un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum arată o fermă de găini crescute în aer liber și sistemul de procesare a ouălor

1 Nov 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

41 comentarii

Matilda a fost cea care a insistat să nu cumpărăm decât ouă de la găini crescute în libertate, free range cum li se mai zice, sau chiar din cele hrănite bio. Codurile 1 sau 0, cum ar fi. Înainte nu-mi pusesem niciodată această problemă. Diferența de preț este nesemnificativă, așa că de atunci am cumpărat doar ouă de la găini crescute în condiții bune, nu chinuite în baterii înghesuite din care nu ies niciodată.

Recent am avut ocazia să văd și cum arată o fermă de găini ouătoare crescute free range. Conform regulilor europene, fiecare găină are 4 metri pătrați spațiu verde alocat, cam cât are baia noastră de acasă.

Ferma vizitată de mine este în interiorul Avicola Găești și aparține companiei Toneli. Sistemul este următorul: găinile sunt ținute în hală pe vreme rea, dar în perioada caldă a anului se deschid automat niște trape și ies afară într-un spațiu foarte mare. Chiar am fost uimit de acest aspect. Pe pământul lăsat la dispoziția găinilor, 80.000 de metri pătrați pentru o hală de 20.000 de găini, s-ar fi putut construi alte două hale normale, de exemplu. S-ar fi putut produce de 3 ori mai multe ouă.


Cum produsul final nu diferă (calitatea ouălor este cam aceeași indiferent cum sunt crescute găinile, exceptându-le pe cele hrănite bio, deși unele studii spun că ouăle free range conțin mai multe substanțe benefice nouă), mi se pare uimitor că tot acest spațiu lăsat liber este acolo doar pentru a răspunde nevoilor unui anumit tip de consumator, cel ca mine și ca mulți alții, din moment ce astfel de produse se vând bine la raft.

Am vizitat întâi o hală goală, aflată în stadiile finale de amenajare, unde găinile urmează să fie introduse în luna noiembrie. Aceasta a fost construită de Frisomat România, o companie specializată în hale metalice de diverse dimensiuni și pentru diverse domenii economice, nu doar pentru agricultură. Au ajuns la peste 700 de hale construite în România pe structură metalică, iar un reprezentant de-al lor mi-a spus că trec cam două luni de la începerea proiectării și până se ridică hala.

Cea de la Găești are 18 metri lățime și 131 metri lungime, iar pereții sunt înalți de 4 metri. Găinile trăiesc pe sol și dorm pe stinghii la înălțime, că așa le place. Mâncarea, furajele cu care sunt hrănite, este împinsă de spirale prin niște țevi și ajunge în multe recipiente montate pe toată lungimea halei. Apa, la fel, este accesibilă printr-un sistem de dozatoare, găina dă cu ciocul ca la un biberon și bea de acolo. În centru sunt cuibarele unde se duc pentru a oua, iar ouăle ies de acolo cu o bandă transportoare și sunt trimise spre centrul de procesare.



Un aspect interesant este că hala nu are încălzire, găinile generând singure suficientă căldură. Problema este de fapt să răcești hala, iar în capăt sunt ventilatoare mari și pe pereți trape ce asigură un flux de aer.

Când este vorba de ieșit în aer liber, se ridică automat trape din pereții halei și găinile ies la zburdat pe terenul de lângă hală, care-i îngrădit de un gard normal de plasă. Am întrebat dacă le pun gazon sau ceva special, poate un șezlong, un jacuzzi. Nu, pământul este arat pentru afânare, crește niște iarbă pe el și asta e tot, fiind lăsat destul de “natur”. Au afară doar apă la dispoziție, așa că la finalul zilei găinile intră singure înapoi în hală pentru mâncare și somn.

În hală este înghesuială, dar afară au foarte mult spațiu la dispoziție ca să alerge, să-și întindă aripile și ce mai fac găinile în libertate (din experiența mea, nu mare lucru). Toate aceste echipamente pentru hrănirea găinilor, toate recipientele și cuibarele sunt luate de la Poultec, o companie specializată pe astfel de lucruri. Tot ei au asigurat și electronica de control, hala fiind dotată cu o mulțime de senzori ce monitorizează și reglează automat temperatura, lumina și altele, echipamente marca Hotraco Agri, o firmă olandeză.

Nu-i cazul la găinile ouătoare, dar pentru creșterea puilor este nevoie de o temperatură mai ridicată în primele zile de viață, existând niște condiții optime pentru dezvoltarea lor. Computere deștepte asigură acest lucru, suportă scenarii complexe, pot fi monitorizate inclusiv de la distanță șamd.

Am văzut și o hală asemănătoare, deja populată cu găini. Arăta exact la fel, dar cu 20.000 de găini în ea. .

De la toate fermele din jur, Toneli adună în fiecare zi în jur de un milion de ouă pe care le sortează și le ambalează sub brand propriu sau pentru diverse magazine (Lidl, Aro de la Metro, Carrefour șamd). Un milion de ouă pe zi! Plus ca fac și unele game speciale, cum sunt ouăle bogate în Omega 3 sau în seleniu, provenind de la găini ce au o alimentație bogată în astfel de substanțe, astfel încât și ouăle ies la fel.

Centrul lor de procesare (Toneli Packing Center, lângă Titu) este cel mai complex din sud-estul Europei, peste 300 de milioane de ouă trecând pe aici anual și încă nu lucrează la capacitatea maximă, care este de 120.000 de ouă pe oră. Am mai fost aici cu un an în urmă, dar acum am avut ocazia să filmez și să fotografiez tot ce-am vrut.

Cum arată o instalație care procesează 120.000 de ouă/oră? Gif-ul animat de mai jos nu este accelerat în vreun fel, ci arată viteza maximă a instalației. Ouăle sosesc aici în cofraje de plastic și un muncitor asistat de o macara pune câte 24 pe linia de sortare a mașinăriei marca Moba instalată aici, de unde începe magia. Brațul acela robotic ridică ouăle folosind ventuze și le pune pe banda transportoare, câte 60 deodată.

și viteza maximă:

Primul pas este fotografierea ouălor cu 6 camere pentru a le detecta pe cele foarte murdare sau foarte sparte. Acestea sunt scoase automat de pe bandă și trimise în altă parte.

Rolele de transport sunt ușor spiralate și prin rotirea lor aliniază toată ouăle similar, cu vârful pe aceeași direcție. Urmează o etapă de “scanare” cu ultrasunete a ouălor. Fiecare este “ciocănit” cu ultrasunete din 14 direcții, iar un sistem foarte sensibil detectează astfel eventuale crăpături în ou pentru a le elimina și pe acestea de pe bandă.

Urmează o etapă de dezinfectare a suprafeței oului folosind lămpi cu ultraviolete, plus una de detecție a sângelui de găină în interiorul oului, acestea fiind direct eliminate de pe linie și distruse.

Un sistem de lamele și cupe cântărește fiecare ou și le așează pe categorii, conform regulilor în vigoare (S, M, L, XL, Jumbo), urmând să fie trimise pe linia de împachetare unde se găsește pregătit ambalajul corespunzător dimensiunii lor. Ouăle sunt așezate în cutii de 4, 6, 10, 15 sau 30 de ouă, în funcție de ce se produce atunci.

 

 

 

Personalul uman abia acum intervine în ecuație, închizând cutiile, așezând etichete pe cofraje șamd. Cofrajele de 30 de ouă intră la înfoliere, cutiile mai mici sunt puse în cutii mai mari ce pornesc mai departe pe alte benzi transportoare.

Doi roboți stivuiesc cutiile mari pe paleți:

Iar oameni cu lize electrice le duc în depozitul de marfă, de unde camioane cu refrigerare le duc spre punctele de vânzare.

Am aflat și alte detalii interesante:

  • în România se produc 6 miliarde de ouă pe an, din care 4,5 miliarde în curțile oamenilor. În ferme din circuitul comercial se produc 1,5 miliarde de ouă, din care Toneli procesează peste 300 de milioane și speră să crească spre 500 de milioane după investiția în ferme suplimentare. Cum ar fi, știa Vosganian ce știa despre ouăle din curțile oamenilor.
  • sunt două categorii de ouă: A, pentru consum, și B, pentru industrie (adică se livrează direct în sticle pentru cofetării și alte fabrici). Am văzut prin comerț ambalaje pe care scria mare “ouă categoria A!”, ceea ce nu înseamnă nimic. Toate ouăle din comerț sunt categoria A.
  • ce contează cu adevărat este codul dat prin cifră, de la 0 la 3, care arată cum a fost crescută găina. Am pus mai jos un tabel.
  • ouăle au termen de valabilitate 28 de zile de când au ieșit pe poarta găinii.
  • Rețete cu ouă poșate: asta și asta.

Iată și o poză cu găinile. Toate arată la fel, zici că e armata clonelor, că sunt dintr-o specie ce face multe ouă. În hală stau destul de înghesuite, dar spre deosebire de cele crescute doar în hală (sau, mai rău, în cuști), acestea ies și afară. Găina aia din featured image-ul articolului mi-a ciugulit și telefonul în timp ce o filmam!

asus s5507

    41 comentarii

  1. Foarte reusit si bun articolul, mai ales partea de embedded gif. Clipul pe youtube cere un efort suplimentar sa il pornesti.

      (Citează)

    • Mulțumesc! Da, la asta mă gândeam și eu. Până ce mai prind clipurile video tracțiune în astfel de domenii, mă descurc mai bine cu gif-uri animate.

      O să fac și un clip video și-l adaug aici, pentru viitor.

        (Citează)

    • De acord cu gifurile, bravo. Pe video nu prea dau play, ori din cauze de trafic (reminiscente de cand erau abonamentele de date scumpe :) ) ori sa nu ma trezesc cu audio ca poate am uitat de volumul media, ori ca fara audio nu prind esenta la unele video, ori ca de obicei video sunt mai lungi decat e necesar si un gif cu cateva cadre e suficient sa prinzi ideea.

        (Citează)

    • cris: ori sa nu ma trezesc cu audio ca poate am uitat de volumul media, ori ca fara audio nu prind esenta la unele video, ori ca de obicei video sunt mai lungi decat e necesar si un gif cu cateva cadre e suficient sa prinzi ideea.

      Eu de obicei fac video-urile cu overlay text, ca să pricepi ce-i acolo și fără sunet, iar sunetul îl dau încet tocmai ca să nu deranjeze.

        (Citează)

  2. Interesante informațiile prezentate.

    Nu ai menționat nimic despre ce se întâmplă pe perioada iernii (găinile rămân inghesuite in hale?) şi despre cum se elimină gunoiul din hale.

    Mulțumesc

      (Citează)

    • Pe perioada iernii stau în hală, ca găinile crescute “în hală la sol”, codul 2.

      Gunoiul se strânge în principal pe sub grilajul pe care stau găinile și este scos de acolo din când în când. Nu e însă o mare problemă. Am intrat într-o hală populată, mirosea a găină, dar nu deranjant.

        (Citează)

    • Pe perioada iernii ar putea să fie scoase afară, dar judecând la rece nu e nici un beneficiu. Pământul e înghețat, iarba lipsa. Din contra, daca ai ghinion să prindă o bronșită o singura găină ai cam pus-o, trebuie date antibiotice și gata cu producția de ouă pe durata tratamentului. Una e să moară 10 găini din 30, alta să moară 6000.

        (Citează)

  3. Foarte interesant articolul !
    Felicitari

      (Citează)

  4. Instructiv. Nu cred ca stie toata lumea semnificatia codurilor imprimate pe ou.

      (Citează)

  5. misto articolul.
    totusi ar fi interesant de aflat diferenta de calitate a produsului in functie de cod.
    De exemplu un ou cod 0 are x substante in plus fata de un ou cod 1, y fata de cod 2, z fata de cod 3.

      (Citează)

    • nu e musai sa aiba in plus. nu stiu daca e bine sa aiba in plus, if you know what i mean.

        (Citează)

    • acceptand ca producatorii nu fac prostii de genul medicamentatie si trimitere oua la consum in timpul tratamentului avem :

      1 fata de 2 fata de 3 nu au nimic in plus, 1 -> sunt mai mai portocalii pentru ca gainile au acces la iarba, culoarea afecteaza cozonacii nu altceva.

      0 -> ar trebui sa fie calitativ mai bune, dar nu cred ca organismul tau o sa simta vreo diferenta. si la fel ca 1, mai portocalii.

      0 -> le dau ca mancare acelasi lucru ca 1/2/3 (retete standard) numai ca cerealele si restul trebuie sa aiba certificare eco, ceea ce e pita.

      parerea mea e ce nu merita sa iti bati capul cu certificare eco, pentru ca nu prea exista la noi furnizori de cereale certificate eco, iar majoritatea clientilor habar nu au/nu le pasa ce inseamna 0/1/2/3, pretul e criteriul majoritar.

        (Citează)

    • user: 1 fata de 2 fata de 3 nu au nimic in plus, 1 -> sunt mai mai portocalii pentru ca gainile au acces la iarba, culoarea afecteaza cozonacii nu altceva.

      Nici măcar, găinile sunt obișnuite să mănânce înăuntru, nu iarba de afară. Ouăle foarte galbene ies așa dacă sunt hrănite cu porumb. Astea din ferme au un amestec de cereale și culoarea gălbenușului e mai deschisă.

      Sunt niște studii care zic că găinile free range fac ouă cu mai multe vitamine, colesterol mai puțin, beta caroten mai mult șamd. N-am reușit să găsesc ce înseamnă “mai mult”. Triplu sau +1%? Pe total nu cred că e importantă diferența, ci găinile free range sunt crescute așa doar pentru liniștea consumatorului.

        (Citează)

  6. Sa ma plang si eu, foarte rar gasesc in supermarket oua cu 1. Cu 0 aproape niciodata.

      (Citează)

  7. De 28 de ori cuvântul găini/găină în articol și nici o poză cu una. Păi generațiile următoare o să intre să citească articolul și nu o să știe cum arată animalul care le-a făcut.

      (Citează)

    • Le-am văzut prin ușa, ca n-a vrut nimeni să intre între ele. Zici că-i armata clonelor, toate la fel și cam înghesuite în hală. O să caut să scot o poză din clipul filmat acolo.

        (Citează)

  8. Superb articolul :)

      (Citează)

  9. nwradu:
    Pe perioada iernii stau în hală, ca găinile crescute “în hală la sol”, codul 2.

    Deci vara comercializeaza ouale cu cod 1, iar iarna cu cod 2???

      (Citează)

    • Nu. Asta cu codurile e o reglementare a UE, nu-ți cer ăia să scoți găinile afară și iarna, pe ger sau zăpadă. Sunt niște standarde clare.

        (Citează)

  10. f misto articolul dar unde sunt gainile?
    macar o imagine… :)
    asta i-ar fi ajutat pe cei care nu inteleg de ce ar trebui sa cumpere 1 si 2, etc sa inteleaga in ce hal traiesc / arata gainile tinute doar in cusca. practic nu e un animal, e un fel de automat de facut oua.

      (Citează)

    • În cușcă (cod 3) n-am văzut, dar există sisteme cu până la 7 niveluri de cuști. Găinile stau acolo, mănâncă de pe o bandă transportoare ce le trece prin față, fac ou pe altă bandă, nu se mișcă.

      Și astea din hală la sol (cod 2) sunt înghesuite, dar se pot mișca și alerga pe acolo. Cele care ies și afară (cod 1) stau mai bine, văd lumina soarelui etc.

        (Citează)

  11. Interesant articol, deci daca am inteles bine diferenta intre codul 1 si codurile 2 si 3 nu e de calitate, ci doar de cat de bine sunt tratate gainile.

    As fi gata sa pariez ca cei care cumpara cu precadere codul 1 o fac nu din dragoste pentru gaini, ci pentru ca ei cred ca sunt mai “curate”, whatever “curate” means – de exemplu furaje fara amtibiotice si/sau hormoni de crestere.

    Si la urma urmei, ma intreb daca nu cumva in oua se gasesc hormoni de stres, in cazul gainilor care nu ai acces afara (codurile 2 si 3).

      (Citează)

    • Unii zic că ar fi și la calitate, dar nu cât de mult diferă.

      La astea pentru ouă nu le dau mâncare cu antibiotice, că ar ajunge imediat în ou. Dacă se îmbolnăvesc, le dau atunci medicamente, ouăle se aruncă, există o perioadă legală și după încetarea tratamentului când nu ai voie să vinzi ouăle șamd.

      Cu hormoni, din câte știu, e interzis în UE. De asta pe toate ambalajele de carne de pui scrie că-i crescut fără hormoni, de parcă ferma aia ar face o mare șmecherie pe care alții nu o fac. În practică, nimeni nu bagă hormoni de creștere.

      Puii se cresc rapid din condiții precum: specia potrivită pentru asta, temperatură ideală, regim nutritiv perfect.

      De asemenea, e un business de volum. 1 milion de ouă pe zi înseamnă, în mare, că au 1 milion de găini care fac ouă. Dacă se îmbolnăvesc unele, uneori se ajunge la a sacrifica 10.000 de găini, igieniza hala și porni de la zero. Pare ciudată strategia, dar 10.000 de găini nu e mult la un asemenea volum.

        (Citează)

  12. Bossule, în articolul despre găini nicio poza cu găinile. Ceva e suspect!

      (Citează)

  13. imi plac gifurile.

      (Citează)

  14. Ca tot veni vorba, nu am mai gasit de ceva timp acele Toneli Kids. Teoretic, mancarea gainilor nu continea organisme modificate genetic. Ceva informatii?

      (Citează)

    • Cred că marile lanțuri iau ouă sub brand propriu și de asta, chiar dacă tot Toneli le produce.

      Alea Kids sunt hrănite cu mâncare nemodificată genetic și parca și cu adaos de omega 3. Restul sunt hrănite cu un amestec normal de cereale.

      Partea interesantă este că împachetează așa doar ouăle de dimensiune L (sau XL? am uitat). Dacă o găină face un ou M, dar tot din cel hrănit cu omega 3 și din alea bune, intră pe linia normală de împachetare și ajunge într-o cutie oarecare, fără a fi marcat special.

        (Citează)

  15. M-am simtit ca la “How it’s made”.

      (Citează)

  16. foarte bun articol. cred ca e important sa stim si cum este produsa mancarea pe care o consumam si sa facem niste alegeri bune pentru viata animalului respectiv. mi se pare mai uman sa cresti asa gainile ca sa obtii oua decat sa le inghesui in baterii si sa nu vada lumina zilei si nici soarele in viata lor scurta si trista.
    urmatorul pas ar fi sa ne intereseze mai mult si cum sunt crescute si tratate animalele pentru carne.

      (Citează)

  17. Toneli face si oua cu codul 0 ? Dar 2 sau 3 ?

      (Citează)

  18. In lumea asta procesata totul e o minciuna si ambalaj.Pot doar sa iti spun urmatorul lucru. Chiar daca conditiile pentru oul free range este ca gainile sa aiba access la aer liber nicio lege nu specifica o perioada minima pe care acestea sa le petreaca outside la verdeata. Din perspectiva Toneli , chiar si 1 minut sau deloc petrecut afara de gaina e ok. De fapt doar prin prezenta spatiului tu esti acoperit , nici nu trebuie sa scoti gaina afara. Nu este specificata o durata minima obligatorie. Nu te poate nimeni obliga.

    Cat despre mancare , tot mizerii de concentrat primesc ca porumbul e scump. Ca o idee , acum ceva ani am comparat un ou bio si unul de la gaini crescute de bunici doar cu porumb si resturi alimentare. Nu se compara. Oul de la gainile bunicilor era mult mai galben si avea o aroma mai pronuntata si era mai dulceag. Coaja oului la cel de la bunici era mult mai groasa decat la cel bio. Probabil , mai mult calciu al gainii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus