un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum va arăta tehnologia din jurul nostru peste 50 de ani?

21 Sep 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

O întrebare clasică pe la interviuri este unde te vezi peste 5 ani. Lumea are de obicei răspunsuri pregătite dinainte.

Dar unde vă vedeți peste 50 de ani? Gândiți-vă câteva secunde la asta înainte de a continua să citiți. Cum credeți că va arăta viața voastră în 2067?!

Eu, având acum aproape 35 de ani, sper în primul rând că în 2067 voi mai fi în viață la înaintata vârstă de 85 de ani. Sper să am în vreo 10-15 ani o casă cu grădină cu flori în care să beau vin pe seară, alături de Matilda, 4 pisici și un câine. Sper să am nepoți prin 2052, să vizitez constant diverse țări și locuri frumoase, să fiu invitat la ONU pentru a-mi fi recunoscută activitatea de blogger șamd. Sper să-mi păstrez atitudinea ușor degajată și relaxată de acum, nu să devin un bătrânel ursuz și neadaptat la tot ce va fi nou.

Mi se pare chiar amuzant că ferestrele pe care le-am pus în 2016, la renovare, au toate șansele să reziste mai mult decât mine. Nu știam asta atunci, dar atât estimează VEKA durata lor de viață: 50 de ani (puteți afla aici de ce). De aici și toată ideea calendarului pe 50 de ani (peste 18.250 de file!) al familiei Munteanu și ce se va întâmpla în toți acești ani (e la final clipul).

Mie mi-este imposibil să zic mai multe despre cum va evolua viața și societatea în următorii 50 de ani. Se poate merge în orice direcție, iar felul în care a evoluat omenirea în ultimii 50 de ani arată foarte bine asta. Uitați-vă cum arăta Europa, ba chiar lumea întreagă, în 1967!

Să purcedem atunci spre ceva ce pot estima mai bine pentru că ma pricep mai bine: cum va evolua tehnologia în următorii 50 de ani.

Chiar și acest lucru este dificil deoarece elemente disruptoare masive pot apărea oricând, schimbându-ne total viața. Gândiți-vă că acum 50 de ani nu exista Internetul nici măcar ca teorie în mintea cuiva. Încă nu exista nici compania Intel, iar primul lor microprocesor urma să apară abia în 1971. Astăzi, Internetul a schimbat total modul de lucru și de comunicare, a generat industrii de mii de miliarde de dolari, iar procesoare avem până și în becuri.

Cine știe ce-o apărea în următorii 50 de ani, nu?

Cu toate acestea, unele lucruri le putem ghici deoarece le vedem de acum începuturile, iar implementarea lor va fi de durată. Cred că peste 50 de ani majoritatea mașinilor de pe șosele vor fi electrice, mai ales că aproape orice companie din prezent anunță investiții serioase în dezvoltarea de astfel de modele, iar mari țări din Europa se mișcă încet-încet spre interzicerea mașinilor diesel. Părerea generală este că oricum în SUA și China, cele două mari piețe din afara Europei, nu se vând diesel-uri, așa că doar Europa insistă cu această tehnologie.

Cred că în următorii ani vom vedea tot mai multe declinări ale tehnologiei electrice auto, iar începuturile se văd tot de acum. Avem deja autobuze electrice în teste, Tesla vorbește despre TIR-uri și pick-up-uri, industria se dezvoltă la toate nivelurile. Abia aștept o vreme când mașinile vor rula silențios prin oraș, iar aerul va fi mult mai curat.

Un alt domeniu pe care-l văd crescând și rămânând alături de noi este cel al asistenților digitali, al comenzilor vocale și al sistemelor interconectate de tip smart home, smart car, smart health și cam orice altceva.

Acestea s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani pentru că s-a dezvoltat și ieftinit tehnologia ce le susține: cloud computing, wifi în fiecare casă, 4G peste tot, telefoane în fiecare buzunar șamd. Cred că trendul acesta va continua tot mai mult.

Dacă mi-aș construi acum o casă, aș face-o inteligentă 100%. Într-un apartament existent este mai greu să faci asta, dar dacă faci de la zero ceva poți planifica lucrurile pentru a monta întrerupătoare inteligente în pereți, relee pentru luminile din tavan, senzori de prezență șamd. Credeți-mă, e tare plăcut să stai la birou și, prin voce, să spui “redu lumina cu 50%” și becul din tavan să facă acest lucru.

În viitorul totul va fi probabil bine interconectat, iar AI-uri ne vor intui foarte bine comportamentul. Un program deștept va detecta că mă apropii de zona casei și va aprinde automat lumina de la intrare și va porni aerul condiționat. Nici nu trebuie să-i setez eu temperatura pe care o vreau, va învăța singur asta pe baza comportamentului anterior. Voi putea comanda totul prin voce, iar microfoane capabile îmi vor recunoaște dorințele fără să trebuiască să ridic vocea. Mașina va vedea că mă îndrept spre restaurantul X și softul ei va accesa softul restaurantului pentru a rezerva o masă pentru mine; va detecta trei persoane în mașină și va vedea în lista mea de prieteni că alți trei au aceeași destinație, așa că va cere direct o masă de minim 6 persoane.

Toate acestea sunt teoretic posibile și acum, dar practic costă mult și încă nu sunt bine standardizate pentru interconectivitate fără limite. Chestia asta va dura, de fapt, mulți ani, fiind vorba de dezvoltări pe verticală, cât și pe orizontală, a unor astfel de sisteme.

Cine știe cât de departe se poate ajunge în alte domenii, precum medicină sau educație. Îmi imaginez holograme, analize rapide, interacțiuni imediate. Uneori chiar mă întreb dacă toate aceste automatizări nu cumva ne vor face să dialogăm mai puțin între noi. Vom lucra mai rapid și mai eficient în echipă cu alți oameni deoarece tehnologia va fi limbajul comun și, mai ales, standardizat, dar vom vorbi mai puțin cu ei față în față.

Cum vor arăta telefoanele viitorului? Vom folosi în 2067 un iPhone LX cu ecran de 8,3 inchi? N-am nici cea mai mică idee. Aici este foarte greu de estimat în ce direcție se duce tehnologia. Gândiți-vă că acum 10 ani smartphone-urile erau ceva de nișă, vag utile, iar apariția primului iPhone a reprezentat un element disruptiv ce-a schimbat complet lucrurile, inclusiv forma și felul în care “butonăm” telefonul.

Ce se va întâmpla în următorii 50 de ani? Ghicitul vostru este la fel de bun ca și al meu, cum ar zice englezii. Sigur că vom continua pe direcția actuală o vreme, dar orice se poate întâmpla. Poate că peste niște ani vom folosi ceasuri inteligente care, atunci când va fi nevoie de ecran mai mare, vor proiecta un soi de hologramă. Poate că o combinație de ochelari stil Glass și ceas deștept. Poate un telefon rabatabil, de mici dimensiuni, pe care-l desfaci când ai nevoie de un ecran mare. Poate un implant în creier.

Vom ajunge pe Marte? Cred că da. Va fi ceva de făcut acolo? Nu cred, va fi un drum pentru palmares. Probabil că în 50 de ani s-ar putea inclusiv să aducem vreun asteroid bogat în resurse naturale aici, pe orbita Pământului sau a Lunii, dacă va fi mai ieftin sau mai ecologic decât să săpăm în subsol. Turismul spațial, pe orbită, va fi ceva uzual. Mă aștept ca drumurile până la Lună, urmate de câteva orbite și călătoria înapoi spre Terra să fie noua fiță. Spațiul este deja exploatat de companii private, iar acestea știu să facă bani.

Va fi totul roz și bine? Nu cred. Tehnologia are dezavantajele ei; tehno-utopia este doar o față a monedei. Chiar și acum, tot mai mulți oameni sunt concediați și înlocuiți de roboți. Fabrici întregi folosesc doar 10 oameni pe tură pentru monitorizare, indiferent că produc subansamble mecanice sau chifle pufoase.

Ce vor face toți acești oameni? N-am nici o idee. Nimeni nu are. Chiar și considerând un boom imens în industrii precum robotică, automatizări, software și hardware, tot suntem prea mulți. Chiar și interconectările deștepte despre care vorbeam între diverse software-uri vor elimina joburi reale.

Organizarea actuală a societății, în care muncești pentru un salariu pe care-l cheltui pe mâncare, gadgeturi, concedii și alte servicii plăcute, nu poate fi ușor eliminat. Dacă citiți cărți SF, toți autorii recurg la diverse artificii practic magice pentru a face posibile societăți post-scarcity. De exemplu, în Star Trek erau replicatoare ce-ți dădeau mâncare și băutură, iar în alte filme muncile sunt făcute de roboți, obiectele materializate prin diverse conversii energie-materie care, momentan, sunt doar visuri frumoase, în timp ce oamenii stau la plajă și se concentrează pe pictură și teatru.


Nu știu ce-o fi peste 50 de ani în multe domenii, dar ferestrele VEKA montate acum vor fi funcționale și atunci pentru că asta este durata lor estimată de viață: 50 de ani, cu toată izolarea termică și fonică și calitatea unui profil de clasă A. Puteți afla mai multe pe site-ul VEKA.

Iată primul episod al serialului:

Și al doilea:

    23 comentarii

  1. Andrei STANCIU

    21/09/2017 la 7:02 AM

    Impactul informațional este deja în zona se suprasaturare, marketingul agresiv este omniprezent, munca este deja deconectată de muncitor și digitalizarea preia sarcini ale omului, discrepanța averilor se adâncește, pâine și circ văd tot mai des, războaie sunt mai rapide în evoluția evenimentelor, calitatea de cetățean se confundă cu aceea de contribuabil, 1984 a lui James Orwell e mai ușor de identificat împachetat frumos, credințele se radicalizează, lideri locali se cred întruparea statuii lor viitoare, instituții se inventează pentru venetici, egalitarismul și uniformizarea sunt mască pentru corectitudine politică în multe domenii, statistica servește interese, vremea este capricioasă, superficialitatea domină multe manifestări, se reduce interesul național, tehnologia subjugă, poluarea este ignorată.

    Toate acestea se vor amplifica, amesteca, vor da naștere la falii evuționiste și vor separa artificial oameni.

      (Citează)

  2. Cu siguranță va avea loc până atunci un război mondial devastator.

      (Citează)

    • Nu cred. Țările cu capacitatea de “devastator” au multe de pierdut. Nu mai sare nimeni cu capul înainte la război, că oamenii vor telefoane, concedii și mâncare bună, nu mai sunt săraci ce n-au nimic de pierdut.

        (Citează)

    • Radu, cati oameni au chef si resurse doar pentru concedii, tehnologii noi si fite? Europa, parti din continentul american si cel asiatic. Atat. Pana in jumatatea totala a populatiei de pe glob. Sunt tari dinastea cu capacitate devastatoare cum spui tu unde oamenii nu traiesc asa. India, Iran, Pakistan, Rusia si mai nou Coreea de Nord. Ai lasat complet la o parte Islamul, doctrina religioasa cu cea mai mare capacitate de conflict si care in astia 50 de ani de care zici tu o sa fi castigat deja razboiul demografic in Europa. Think about that.

        (Citează)

    • 50 de ani zici? Mai bine zi 5. De ce acest pronostic?

      1. Rusia sub Putin nu va avea o ocazie mai buna ca astazi. Statele Unite sub Trump sunt dezbinate. Nu imi imaginez un viitor POTUS mai prost, cu aceiasi lipsa de experienta si viziune.

      2. EU dupa Brexit va fi foarte dezechilibrata. Si probabil si parteneriatul dintre UK si tarile din Europa va fi afectat.

      3. Putin nu va apuca urmatorii 50 de ani ca e deja batran, iar un razboi mondial + ce isi poate propune sa faca dupa, ar putea dura zeci de ani.

      4. Terorismul, razboaiele, crizele economice, problemele naturale sunt din ce in ce mai dese, pe parcursul vietii acestei generatii.

      On the bright side, daca nu se intampla WW3 in aceasta perioada, nu cred ca se va mai intampla vreodata. China este dependenta si independenta prin puterea economica pe care o are, nu vrea neaparat razboaie, iar toate celelalte tari sunt nesemnificative in raport cu NATO.

        (Citează)

    • Rami:
      Radu, cati oameni au chef si resurse doar pentru concedii, tehnologii noi si fite? Europa, parti din continentul american si cel asiatic. Atat. Pana in jumatatea totala a populatiei de pe glob. Sunt tari dinastea cu capacitate devastatoare cum spui tu unde oamenii nu traiesc asa. India, Iran, Pakistan, Rusia si mai nou Coreea de Nord. Ai lasat complet la o parte Islamul, doctrina religioasa cu cea mai mare capacitate de conflict si care in astia 50 de ani de care zici tu o sa fi castigat deja razboiul demografic in Europa. Think about that.

      50 de ani e timp mult. Vezi cum arăta țara noastră acum 50 de ani sau cum arăta Rusia și vezi azi câți oameni cu chef de concedii sunt.

      Nu cred că toate țările vor fi super-super în 50 de ani. Eu zic de posibilitatea de a accesa anumite tehnologii și servicii. Cât costă ele, ce țări și le permit șamd e ca și acum; câte țări își permit cu adevărat iPhone, deși pentru noi e ceva uzual?

        (Citează)

    • @Andu: țările numite de tine se înfruntă economic, un război pe care SUA l-a mai câștigat o dată. Crezi că rușii vor să moară pentru Putin și un nou imperiu rus sau vor un iPhone nou și Starbucks?

      Războiul modern se duce economic. Nu mai este pentru distrugerea inamicului, ci pentru a-i băga pe gât produsele și companiile tale. Un alt tip de război este împotriva terorismului, determinat de fapt de sărăcie; când ai o viață mai bună, ai și lucruri de pierdut, nu-ți vine să te duci să te detonezi la 18 ani. Astea se pot corecta în timp.

        (Citează)

    • Ce pierderi a avut americanul de rând datorită celui de-al doilea război mondial? Nici un glonte n-a căzut pe teritoriu american. În timp londonezii trăiau prin metrouri de frica bombardamentelor, americanul mergea la grătar, îşi trăia viaţa de zi cu zi perfect normală.

      A trebuit dusă o muncă de convingere imensă ca să se convingă americanii de rând că trebuie să se bage în război.

      În caz de un război, toată problema e găsirea unui teren neutru unde puterile nu au nimic de pierdut, şi sunt toate şansele să se întâmple.

      Poate un teren gen coreea de nord, unde n-are nimeni nimic de pierdut. Poate un teren gen Siria, cine ştie.

      În ziua de azi ca naţiune dezvoltată mai contează doar resursele primare, pentru că tehnologie de prelucrare există câtă vrei.

        (Citează)

  3. Peste 50 de ani vom fi in SUE .Federalizarea Europei

      (Citează)

    • Asta e cu dus și întors. În 50 de ani, poate că va fi o UE mai strâns conectată, dar nu cred că statele vor renunța la independență.

        (Citează)

  4. nup. tot buda in fundu’ gradinii o sa aiba mare parte din romani.

      (Citează)

  5. tehnologia zilei va fi prastia cu bile si bata de stejar anti-zombie…

      (Citează)

    • acuma ca am glumit pot sa zic ca probabil in medicina o sa facem transfer de bacterii intestinale ca nebunii. O sa cumparam bacterii din intestinul gros a unui tip care a trait 100 de ani cum cumparam acum vitamine si suplimente alimentare la un loc.

        (Citează)

  6. nwradu:
    Nu cred. Țările cu capacitatea de “devastator” au multe de pierdut. Nu mai sare nimeni cu capul înainte la război, că oamenii vor telefoane, concedii și mâncare bună, nu mai sunt săraci ce n-au nimic de pierdut.

    Suntem doar niste gaini pentru cei care conduc planeta (asa se exprima militarii cand se refera la civili). Nu intereseaza pe nimeni ca o tara are de pierdut sau nu fie ea si mighty America. Arunca lumea in haos isi trag majoritatea banilor care acum sunt cam impartiti, ceea ce nu le convine si se retrag in noua Zeelanda unde este peace and quiet. Dupa un haos, o catastrofa sau orice eveniment nenorocit cineva va avea de castigat si majoritatea de pierdut.

      (Citează)

    • Ovidiu: Dupa un haos, o catastrofa sau orice eveniment nenorocit cineva va avea de castigat si majoritatea de pierdut.

      Majoritatea nu. S-a schimbat lumea de la ultimul război mare.

      Acum mai mulți oameni de afaceri vor ca majorității să le meargă bine, ca să cumpere produse și servicii.

      Cei care fac arme au interesele lor, sigur, dar cu profitul obținut inclusiv ei vor să trăiască bine, să aibă case moderne și mașini autonome.

      Așa că ce-am zis eu nu are legătură cu războiul. Poate fi sau nu. Dacă va fi, va fi în paralel.

        (Citează)

  7. Poate atunci skyline-ul din Bucuresti va arata precum cel din Dubai de acum. Locul ala e deja in viitor, metroul la ei se conduce singur.

      (Citează)

    • Metroul se conduce singur și la noi, conductorii sunt mai multe de formă. Pleacă, oprește și variază viteza controlat de computer.

        (Citează)

  8. Nwradule, hai să-ți explic cum e cu iepurii și albinele:

    Dacă peste 10-15 ani tu și soția veți avea doar cîini și pisici, nu rezultă că peste N ani veți avea și nepoți. E nevoie de o chestie intermediară numită “copii” :-)

      (Citează)

    • Ba se poate sa ai nepoti si fara “copii” intetmediari. E de ajuns sa aiba Radu sau/si sotia un frate/sora, care sa fie parinti si uite asa ai si nepoti.

        (Citează)

    • Am zis că vreau să beau vinul cu Matilda și pisicile, Copii se pot juca pe consolă în casa lor. :P

      Apoi, dacă peste 10 ani n-am copii, adică în 2027, dar îi facem în 2028, până în 2052 aceștia ar avea deja vârsta necesară pentru a produce nepoți, deci calculul este okish.

        (Citează)

  9. Rami:
    Radu, cati oameni au chef si resurse doar pentru concedii, tehnologii noi si fite? Europa, parti din continentul american si cel asiatic. Atat. Pana in jumatatea totala a populatiei de pe glob. Sunt tari dinastea cu capacitate devastatoare cum spui tu unde oamenii nu traiesc asa. India, Iran, Pakistan, Rusia si mai nou Coreea de Nord. Ai lasat complet la o parte Islamul, doctrina religioasa cu cea mai mare capacitate de conflict si care in astia 50 de ani de care zici tu o sa fi castigat deja razboiul demografic in Europa. Think about that.

    50 de ani e timp mult. Vezi cum arăta țara noastră acum 50 de ani sau cum arăta Rusia și vezi azi câți oameni cu chef de concedii sunt.

    Nu cred că toate țările vor fi super-super în 50 de ani. Eu zic de posibilitatea de a accesa anumite tehnologii și servicii. Cât costă ele, ce țări și le permit șamd e ca și acum; câte țări își permit cu adevărat iPhone, deși pentru noi e ceva uzual?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus