un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday: eMAGOtterMABOFlipFinestoreBest ValueFashion DaysPC GarageDysonAVstoreevoMAGLibrisF64PhotosetupAltexFlancoVodafoneOrangeDigiSevensins ◄◄

asus s5507

Review de router: Tenda AC15 este performant și ieftin

26 Sep 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Tenda AC15 este un router surprinzător de bine făcut și performant, diferit de restul produselor testate de mine până acum, care mai degrabă se luptau pentru prețul cel mai mic. Nu că AC15 n-ar avea un preț foarte bun: este chiar și cu 200 de lei mai ieftin decât alte routere similare, cu același hardware.

Specificații Tenda AC15:

  • capacitate wireless 1900 Mbps, împărțită în 600 Mbps pe banda 2,4 GHz, standarde 802.11b/g/n și 1300 Mbps pe banda 5,2 GHz, standarde 802.11a/n/ac
  • 1 port WAN 10/100/1000 Mbps
  • 3 porturi LAN 10/100/1000 Mbps
  • 1 port USB 3.0
  • mod repetor, rețea guest, control parental, VPN, orar wifi
  • 226 x 179,5 x 76,6 mm

Preț: în jur de 399 lei pe eMAG și PC Garage.

CE CONȚINE PACHETUL

Routerul, standul său, un mic cablu de rețea și alimentatorul de priză. Antenele sunt integrate, nu necesită înșurubare.

CUM ARATĂ

Tenda AC15 este genul de router făcut să stea în picioare, deși ca formă pare un router “așezabil”. Porturile sunt pe spate, deci trebuie să-i montați baza și să-l așezați în picioare.

Iată zone porturilor, unde avem în ordine:

  • butonul on/off
  • conectorul de alimentare
  • portul USB 3.0
  • portul WAN
  • cele 3 porturi LAN

Pe lângă antene se află butoane WPS și WIFI, plus un mic switch de resetare.

Carcasa, după cum observați, are “gâlme” de un negru lucios. Cele trei antene nedetașabile sunt foarte scurte, dar AC15 are un semnal foarte puternic.

PERFORMANȚĂ

Pe cablu am obținut 925 Mbps în testele pe speedtest. Pe torrente rezultatele au fost sub media altor routere, adică o medie de 55,2 MB/s la un transfer mai lung și cu un vârf de viteză de 82,1 MB/s, acesta fiind singurul minus notabil al routerului.


Capacitatea wireless este de 1300+600 și aici Tenda AC15 excelează, în special pentru un router de 399 lei.

În testele mele, am prins pe 802.11n o viteză de 360 Mbps, cât dau alte routere pe banda superioară și pe un standard superior. Pe 802.11ac, canal 80 MHz, cel mai bun rezultat a fost de 577 Mbps. Sunt rezultate excelente. Semnalul a fost puternic, Tenda AC15 nu a dezamăgit la acoperire wireless.


Și pe USB lucrurile au stat foarte bine. Am transferat din PC în router și invers un film și câteva sute de fotografii, iar rezultatele au fost bune, cu viteze între 27 și 46 MB/s. Am accesat stocarea conectată la router foarte rapid, folosind în Explorer o adresă de tipul \\192.168.0.1 și apoi mapând-o ca unitate de disc.

INTERFAȚĂ

Încep cu o ciudățenie: am testat folosind firmware-ul 15.03.1.16. Există și un 15.03.1.17, dar unde din motive inexplicabile viteza WAN era limitată la 200 Mbps. N-am reușit să elimin această limitare și am revenit la firmware-ul inițial. Probabil că va apărea în curând unul care să rezolve acest bug, dacă e un bug.

Față de routere Tenda anterioare, AC15 vine cu o interfață modernă, ușor de navigat și configurat, cu opțiuni ce se aplică rapid după modificarea lor.

Printre funcțiile de la bord, avem:

  • posibilitatea de a folosi routerul ca repetor wireless
  • control parental cu blocarea anumitor site-uri
  • posibilitatea de a dezactiva wifi-ul după un orar pe zile și ore
  • mod smart power saver pentru wifi, care probabil micșorează puterea sau performanța pentru a economisi energie electrică între anumite ore
  • file sharing, dlna, print server
  • VPN
  • posibilitatea de a dezactiva micile LED-uri albastre de pe carcasă
  • Dynamic DNS

Nu există nici o funcție de Quality of Service (dincolo de o banale limitare de bandă), dar sunt routere mult mai scumpe care nu includ așa ceva. Pe total, nimic rău de raportat, dincolo de faza dubioasă cu firmware-ul. L-am folosit câteva zile fără nici o problemă de stabilitate, conectând un PC prin cablu și câteva alte dispozitive prin wireless.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Performant pe wireless pe ambele benzi.
  • Interfață modernă.
  • Semnal peste medie.
  • Preț foarte bun.
  • Performanțe pe torrente sub medie.

CONCLUZIE

Tenda AC15 are performanțe foarte bune la aproape orice capitol, ceea ce m-a surprins plăcut. Costă în jur de 399 lei și are aceleași specificații precum routere de 500-600 lei de la alte branduri.

Preț: în jur de 399 lei pe eMAG și PC Garage.

asus s5507

    8 comentarii

  1. Pai… nu are acelasi hardware, toti ceilalti au 4 porturi LAN. Fata de R7000-ul meu, nu reprezinta un upgrade, nici ca viteza, nici ca dotari. Poate ca semnal sa fie mai bun, experienta cu modelul mai slab AC9 a fost foarte buna in privinta asta.

    Ma gandesc ca performanta pe torrente poate fi mai mica din cauza procesorului (neprecizat) sau a cantitatii de memorie (neprecizata).

      (Citează)

  2. vpn client sau server!!!

      (Citează)

  3. Temperatura medie de lucru care o fi?

    *Singurul router care l-am zburat după 2 săptămâni a fost un Tenda ~N300/2014~150leiredus, prin 2014, deoarece in lucru normal nu puteai tine mana pe el mai mult de 5 secunde (am folosit și Asus N150, DlinkAC750, Tplink1042ND +ADSL)

      (Citează)

  4. La viteza pentru torrente ai de corectat la mediu si maxim, cred ca sunt inversate.

      (Citează)

  5. Eu i-am facut update la versiunea V15.03.05.18_EN, dar banda de 5 Ghz nu mai era vizibila :) Versiunea ultima era pe pagina Worldwide, pe pagina de RO nu apare inca… Asa ca am fost nevoit sa ii fac downgrade.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus