un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review de acumulator extern: Vetter iCharge Pro cu Quick Charge 3.0

27 Oct 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Dacă mă întrebați pe mine, singurele baterii externe ce merită cumpărate acum sunt cele cu încărcare rapidă, dacă tot sunt din ce în ce mai populare pe piață. Așa că atunci când am văzut acest acumulator Vetter cu Quick Charge 3.0 în oferta e-day.ro, am vrut să-l testez ca să văd dacă face ceea ce promite, iar Răzvan mi-a împrumutat unul.

Specificații Vetter iCharge Pro cu Quick Charge 3.0:

  • capacitate 10.050 mAh
  • intrare microUSB, 5V/2A, 9V/2A, 12V/1,5A
  • ieșire USB-A, 5V/2A, 9V/2A, 12V/1,5A
  • LED-uri de stare
  • carcasă din aluminiu
  • compatibil cu orice dispozitiv, indiferent că suportă încărcare rapidă sau nu, dar cele cu Quick Charge sunt avantajate
  • dimensiuni 100 x 62,5 x 22,5, greutate 240 grame

Preț: 189 lei la e-day.ro, livrare inclusă prin TNT. Au și încărcător auto cu Quick Charge 3.0, apropo (citiți review-ul meu).

Dacă vreți cabluri, încercați-le pe cele PortaPow. Eu am două, unul lung pentru mașină și unul scurt de 20 cm pentru bateria mea externă, ambele sunt bine făcute și par foarte solide.

CUM ARATĂ

Ca orice acumulator extern, zic eu. Carcasa este metalică, iar aluminiul este vopsit într-un gri deschis.


Pe una din laterale se găsesc portul USB pentru încărcarea acumulatorului, portul microUSB pentru încărcarea dispozitivelor externe și un buton care, la apăsare, îți indică starea acumulatorului printr-un sistem de LED-uri dispuse în jurul său.

Personal prefer acumulatoarele externe ceva mai plate pentru că încap ușor în buzunar, alături de telefon, dar la capacități de 10.000 mAh această formă cu o grosime de măcar 2 cm este de obicei preferată, probabil că spațiul fiind necesar pentru celulele bateriilor interne.

CUM ÎNCARCĂ

Singurul lucru de verificat a fost dacă este compatibil cu telefoanele cu Quick Charge 3.0, așa cum scrie pe cutie.

Quick Charge este unul dintre standardele de încărcare rapidă de pe piață, creat de Qualcomm și trecând prin mai multe generații. În mare, generațiile diferă prin următoarele:

  • Quick Charge 1.0 – 5 volți cu 2 Amperi
  • Quick Charge 2.0 – poate încărca la 5, 9 sau 12 volți cu un curent maxim de 2 Amperi (maxim 1,67 A pentru 12 volți, de fapt)
  • Quick Charge 3.0 – nu doar curentul variază, ci și tensiunea poate lua cam orice valoare între 3,6 V și 20 V, variind în timpul încărcării

Asta în teorie. Puteți găsi aici o listă de dispozitive compatibile Quick Charge, dar include doar modele populare. În practică, tensiunile mari sunt implementate pe dispozitive mari, în timp ce telefoanele cu Quick Charge 3.0 merg de obicei pe chip-uri ce suportă între 5 și 9 volți, poate 5 și 12 volți.

Tehnologia Qualcomm este doar una dintre multele de pe piață, chiar dacă este una populară. Există producători de telefoane ce folosesc alte standarde de încărcare rapidă:

  • Samsung nu declară clar niciodată, dar chipseturile lor, indiferent că sunt cu Snapdragon sau propria soluție Exynos, folosesc Quick Charge 2.0
  • unii producători folosesc USB Power Delivery, un standard oficial USB
  • OnePlus folosește ceva numit Dash Charge
  • Huawei folosește o soluție proprie de 5V cu 4,5A, precum la P10 (iată review)

Bateria aceasta Vetter iCharge Pro va funcționa cu dispozitivele Quick Charge, iar pe altele le va încărca la uzualul 5V cu 2A. Este posibil ca, în măsura în care există diverse compatibilități implementate, să încarce și alte dispozitive non-Quick Charge la tensiuni de 9 sau 12 volți, dar n-aș paria pe asta.

Bine, dar duce Quick Charge 3.0? Răspunsul este că da… dar nu cu cablul din cutie. Cablul inclus în pachet nu știu ce are, dar nu încarcă la mai mult de 5 volți, ceea ce este foarte dubios. Asta nu-i chiar o mare problemă, având în vedere că majoritatea acumulatoarelor vândute pe piață oricum nu includ cablu în cutia lor.

Iată exemple: Samsung Galaxy S7 Edge se încarcă la 5V/2A cu cablul inclus în pachetul Vetter și la 9V/1,6A, adică maxim cât poate duce, cu cablul Samsung și chiar și cu un cablu no-name pe care l-am avut eu prin casă.


Faptul că folosind cablul Vetter nu poți beneficia de încărcare rapidă este dezamăgitor și, sincer să fiu, incredibil. Ce faci dacă n-ai multimetru, ca mine, ca să constați clar acest lucru? Nu înțeleg cum s-a ajuns așa, dar soluția este simplă, cumpărați și un alt cablu. Puteți verifica că se merge pe încărcare rapidă deoarece pe ecranul de blocare al telefonului apare “Fast Charging”, nu doar “Charging”.

Bun, deci Quick Charge 2.0 duce. Singurul meu telefon cu Quick Charge 3.0 este vechiul LG G5, pe care l-am scos din cutie cu această ocazie și l-am pus la încărcare. LG G5 suportă maxim 9 volți, nu 12 volți (cred că doar HTC 10 și U11 suportă 12 volți, din telefoanele populare), dar important a fost să verific dacă îi variază tensiunea în incremente de 200 mV, ca la standard, și asta se întâmplă. Iată o fotografie în care încarcă la 6,2 volți.

Prin urmare, încarcă rapid Quick Charge 3.0, dar nu cu cablul original al bateriei, după cum ziceam.

Restul telefoanelor le încarcă la 5 volți cu 2 Amperi, zice producătorul.

Acumulatorul se încarcă rapid la rândul său. Acesta este un alt avantaj, că atunci când te pregătești de plecat la drum vei dori să-l încarci în 2,5 ore, nu în 9 ore.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Încarcă rapid, după cum promite.
  • Carcasă din aluminiu.
  • Cablul inclus nu încarcă rapid, iar dezamăgitor este faptul că nu te anunță oficial despre acest aspect.

CONCLUZIE

Vetter iCharge Pro încarcă rapid, după cum promite, dar nu folosind cablul inclus în pachet. Dacă veți cumpăra bateria, cumpărați și un alt cablu sau folosiți-l pe cel primit cu telefonul, altfel încărcarea rapidă nu va funcționa.

Preț: 189 lei la e-day.ro, livrare inclusă prin TNT. Au și încărcător auto cu Quick Charge 3.0, apropo (citiți review-ul meu).

Dacă vreți cabluri, încercați-le pe cele PortaPow. Eu am două, unul lung pentru mașină și unul scurt de 20 cm pentru bateria mea externă, ambele sunt bine făcute și par foarte solide.

asus s5507

    21 comentarii

  1. Scuze pentru ignoranta, dar iPhone suporta fast charging?

      (Citează)

    • iPhone-urile cele noi suporta (8, 8 Plus si 10), dar nu cu incarcatoarele incluse in cutie. Cele din cutie incarca telefoanele in 2 zile (glumesc, vreo 3 ore). Pentru a beneficia de fast charging va trebui, surpriza, sa cumperi incarcatoare compatibile fast charging. A, prin incarcatoare compatibile ma refer la “caramida” care intra in priza si cablu separat (cablu pe care, la fel, trebuie sa il cumperi separat).

        (Citează)

    • Da, dar mai dubios, posibil doar cu încărcătoare cu chip Apple în ele. Trebuie testat. https://www.nwradu.ro/2017/10/apple-cu-adevarat-the-dongle-company/

        (Citează)

  2. Ok, inteleg, bateria se vinde la Razvan… Ca altfel nu vad de ce nu ai alege Anker PowerCore 10000 QC3.0. E mai ieftina, mai mica si mai usoara.

      (Citează)

  3. Cum se numeste si unde gasesc multimetrul ala cu USB pe care il folosesti?

      (Citează)

  4. o varianta mai este xiaomi powerbank 2 ( 10000mAh ) QC2. O gasiti la mobiledirect intre 90-120 ron sau din afara pe la 15-20$(sunt perioade cu oferte la 12$)

      (Citează)

  5. Recomand și eu Anker, am power bank de la ei plus cabluri și alte adaptoare, foarte mulțumit. Seria nouă powercore II are noul chip powerIQ 2 care suportă atât quick charge 3 cât și fast charge de la Apple din câte am înțeles.

      (Citează)

  6. Eu am 3 power bank-uri de la Xiaomi dintre care ultimul suporta quick charge 2.0 de care sunt foarte multumit. Intre timp am trecut la telefoane cu mufa Type-C si am zis sa iau unul care stie power delivery nativ pe Type-C.
    Am gasit ca varianta Romoss Mt pro (2 sau 10 ca are diverse denumiri in functie de unde e luat) cu 30$ pe aliexpress. Este foarte compact, incape in buzunar fara probleme si nici nu se simte. Suporta QC 3.0 si type-c to type-c charging. Singurul minus ar fi ca nu porneste automat cand conectezi un device la el (cum ma obisnuise xiaomi), ci trebuie apasat pe buton.

      (Citează)

  7. Faza cu cablul mi se pare o porcarie prea mare, poate a venit al tau cu defect. Daca ar fi pe bune si as returna produsul la magazin, pe motiv ca nu e conform cu specificatiile, mi s-ar putea refuza pe motiv ca “produsl e OK, doar ca trebuie sa cumperi alt cablu decat ala din pachet”? O chinezarie, in cazul asta.

      (Citează)

    • E un cablu pentru funcționare minimă. Țin minte că și Galaxy S5 avea microusb 3, dar venea în pachet cu cablu de microusb 2.

      Majoritatea bateriilor sunt livrate fără cablu. Problema la asta este că nu-ți zic să folosești altul.

        (Citează)

    • Mi se pare jenant, mai bine nu-l puneau in pachet, vorba ta. Ca si cum mi-ar vinde cineva un smart TV cu o telecomanda doar cu canal +-.

        (Citează)

    • Va explic eu, cablul din cutie are doar + si – adica doua fire legate pentru alimentare simpla. qc necesita usb full cu transmisie de date pentru negocierea de voltaj. daca cablul nu are, nema qc :)

        (Citează)

  8. chair are capacitate de capacitate 10.050 mAh? am cumaprat unele in trecut care ziceau ca au 15.000 mAh si cand le-am desfacut aveau baterii de 4.000MAh.

      (Citează)

    • da dar bateriile respective pot avea 9V si 4000mah, la 5V reiese mult mai mult

      de ex xiaomi pb1, 16000mah dar ii are la 3.75v ca atat au bateriile.din interior real are 10800 la 5.1 cat scoate, adevarat are mai putin caci bateriile scot mai putin, pui un 9000mah pe real. cititi specificatiile cap coada caci nu minte nimeni, doar infrumuseteaza :))

        (Citează)

  9. N-arata rau, totusi e un pic scumpa: https://www.pcgarage.ro/baterii-externe/filtre/functii-quick-charge-da/
    Bine, primele modele nu prea le-as crede ca fac ce zic.

      (Citează)

  10. Vad ca are o singura iesire. Asta nu e un minus ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus