și la preparare în Origo (poate și Trofic). La vânzare, 40 de grame de Etiopia costă 45 lei, 40 de grame de Panama costă 65 de lei. Nu știu cât o fi un espresso sau cappuccino. Nu vă mirați de prețuri, la fel ca la vinuri sau spirtoase foarte bune, loturile mici de cafea foarte bună ajung la sute și chiar mii de euro kilogramul.
Origo este o cafenea și se găsește pe Strada Liscani nr 9, în jos pe lângă magazinul Victoria, lângă un sediu al Poliției. Trofic este un local de brunch care se găsește pe Ion Brezoianu 29, la o aruncătură de băț de Origo, dincolo de Palatul Universul; au și mâncare acolo, orar M-S 8-16.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
4 comentarii
07/11/2017 la 2:58 PM
au si pe site unele asemanatoare
https://origocoffee.myshopify.com/collections/microlot
am baut una din ele (nu mai stiu exact care) la un eveniment – e memorabila cu adevarat
vlad(Citează)
07/11/2017 la 4:07 PM
Tchembe era
vlad(Citează)
07/11/2017 la 11:54 PM
Am o curiozitate. Nu beau cafea, aşa că habar n-am. Câtă cafea faci din 40 de grame? Una pentru o persoană? Două?
hoinaru(Citează)
08/11/2017 la 9:06 AM
Teoretic, se folosesc 7g per cafea.
Brutarescu(Citează)