un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Apple, cu adevărat the dongle company

4 Oct 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

33 comentarii

Cei care au telefoane cu încărcare rapidă știu că acest lucru este un avantaj foarte mare. Să încarci 50% din baterie în 30 de minute este super-tare. Au fost multe situații când urma să plec de acasă, telefonul era ca și descărcat, dar în minutele cât mă îmbrăcam și machiam îl puteam pune la încărcat pentru o doză semnificativă de energie.

Încărcarea rapidă m-a scos din belele și în diverse concedii sau vizite, unde la o pauză de cafea lângă o priză, în 15-20 de minute, încarc telefonul pentru încă o bucată mare de zi (în roaming, din motive care-mi scapă, consumă mai mult).

De când cu baterii explozive, eu nu mai încarc telefonul peste noapte. Îl găsesc dimineață cu 40%, să zicem, și îl pun la încărcat în timpul cât beau cafea, mă spăl și fac restul lucrurilor matinale, timp în care el se duce rapid la 100%.

E o tehnologie mișto.

Acum ajunge și pe noile iPhone 8, 8 Plus și X (primele sunt în stoc), doar că, în stilul Apple, costă în plus pe lângă cei 700-1250 de dolari, fără taxe, cât costă telefoanele amintite.

Mai exact, pe site scrie asta:

Dar oare ce scrie la punctul 9 în subsolul paginii? Asta:

9. Testing conducted by Apple in August 2017 using preproduction iPhone 8 and iPhone 8 Plus units and software and accessory Apple USB-C Power Adapters (29W Model A1540, 61W Model A1718, 87W Model A1719). Fast-charge testing conducted with drained iPhone units. Charge time varies with environmental factors; actual results will vary.

Aha, deci vei avea nevoie de măcar un adaptor de 29W, model A1540 pe numele său, pentru a încărca rapid. Asta deoarece adaptorul inclus în cutia telefonul este unul de 5 W ca la iPhone 7, adică scoate 5 volți și 1 Amper. Asta nici măcar încărcare normală nu este. Orice telefonul cu Android, chiar și alea ieftine, vin cu încărcare pe 5 volți și 2 Amperi, în timp ce încărcarea rapidă se face cu tensiuni de 9 și chiar 12 volți.

Cât costă un adaptor A1540? Pe site-ul oficial Apple, 49 de dolari! Fără taxe. La noi, cum ar fi, 49 de euro, adică vreo 225 de lei.

One more thing…

Adaptorul acesta A1540 are următoarea descriere:

The Apple 29W USB-C Power Adapter offers fast, efficient charging at home, in the office or on the go. While the power adapter is compatible with any USB-C–enabled device, Apple recommends pairing it with your iPhone 8, iPhone 8 Plus, or iPhone X to take advantage of the fast-charging feature. USB-C to Lightning Cable sold separately.

Da, adaptorul respectiv nu include vreun cablu. Ai nevoie și de un cablu USB-C la Lightning, după cum zice chiar site-ul oficial. Un astfel de cablu, tot pe site-ul oficial, costă 25 de dolari, adică la noi 119 lei.

Probabil că vor putea fi cumpărate și cabluri similare mai ieftine, de la alți producători. Uitați însă problema: la o căutare rapidă, n-am găsit niciunul la noi (update, e unul la F64, costă 25 lei, marca Star). Cei drept, până acum nu avea nimeni motive să alimenteze un iPhone de la un adaptor USB-C, așa că probabil vor apărea mai multe. Dar asta nu e o garanție că vor funcționa: cablurile Lightning, dacă țin bine minte, includ un cip Apple pe care compania cere bani și un control strict al producției, iar un astfel de cablu 3rd party nu se știe dacă va alimenta fast charge un iPhone sau va fi limitat ca tensiuni maxime disponibile.

Oricum ar fi, mie asta mi se pare o ușoară mârlănie din partea Apple. Un telefon așa de scump ar trebuie să fie “full-option”, ca să zic așa. Din fericire, sistemul este unul uzual pentru Apple, așa că nu-i poți urî prea tare pentru asta. Ce arată toată povestea de mai sus, în plus, este haosul pe care Apple și l-a creat în cabluri și adaptoare. Telefoanele au Lightning, laptopurile au USB-C/Thunderbolt, Watch 3 se încarcă folosind un dock magnetic, căștile AirPods parcă au tot Lightning. Poate că încărcarea wireless le va uni pe toate, ca inelul suprem al lui Sauron.

Nu zic, noile iPhone se vor vinde bine. Probabil că marea majoritatea a clienților iPhone nu vor experimenta însă și încărcarea rapidă, că-i scumpă, și păcat că nu o vor face, că poate apoi și-ar îndrepta vocile spre Apple și ar striga, în cor, “așa ceva trebuie să fie inclus în preț”. Acest aspect mi se pare cel mai dezamăgitor la noile telefoane.

Bonus: recent Apple a început să vândă un adaptor făcut de Belkin ce permite să conectezi căști în timp ce încarci telefonul, adică este un dongle dual cu jack audio și port USB-C. Costă 35 de dolari pe site-ul oficial și scrie că suportă maxim 12 W putere, adică probabil 5 volți cu 2 Amperi, deci nu încărcare rapidă. Trist.

Încercați să vă abțineți de la comentarii de genul “Apple face telefoane proaste pentru proști”. Apple face telefoane excelente, chiar dacă nu-s pe gustul meu, iar produsele lor au schimbat deja lumea. Felul lor de a vinde “opționale” chiar și la modele ultra-premium mă deranjează.

asus s5507

    33 comentarii

  1. Lucian Manoloiu

    04/10/2017 la 7:12 AM

    Chiar voiam sa schimb tabăra, dar nu accept sa fiu o vaca de muls. Rămân la android, dacă tot cumpăr un device de aprox 1000 eur, măcar primesc pachetul complet.

      (Citează)

  2. te machezi sau e un typo ?

      (Citează)

    • Eu zic că nu e scris de Radu. Sunt și greșeli de ortografie în text…

        (Citează)

    • user:
      te machezi sau e un typo ?

      Da, voiam să zic “mă masez” :D

        (Citează)

    • Motanes:
      Eu zic că nu e scris de Radu. Sunt și greșeli de ortografie în text…

      Unde? Că l-am recitit și n-am găsit nici una.

        (Citează)

    • Radu, ce am vazut eu…

      “Cei drept, până acum nu avea nimeni motive să alimenteze un iPhone”. Corect ce-i drept. Probabil viteza…

      “Orice telefonul cu Android, chiar și alea ieftine…” Asta suna a typo clar.

      “Bonus: recent Apple a început să vândă”. Merge o virgula intre recent si Apple, altfel subiectul este “recent Apple”

      P. S. Computerul de pe care scriu nu are diacritice.
      P.S. 2 Nu vanez greseli, dar pornind de la “machiaj” si sarindu-mi in ochi niste chestii, dupa ce ne-ai obisnuit cu un stil curat si corect, mi-am dat cu parerea.

        (Citează)

    • mai fura si el cate un articol si il baga aici cu gogu translate…

        (Citează)

  3. Dar se stia faptul ca nu va fi inclus nimic in pachet chiar de la lansare.
    Nu iti inteleg mirarea.
    Dp meu dv sunt niste mici genii, pentru ca la ei totul costul, iar lumea cumpara.

    Sunt de acord ca multi nu-si vor cumpara fast charge-ul si nu vor beneficia de avantajele lui, DAR, oricum nu au avut parte de asa ceva pana acum. Sunt obisnuiti fara.

      (Citează)

    • Vlad: Dp meu dv sunt niste mici genii, pentru ca la ei totul costul, iar lumea cumpara.

      Nu cred că lumea cumpără. Majoritatea iau iPhone de la operator sau în rate, sper să nu-l spargă, iar dacă o fac stau cu lunile așa cu el. Accesorii scumpe se vând prea puțin. Pot să pun pariu că nici 10% nu vor folosi încărcarea rapidă.

        (Citează)

    • Lumea îl cumpără pentru că nu există alternativă în premium. Îmi pare rău, dar Android nu e şi nu poate fi premium. Nu poţi da 1000 de USD pe un telefon ca să ai 2 aplicaţii de foto, 3 de email, 2 de sms, 3 de cameră, vreo alte 15 care nu le poţi dezinstala că sunt acolo doar ca să te poată urmări şi producătorul telefonului, nu doar Google, şamd. Pe lângă asta mă distrează atunci când şi operatorul îşi bagă şi el 2-3 aplicaţii care nu se pot şterge.

      Apoi e relaţia ciudată dintre producătorul telefonului şi Google, cu update-uri limitate, fiecare update încetinind semnificativ telefonul, oricât de ultra-premium ar fi, şi odată ce a ieşit un telefon mai nou, practic ai rămas blocat pentru că update nu mai vezi.

      O scurtă perioadă am încercat şi să fac aplicaţii de android, şi nu se compară cu iOS. Am fost şi încă sunt fan android, dar fragmentarea din piaţa android cu reţeta Google de a face un OS care să meargă peste tot e o idee teribilă care funcţionează doar pentru ei, dat fiind că au monopol absolut.

      E trist, pentru că dpdv hardware, există demult telefoane net superioare a orice face Apple, inclusiv iPhone X, recunoaşterea facială e o prostie nefolositoare. Apple abia acum au descoperit oled, quick charging, wireless charging, chestii care există demult în lumea android dpdv hardware şi pe bună dreptate face lumea mişto de ei.

      M-ar fi interesat un Google Pixel 2 Plus, dar zvonurile sunt că va costa cât iPhone Plus, şi nu înţeleg de ce.

        (Citează)

    • scuze Radu, eu nu ma refeream la Romania, pentru ca este totusi o piata modesta.

        (Citează)

  4. Motanes:
    Eu zic că nu e scris de Radu. Sunt și greșeli de ortografie în text…

    chestia cu machiatul si stilul articolului chiar imi sarise in ochi in feeder, am verificat de 2 ori daca sunt pe linkul corect, nu prea pare un nwradu “standard”.

      (Citează)

    • Eh na. Cine altcineva ar mai scrie Amperi cu A mare?

        (Citează)

    • well, finalul m-a bagat in ceata, ca nu tin minte daca ai avut vreodata o “erata” de genul. adica sa ne abtinem de la comentarii anti apple. dupa ce am citit am verificat daca nu eram cumva pe cetin. in plus parca nici titlul nu e chiar caracteristic.

        (Citează)

    • Păi 10 ani mai târziu, încă se întâmplă. Citește comentariile de la testul dxomark pentru iPhone 8, să vezi ce-i pe acolo.

      Pentru mulți, nu există “este un telefon care nu mi se potrivește”, ci doar “este un telefon de kkt”,ceea ce cu siguranță nu este.

        (Citează)

  5. Si totusi, in secolul 21, ma asteptam la ceva revolutie a bateriilor, sa ma tina macar 1 saptamana si sa nu stau sa am incarcatoare peste tot cu mine.

      (Citează)

    • Asta e o așteptare optimistă care nu se bazează pe nimic. Nu există încă vreo tehnologie mai bună, deși cercetări se fac.

      Doar pentru că-i secolul 21 nu înseamnă că lucrurile vor evolua constant. Uneori trec ani buni până la un nou break-through.

        (Citează)

  6. În vid, ai dreptate, însă în piață mai e și avantajul utilizatorilor care au deja și alte produse Apple. Nu am date la îndemână, dar o parte semnificativă din utilizatorii lor au mai multe produse din mixul iPhone/ iPad /Macbook. iPad-urile au avut de multe generații încărcătoare cu 2A, iar ultimele generatii de Macbook au încărcătoare de minim 29W și ieșire USB-C.

    Nu îi apăr deloc, și mie mi s-ar fi părut logic, normal și util să treacă la USB-C pentru toate dispozitivele, în loc de Lightning, însă sunt mai mulți factori, avantajele evidente de venituri suplimentare prin vânzarea de accesorii și licențierea pentru tehnologia Lightning, parte din programul lor MFi la care nu cred că vor renunța, și nevoia de a stoarce, ca o companie comercială, listată și la bursă, orice bani suplimentari din buzunarele utilizatorilor, în baza faptului că utilizatorii oricum nu schimbă platforma lor pentru câțiva dolari în plus, ceea ce la Android nu e așa, poți schimba oricând un telefon cu Android pe alt telefon cu Android, produs de altă firmă.

      (Citează)

  7. Nu mai exista break-through in timpurile noastre.
    Rezistenta “sistemului” la schimbare prea mare.
    De exemplu a aparut Uber, o solutie mult mai simpla si mai decenta la ce inseamna taximetrie, si nu e un break-through thnologic. E respins de sistem si chiar interzis.

      (Citează)

  8. Desi agreez ca este o marlanie mare sa faci add-on un main feature promovat ca the big thing… (as zice ca face parte din MVP pentru un flagship phone de azi), nu sunt de acord cu tine ca nu prea cumpara lumea aceste add-on-uri. Oho… si inca ce o sa cumpere.

    Apple sunt maestri in a arata cat sunt de speciali, sa iti faca marketing agresiv si sa te imrobodeasca cu tehnici super smechere de NLP, doar ca apoi sa inchida ecosistemul si sa te ciupieasca la main hardware si dongle-uri. Asta e pay-off-ul.

    Ai fi uimit ce piata este pentru aceste add-on-uri si functioneaza pe un principiu foarte simplu de marketing: coboara entry barrier-ul la produsul de baza si apoi optimizeaza pe addon-uri. Nu e numai Apple aici, a se vedea producatorii de imprimante.

    Nota: a nu se intelege ca am ceva impotriva Apple, sunt oarecum agnostic desi am / am avut toate jucariile lor :)

    nwradu: Nu cred că lumea cumpără. Majoritatea iau iPhone de la operator sau în rate, sper să nu-l spargă, iar dacă o fac stau cu lunile așa cu el. Accesorii scumpe se vând prea puțin. Pot să pun pariu că nici 10% nu vor folosi încărcarea rapidă.

      (Citează)

  9. Chestia cu dongles e imnul celor care se plâng de dragul de a se plânge. În ecosistemul Apple nu ai nevoie de o mie de adaptoare ci doar să înțelegi că Apple nu mai vrea să bagi o mie de cabluri în dispozitivele mobile. Sigur, tot timpul va fi cineva nemulțumit că nu-și poate lega frigiderul la laptop (nu că n-ar avea dreptul să se plângă), dar statistic nu prea contează.

    Acum că am aruncat-o pe aia, ceva nu înțeleg aici. Nu văd tensiunea sau intensitatea, dar puterea pentru încărcătorul standard de iPhone e de 5W, cel de iPad e de 12W, iar cel de Macbook Pro e de 87W. Având în vedere că ai putea să-ți încarci telefonul cu încărcătorul de iPad, sau chiar să-ți cunperi unul, că e la jumate de preț, nu cred că a fost gândit ăla de 29 pentru iPhone și de-aia nu-l ai în cutie. Probabil că ți-ai putea încărca cu el și laptopul, sau faci invers – iei doar un cablu usb-c to lightning și folosești încărcătoul de la laptop.

    Nici asta cu complicatul cablurilor n-o prea înțeleg, mai ales că au scos mag safe. Acum ai doar lightning și usb-c. Partea bună e că poți folosi cablurile lightning pe care le ai deja, iar partea proastă e că dacă treceau deja la usb-c chiar aveai un singur cablu. Mai ales că încărcătorul de la laptopuri are cablu detașabil usb-c.

      (Citează)

  10. cine are un iPhone are si un Macbook 2016 care are deja tot ce trebuie, asa ca mai e nevoie doar de cablul USB-C – lightning care cel mai probabil va fi oferit ca standard curand.

      (Citează)

  11. Eu deja m-am obisnuit ca aceasta tehnilogie sa fie inclusa in standard. Am avut fast charging cand aveam Samsung S6 acum 2 ani. Acum am trecut la OnePlus 5 care fastcharging-ul e si mai fast ca la S6.

    O comparatie recenta facuta cu S8

    “The first video shows the OnePlus 5, with its 3,300 mAh battery, in a typical charging scenario against the Galaxy S8, which has a smaller 3,000 mAh battery. The video shows that after about 15 minutes, the OnePlus 5’s battery has a 29-percent charge compared to just 20 percent for the Galaxy S8. After just over 30 minutes, the OnePlus 5 went up to a 58-percent battery charge, compared to 39 percent for the Galaxy S8.”

    Eu care nu sunt in tara am gasit in OnePlus 5 telefonul ideal.

    – Se misca extrem de rapid
    – Dual sim , ambele active
    – Camera este extrem de buna
    – Bateria ma tine 2 zile

    Am dat pe telefon 500 Euro.
    Ii inteleg pe aia care au de la firma telefonul, la multe companii care au acorduri cu Apple produsele sunt mai ieftine, dar ca un simplu om sa dai un salariu pe un telefon mi se pare simpla prostie. Dar noi ca natie oricum avem niste complexe si cautam sa le satisfacem printr-o eticheta.

      (Citează)

  12. Eu de un an ma tot gandesc sa schimb tabara si sa trec pe iPhone ca sa vad si eu cum e viata in ecosistemul Apple. Am deja o serie de produse de la ei, da’ cumva iPhone-ul nu se ridica la nivelul asteptarilor mele. Si nu am cine stie ce asteptari ca nu sunt power user.

      (Citează)

  13. Andrei STANCIU

    04/10/2017 la 2:24 PM

    Probabil că Apple aplică teoria că o baterie încărcată lent tine mai mult decât una stresată cu multe încărcări rapide.

      (Citează)

  14. Am un Samsung din 2013 cu baterie de 2300 mAh si se incarca de la 12% la 100% intr-o ora, fara lightning charger, cu cel vechi.

      (Citează)

  15. dam167:
    Macbook Pro 2016? că dacă e așa e tare!

    2017 uateva’… si ma refeream strict la cei ce au iphone 8 si 10 in primul an de la aparitie. Estimez ca din 2019 problema se va rezolva de la sine

      (Citează)

  16. Lucian Manoloiu:
    Chiar voiam sa schimb tabăra, dar nu accept sa fiu o vaca de muls. Rămânla android, dacă tot cumpăr un device de aprox 1000 eur, măcar primesc pachetul complet.

    Să te bucuri de Android :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus