►► Black Friday: eMAG・Otter・MABO・Flip・Finestore・Best Value・Fashion Days・PC Garage・Dyson・AVstore・evoMAG・Libris・F64・Photosetup・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・Digi・Sevensins ◄◄
La scurt timp după repoziționarea brandului în jurul sloganului “Hai să ne bucurăm împreună de viitor. Ready?“, Vodafone a prezentat ieri și un salt tehnologic semnificativ în rețeaua mobilă, lansând comercial servicii de până la 800 Mbps pe mobil. Ei le numesc Supernet 4.5G.
Am fost la conferință. Am văzut un transfer de 750 Mbps pe un Samsung Galaxy S8, ceea ce-i uimitor având în vedere că majoritatea românilor nu au asemenea viteze pe conexiune cablată fixă, darămite pe un telefon purtat în buzunar. Dacă vă gândiți de unde au plecat rețelele mobile și unde au ajuns sau la faptul că acum 10 ani se lansa primul iPhone și nici măcar nu avea 3G, saltul este fantastic. Au anunțat la aceeași conferință multe alte lucruri pe care le prezint pe rând mai jos.
În primul rând, acești 800 Mbps au fost obținuți după ce rețeaua a trecut prin trei update-uri tehnologice:
Se face carrier aggregation pe 3 frecvențe. Asta înseamnă că telefoanele comunică simultan pe 3 frecvențe cu “turnul de control”, pe când anterior Vodafone făcea acest lucru doar pe 2 frecvențe. Mai multe frecvențe = mai multe date transmise simultan și deci viteză mai mare.
E ca și cum între două orașe nu mai ai două autostrăzi construite, ci trei autostrăzi, deci mult mai multe autovehicule pot călători simultan dintr-o parte în alta.
Se folosește MIMO 4×4 în loc de 2×2. Tot ca la routere, vorbim de multiple-input multiple-output, să-i zicem transmisie simultană de mai multe streamuri între dispozitiv și turnul său de control. Acum numărul streamurilor crește de la 2 la 4. Practic, pentru benzile de 1800 și 2100 MHz unde este folosită, se dublează rata de bit.
Practic, pe fiecare dintre autostrăzile din exemplul de mai sus nu mai am doar 2 benzi pe sens, ci 4 benzi pe sens, adică pe fiecare încap mai multe autovehicule.
Modulația urcă de la 64QAM la 256QAM. Asta e dificil, e nevoie de vreo doi ani de studii în telecomunicații pentru a înțelege bine acest lucru. Vorbim de modulație de amplitudine în cuadratură cu 256 de simboluri. N-am reușit niciodată să găsesc o explicație simplă, pe înțelesul tuturor, pentru această metodă de modulație ce este folosită și la routere wireless, deși m-am gândit de multe ori la asta.
Să încerc fără vreo analogie. Știți că datele sunt în format binar, 0 și 1. Modulația QAM nu transmite 0 și 1, ci alte simboluri care, într-un alfabet convenit de transmițător și receptor, reprezintă direct mult mai mulți biți. De exemplu se transmite simbolul A și ambele părți știu că asta înseamnă 110101. B poate însemna 110100. Cu alte cuvinte, transmiți un singur “caracter” și știi că el reprezintă de fapt o grupare de 6 biți.
Asta cu “un simbol ține locul la 6 biți” este modulația 64QAM, că 64 de simboluri ce pot reprezenta orice combinația de 6 biți. Trecerea la 256QAM înseamnă că avem 256 de simboluri diferite, adică transmit unul și e ca și cum aș fi trimis direct 8 biți. Întrucât folosesc același timp de emisie pentru un simbol, dar care acum “transportă” dintr-o dată 8 biți în loc de 6 biți, înseamnă că am crescut cu 33% rata de bit.
Practic, simbolurile sunt mașinile ce merg pe fiecare bandă a fiecărei autostrăzi despre care vorbeam ca analogie, iar modulația asta înseamnă că într-o mașină nu mai încap maxim 6 oameni, ci 8 oameni.
Și rezultatul este o viteză teoretică apropiată de 800 Mbps, când se folosesc toate aceste tehnologii. Nu e nevoie de vreun abonament special pentru a beneficia de noile tehnologii.
Singurele telefoane capabile de acest lucru în prezent sunt cele trei vedete Samsung: Galaxy S8, S8+ și Note8. La anul, însă, probabil mult mai multe vor suporta 3CA, 256QAM și MIMO 4×4.
În plus, alte flagship-uri suportă măcar una dintre cele trei tehnologii de mai sus. Modulație 256QAM pot decoda: Samsung S8, S8+, Note8, HTC U11, Huawei P10 și P10 Plus, LG G6, iPhone 8 și 8 Plus, Sony XZ Premium și Compact. Agregare pe 3 frecvențe suportă mult mai multe inclusiv din generația 2016, așa că multe telefoane vor obține viteze mai bune în viitor. MIMO 4×4, însă, doar cele Samsung pot duce momentan.
(Ce-mi place geek talk-ul acesta!)
Există și un dezavantaj de moment: producătorii telefoanelor trebuie să testeze rețeaua înainte de a transmite telefoanelor publicului un update care să le activeze aceste noi capabilități prin ceea ce se numește partea de radio a firmware-ului. Cei cu Samsung-uri le au deja, dar atenție că este vorba de cei ce le-au cumpărat prin rețeaua Vodafone. Telefoanele cumpărate la liber sau de la alți operatori și deblocate nu vor beneficia direct de update deoarece Samsung îl împinge spre acele telefoane cu anumite coduri CSC în firmware, cele despre care știu sigur că sunt pe Vodafone.
Este prima oară când aud de un avantaj real al telefoanelor cumpărate de la un operator, cu firmware făcut pentru acesta. Cei ce au alt tip de telefoane pot merge în service pentru a cere ROM-ul specific Vodafone sau îl pot trage în viitor de pe unde o fi disponibil.
Treaba asta, însă, este o problemă de scurtă durată. Probabil că telefoanele anului viitor vor suporta direct tehnologiile folosite acum de Vodafone, iar un astfel de upgrade de rețea este oricum un proiect de durată.
Sper că toată lumea a înțeles și că vorbim de limite teoretice, de scenarii best-case. Dacă e o zonă aglomerată, capacitatea totală a rețelei este împărțită de cei prezenți acolo. Poate nu mai faci 3CA, ci doar 2CA sau 1CA, poate nu mai comunici simultan cu 4 streamuri, ci cu două sau chiar unul. Capacitatea mai mare a rețelei înseamnă însă inclusiv viteze medii mai mari pentru toată lumea.
Pe lângă această trecere la Supernet 4.5G, Vodafone a introdus și criptarea automată a traficului de date între telefon și core-ul rețelei ca parte a soluțiilor de securitate. Componenta de securitate din Supernet blochează zilnic 2,8 milioane de site-uri de phishing sau viruși, iar criptarea suplimentează această securitate a comunicației.
Lansarea Supernet 4,5G este promovată și printr-un joc video numit RaceReady Vodafone, disponibil pe iOS și Android. Este o producție interesantă în care Titi Aur a pilotat pe Transfăgărășan o mașină sport (un Focus RS de 350 CP cu tracțiune integrală și care costă, apropo, doar 36.000 de euro) și a făcut-o inclusiv live, marți la ora 13, transmis prin 4,5G prin YouTube. Iată un clip video de prezentare:
Jocul îi permite oricui să concureze împotriva lui Titi Aur pe același traseu. Mie mi se pare dificil, dar poate voi aveți mai multă îndemânare. Ca sfat, frânați cu mâna stângă în timp ce țineți în continuare pedala de accelerație apăsată cu dreapta.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
37 comentarii
25/10/2017 la 6:40 AM
“Este prima oară când aud de un avantaj real al telefoanelor cumpărate de la un operator” – e plin forumul softpedia de discutii despre wifi call care functioneaza numai pe telefoanele cu soft de la Orange ( ORO ). Concret, pentru cei care nu stiu despre ce e vorba, in zonele care nu au semnal bun, daca te conectezi la wifi, telefonul foloseste internetul pentru apeluri.
cartus(Citează)
25/10/2017 la 8:25 AM
Eu nu văd wifi call ca pe un avantaj important. În zonele fără semnal bun problema este la traficul de date, nu la apelurile de voce.
nwradu(Citează)
25/10/2017 la 10:12 AM
Wi-Fi calling de la Orange este un avantaj major acasa la mine, unde de obicei am maxim 2-3 liniute de semnal si de multe ori patisem sa se intrerupa apelul.
Andras(Citează)
25/10/2017 la 3:37 PM
Eu am S7 G930F, necodat, versiunea ROM. Sunt pe Orange. La mine funcționează corect și 4G call și Wi-Fi call.
Paul Zimbru(Citează)
25/10/2017 la 6:40 PM
Salut cum fac sa beneficiez de astfel de viteze? Caprin oras nu le-am intalnit! Ori doar in anumite zone? Am model S8, trebuie cumva sa setez eu 3CA? Abonament client platinum fara restrictii momentan mai mult de 120Mbps nu am scos in teste. Poate ma lamuriti cum e cu 4.5G. Merci.
Mihai Dobre(Citează)
25/10/2017 la 7:12 AM
Dacă am unul dintre cele 3 telefoane. Se activează automat 4.5 g? Sau trebuie alt sim/alte optiuni de abonament?
Mersi
Daniel(Citează)
25/10/2017 la 8:33 AM
Din ce ziceau ei, cei cu telefoane Samsung cumpărate de la Vodafone au primit deja sau vor primi în scurt timp un update (poate nici să nu fie semnalat) care să modifice radioul telefonului pentru astea.
Nu știu multe (nici zonele în care astfel de 4.5G există) despre ritmul acestui update, că e coordonat simultan de VDF și Samsung. E complicată treaba. Eu nu m-aș aștepta ca de mâine să fie gata, că astfel de chestiuni se testează, certifică și apoi se fac publice.
Se vor rezolva treptat în viitorul apropiat.
nwradu(Citează)
25/10/2017 la 7:36 AM
Între timp poate se inventează și bateria care să țină telefonul “viu” până la 9 seara, măcar…
Mă gândesc că tehnologia asta trebuie să mănânce mai multă baterie.
motanes(Citează)
25/10/2017 la 7:44 AM
In stand-by cred. In trafic, economiseste, daca descarca ceva mai repede => consuma curent pe un timp mai scurt
Ionutb(Citează)
25/10/2017 la 8:35 AM
Eu cu S8+ stau două zile fără probleme.
Ce zice Ionutb e cu dus și întors. Dacă faci un download, sigur că viteza mai mare sau capacitatea mai mare a rețelei îți va permite să tragi mai rapid fișierul și deci să consumi mai puțină baterie. Dacă faci streaming, însă, consumul e constant.
Probabil că 3CA în loc de 2CA consumă chiar mai multă baterie.
nwradu(Citează)
25/10/2017 la 8:18 AM
E o promisiune cu VoLTE adica la pastele cailor au trecut deja ani de atunci.
zzzz(Citează)
25/10/2017 la 8:28 AM
Știu, era o glumă la conferință că ar trebui să întrebe cineva și de acela. A întrebat cineva, s-a zis că, deși anunțat, s-a dovedit că nu e ceea ce vor clienții și au preferat să facă alte lucruri la rețea.
Oamenii voiau în primul rând trafic, streaming șamd, ceea ce acum se poate face ușor din Vodafone Pass https://www.nwradu.ro/2017/07/vdf-introduce-social-pass-si-video-pass-cu-100-gb-de-trafic-pe-retele-sociale-youtube-netflix-si-hbo-go/
nwradu(Citează)
25/10/2017 la 8:23 AM
Despre VoLTE au mai zis ceva?
Andrei(Citează)
25/10/2017 la 7:00 PM
La digi exista VoLTE incepand cu 20 oct :)
Mihai Dobre(Citează)
25/10/2017 la 9:08 AM
Intre timp Digi a crescut viteza la 5 Mbps in conditii ideale. O bila alba ca acum au semnal in metrou.
Greuceanu(Citează)
25/10/2017 la 10:49 AM
Eu am prins si 30 Mbps pe Digi acum mai multe luni. Pe 4G, binenteles.
thundermar(Citează)
25/10/2017 la 10:57 AM
Orange foliseste 3CA de mai multi ani prin nordul capitalei in benzile 800, 1800 si 2600. Astia nici nu stiu sa minta. Daca ar folosi banda 1 din 2100 ar insemna sa inchida 3g ceea ce nu s-a intamplat
Andrei(Citează)
27/10/2017 la 9:14 AM
N-am înțeles cine te-a mințit și cum. Ți-e frică să spui asta clar, de lași comentarii și de pe adrese fantomă de email?
nwradu(Citează)
25/10/2017 la 10:59 AM
VoLTE are un mare avantaj si pentru utilizator si pentru operator.
Cel mai mare avantaj este durata de setare a apelului, cine a utilizat Whatsapp call are o idee (apelul se realizeaza aproape instant), desi VoLTE vine si cu calitatea la nivel (fara intreruperi, distorsiuni etc). In plus, VoLTE permite sa renunti la echipamentele vechi de retea, GSM, si la spectrul folosit ineficient de acestea.
De ce nu trec operatorii la VoLTE? Din cauza terminalelor. Iar VoLTE in paralel cu GSM nu este fezabil.
Octav(Citează)
25/10/2017 la 11:01 AM
Cine are nevoie ca si utilizator obisnuit de cei 800Mbiti de banda?
Tragi de pe torrent pe telefon? Faci streaming video la 4k? Cata banda ocupa acel streaming?
Daca suntem 4 prieteni, toti cu S8+ in acelasi loc pe aceeasi celula, la Balea Lac sa zicem, am avea toti 4*800Mbiti = 3.2GBiti? Ce conexiune are celula aia spre retea ? Conexiune prin radio, pentru ca fibra sigur nu exista.
cineva(Citează)
25/10/2017 la 11:21 AM
Da, buna intrebare! Ma bucur sa vad ca vitezele astea cresc, dar nu imi vor folosi la nimic, in mod practic. Pentru utilizatorul obisnuit, conexiunea de date mobila este folosita pentru navigare web/facebook/instant messaging. Nici nu se va simti viteza crescuta.
In cazul meu, pe 4G prind cam 150, iar acasa pe wifi 350…eu nu sesizez nici o diferenta, exceptand eventuale downloaduri. Asa va fi si cu viteza aia 800 (probabil vreo 400-500 real)
Acum sunt sigur ca exista si persoane sau firme carora chiar le va folosi viteza asta
Catalin Tanase(Citează)
26/10/2017 la 9:21 PM
Tocmai, capacitate mai mare pentru un telefon înseamnă că va crește și capacitatea pentru toți cei conectați la rețea.
Trecerea la modulație mai avansată și la MIMO superior permit de fapt turnului să dialogheze mai rapid și mai eficient cu mai multe telefoane în același timp.
E ca în analogia mea cu autostrăzile. Sunt mai multe și mai late, e mai puțină înghesuială și deci fiecare poate călători mai repede și mai liniștit.
nwradu(Citează)
25/10/2017 la 11:15 AM
Din punct de vedere tehnologie e interesant ca se poate.
Din punct de vedere utilizator este fix 0 (zero) cand absolut totul merge perfect cu maxim 20-30 mbps.
Traficul internet carier este predominant social network (facebook, instagram, twitter, etc ) , si streaming (youtube, netflix). Traficul pe streaming audio gen spotify este ca si inexistent.
L!nuX(Citează)
26/10/2017 la 9:22 PM
Vezi mai sus, va fi o îmbunătățire pentru toată lumea, media va crește pentru toți.
nwradu(Citează)
25/10/2017 la 11:41 AM
Da, chestia asta cu carrier aggregation e la fel de relevanta pentru noi pe pamant cam cum e relevant ca unii zboara in cosmos cu racheta. Stim ca se poate, n-o sa vedem in viata reala asa ceva pentru ca nu ne da nimeni celula dedicata pe persoana fizica.
Sincer mult, mult mai util decat gigeaua asta cu viteze teoretice era sa implementeze VoLTE ala. Am patit de zeci de ori in aceasta viata ca aveam nevoie fie sa transfer ceva repede fie faceam remote pe un echipament fie amandoua si tot era bine pe LTE, mergea ca uns. Si ma suna cineva. Eh si ce sa vezi, telefonul face fallback la HSPA pentru apelul de voce, viteza scade de undeva de la 2,5MBps la 300kBps, conexiunea remote merge ca un fund, timpul de transfer creste de minim 4 ori. Dar bine ca ne-am laudat prin conferinte ca suntem smecheri si putem.
grigo(Citează)
25/10/2017 la 11:48 AM
Tocmai de aia e de laudat evolutia, chiar si atunci cand nu e prea folositoare, ca acum. Aminteste-ti de vremea GPRS/EDGE cand la intrarea unui apel se oprea complet conexiunea de date…asta daca intra apelul :)
PS: si da, foloseam GPRS-ul pe un abonament cu WAP Unlimited de la orange…ce vremuri ;)
Catalin Tanase(Citează)
25/10/2017 la 12:18 PM
Nu evolutia ma deranjeaza, ci autolauda fara fond de genul asta. Vaai, ia uite ce putem sa facem. Daa? Pai hai, dati-i drumul, sa vedem cum noua smecherie ne face viata mai buna. Aa, pai stiti, nu mai facem, clientii sunt de vina ca nu ii intereseaza. Serios?? Te bufneste rasul la explicatii de genul asta. Evident, privind punctual la serviciul de voce timpul de conexiune de cateva secunde si lipsa HD voice conteaza prea putin pentru utilizatorul de rand. Dar faptul ca desi ne laudam prin conferinte ca facem ceva si doi ani de zile mai tarziu (sau cat a trecut de cand s-au laudat) serviciile de date si voce inca se bat cap in cap nu-l spune nimeni.
grigo(Citează)
25/10/2017 la 1:16 PM
Da, de la ei e luat. Dar momentan nu mi-a venit nici un update. Thanks
Daniel(Citează)
26/10/2017 la 9:23 PM
Nici nu știu dacă va veni unul vizibil sau se face fără să știi tu asta, ca producătorii pot instala update-uri fără să te anunțe.
nwradu(Citează)
25/10/2017 la 2:37 PM
explicatie simpla
http://www.radio-electronics.com/info/rf-technology-design/quadrature-amplitude-modulation-qam/what-is-qam-tutorial.php
harris(Citează)
25/10/2017 la 4:40 PM
Era bine de întrebat câte apeluri video au fost în rețea de când a fost lansat 3G, ca așa îmi aduc aminte ca început promovarea vitezelor cu adevărat folositoare (GPS și Edge erau bune numai pentru BlackBerry)
Andrei STANCIU(Citează)
25/10/2017 la 6:34 PM
eu folosesc apelurile video, sunt foarte utile cand uit ce tip de tampoa…, scratch that, demachiante foloseste nevasta. o sun si ii arat. in ultima vreme totusi fac poze la fiecare chestie de care are nevoie, ca se uita cam ciudat lumea la mine (tre sa il tin pe speaker).
user(Citează)
26/10/2017 la 9:24 PM
Aia cu apelurile video era integrat nativ în telefon și de asta au lăudat acea funcție. WhatsApp nu era atunci, nici Facebook.
Între timp, eu vorbesc uneori prin apel video. O sun pe Matilda din mașină și mă simt ca-n KITT vorbind așa. Vorbesc și la Skype.
nwradu(Citează)
25/10/2017 la 6:54 PM
Google Pixel 2 si 2 XL suporta Cat15 800/75 Mbps.
Adrian(Citează)
26/10/2017 la 9:25 PM
Nefiind oficial în România, nu contează. Trebuie scris în firmware-ul telefonului ce să folosească pentru rețeaua la care e conectat.
nwradu(Citează)
25/10/2017 la 8:52 PM
Confirm, celula aia are conexiune radio pentru ca nu sta nimeni, si costa si mult, sa traga fibra pana sus la Balea Lac. Reclama aia cu Titi Aur care trage cu nu stiu cate sute de Mbps e pur si simplu neadevarata.
Ion P(Citează)
28/10/2017 la 10:30 AM
Atata timp cat operatorii iti ofera la abonament internet inclus cu picatura, eu sincer nu dau doi bani pe vitezele astea mari.
Utilitatea primordiala a unei viteze mari mi se pare la streaming video. Ok, pot sa vad un clip la calitate 4k fara probleme, dar dupa 2-3 clipuri mi se termina traficul de net. Deci unde e afacerea?
Net nelimitat nu vor da, pentru ca se ingroapa singuri, asta e singurul as in maneca ce le-a mai ramas operatorilor.
Yuri(Citează)