un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Am testat și asistentul virtual Bixby de la Samsung

25 Sep 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Bixby, asistentul digital dezvoltat de Samsung, a fost anunțat încă din martie, odată cu Galaxy S8, dar abia în septembrie, odată cu lansarea Galaxy Note8, a devenit funcțional și pentru limba engleză. Cum anterior am făcut un clip cu diverse funcționalități oferite de Google Assistant, am repetat operațiunea și cu Bixby.

Rezultatele sunt mixte. Samsung spune că Bixby este foarte bine integrat cu hardware-ul și software-ul de bază al telefonului și asta e adevărat. Îi poți cere din voce lucruri precum:

  • să aprindă lanterna, să închidă wifi-ul, să schimbe limba tastaturii pe altceva și în general orice poate fi găsit în settings și programele incluse în telefon.
  • permite acțiuni ceva mai complexe precum să selecteze toate fotografiile dintr-o anumită dată și să le mute într-un album nou numit “cum vrei tu”.
  • acțiuni generice de genul “open <program> and do <action>”, de exemplu să deschidă camera și să facă un selfie. Apoi poți să spui “arată-mi cea mai recentă fotografie și share-uiește-o pe Instagram” (în engleză, da?), ceea ce face și ție îți rămâne de completat doar descrierea ei.

Uneori este mult mai simplu să soliciți ceva prin voce (în engleză, ce-i  drept) decât să apeși de multe ori prin meniuri. Exemplul cu selectarea tuturor fotografiilor dintr-o anumită zi și crearea unui album special pentru ele este elocvent; asta ar lua mult mai mult din degete. Nu mai știi în ce meniu se află opțiunile pentru Wi-Fi Direct? E mai simplu să le ceri din voce decât să le cauți cu degetul.

Mi-a plăcut mult să zic “măsoară-mi pulsul” sau “adaugă două cafele la trackerul de cafeină”, deci să fac aceleași acțiuni din vreo 8-9 apăsări pe ecran.

La spectrul opus sunt comenzi simple de genul “turn off sound” sau “turn off wifi” unde probabil rezolv mai rapid folosind ecranul tactil și meniul rapid de Android.

Bixby pare deci un tip (e ciudat că are nume masculin, dar default o voce feminină numită Stephanie) ce locuiește în telefonul tău și-l cunoaște foarte bine. Se descurcă însă onorabil și în afara sa, dar este în urma lui Google Assistant, deși asta nu mă miră: Google are câțiva ani de experiență în plus în domeniu, plus acces la o bază foarte mare de date de diverse tipuri. Am folosit Bixby cu succes pentru a afla cine este președintele Franței, cât de mare este Bucureștiul, cât este ora în Dubai, care sunt cele mai bune restaurante din București și alte asemenea lucruri unde, din nou, e mai simplu să întrebi decât să tastezi cu degetul o căutare în Google pe același telefon.

În acest mod de lucru, însă, Bixby își arată limitările. Uneori nu înțelege bine ce-i spui, de exemplu înțelegea “friends” în loc de “France”. De cele mai multe ori nu înțelege “Bucharest”, dar poți pronunța “București”, iar pe ecran apare ca și cum ar fi înțeles Bucharest și face ce i-ai cerut. M-a întrebat dacă să salveze ceva, am spus “No, cancel” și n-a înțeles ce vreau să zic; trebuie să spui “no” sau “cancel”.

Un alt exemplu bun a fost răspunsul la întrebarea “when does FC Barcelona play next?”, moment când mi-a arătat lista de rezultate Google legate de această căutare, de unde ar fi trebuit să mă descurc eu. Google Assistant, la aceeași întrebare, îmi arată un cartonaș despre meciul FC Barcelona – Girona, cu tot cu oră de începere, sigle și restul.

Ca o curiozitate, la întrebarea privind cele mai bune restaurante din București, Bixby scoate o listă de pe un site străin, probabil de la cineva ce-a vizitat orașul, pe când Google Assistant le scoate pe baza review-urilor proprii. Ambele liste erau bune, dar diferite. Un alt avantaj în favoarea Google este că folosește mai bine detectarea poziției. La întrebarea “care e cel mai apropiat restaurant?”, Bixby nu are răspuns, pe când Google îmi recită adresa sa.

Nu mi-a plăcut nici că trebuie să ții apăsat butonul special Bixby pe toată durata comenzii vocale, ca la o stație emisie-recepție. E incomod, ar trebui să se prindă el când am terminat de zis ceva. Chestia asta ar putea fi corectată software. Câteva opțiuni sunt cvasi-inutile, precum sistemul de gamification (urci în niveluri pe măsură ce folosești Bixby) sau faptul că poți modifica anumite răspunsuri pentru a face glume.

Concluzionând, Bixby este un început bun, dar are mult de tras ca să ajungă din spate Google Assistant sau Siri; asta nu mă miră, că lucrurile se construiesc treptat. Trebuie lucrat la înțelegerea mai precisă a limbii, la interpretarea rezultatelor din Google pentru a oferi direct un răspuns și apoi la integrarea cu alți producători de alte dispozitive. Apple și Google se pot interconecta cu zeci de alte dispozitive diverse; dacă Samsung speră să țină Bixby doar pentru echipamentele lor, nu cred că e cea mai bună idee.

Am primit telefonul Note 8 de la Orange în cadrul programului Orange Smartphone Tester deschis clienților Orange și bloggerilor.

asus s5507

    2 comentarii

  1. Cei de la Digi mobil nu au în stoc S8 de peste trei săptămâni… O fi o problemă a producătorului sau a Digi?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus