►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Dacă aveți o idee pentru îmbunătățirea Bucureștiului, trimiteți-o Primăriei
Efectul armelor la liber: 10 valize cu muniție, 47 de arme, modificări pentru full-auto »
Mai știți când spuneam că mă deranjează titlurile categorice folosite de diverse publicații mass-media pentru a descrie propuneri? Ca atunci când vezi titluri de genul “de la anul va fi obligatoriu să porți pălărie roșie!” și apoi afli că un deputat nebun doar a înaintat acest proiect de lege și că e mică șansa să fie și adoptat.
Eh, se întâmplă des. Jumătate dintre oamenii cu care vorbesc zilele acestea cred că ideea proastă a Guvernului legată de split TVA nu se va aplica pentru că a fost deja anulată sau retrasă.
În realitate, ordonanța 23/2017 este în vigoare și produce efecte. De la 1 ianuarie 2018 sistemul split TVA este obligatoriu pentru firmele înregistrate în scopuri de TVA. Nu s-a anulat nimic.
Ce s-a întâmplat, însă, este că ordonanța a intrat apoi pe traseul ei normal de analiză în Parlament și Comisia de Buget a Senatului a vrut să o modifice, în sensul introducerii obligativității doar pentru firmele ce lucrează cu statul. Asta a fost recomandarea comisiei. Recomandarea comisiei are aceeași valoare legală ca o comandă de shaorma, că rămâne la latitudinea Senatului și a Camerei Deputaților dacă le ascultă recomandările sau nu. Cum Guvernul și Parlamentul sunt controlate de aceiași oameni, este foarte posibilă ca măsura să rămână și ordonanța să nu fie modificată, cum tocmai a declarat astăzi Teodorovici.
Site-urile de știri au pus însă titluri precum “Modificare radicala a proiectului split TVA : Comisia de buget din Senat a decis ca plata defalcata sa fie obligatorie de la anul doar pentru firmele de stat sau care au contracte cu statul. Pentru restul va fi optionala” și “Schimbare la split TVA: obligatoriu doar pentru companiile de stat și firmele aflate în relații contractuale cu statul. Urmează votul în Senat”. Cum să nu crezi că lucrurile s-au schimbat când vezi astfel de verbe categorice?
Poate că parlamentarii vor modifica sau elimina acea ordonanță. Până atunci, nu uitați că este în vigoare și că-i puteți cere parlamentarului vostru să o modifice.
Îmi făceam griji că cei din jurul meu nu sunt atenți la știri și nu află ce se întâmplă în jurul lor. Acum însă se pare că nu-i suficient să se uite la știri, trebuie să știe ei informații suplimentare despre context, că altfel știrile te pot induce în eroare.
« Dacă aveți o idee pentru îmbunătățirea Bucureștiului, trimiteți-o Primăriei
Efectul armelor la liber: 10 valize cu muniție, 47 de arme, modificări pentru full-auto »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
04/10/2017 la 4:09 PM
Aici e o problema:
majoritatea modificarilor propuse care ajung in presa se retrag apoi, de teama ca se fac de ras.
In schimb, alea care merg pe burta si nu ies in evidenta, ne putem trezi cu ele functionale.
Parlamentul romaniei fuge de transparenta ca dracul de agheasma.
mac gregor(Citează)
04/10/2017 la 4:11 PM
HotNews practica des acest gen de titluri/stiri. Asa reusesc sa starneasca lumea si sa genereze zeci de comentarii, share-uri si trafic pe site.
gigi(Citează)
04/10/2017 la 4:17 PM
Buna observatia, Teodorovici a propus o solutie buna, insa Dragnea s-a opus.
Interesant este ca doar 175 de firme din 450.000 s-au inscris benevol in sistemul split TVA, asta spune mult despre absurditatea acestei legi.
JeanValjean(Citează)
04/10/2017 la 7:46 PM
Propunerea limita accesul la licitatiile din SEAP numai catre firmele care alegeau sa plateasca split TVA. Era doar o alta forma de a altera concurenta in acea piata.
In plus, firmele care fac afaceri cu statul sunt obligate oricum sa prezinte certificate ca nu sunt datoare la bugetul local sau national.
nashu_mare(Citează)
05/10/2017 la 9:25 AM
Eu am un contabil serios care mă informează în timp util de modificări. Îmi e foarte greu să urmăresc toate balivernele din presă.
Dorin Lazăr(Citează)
06/10/2017 la 7:46 AM
O noua masura inteleapta a guvernului venita in sprijinul antreprenorilor.
Fărcaş Gelu Dănuţ(Citează)