un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Dăm legea asta ca să fie ok cu Uniunea Europeană, dar în realitate facem ca înainte

20 Sep 2017  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Daniel Fenechiu, cândva deputat PPDD și actualmente senator PNL, insistă cu toate puterile să schimbe legea ce interzice fumatul în spații publice. V-am mai spus eu, legea aia n-a fost suficient să fie adoptată și gata, trecem mai departe; ca și OUG 13 & 14, va fi supusă unui asalt continuu pentru a fi anulată deoarece interesele sunt mari, iar corupția la fel de mare.

Explicația dânsului este uimitoare. Pe scurt, a zis “când s-a dat legea, nimeni nu și-a închipuit că va produce consecințe. Dăm legea asta ca să fie ok cu UE, dar în realitate facem ca înainte, așa că n-a analizat nimeni cu adevărat impactul ei”. Pe lung, găsiți în clipul video de aici declarația exactă, chiar la final.

Modificările propuse includ tot felul de asociații de fumători și posibilități de a face speciale pentru fumători în localuri, dar de facto ar repermite fumatul peste tot, că oricine s-ar putea constitui în “asociație de fumători” sau cum le-o zice propunerea.

Foto via 2035 fără tutun, care vă poate ține la curent mai bine cu evoluția prin comisii și la vot.


Acum câteva săptămâni, vorbeam cu niște fumători înrăiți și-mi spuneau că în străinătate, în țările vestice ale Europei și în SUA, fumătorii sunt deja priviți ca niște paria ai societății. Ceilalți îi consideră nebuni, pe ideea “dacă știi că fumatul îți face rău, de ce mai fumezi?!”. În cuvintele lor, “se uită la tine de parcă ai fi ultimul om”.

Trecem peste amuzamentul situației: tocmai ei, fumători înrăiți (oriunde se putea, făceam pauză de țigară, plus disperarea clasică de a găsi magazine de unde să se cumpere țigări), îmi povesteau asta în timp ce trăgeau tutun și vă dau eu explicația pentru “de ce mai fumezi deși face rău?”. Pentru că nicotina creează dependență, e atât de simplu. Probabil că vor spune unii “nu-i adevărat, mă pot lăsa oricând”, dar eu nu cred asta.

Să vă citez ceva dintr-un articol foarte bun al lui Petreanu, care are mult mai bine darul cuvintelor:

Să facem un exercițiu de minimă imaginație. Să presupunem că tutunul ar fi abia acum descoperit și adus în Europa, pentru comercializare. Credeți că ar putea primi autorizație?

Credeți că un produs cancerigen, toxic și care creează dependență imediată ar primi vreodată autorizație de comercializare în orice țară a globului?

Nu vă gândiți la tutun. Să zicem că-i un tip nou de iaurt. Un iaurt dovedit că-i toxic și cancerigen, la vânzare în supermarketuri, vă puteți imagina așa ceva?

Ați cumpăra vreodată un iaurt, sau un salam, sau o sticlă cu apă pe care scrie, mare, “Consumul acestui produs cauzează cancer al gurii și al gâtului” sau “Consumul acestui produs cauzează accidente vasculare și infirmitate”?

Singurul motiv pentru care tutunul încă-i liber la vânzare, în ciuda toxicității sale, este din cauza dependenței pe care o dă atât consumatorilor, cât mai ales guvernelor. Dependența de nicotină, în cazul consumatorilor, dependența de taxele aplicate pe suferința consumatorilor, în cazul guvernelor.

Când pui lucrurile așa, nu că pare ridicol?

Să să le punem în alt context. 42.800 de români mor anual direct din cauza fumatului (prin comparatie, doar 1900 în accidente rutiere). 42.800 pe an, 117 pe zi. E ca și cum s-ar prăbuși în fiecare zi un avion cu români. Nu v-ați indigna? Nu ați cere rezolvarea situației?


Nu mă miră însă că în România lucrurile stau exact invers. Noi chiar părem să mergem împotriva oricărui curent din țările civilizate. Drepturi civile? Alții dau mai multe, noi vrem să le restrângem. Populație mai sănătoasă? Alții restricționează fumatul, zahărul, alcoolul șamd, noi le glorificăm. Guvernare performantă? Alții taxează orice derapaj, noi îi votăm pe pușcăriașii dovediți.

Țara noastră n-a excelat niciodată la nimic, cu excepția poate, ironic, de a fi contra curentelor moderne.

Observați și că se joacă good cop, bad cop cu Dragnea. Public, Dragnea e împotriva modificării legii, dar nu e ca și cum o astfel de declarație ar însemna ceva. Cred că încearcă să pară mai pe placul oamenilor și iese în față ca apărător al sistemului curent.

asus s5507

    17 comentarii

  1. Păi dacă vor ăștia sa interzică căsătoriile persoanelor homosexuale, chiar dacă sunt deja interzise? Ce te mai miră legea cu fumatul? Înapoi în Evul Mediu!

      (Citează)

    • Pe fond, asta inseamna o aliniere a legilor cu mentalitatea medievala a majoritatii romanilor.

        (Citează)

    • Leo:
      Păi dacă vor ăștia sa interzică căsătoriile persoanelor homosexuale, chiar dacă sunt deja interzise? Ce te mai miră legea cu fumatul? Înapoi în Evul Mediu!

      Leo, cum reusesti sa gasesti comparatie intre casatorile homosexuale si fumat? Da bine la public sa vorbesti in trend?

        (Citează)

  2. Ai putea sa adaugi la lista drepturile minoritatilor sexuale. Noi vom incerca modificarea Constitutiei doar pentru a le restrange.

      (Citează)

  3. Era de asteptat, mai devreme sau mai tarziu trebuia sa apara un gandac care sa vrea sa schimbe legea, altfel nu mai era romania.

      (Citează)

  4. E ca și cum s-ar prăbuși în fiecare zi un avion cu români.
    Nu v-ați indigna? Nu ați cere rezolvarea situației?

    Dimpotrivă . Aș cere mai multe zboruri. Asta fără legătură cu părerea mea despre fumat.
    Pe de altă parte, nu știu cat contează, dar numărul fumătorilor a scăzut mult în România ultimilor ani.
    Cred că cei mai multi fumători i-am văzut în UK în ultimii 3 ani. De departe.

      (Citează)

    • Si cam cum ai numarat?

        (Citează)

    • Simplu. La fiecare birou la care am lucrat, în mai multe țări, când ieșeam la o pauza ii numaram pe aia care plecau la țigară.
      Poate e amuzant că acum sunt în Copenhaga și dintr-un spațiu de ~ 30 de oameni de mai multe țări, as zice aproape jumătate danezi și un sfert indieni, ies la țigară 5 inși – numărați.
      3 sunt britanici, o tipa e italiancă, iar celalalt nu știu ce e. În tot grupul ăsta eu cunosc 3 britanici, poate sunt mai mulți, dar nu fantastic de mulți.

      Știu că peste 2 săptămâni trebuie să vină o echipa din UK pentru un training și rad ăștia de ei că trebuie să facem pauze la fiecare juma de ora ( cred că exagerează -sper) ca să fumeze “englezii”.
      În Oxford / Londra /Bristol/ Birmingham – Se strângeau mereu carcalete mulți în fața biroului la fumat. În alte țări nu e așa.
      Acum 3 ani, undeva în Germania, ne adunam în birou cca 15-20 de inși. Erau 3 inși care mergeau să fumeze. Doi englezi și o chinezoaica. Chinezoaica se mai abține când era frig afară și ploua sau ningea. Englezii nu. Erau singurii englezi din birou. Mai vedeam și alții la fumat, muncitori din fabrică, pe ăia nu îi cunoșteam dar presupun că erau nemți. Nu erau mai mult de 10 fumători în total. În 6 luni i-am învățat.
      Ți-am răspuns la întrebare?

        (Citează)

  5. Catalinx:
    Simplu. La fiecare birou la care am lucrat,în mai multe țări,când ieșeam la o pauza ii numaram pe aia care plecau la țigară.
    Poate e amuzant că acum sunt în Copenhaga și dintr-un spațiu de ~ 30 de oameni de mai multe țări,as zice aproape jumătate danezi și un sfert indieni,ies la țigară 5 inși – numărați.
    3 sunt britanici, o tipa e italiancă,iar celalalt nu știu ce e. În tot grupul ăsta eu cunosc 3 britanici, poate sunt mai mulți,dar nu fantastic de mulți.

    Știu că peste 2 săptămâni trebuie să vină o echipa din UK pentru un training și rad ăștia de ei că trebuie să facem pauze la fiecare juma de ora ( cred că exagerează -sper)ca să fumeze “englezii”.
    În Oxford / Londra /Bristol/ Birmingham – Se strângeau mereu carcalete mulți în fața biroului la fumat. În alte țări nu e așa.
    Acum 3 ani,undeva în Germania,ne adunam în birou cca 15-20 de inși.Erau 3 inși care mergeau să fumeze.Doi englezi și o chinezoaica.Chinezoaica se mai abține când era frig afară și ploua sau ningea. Englezii nu. Erau singurii englezi din birou.Mai vedeam și alții la fumat, muncitori din fabrică,pe ăia nu îi cunoșteam dar presupun că erau nemți. Nu erau mai mult de 10 fumători în total. În 6 luni i-am învățat.
    Ți-am răspuns la întrebare?

    Stiinta, taica!

      (Citează)

  6. la articole din astea putem spune ca se intampla enervare in cerc.

      (Citează)

  7. Fumatori multi in UK ? Depinde in ce zona marginasa a Manchesterului ai fost. In Londra sunt din ce in ce mai putini, iar apropos de ce a zis Radu ca te priveste lumea ca un paria, nu e chiar asa. In schimb am observat ca cei care fumeaza sunt chiar cei cu situatii financiare relativ modeste (pentru Londra), cei instariti sunt preocupati de sport.

      (Citează)

  8. Din ce am citit in spatiul public, ce am auzit pe la TV si alte media, fumatorii sunt o minoritate in Romania, in special in mediul urban. Cum naiba de exista teama asta a majoritatii, adica a anti, pardon, nefumatorilor, ca li se va inchide gura, si vointa lor, a majoritatii, nu se va impune?

      (Citează)

  9. “Țara noastră n-a excelat niciodată la nimic, cu excepția poate, ironic, de a fi contra curentelor moderne.”

    Ba am avut şi avem oameni şi idei de top în multe domenii, şi nu orice “curent modern” e o idee bună.

      (Citează)

    • Da, din fericire am fost impotriva curentelor moderne si cand erau tampite.

      Lenin sau Marx, are pe undeva un text in care injura special poporul roman ca de ce suntem asa reactionari, ca nu prindea marxismul nicicum aici.

        (Citează)

  10. se plangea ceva de gen ca romanii sunt ultimul popor care se va “alinia” la marxism, ca nu vrem noi sa intelegem ce bun ii.

      (Citează)

  11. fumatorii sunt o minoritate in Romania…si vrei sa zici ca nu e asa?

      (Citează)

  12. Pai tara asta ne vrea cumva binele? Ordinarii astia sunt in stare sa treaca peste orice doar pentru a-si vedea propriile interese.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus