un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Am auzit și eu o sirenă de alertare a populației

6 Sep 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Ca să nu vă mai speriați de diverse alarme de bombardament atunci când sună, rețineți următorul aspect important: IGSU le va testa în prima miercuri a fiecărei luni, cândva în intervalul orar 10-11. Cel mai recent test a fost cel din 6 septembrie. Cred că treaba asta ar trebui comunicată ceva mai bine prin intermediul știrilor, poate chiar cu niște mesaje obligatorii în pauza de publicitate sau afișe puse pe blog. Pun pariu că mulți s-au speriat auzindu-le.

Faptul că le testează miercuri este un pic amuzant. La mine în cartier, alarmele au sunat și marți, 5 septembrie, de două ori, cam tot în mijlocul zilei.  Nu știu de ce, dar bănuiala mea este că un administrator de bloc le-a declanșat marți, nu miercuri, uitând când trebuie să facă asta. Sau poate a fost alt test.

Până când le vor testa? Nu s-a zis. Așteptați-vă la asta în fiecare lună, până când vor anunța că nu mai fac teste.

Este prima oară când le aud, aici în Tineretului, după ce la testele din aprilie n-a sunat niciuna. Bănuiesc că le-au mai reparat între timp sau au pus la punct fluxul de declanșare a lor, majoritatea fiind manuale și deci necesar a fi acționate de la fața locului, de obicei de către administratorul blocului sau o persoană clar desemnată pentru asta.

Citez dintr-un articol mai vechi:

În Capitală, sunt aproape 400 de sirene însă doar 15% pot fi acționate și din dispeceratul ISU. Celelalte sunt vechi, așa că trebuie acționate manual, de regulă, de administratorul blocului. Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu are însă o evidență a acestor responsabili, nu știe dacă mai locuiesc în clădirile pe care sunt montate sirene sau dacă în caz de dezastru, se pot baza pe acești administratori.

În aprilie, Arafat a declarat că în București au sunat sub 100 de sirene din cele 390 montate. Nu am date mai recente, dar comunicatul despre exercițiul din luna august spune că, din 1449 de sirene verificate de IGSU, doar 179 nu au sunat, deci procentul a scăzut considerabil la nivel de țară.

În țară, din cele 5465 de sirene acționate, “2.865 dintre sirenele funcționale pot fi comandate centralizat, iar 2.595 mijloace necesită declanșare locală”.

Ca impresie personală, mi s-a părut sinistru vuietul lor prelung. Sirenele astea sunt ca o rămășită a unor vremuri despre care aș vrea să cred că nu pot reveni, un sistem de care sper să nu fie nevoie niciodată. Sunt ca instrumentele alea de tortură pe care le poți vedea prin diverse muzee sau fortărețe vechi; te uiți la ele și-ți zici “ce bine că au trecut acele vremuri!”. Sirenele, iată însă, sunt funcționale și chiar readuse în funcțiune într-o lume care s-a obișnuit cu alerte vesele de telefon, nu un urlet din acesta de 15 secunde.

Apropo, am făcut un soi de test: am închis ferestrele. Am tâmplărie Veka 5 camere și sticlă dublă. Abia dacă mai auzeam sirenele în timp ce sunau. Sunt sigur că, dacă iarna stau cu ferestrele închise și mă uit la televizor sau ascult muzică sau dorm, nici nu le voi sesiza. Poate că IGSU ar trebui să cerceteze și alte mijloace de alertare a populației, mai moderne, de exemplu prin intermediul telefonului mobil.

Din câte știu, SUA are un astfel de sistem pus la punct prin care mesaje prioritare se trimit către toată lumea, cu sprijinul operatorilor de telefonie. O cercetare mai amănunțită pe Wikipedia îmi spune că au chiar două sisteme, Emergency Alert Service ce transmite prin semnal tv și radio, și Wireless Emergency Alerts, ce folosește smartphone-uri. Partea cu telefonia mobilă mare mai simplă decât întreținerea unui sistem de sirene.

Apropo, nu vă așteptați ca aceste sirene să vă alerteze imediat ce apare un pericol, nici să fie vreodată folosite pentru a avertiza de un cutremur iminent:

Referitor la timpul mediu de răspuns în cazul acționării centralizate a sirenelor, acesta a fost de 2,35 minute, iar pentru cele cu acționare locală a fost de 7,42 minute.

Îmi plac oamenii care exprimă timpul folosind virgula. Ce-o fi acolo, 7 minute și 42 de secunde sau 7,42 minute, adică 7 minute și 25 secunde și 20 de sutimi? Nu contează așa mult în practică, dar ca idee…

Sursa: IGSU.

asus s5507

    12 comentarii

  1. Prin anii 90 am făcut eu însumi un test cu o alarmă de genul ăsta pe un bloc din Dristor. Era să leșin de teamă,, dar e scuzabil, aveam vreo 14 ani.

      (Citează)

  2. În Olanda alarmele chiar funcționează (sunt testate lunar), dar vor să renunțe la ele. Din 2020 vor da stâlpii jos și vor trimite doar cell broadcasts la telefoane.

      (Citează)

  3. Sunt complet inutile alarmele alea, ca in afara de sunetul ala naspa nu spune nimic de ce suna alarma. Daca e inundatie, prost sa fii sa iesi afara. Daca e foc in cartier, nu te ajuta cu nimic ca o sa simti mirosul de fum. Daca e de razbel, la fel, ce-o sa faci cand suna alarma? O sa te panichezi si mai tare? :))

      (Citează)

  4. E prima data cand se aud si in Iasi.

      (Citează)

  5. In fine le-am auzit si sirenele astea.

      (Citează)

  6. In Cehia suna in fiecare prima miercuri a lunii la ora 12. Inainte de alarma, o voce spune in ceha si engleza ca urmeaza testarea alarmelor. Acum , ce e de facut daca chiar e inundatie, etc…. naiba stie

      (Citează)

  7. Le-am auzit si eu in oraselul meu din jud. Arad si nu stiam care e cauza declansarii lor. Acum e clar!

      (Citează)

  8. Afise puse pe blog sau bloc(uri)?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus