un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Dacă tăceai, filosof rămâneai: un exemplu perfect

6 Sep 2017  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Olguța Vasilescu are dreptate. Ar fi putut să nu dea nici o indemnizație de creștere a copilului în loc să o plafoneze.

Sunt țări care nu dau nimic, de exemplu SUA, unde nu există nici conceptul de concediu de maternitate. Lipsești de la muncă pe barba ta, suportând totul din fonduri proprii. Uneori îți oferă companiile, de la ele, vreo 3 săptămâni, cât să nu-ți plesnească firele de la cezariană și să-ți vezi și tu copilul de câteva ori înainte de a-l preda bonei.

Ar fi putut să nu dea dea vreo indemnizație.

Atâta doar că România are o natalitate mică, ce trebuie încurajată prin toate mijloacele posibile, inclusiv garantarea unui venit în perioada post-naștere. Populația României este acum de 19 milioane, iar conform prognozei ONU va fi de 15 milioane în 2050 și de 11 milioane în 2100.

Mai mult, România are cea mai mare mortalitate infantilă din Uniunea Europeană. În România este de 9,6 bebeluși morți la 1000 de nașteri, în timp ce Germania are 3,1 și Suedia 2,8 la mie. Mortalitatea până la vârsta de 5 ani este în România de 12,7 copiii la mia de născuți, pe când în Germania este de 3,8 și în Suedia de 3,3. (Date din 2015)

Pe fondul scăderii natalității și a imigrației, generată uneori și de decizii incredibil de proaste ale unor miniștri, vârsta media a populației va crește. Vom fi o țară de bătrâni, noroc că avem un sistem medical bine pus la punct și alte programe sociale pentru a ajuta persoanele în vârstă să aibă un trai mai bun. De exemplu, la Galați tocmai s-a deschis cel mai modern centru oncologic din lume.

În 2050, vor fi 15 pensionari la 10 salariați. Nu știu de unde se vor plăti acele pensii. În această situație, pensiile în România vor rămâne întotdeauna mici. Credeți că există o diferență între salariile din vest și cele de la noi? Stați să vedeți când pensia medie în Europa va fi de 1.500 de euro, pentru că economia lor merge bine și au contribuabili destui, în timp ce la noi ea va fi de 300 de euro, insuficienți pentru un trai minim.

Ar fi putut să nu dea vreo indemnizație, dar un om deștept nu doar că ar da, ci și-ar cere scuze că nu poate fi mai mare sau măcar n-ar declara ceva de genul “săracilor, ziceți mersi și pupați mâna că măcar primiți ceva”.

În același timp, 163.000 de pensii speciale au același cuantum cât 4 milioane de alte pensii normale. Vom economisi însă bani de la sugari, ba poate chiar ar merge și o taxă pe nou-născut, o acciză, ceva.

asus s5507

    24 comentarii

  1. Ar putea sa puna taxa pe prezervativ, sa incurajeze natalitatea…

      (Citează)

  2. Țața nu putea să tacă, doar e țață!

      (Citează)

  3. asta are doctorat în sociologie sau filozofie? dar deh..a trecut testul vâlcov

      (Citează)

  4. Mie mi s-a parut ca alta prostie scoasa pe gura a fost si mai mare: “Nimeni din România nu contribuie vreodată pentru indemnizația de creștere a copilului”.

    Normal ca nu contribuie nimeni DIRECT, ca banii vin de la buget, nu e un cont separat pt asta, dupa cum nu exista un cont separat pentru drumuri in care mergea supra acciza impusa de ponta. Banii merg la buget la gramada si apoi se impart. Asa nici eu nu platesc in mod special pt parlamentari, desi ei primesc bani.

      (Citează)

  5. pe exact aceasi logica, ma intreb daca in loc de indemnizatie ar fi spus “pensie”. pentru ca tot in acele tari nu se ofera nici pensie de la stat.

    asa ca putea sa zica, “daca nu vrem noi, nu o sa mai dam nici pensii”. ca sa fim exact ca in alte tari.

    ma intreb daca pensionarii ar iesi in fata la palatul victoria sau ar continua sa sustina psd-ul

      (Citează)

  6. Nu pot s-o sufar pe femeia asta deloc, mi se pare mega, mega nesimtita.

      (Citează)

  7. GabrielG:
    Prezervativu’ ala pe care trebuia sa il poarte ta-su si nu l-a mai purtat.

    GG, made my day! :))

      (Citează)

  8. GabrielG:
    Prezervativu’ ala pe care trebuia sa il poarte ta-su si nu l-a mai purtat.

    Excelent !

      (Citează)

  9. Putea să nu dea nimic dacă nici nu lua nimic.
    Asta e atitudinea față de noi, viermii.

    Lăsând la o parte considerentele elevate de natalitate și etc, mizeria aia umană crede că banii ăia vin din cer. Poate-i explică cineva mizerabilei că banii ăia sunt dați de noi.

    Mă opresc aici, ca să nu fiu dat afară de pe site pentru limbaj mega porcos, cu dumnezei și cristoși.

      (Citează)

  10. Cum se numește? Concediu și indeminzația de creștere a copilului? Se pare că este o formă de ajutor din partea statului pentru a stimula natalitatea. Nu pricep de ce trebuie să fie diferențiată? Ar trebui șă fie o sumă fixă, situată undeva pe la 2500-2800 de lei pe lună și să fie plătită timp de 4-5 ani doar pentru primii doi juniori. Restul, doar apă de ploaie și ipocrizie.

      (Citează)

    • Pentru că nu poți încuraja natalitatea în rândul oamenilor cu salariu mare și carieră promițătoare, adică fix ăia de la care ai vrea să aibă vreo 2-3 copii pentru că au bani să-i crească și să-i educe, dacă le dai 2.500 de lei pe lună când ei au salariu 10.000 de lei.

      Ție poate ți se pare un câștig bun 2.500 de lei pe lună. În realitate, trebuie să-i asiguri mamei sau tatălui același venit ca și cum s-ar duce la muncă, că altfel nu face copii. Sau face unul, nu doi sau trei. Sau îl mai amână un an și încă un an până nu mai poate face .

        (Citează)

    • @Nimeni: da nu mai bine facem noi si impozite suma fixa (nediferentiata)? :)
      Nu conteaza cat castigi, 500 sau 1000 de lei la stat pe luna si apoi la revedere, restul e apa de ploaie si ipocrizie. :)))

        (Citează)

  11. Duduia asta cu look de nasa de provincie stie ca beneficiarii idemnizatiilor de crestere copil nu sunt, in principal, votantii PSD (asistatii sociali, pensionarii, anagajatii la stat… etc) aia au venituri mici si idemnizatii mici.
    Pe de alta parte nu mi se pare corect sa se plateasca idemnizatii de crestere copil de 35.000 euro. Sau pentru idemnizatii mai mari de 1800 euro sa se puna alte conditii (media veniturilor pe ultimii 5 ani sau 10 ani..etc).

    In concluzie, astia vor sa creasca buna starea votantilor lor pe spatele angajatilor din privat, antreprenorilor si celorlate categorii care produc ceva in tara asta.

      (Citează)

    • Prea multă discuție pentru unul care lua o indemnizație mare, în timp ce ceilalți luau unele normale.

      Mie nu mi se pare normal să se dea pensii speciale nesimțit de mari, dar măcar acolo sunt 163.000 de pensionari care încasează cât 4.000.000 de pensionari normali. Acolo e o problemă de fond, nu una punctuală.

        (Citează)

    • Ala lua o indemnizatie nu mare, ci revoltator de mare, dupa ce a facut o smecherie nesimtita. Foarte multi fac asemenea smecherii, multi din mediul privat, asta la care se inchina majoritatea pe-aici. Hai sa nu fim ipocriti.

        (Citează)

    • Executivul precizează că, la nivel național, din cei 160.807 de beneficiari de indemnizație pentru creșterea copilului, circa 1.100 au indemnizații care depășesc 9.000 lei. Majoritatea statelor UE au sisteme de tip contributiv, cu perioade cuprinse între șase luni și trei ani (cu diferențe în cazul familiilor monoparentale sau suplimente de perioade în cazul copiilor cu dizabilități), cuantumurile, de regulă, fiind stabilite pornind de la o valoare fixă, la care se adaugă o componentă care ține de perioada lucrată, tipul de contract, numărul de copii și ce alte beneficii mai primește familia. Cel mai mare cuantum al acestui tip de sprijin se înregistrează în Germania, 1.800 euro, România depășind, în prezent, de 19 ori acest cuantum.
      Nu e tot o problema de fond ?
      Grigore Alexandrescu Câinele şi căţelul

        (Citează)

  12. Se vede ca pe vremea lui Vadim se facea scoala, nu gluma…

      (Citează)

  13. Emil C:
    Ala lua o indemnizatie nu mare, ci revoltator de mare, dupa ce a facut o smecherie nesimtita. Foarte multi fac asemenea smecherii, multi din mediul privat, asta la care se inchina majoritatea pe-aici. Hai sa nu fim ipocriti.

    Dacă ar exista o instituție a statului care să verifice că nu se fac jmecherii…. ceva cu ANAF, parcă.

      (Citează)

  14. Aia cu “cel mai modern centru oncologic din lume” la Galaţi e o afirmaţie periculoasă.
    Nu toată lumea dă click pe link, imaginându-şi doar că linkul detaliază afirmaţia. Unii care au încredere în tine (şi care nu simt nevoia de detalii) ar putea povesti altora că au auzit ei, din surse de încredere, că Galaţiu-i moţul oncologiei în lume.

      (Citează)

  15. din cate retin, Romania era singura tara cu indemnizatia nelimitata ca valoare permitand abuzul unui procent de persoane

    eu as merge pe una din variantele din europa si asta este. chiar daca oamenii contribuie cu mai mult, consider ca 9000 este o suma excelenta. pentru cateva exceptii care contribuie pe bune si ar ajunge la suma asta – si o sa piarda diferenta ( vorbim de maxim 50-100 pers/an) , mai apar inca 500-1000 de persoane care abuzeaza de tot felul de portite si ajung la o indemnizatie de 20-30.000 ron chiar daca in realitatea daca ar fi fost cinstiti nu treceau de 4-5000 ron.

    pentru cei 50-100 care pierd cu adevarat, eu nu cred ca este o asa de mare problema, cand castigi 10-12 mii euro/luna, si programezi un copil ( in zona aia de salariu cu siguranta il programeaza ), ai deja pregatiti banii pentru 1 an de inactivitate. ca bonus, multe firme care platesc asa – ofera compensatii sau bonusuri speciale pentru mamici, etc

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus