un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Noutăți de la IFA #3: Huawei, Asus, Lenovo, Miele, Samsung, TP-Link

4 Sep 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Citiți și primul articol și al doilea articol de acest tip, acolo sunt multe alte noutăți interesante.

LENOVO FACE O CASCĂ VR SPECIAL PENTRU STAR WARS

Se numește Jedi Challenges și a fost dezvoltată în colaborare cu Disney. Sistemul include două echipamente: casca de realitate augmentată (nume mai potrivit decât “virtuală”) și un controller pe care-l ții în mână pentru a imita o sabie laser.

Casca are nevoie de un telefon mobil introdus în ea. Două camere video montate pe cască asigură apoi imaginile pentru realitatea augmentată. Controllerul este folosit ca telecomandă pentru a porni diversele jocuri incluse, iar apoi devine o sabie laser sau alt instrument. Sunt mai multe jocuri, s-a dat exemplu un clasic duel cu săbii împotriva lui Kylo Ren și un șah cu piese diferite și probabil reguli un pic schimbate.

În mod surprinzător, lista telefoanelor cu care este compatibilă casca este: iPhone 7 Plus, iPhone 7, iPhone 6s Plus, iPhone 6s, Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S7 edge, Samsung Galaxy S7, Google Pixel XL, Google Pixel, Moto Z. N-ați prins? Nici un Lenovo acolo, ci doar un Moto Z. Asta nu mă miră, probabil necesită și hardware performant.

Costă 200 de euro, cel mai probabil. Mashable are un articol mai amplu și găsiți alte informații pe site-ul oficial JediChallenges.com

HUAWEI A PREZENTAT CHIPSETUL KIRIN 970

Când spui chipset performant, lumea se gândește la cele Qualcomm Snapdragon și mai nou s-a dovedit că și cele Samsung Exynos obțin rezultate foarte bune, dar nu uitați de Huawei. Seria lor Kirin s-a îmbunătățit constant, iar cele din telefoane precum P10 au dovedit că pot fi foarte performante.

La IFA, Huawei a arătat noul Kirin 970, primele telefoane ce-l integrează urmând să fie modelele Mate 10 și Mate 10 Pro ce vor fi prezentate oficial pe 16 octombrie la Munchen.

Este fabricat tot în tehnologia de 10 nm, ca și Snapdragon 835. De obicei, tehnologia de fabricația mai mică înseamnă și consum energetic mai mic, deci autonomie totală mai mare. Chipsetul are un procesor cu 8 nuclee (4 de tip Cortex A73 și 4 de tip Cortex A53, pentru cei interesați) și o unitate grafică Mali G72 cu 12 nuclee, primul chipset ce folosește acest nou modul grafic. Memoria este LPDDR 4X și include suport pentru stocare de tip UFS 2.1, desigur. Modelul LTE integrat este un Cat18 ce suportă maxim 1,2 Gbps downlink.

Partea cu adevărat nouă este introducerea unei unități speciale de procesare numită NPU, neural processing unit. Cu o arhitectură specifică rețelelor neuronale utilizate în aplicații de inteligență artificial în cloud, Huawei spune că noul chipset Kirin 970 va putea realiza mult mai rapid acele operațiuni avantajate de astfel de arhitecturi.

Un exemplu dat la prezentare a fost recunoașterea de imagini. Noul NPU poate recunoaște 2000 de imagini pe minut într-un test de performanță. Dacă aceeași activitate ar fi fost forțată pe procesorul normal al chipsetului, viteza ar fi fost de 100 de imagini pe minut. Cu așa cifre, s-ar putea ca arhitectura noului chipset să fie un indicator bun pentru cum vor evolua în viitor aceste tehnologii. Aștept cu interes noul Mate 10 tocmai pentru a vedea câteva scenarii de utilizare pentru noua unitate NPU. Mate este seria lor de telefoane business-serioase, iar Mate 10 se zvonește că va avea ecran de 6 inchi, 6 sau 8 GB memorie RAM, două camere foto și baterie de 4000 mAh.

ASUS A PREZENTAT NOI ECHIPAMENTE REPUBLIC OF GAMERS

Asus a prezentat multe produse noi odată cu târgul IFA, dar cel mai interesant este laptopul de gaming ROG Chimera.

Chimera este primul laptop cu un ecran ce folosește tehnologia G-Sync de la nVidia, tehnologia prin care panelul și placa video comunică bidirecțional și se sincronizează perfect rata de reîmprospătare a ecranului cu FPS-ul variabil de la o scenă la alta al plăcii video. Prin G-Sync se elimină astfel orice artefact nedorit de imagine generat de faptul că monitorul uneori trebuie să repete anumite cadre sau rămâne în urmă cu afișarea lor.

G-Sync era prezent până acum doar pe monitoare clasice de birou din gama “foarte scumpă”, nVidia cerând mulți bani pentru chip-ul G-Sync necesar licențierii tehnologiei. Acum apare și pe un laptop. Chimera folosește un ecran de 17 inchi în rezoluție Full HD și cu rata maximă de împrospătare de 144 Hz.

În rest, hardware-ul merge până la Core i7-7820HK, placa video este un Geforce 1080, iar laptopul incorporează și Xbox Wireless prin care se pot conecta direct accesoriile Xbox la laptop.

Asus a prezentat multe alte laptopuri, precum ROG Zephyrus cu design Max-Q, ROG RX800 cu ecran 4K și două plăci 1080 în SLI (da, e tot laptop), dar cred că interesant este ROG Strix GL702ZC, primul lor laptop de gaming cu procesor AMD Ryzen 7. Sunt curios la ce preț va ajunge acesta la noi, s-ar putea dovedi o afacere bună.

Noi monitoare ROG și plăci de bază ROG cu chipseturi X299 și X399 au fost de asemenea prezentate.

SAMSUNG LANSEAZĂ UN MONITOR DE 49 INCHI CU ASPECT 32:9

Ca să vă imaginați mai bine ce înseamnă asta, ecranul este de mai multe 3 ori mai lung decât este înalt sau, altfel spus, este ca și cum ai uni două monitoare clasice 16:9. În funcție de aplicație, poate fi un avantaj. Oricum, în acest context, diagonala de 49 de inchi este ușor înșelătoare; gândiți-vă la ea ca la două monitoare de 24 de inchi puse unul lângă altul. Nu că n-ar fi mare și n-ar ocupa între biroul oricum…

Numit CHG90, monitorul este gândit și pentru gaming, având un timp de răspuns de 1 ms și o rată de refresh de 144 Hz, plus tehnologia AMD Freesync 2 cu HDR. Panelul curbat este realizat în tehnologie Quantum Dot LED și singurul dezavantaj pare a fi rezoluția de 3940 x 1080 pixeli. Mă așteptam la 1440 px pe verticală. Probabil la noi va costa 1.500 de euro. Mai multe pe site-ul oficial.

Ce-mi place este că include un mod ce reduce lumina albastră pentru a odihni ochii în sesiunile lungi de gaming, iar un mod picture-by-picture permite să afișezi surse diferite de semnal pe fiecare parte a ecranului. Te poți juca pe jumătate de ecran, în timp ce pe cealaltă jumătate vezi semnalul TV de la un receiver TV.


MIELE LANSEAZĂ UN ROBOT CE TRANSMITE ȘI IMAGINI LA DISTANȚĂ

Ți le transmite ție pe telefon sau tabletă, nu altora :P Cu alte cuvinte, îl poți folosi pentru a supraveghea de la distanță casa dacă, de exemplu, primești un semnal de la vreun sistem de securitate sau te întrebi dacă nu cumva a rămas fierul de călcat în priză. Activezi robotul, îl duci în camera cu pricina, vezi ce imagini transmite. Bănuiesc că-i bun și pentru a spiona persoanele rămase acasă în timp ce tu ești plecat în delegație.

Se numește Robovac RX2 și scopul său principal este de a face curat, desigur. Robotul include un sistem inteligent de adunare și aspirare a prafului, brațe retractabile automat pe care le poate întinde spre colțurile unde corpul său nu poate intra.

Pe lângă Robovac, Miele a prezentat și o mașină de spălat vase unde cel mai rapid ciclu durează doar 17 minute și are și alte avantaje, precum o mai bună organizare a spațiului interior și programe speciale pentru plastic. Face parte din gama ProfiLine, care la noi va fi disponibilă la comandă. Alte noutăți includ aspiratoare clasice, cafetiere și cuptorul Dialog despre care v-am spus deja. Rămâne să vedem și câte ajung în România.

TP-LINK COMBINĂ REȚELISTICĂ ȘI SMART HOME

TP-Link a anunțat mai multe produse la IFA, dar unul arată interesant: un repetor de semnal wireless ce integrează și o priză inteligentă. Practic, combină ce v-am arătat în review-ul RE350 cu ce v-am arătat în review-ul prizei HS100, inclusiv controlul simplu din aplicația Kasa și integrarea cu Google Assistant. Bună ideea.

Produsul final se numește RE370K și ar putea fi un best-buy în viitor. Rama aceea gri este de fapt o antenă ce se deschide în sus.


 

În ce privește alte produse, TP-Link a venit cu o nouă generație a soluției wifi mesh numită Deco M5. Generația nouă oferă nu doar o rețea wifi modulară, ci și integrare antivirus și antimalware direct în sistemul de routare, asemănător cu modul în care routerele Asus integrează de ceva vreme o soluție TrendMicro de protecție.

Tot la IFA, TP-Link a prezentat și routerul C5400X, o variantă îmbunătățită a actualului C5400 prin utilizarea unui nou procesor quad-core performant. Routerul este unul tri-band, de mare capacitate și mari dimensiuni, după cum puteți vedea în imagine. Routerul are accelerare hardware pentru funcții VPN și 8 porturi LAN, printre altele.

 

 

 

 

asus s5507

    3 comentarii

  1. Realitatea augmentata si realitatea virtuala sunt doua chestii diferite. In realitatea augmentata iti mai apar si obiecte din actuala realitate (ca sa zic asa), ceva gen pokemon go. Pe cand in realitatea virtuala nimic din mediul inconjurator tie nu este vizibil prin casca aia.

      (Citează)

  2. În poza din profil cu monitorul, arată de parcă ar fi cu tub catodic :))

      (Citează)

  3. Great time to be…. rich

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus