►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
Asus a lansat recent în România trei routere noi, dintre care două de capacitate mare și unul tip mesh. Vi le voi prezenta pe rând pe toate pentru Topul Routerelor și începem cu ROG Rapture GT-AC5300, primul router din gama de produse Republic of Gamers, foarte performant și cu funcții suplimentare pentru gaming.
Specificații Asus ROG GT-AC5300:
Preț: în jur de 1950 lei la eMAG și PC Garage.
Routerul vine într-o cutie de mari dimensiuni și pachetul include routerul, alimentatorul de priză și cele 8 antene. Veți petrece ceva timp înșurubându-le.
Routerul are o amprentă pătrată, iar în sus design-ul său are un aspect futurist, conturat de un șanț portocaliu. Sigla ROG se găsește pe partea superioară, iar cele 8 antene sunt așezate câte două pe fiecare parte.
Spatele este perforat pentru ventilație, dar lipsesc elementele pentru prinderea pe perete cu șuruburi, ceea ce face routerul acesta imposibil de montat pe perete fără improvizații externe.
Pe o parte se găsesc câteva LED-uri de stare, pe altă parte butoane de aprins LED-urile, WPS și activat/dezactivat wifi-ul. Toate porturile sunt pe aceeași latură, astfel:
Lăsând la o parte dimensiunea mare a routerului, singurul meu reproș real este că porturile sunt foarte înghesuite între antene. Este aproape imposibil să folosești ambele porturi USB fără a apela măcar pentru unul dintre ele la un prelungitor. Lipsa zonelor de prindere pe perete o văd ca un alt minus, având în vedere că routerul este potrivit și pentru companii sau internet cafe-uri sau alt tip de spații publice unde o astfel de instalare, eventual ascuns în tavanul fals, s-ar preta foarte bine.
ROG GT-AC5300 folosește un procesor quad-core ce rulează la 1,8 GHz, un salt mare de la modelul asemănător RT-AC5300 care folosea un dual-core la 1,4 GHz. Mai sunt la bord 1024 MB de memorie RAM și o memorie flash de 256 MB. Este, practic, un computer performant folosit doar pentru rețelistică.
Pe cablu stă foarte bine: 935 Mbps pe speedtest.net, unul dintre cele mai bune rezultate înregistrate. Pe torrente a strălucit cu un vârf de 110,8 MB/s și o medie de transfer de 80 MB/s.
Vă readuc aminte ce înseamnă acea medie: o calculez pentru un torrent de câțiva GB mărime, luând în calcul inclusiv momentele lente de la început și final, când viteza este mică. Chiar și așa, o medie și un vârf atât de mari arată că routerul este excelent în a gestiona transferuri simultane de la sute de surse.
Pe cablu, routerul mai ascunde câteva funcții interesante. Porturile 1 și 2 sunt așa numitele Gaming Ports; computerele conectate acolo vor fi avantajate automat prin bandă mai multă în caz că aceasta se saturează, un fel de Quality-of-Service automat.
Porturile 5 și 6 sunt cele ce permit link aggregation cu dispozitive compatibile, de obicei NAS-uri ce implementează aceeași funcție prin alte două porturi LAN. Transferând simultan până la 1 Gbps pe fiecare port, routerul poate face upload sau download cu până la 2 Gbps cu acel dispozitiv.
Pe wireless, routerul generează trei rețele de maxim 1000+2167+2167 Mbps. Cifrele sunt mari pentru că se folosesc cele mai performante modemuri wifi, dar pot fi și ușor înșelătoare deoarece se bazează pe semnal modulat 1024QAM, iar majoritatea dispozitivelor din piață nu cunosc această schemă foarte complexă de modulație.
Folosește tehnologie MU-MIMO 4×4 pe fiecare bandă, modulație maximă 1024QAM, canal maxim 40 MHz pe 2,4 GHz și 80 MHz pe 5,2 GHz, tehnologie beamforming pentru a “orienta” semnalul pe direcția dispozitivului cu care comunică. Există și funcție Smart Connect, când utilizatorii văd o singură rețea wireless, nu trei, iar routerul face o gestiune automată și alocă fiecare dispozitiv la banda cea mai potrivită.
Rezultatele testelor au fost foarte bune. Testez de la o distanță de aproximativ 5 metri folosind o placă wireless conectată pe PCI-Express în desktop-ul meu. Rezultatele sunt următoarele:
Acel 717 Mbps pe wifi nu-i cel mai bun rezultat înregistrat vreodată de mine, dar este oricum impresionant. Țin minte vremurile când maximul pe wifi era de 11 Mbps.
Routerul suportă beamforming (trimite semnalul în direcția receptorului) și MU-MIMO 4×4, adică poate transmite și recepționa maxim 4 streamuri cu același client. Semnalul este, de asemenea, foarte puternic. Cu multe routere abia reușesc să mă conectez la wifi din balconul apartamentului, cu ușile închise, pe când cu GT-AC5300 am prins 105 Mbps în același punct.
Pe USB, transferul este decent. Am obținând între 26 și 39 MB/s transferând filme sau fotografii pe un SSD conectat prin USB 3.0 la router. Controllerul de USB nu se face remarcat, fiind un rezultat uzual pentru USB 3.0 pe routere.
Interfața este cea clasică de pe routerele Asus, dar cu o temă roșie, specifică gamei Republic of Gamers. Instalarea este simplă, un wizard te ghidează prin instalarea routerului, alegerea numelor rețelelor wireless și tot restul.
Să trecem la funcții, care sunt multe și variate.
Game Boost este un sistem ce analizează pachetele din rețea și optimizează traficul pentru jocuri, oferindu-le banda necesară. Funcționează inclusiv pentru consolele de jocuri.
WTFast este un fel de VPN pentru gaming. Sistemul se bazează pe o rețea de conexiuni speciale de internet, optimizate pentru latență mică până în principalele servere de jocuri. WTFast este un serviciu separat, dar routerul include un cont.
Intruder Prevention System este o tehnologie de protecție bazată pe Trend Micro și integrată direct în router. Practic, ai un sistem de securitate la nivel de rețea, cu firewall performant, blocarea automată a conexiunilor către site-uri dubioase, detectarea încercărilor de accesare neautorizată din afara rețelei și inclusiv deconectarea și blocarea dispozitivelor infectate atunci când sunt introduse în rețeaua locală.
Tehnologia aceasta nu doar că este la zi cu atacurile moderne, dar este foarte utilă în spații publice unde ar putea fi montat acest router și unde nu știi ce conține computerul fiecărui client conectat la el. Routerul face și un audit propriu de securitate și-ți spune dacă sunt ceva opțiuni ce-ar trebui schimbate pentru a crește securitatea rețelei.
VPN Fusion este o funcție ce permite gaming-ul în paralel cu nevoia altor utilizatori de a se conecta la un VPN. Cu alte cuvinte, jocul copilului nu iese prin serverul VPN-ului, complicându-i latența.
Game Profile este un sistem automat de configurare a porturilor pentru diverse jocuri populare. E o metodă mai bună decât port forwardingul manual sau utilizarea UPnP, care poate avea niște vulnerabilități.
Game Radar testează ping-ul până în diversele servere ale unor jocuri populare precum World of Warcraft, Overwatch, World of Tanks, Diablo 3, DOTA 2 șamd. Asta permite să alegi cel mai bun server pentru conectare.
Wi-Fi Radar este o funcție de scanare a spectrului wireless din zonă pentru a alege cel mai bun canal pentru router. Funcția pare a fi într-un stadiu beta, interfața ei fiind complet diferită, de parcă ar fi integrat o altă unealtă în router. Este mai dificil de utilizat, rezultatele nu sunt foarte ușor de interpretat și e mult mai simplu să folosești un program similar de telefon (Wifi Analyzer) sau de Windows (Acrylic Home) care face rapid și simplu același lucru.
QoS-ul este inclus tot în meniul Game Boost și este foarte avansat. Permite introducerea dispozitivelor conectate la router în diverse clase de prioritate sau permite stabilirea unei ordini de prioritate în funcție de aplicație (browsing, streaming, game șamd), urmând ca routerul să facă automat adaptarea benzii fiecăruia.
Analizorul de trafic este o altă funcție foarte complexă și utilă pe care mi-a plăcut mereu să o utilizez. Dacă ai multe dispozitive conectate, această funcție îți va arăta traficul făcut de fiecare inclusiv la nivel de aplicație. Poți vedea, de asemenea, traficul generic făcut de fiecare tip de aplicație în parte, adică vezi cât s-a stat pe Facebook în total din toate dispozitivele și cât s-a tras de pe torrente. E interesantă funcția, veți fi uimiți să vedeți cât trafic face un televizor conectat câteva ore la streaming sau la cât YouTube se uită copiii voștri de pe telefon.
Funcții USB: stocare în rețea, printer sharing, accesarea stocării din afara rețelei, backup de conexiune cu modem 3G/4G, download master, time machine.
Alte funcții integrate: activare wifi în funcție de zi și oră, 9 rețele guest, câte trei pe fiecare bandă, dual WAN (când pică principala conexiune, se poate activa un modem conectat pe USB), IPv6, firewall, funcționare ca access point.
Interfața în sine, în ciuda temei ei roșiatice și “cool”, începe să-și arate vârsta și în plus, din cauza numărului mare de funcții integrate, devine greu de navigat, petreci ceva timp prin ea până găsești opțiunea căutată. Prea multe “Game”-uri în denumiri. Noroc că firmware-ul pare bine scris și modificările de opțiuni se aplică rapid, după un restart foarte rapid.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Asus ROG GT-AC5300 stă bine în gama Republic of Gamers, fiind o fuziune reușită de hardware performant cu diverse funcții pentru gaming. Este gândit pentru case mari cu scenarii complexe de utilizare, firme mici și mijlocii, spații publice cu zeci sau sute de conexiuni simultane, domeniu în care nu are concurență cu funcțiile pe care le oferă.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
28/09/2017 la 12:05 PM
Tare, am senzatia ca o sa iasa din el multe routere mai mici, care sa atace New York-ul.
Giani Mucea(Citează)
28/09/2017 la 12:06 PM
E mai ieftin aici https://altex.ro/router-wireless-gigabit-asus-rog-rapture-gt-ac5300-tri-band-1000-2167-2167-mbps-usb-3-0-negru
Adrian(Citează)
28/09/2017 la 1:45 PM
“Veți fi uimiți să vedeți cât trafic face un televizor conectat câteva ore la streaming” sau câți GB ai consumat pe site-uri p0rn.
george(Citează)
28/09/2017 la 2:31 PM
Nici asta nu e upgrade fata de Netgear R7000-ul meu, ca viteza.
Gaelex(Citează)
28/09/2017 la 2:50 PM
De banii aia imi cumper un server la mana a 2-a https://www.interlink.ro/server-dell-poweredge-1950-2x-intel-xeon-l5410-2-33ghz-32gb-ddr2-fbd-2x-300-sas-1x-sursa-670w-p15255?sort=p.price&order=ASC si imi fac router + nas + cloud + ce vreau eu….
SirNeo(Citează)
28/09/2017 la 5:53 PM
Şi consumul de curent? Un server consumă altfel curentul, şi va sta la 1% din capacitate tot timpul. Pe lângă gălăgie şi lipsă WiFI.
Trebuie să iei nişte plăci pciexpress WiFi serioase separat ca să poţi concura cu ce are acesta integrat.
E eterna bătălie dintre CPU vs ASIC, iar un router de obicei are un CPU general dar are asic-uri pentru NAT, Switching, etc, chestii care un PC le compensează prin CPU.
Chiar sunt curios cât consumă idle şi cât consumă în peak un router din ăsta să putem compara cu o soluţie DIY bazată pe pfsense sau altceva.
manu144x(Citează)
29/09/2017 la 9:14 AM
“Nu poate fi montat (uşor) pe perete sau tavan“… poate că e mai bine aşa(!), la cum arată ar fi un coşmar să vezi pe tavan un păianjen uriaş ! În rest, performanţele sînt cu adevărat… uriaşe !!
Sorin(Citează)
29/09/2017 la 1:47 PM
tare mi-as dori un router de dimensiunile unui bd player / hifi receiver sa stea frumos la vedere, dar nu, ei fac niste designuri tot mai atroce de la un model la altul.
Archer(Citează)
29/09/2017 la 2:32 PM
Idee buna de DIY
Giani Mucea(Citează)
13/10/2017 la 2:05 PM
Dupa experienta neplacuta cu Asus BRT-AC828, am ales acest router.
Se pare ca asus nu se impaca bine cu chip-urile de la realtek .
me(Citează)