un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Google a cumpărat, de fapt, oamenii din HTC

21 Sep 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Ar putea fi tranzacția anului în domeniul tehnologiilor mobile, dar are partea asta ciudată: Google nu a cumpărat compania HTC, nici măcar divizia lor de telefoane mobile, ci angajații acesteia, oamenii care le dezvoltau.

Astfel, Google va plăti 1,1 miliarde de dolari către HTC și în schimb obține:

  • jumătate din echipa de R&D a HTC va trece la Google. E vorba de 2000 de oameni, toți implicați anterior în proiecte precum Pixel.
  • dreptul neexclusiv de a folosi patentele și tehnologia HTC.

HTC rămâne cu echipele ce dezvoltau telefoane sub brand propriu (deși nu pot să cred că erau compuse în totalitate din alți oameni neimplicați în gama Pixel) și cu business-ul Vive VR, despre care diverse zvonuri spun că ar putea fi oricum transformat în companie separată și vândut.

Practic, e un transfer ca în fotbal, cluburile tranzacționând jucătorii de parcă le-ar aparține. Cei 2000 de oameni vor deveni acum angajați ai Google, dacă vor, deși îmi închipui că vor și că Google le va oferi salarii cel puțin identice și bonusuri.

2000 de oameni pentru dezvoltarea câtorva telefoane? Da. Nu-i un business ușor. Google pare convins că trebuie sa insiste mai tare pe propriile dispozitive, poate într-un model asemănător cu Apple, deși încercările inițiale cu Motorola n-au fost ceva memorabil. Sau poate că pur și simplu nu voiau ca altcineva să cumpere HTC înaintea lor.

Prețul plătit, însă, pare foarte mic. Doar 1,1 miliarde de dolari în condițiile în care pe Motorola au plătit 12 miliarde, iar pe Nest 3,2 miliarde de dolari. Pentru HTC probabil că-i o afacere bună, primesc peste un miliard de dolari cash și “scapă” de 2000 de oameni cărora le plăteau salarii, în condițiile în care deal-ul anterior, prin care produceau telefoane pentru Google, s-ar putea să nu fi fost la fel de bănos pe termen lung.

sursa: Engadget.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Asa se face de multi ani in SUA. Ai nevoie de abilitatile oamenilor pentru propriile afaceri, nu de afacerea cealalta. E cel mai simplu mod de a recruta masiv oameni de calitate. Acum mai multi ani am vazut discutata aceasta practica intr-o emisiune despre dinamica afacerilor din Valea Siliconului, SUA.

      (Citează)

  2. Tranzacția cu Motorola a costat 12 miliarde, dar:
    – includea divizia set top boxuri a Motorola, care a fost vândută imediat de Google cu vreo 3 miliarde, dacă rețin corect
    – conținea preluarea întregului portofoliu de patente și proprietate intelectuală, la care Motorola nu avea concurență în 2011. Patentele nu au fost vândute, au rămas în portofoliul Google. Mulți analiști au scris că patentele alea au fost de fapt scopul preluării
    – conținea divizia de telefoane, care a fost vândută către Lenovo pe 10 miliarde. Google a făcut o afacere bună, a luat cât a dat, chiar ceva în plus, și a rămas cu patentele.
    De ce nu a făcut divizia de telefoane istorie? Cu premeditare. Producătorii de telefoane Android au fost extrem de surprinși și iritați și suspicioși când dezvoltatorul sistemului de operare s-a apucat să-i concureze la manufactura de hardware. Google a ținut să-i liniștească, a construit niște fabrici în Texas cu o capacitate maximă de câteva sute de mii de telefoane pe lună, un număr mic, care nu constituia o concurență reală

      (Citează)

  3. iar HTC va vinde telefoane din ce in ce mai fara priza la public, la pachet cu casti din ce in ce mai performante.

      (Citează)

    • Asta e păcat. Credeam că, după 10 ani de smartphone-uri în mainstream, lumea se orientează spre ce vrea. Vrei câști bune pentru că asculți muzică? Te duci la HTC. Vrei ecran mare că te uiți la filme? S8 sau LG G6, că au din alea cu HDR. Faci multe selfie-uri? OK, ceva gen Q6, cu cameră wide în față.

      Lumea ia însă ce arată bine în reclame sau marketing și apoi e nemulțumită că nu strălucește exact la ce le trebuie lor.

        (Citează)

  4. Sa urmarim schimbarile si evolutiile in timp. Interesanta miscarea!

      (Citează)

  5. Sa nu uitam … ca HTC era producatorul cu produse mediocre si preturi mai mari decat ale celor mai premium branduri. Ei si cu SONY au mers pe politica asta … si se vede in pretul actiunilor ce sunt pe pierdere de cativa ani. Adica atunci cand au lansat U11 si au primit review-uri pozitive pretul initial anuntat a fost crescut cu inca 100Eur ceea ce mi se pare o magarie. Dar nu-i nimic … ca am luat altceva … e plin de telefoane bune si de calitate la bani putini.

      (Citează)

  6. asteptam un Pixel la pret decent pe Romania si cu un design de telefon al anului 2017. Pare telefonul ideal.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus