►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Un detaliu interesant: bomba nucleară testată recent de Coreea de Nord este estimată ca fiind echivalentă cu între 50 și 120 de kilotone de TNT.
Coreea de Sud zice 50 kt TNT. Norvegienii zic 120 kt TNT.
De ce-i interesant? Pentru că anterior Coreea de Nord testase bombe de putere mult mai mică, maximul fiind un 10 kt în septembrie 2016. Acum au crescut puterea distructivă de cel puțin 5 ori. Prin comparație, bomba de la Hiroshima a fost de 15 kt, iar cea de la Nagasaki de 21 kt.
O bombă de 50 kt ar putea distruge un oraș precum Bucureștiul. Shit just got real, cum s-ar zice. Coreea de Nord tocmai a parcurs jumătate din drumul pentru a deveni o putere nucleară cu acte în regulă, testând o bombă de aceeași amploare ca și a altor țări precum Pakistan sau India.
A doua jumătate a drumului, apropo, este să ai și cum să trimiți bomba respectivă în capul dușmanului. Degeaba ai bombe nucleare dacă nu ai și rachetele sau bombardierele necesare pentru a o transporta sau dacă, atunci când apar semnele că vrei să lansezi ceva, durează câteva minute până ce un Tomahawk sau un F-16 îți bombardează zona de lansare și te liniștește.
Puterea mult mai mare pare să confirme ce zic coreeni: că a fost o bombă cu hidrogen. Bombele nucleare sunt de două tipuri: cele ce folosesc fisiune nucleară, adică spargerea atomilor de uraniu sau plutoniu, fisiune ce generează energia din spatele forței distructive, și cele cu hidrogen, care folosesc fuziune nucleară, adică faptul că atomii de hidrogen fuzionează între ei și în acest proces degajă foarte multă energie.
Fuziunea nucleară necesită o cantitate mare de energie pentru a fi inițiată, așa că pentru bombe H această energie este de obicei produsă de o altă bombă cu fisiune, inclusă în aceeași cutie. De asta se numește bombă cu două etape (sau etaje), întâi cea de fisiune nucleară și, în nanosecundele ce urmează acelei explozii, etapa a doua, în care căldura și forța distructivă obținută sunt utilizate pentru a declanșa fuziune nucleară în atomii de hidrogen, fuziune care generează o energie mult mai mare.
Teoretic acest sistem poate avea oricâte etaje, energia unuia fiind folosită pentru a determina o fuziune sau fisiune nucleară în următorul etaj al unei bombe. Practic, însă, după ce marile țări au ajuns la bombe de câteva megatone folosind două sau trei etaje, și-au zis că e suficient pentru a se anihila complet între ele și n-au creat unele mai complexe. Majoritatea armelor nucleare din prezent folosesc focoase de aproximativ 300 kt TNT, deși nimic nu împiedică vreo câteva state să producă rapid unele de zeci de megatone.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
40 comentarii
04/09/2017 la 5:08 PM
Și la bombe te pricepi?
Dorin(Citează)
04/09/2017 la 5:30 PM
Da. Spre deosebire de oamenii care consideră că n-ar trebui să se pricepă la nimic dincolo de ce li se predă la școală, eu am mai citit una-alta, că-mi place să mă pricep la cât mai multe, mai ales la subiectele ce apar des în discuție.
nwradu(Citează)
04/09/2017 la 5:36 PM
Ca întotdeauna, ești liber să mă contrazici dacă am spus ceva greșit. Până atunci, cred că trebuie să înlocuiești semnul întrebării cu unul al exclamării la finalul propoziției tale.
nwradu(Citează)
04/09/2017 la 5:17 PM
Sa vedem expertii zic! :D
alexEAT(Citează)
04/09/2017 la 6:12 PM
@radu
deocamdata intelegerea intre china si sua pare a fi ca China va accepta o retaliere a SUA impotriva nebunului numai daca ala ataca primul – nu neaparat atomic.
Dar nici macar in aceasta situatie nu accepta schimbarea regimului!
Cam astea is liniile pe care Trump trebuie sa le respecte. Si sunt trasate de China.
mac gregor(Citează)
04/09/2017 la 8:43 PM
E complicată rău situația. Am un articol în draft scris de ceva vreme despre de ce nimeni nu vrea să rezolve problema Nordului – e prea scump.
O să-l reiau și să-l public zilele astea.
Retalierea e simplă. O revoluție acolo este complicată, că Sudul nu vrea să se implice în asta, nici China.
nwradu(Citează)
04/09/2017 la 6:28 PM
DPRK nu are destule bombe si nici rachete cu raza de actiune suficient de mare. Sigur ca pot baga la plenzeala ceva peste Japonia, peste fratii din Sud sau, la limita, peste o insula din Pacific sub control american; ce nu mi-e clar e daca pana acum au lansat rachete catre tinte de 100/100m sau 100/100km – cand nimeresti oceanul nu e foarte clar ce ai avut in cap.
Dar presupunem ca le iese smecheria si sterg insula Guam de pe harta sau vreun oras din “sud”/ Japonia, oare ce cred ei ca urmeaza? Pariul meu e pe o invazie chineza practic la cateva ore dupa “incident”, care sa previna una americana.
Dan(Citează)
04/09/2017 la 8:47 PM
Cum zice JeanValjean mai jos, lucrurile nu sunt asa simple. DPRK a facut un salt mare tehnologic prea rapid pentru o tara care este destul de inapoiata: se speculeaza ba ca au luat focoase din Ucraina, ba din alte parti..
Oricum fara un sprinjin din partea aliatilor (Rusia, China), nu ar fi reusit sa ajunga in pozitia asta.
Ca si Transnistria de exemplu, DPRK devine jucator de proximitate pentru a tine in sah anumiti ‘jucatori’ insa s-ar putea ca ‘pionul’ sa devina ‘nebun’.
C(Citează)
04/09/2017 la 8:57 PM
daca incerc sa gasesc cine ar fi avantajat de un conflict mai serios, tot la Rusia ma duce gandul si la cresterea cotatiei titeiului.
gandilosu(Citează)
04/09/2017 la 9:31 PM
Eu cred că-s deja înțeleși că, dacă americanii atacă, apoi se retrag rapid și nordul rămâne celor din sud sau sub influența Chinei.
nwradu(Citează)
04/09/2017 la 6:29 PM
Din punct de vedere tehnic bomba atomica clasica (fisiune) nu-i chiar asa de greu de facut, in principiu sunt doua bucati de uraniu care lipite depasesc masa critica.
Insa cea cu hidrogen este dificil de facut si ma indoesc ca “porcul atomic” a reusit sa o fabrice singur. Cine i-a dat-o (Rusia, China?) a dat dovada de inconstienta ca asta oricand se poate intoarce impotriva lor, cum s-a intors impotriva propriului popor si chiar a rudelor sale (si-a omorat cativa unchi care-l contraziceau).
JeanValjean(Citează)
04/09/2017 la 8:45 PM
Tehnologia e cunoscută, trebuie doar construite cele necesare și rafinat procesul, iar de 10 ani asta se întâmplă acolo.
Sigur că e foarte posibil ca un vecin să-i fi vândut tehnologia doar pentru a-i face pe americani să cheltuie bani și alte resurse în zonă. Războiul prin țări satelit încă se poartă.
nwradu(Citează)
04/09/2017 la 6:38 PM
ce nu inteleg eu e urmatorul fapt. toate testele astea nucleare nu arunca in atmosfera radioactivitate? adica de ce ne e frica de un conflict nuclear in asia pentru ca ne-ar afecta si pe noi radiatiile dar in acelasi timp nu constientizam ca si testele nebunului fac acelasi lucru, nu?
sau ma insel si le fac in subteran sau in apa?
Costica(Citează)
04/09/2017 la 8:46 PM
În subteran, da, într-un complex de tuneluri din munți. Efectul asupra mediului este neimportant, dincolo de cel local.
nwradu(Citează)
04/09/2017 la 9:10 PM
Cantitatea de radiatii/elemente radioactive aruncate in atmosfera este MULT mai mica decat in cazul unui accident nuclear precum Cernobil au Fukushima.
Acum, ca traim in era informatiei, cu “cateva” cautari pe google poti sa gasesti destule informatii despre cum functioneaza si cum sa constuiesti una. De exemplu, e un documentar pe youtube, the nuclear kid, sau ceva similar… interesant de urmatit.
Pew(Citează)
04/09/2017 la 6:59 PM
Americanii au avut nevoie de mai putine scuze ca sa invadeze Irakul. Ma intreb de ce nu o fac si acum.
Cristi(Citează)
04/09/2017 la 9:12 PM
Pentru că Rusia și China au graniță comună cu Coreea de Nord, iar cele două țări nu vor un regim prieten SUA la granița lor.
În plus, nimeni nu vrea costurile ce apar după o astfel de schimbare de regim, ar fi nevoie de mii de miliarde de dolari băgate acolo.
nwradu(Citează)
04/09/2017 la 7:39 PM
Începe războiul mondial și noi ne agităm că un reporter nu a primit mici înainte de programul de lucru.
florin(Citează)
04/09/2017 la 8:48 PM
Stai să vezi când se va discuta despre referendumul privind familia și ce fac oamenii în dormitorul lor. Poate să vină și apocalipsa, va fi știre de pagina 3.
nwradu(Citează)
05/09/2017 la 8:11 AM
“It is better to be a warrior in a garden than a gardener in a war.”
florin se încadrează la categoria Zen zero..
theSame(Citează)
04/09/2017 la 7:43 PM
Daca as fi in locul americanilor as face ca o racheta lansata de NK sa se duca aiurea asa putin spre China sau Rusia. Sa vezi spectacol. E imposibil ca astia sa nu stie exact de la cine au unitatile de ghidare si sa le modifice.
Virgil(Citează)
04/09/2017 la 8:49 PM
E imposibil, rachetele sunt urmărite de toate țările implicate încă de la momentul zero, nu poate fi trucat nimic.
Plus că ghidajul probabil vine de la ruși sau chinezi. Chiar dacă ar putea fi modificat cumva de americani, n-ar trăda că au acest avantaj. Îl păstrezi pentru momentul când zboară 100 de rachete spre țara lor, nu una spre ocean.
nwradu(Citează)
04/09/2017 la 7:48 PM
Pasul final sunt rachetele intercontinentale, care sunt cumva derivate din tehnologia celor ce lanseaza sateliti( sau macar ies in spatiu).
O astfel de racheta ajunge la peste 10,000 km distanta, si poate sa aibe ca focos unul nuclear.
La o adica, coreeni pot lansa o racheta de acest tip spre un teritoriu american si fara sa fie incarcate cu un focos nuclear. Rezultatul e tot un WW3.
Eu sunt pesimist. Cred ca vom vedea un conflict cel putin la nivelul celui de acum peste 70 de ani.
ionutb(Citează)
04/09/2017 la 8:58 PM
Eu nu cred asta. China va sta cu mâinile în sân. S-au dezvoltat și ei, au multe de pierdut în cazul unui conflict de amploare, nu sunt aliați cu coreenii, ci cel mult aceștia le ascultă sfatul pentru că depinde economic de China. 85% din ce produce Coreea de Nord se vinde prin China, altfel statul ar fi complet în foamete.
În caz de război, Kim Jung Un și-o ia la fel de repede precum Saddam. Problema este mult mai complicată ulterior, costă foarte mult să readuci Nordul la un nivel normal.
Cât despre rachete, coreenii au unele. Lansarea lor însă nu este un proces imediat, iar în cele câteva minute până lansatorul ajunge pe poziție, satelitul american vede asta, iar Tomahawk-ul ar fi deja pe drum.
nwradu(Citează)
04/09/2017 la 9:00 PM
Nu va fi niciun razboi. Cu fiecare bomba testata de Kim, Unchiul Sam mai castiga niste miliarde de dolari de pe urma armamentului vandut Coreei de Sud. La fel se intampla si cu fraierii din Europa de Est care cumpara armament de la americani pentru a se pregati, chipurile, de un razboi iminent cu Rusia. Prin alte medii se cheama taxa de protectie.
gigi(Citează)
04/09/2017 la 9:13 PM
Da ba gigi, chiar asa. De altfel si stim ca rusii in viata lor nu au facut ceva rau, nici macar unei furnici. Prost e tata, sa n-ai scoala.
Boris(Citează)
04/09/2017 la 9:33 PM
Au mai vândut armament pe acolo?
Dacă te uiți pe cât costă o rachetă Tomahawk sau o oră de zbor cu F-16, s-ar putea sa-ți schimbi părerea în legătură cu profitul scos de americani. Războiul purtat de tine este o mare cheltuială.
Se poate observa asta limpede din costul susținut în Afganistan și Irak versus… nu știu, cât au vândut apoi Irakului.
nwradu(Citează)
04/09/2017 la 9:39 PM
Băi Boris, ultima agresiune a Rusiei asupra unui stat care nu e o fosta republică sovietică e din 1979 (Afganistan).
Intre timp, licuriciul la care te închini tu a invadat Irak, Afganistan, mai are incursiuni prin Panama, și cel mai grav, a bombardat o țară vecină nouă, fix în Europa…
Așa că mai ușpr cu aprecierea despre ce școală au unii.
Emil C(Citează)
04/09/2017 la 9:39 PM
Pai din cate stiu rusii au impartit Europa impreuna cu SUA si Marea Britanie imediat dupa WW2. Crezi ca s-a schimbat ceva de atunci si pana amu? A, da! Acum platim tribut americanilor pentru ca sa ne asigure protectie. Yankeii au niste interese economice si geostrategice prin Romania. Cand interesele vor disparea probabil ca ne vor lasa pe mana rusilor ca sa ne-o traga iar pe la spate vreo 40 de ani.
gigi(Citează)
04/09/2017 la 9:50 PM
@nwradu, asta e ce am gasit pe net la o simpla cautare: http://edition.cnn.com/2016/05/24/politics/us-arms-sales-worldwide/index.html
2011-2015: Coreea de Sud a fost pe locul 4 la achizitionarea de armament. Arabia Saudita pe 1. Deci e clar ca terorismul (al-CIAda) din Orientul Mijlociu e de departe cel mai profitabil pentru americani.
gigi(Citează)
04/09/2017 la 9:59 PM
Coreea de Nord tot ameninta cu bombe nucleare de prin 2009. O stire din 2009: http://www.nbcnews.com/id/31473986/ns/world_news-asiapacific/
Au trecut 8 ani de atunci. A fost vreun razboi? Nu. Doar propaganda.
gigi(Citează)
04/09/2017 la 10:06 PM
Am zis ca nu o sa mai comentez atat de des pe aici si parca vad ca iar o sa fiu in top zece comentatori. Stiu ca Radu vrea calitate, nu cantitate :D
gigi(Citează)
06/09/2017 la 10:00 PM
“Donald Trump face un pas inapoi in criza nord-coreeana: Actiunea militara nu este prima optiune”.
Deci e clar ca nu va fi niciun razboi cu Corea de Nord. Asta nu inseamna ca nu vom avea parte de multa propaganda pe tema razboiului si de acum inainte. Pe noi o sa ne intoxice in cotinuare mass-media cu amenintarile Rusiei in zona.
O alta stire de astazi: “Congresul SUA a aprobat vanzarea sistemului de rachete HIMARS catre Romania – Ministerul Apararii”. Miliarde de dolari din banii publici aruncate pe fiare fara nicio utilitate. Vrem, nu vrem, birul trebuie platit la timp catre stapan. Asta ca sa fie pace.
gigi(Citează)
06/09/2017 la 10:02 PM
*Coreea de Nord (ar fi util un buton de edit in comentarii).
gigi(Citează)
04/09/2017 la 9:54 PM
Don’t feed the troll
2Du(Citează)
04/09/2017 la 10:49 PM
Nu stiam ca bomba H are nevoie de o bomba cu fisiune, interesant.
Cat priveste problema cu sua, kn, china etc sunteti adorabili.
Nu e ca costa mult reconstructia KN (ce idee nastrusnica).
E ca in primele 30 de minute de razboi mor 10 milioane de oameni in Seoul, din cauza artileriei conventionale, nici macar nu tre sa dea Kim cu bomba cu nutret.
De aia nu exista solutie militara la KN.
Nu o zic eu, a zis-o Bannon cu gurita lui. Bine, tre’ sa stii cine-i asta.
Kim stie asta, Trump stie si el. China nu doreste o schimbare de regim in KN pt ca nu se stie cine ar veni la putere, adica sprijinit de cine. Problema e ca Trump habar n-are ce face.
Robo(Citează)
05/09/2017 la 8:31 AM
Combustibilul solid, care anulează pregătirile de lansare a unei rachete, îi pune pe mai mulți pe jar. Asta datorită timpului aproape inexistent de aproximare a unei lansări.
Octi(Citează)
05/09/2017 la 11:00 AM
Recomand tuturor sa asculte episodul Destoryer Of Worlds al podcastului lui Dan Carlin, Hardcore History:
https://www.youtube.com/watch?v=qwv42jCT09w
Are peste 5 ore, dar l-am devorat. Condenseaza intreaga istorie a proliferarii nucleare din secolul 20, atacurile de la Hiroshima si Nagasaki, testele ulterioare facute cu bombe de mii de ori mai puternice, si spre final criza rachetelor din Cuba.
Sol(Citează)
05/09/2017 la 11:37 AM
O bombă de ordinul zeci de kT poate fi tot cu fisiune, nu numai cu fuziune, dar de generație mai nouă:
https://en.wikipedia.org/wiki/Boosted_fission_weapon
e destul de improbabil ca Kim să fi reușit să producă bomba cu hidrogen (fuziune). Spre deosebire de cea cu fisiune informatiile NU sînt publice și complexitatea e mult mai mare (inclusiv materialele necesare, pt că în domeniul ăsta principala limitare sînt materialele, cînd vezi lista de “ingrediente” și elemente chimice aproape toate sînt “exotice” și în nici un caz nu se găsesc în natură – cea mai costisitoare parte a proiectului Manhattan a fost obținerea materialului fisionabil, uraniu 235 – care nu e izotopul răspîndit în natură – sau plutoniu – care nu există de loc în natură).
În tehnologia asta, o eroare minusculă, o abatere infinitezimală în timp duce la ne-funcționare sau obținerea unui “fîs” (detonație mult mai slabă decît cea prevăzută). O bombă cu hidrogen e un dispozitiv care tb. să funcționeze precum un mecanism de ceas, la care un singur dinte rupt sau rotiță imperfectă blochează ceasul , nu e un explozibil care explodează singur cînd dai cu el de pămînt sau îi dai foc.
alias(Citează)
05/09/2017 la 2:43 PM
nu stiu tata…americanii astia cu toate laserele si satelitii mamii lor…nu pot sa-i coaca creierul grasului cand mai iese si el din buncar sa se plimbe, sau macar sa-i provoace o insolatie mai severa…
Giovani(Citează)