►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
« Știri despre tehnologie – 24 august 2017
Sunt curios cum va opera TAROM trei widebody-uri pe aeroportul nostru nemodernizat »
Știu că așteptați asta de multă vreme: un review de SSD pe NVMe, nu pe SATA. Am testat un Samsung 960 Evo. Este rapid. Mind-blowing de rapid, cum s-ar zice.
Ca să avem un pic de context, unitățile conectate pe SATA sunt limitate la un transfer maxim de 600 MB/s. Atât poate SATA, iar în practică vitezele se învârt pe la 550-560 MB/s.
NVMe (Non-Volatile Memory Express) conectează unitățile de stocare direct în PCI Express-ul calculatorului, de unde datele pot fi accesate și transferate cu viteze foarte mari. Nu există o limită clară, ci performanța unui astfel de SSD depinde mai degrabă de tipul memoriei și a controllerului. Cel testat de mine citește cu peste 3300 MB/s și scrie cu 1800 MB/s, de exemplu, și nici măcar nu-i vârful de gamă al Samsung (acela fiind 960 Pro, dacă nu mă înșel). NVMe-ul este încă în tinerețe, protocolul se dezvoltă, PCI Express se dezvoltă și el, deși nu are rost să vorbim nici măcar de limite teoretice.
Specificații Samsung 960 Evo:
Preț: cel testat de mine, de 500 GB, costă în jur de 1.240 lei la PC Garage și eMAG. Prin comparație, un SSD Samsung pe protocol SATA costă cam 850 de lei și este și de zece ori mai lent. Atenție că aveți nevoie de port tip M.2 compatibil NVMe pentru a-l utiliza.
Există și seria 960 Pro, care-i și mai performantă.
SSD-ul este de tip M.2, un factor de formă gândit inițial de laptopuri, dar preluat acum și de plăcile de bază moderne. Eu l-am testat pe o placă de bază Asus Z170 Premium, de exemplu.
Tipul 2280 spune că placa are lățimea standard de 22 mm și lungimea de 80 mm, din nou uzuală. Astfel de lucruri se specifică pentru că pot există și plăci mai mici, precum 2240. Atenție că în format M.2 se pot implementa atât memorii SATA, cât și memorii NVMe. Atenție ce cumpărați și ce compatibilitate oferă PC-ul vostru.
Unitatea nu necesită alimentare separată, luând tot ce are nevoie de la portul M.2 pe care este conectată.
Despre NVMe v-am spus mai sus și nu am mai multe de adăugat. Unitatea de stocare este conectată direct la PCI-Express-ul calculatorului prin acel port M.2, iar conexiunea PCI-Express este foarte rapidă, de unde și vitezele mari pe care le poate atinge și rata mare de input/output per second (IOPS).
960 Evo are o memorie de tip 3D NAND TLC. Ei spun V-NAND, vertical NAND, la ceea ce alții numesc 3D, dar ideea este aceeași: celulele de memorie nu sunt așezate doar în plan, ci și vertical, ca niște cutii puse atât una lângă alta cât și una deasupra celeilalte. NAND este un tip de astfel de memorie electronică. TLC înseamnă Triple Level Cell, adică fiecare celulă poate stoca 3 biți, spre deosebire de alte tehnologii ce stochează un singur bit sau doi biți în fiecare celulă.
Densitatea mai mare a memoriei înseamnă că se pot produce SSD-uri de 1, 2 și chiar 4 TB, chiar dacă viteza de acces scade. Cât de performantă este această memorie are mai degrabă legătură cu controllerul folosit și anumite funcții implementate în el.
Controllerul este un Samsung Polaris, dezvoltat chiar de ei:
Fiabilitatea este una uzuală: 3 ani garanție, un mean time between failure de 1,5 milioane de ore și un total bytes written de 200 TB. Mi-ar fi plăcut 5 ani ca la seria 850 Evo tip SATA.
Memoriile “înghesuite” în formatul M.2 se încălzesc destul de mult, temperaturi de 70 de grade fiind uzuale atunci când operează la performanță maximă. Ca și majoritatea SSD-urilor, și acest 960 Evo implementează un mecanism de limitare a performanței atunci când se încălzește prea tare. Asta nu-i ceva foarte deranjant, throttling-ul intervine doar pentru câteva secunde.
Rețineți și că unitățile NVMe necesită un driver. Windows 10 include default unul, cred că și Windows 7. Situația nu-i diferită față de SATA, care are un alt driver, doar că ne-am obișnuit cu faptul că-i inclus în orice sistem de operare și deci nu ne gândim la asta. Ce vreau să zic este altceva: deși Windows include un driver default, ar fi bine să utilizați driverul produs de fabricantul unității SSD, care știe mai bine cum să o acceseze. Eu am testat folosind driverul Samsung, ultima variantă disponibilă pe site.
Cum testez: folosesc o placă de bază Asus Z170 Premium, procesor Core i5-6600 Skylake, 32 GB memorie RAM, Windows 10 cu toate update-urile la zi. Toate programele consumatoare de resurse sunt oprite, conexiunea la Internet este dezactivată. Pentru transferul de fișiere folosesc un disc virtual în memoria RAM (de asta am 32 GB) și comanda robocopy /e /j /nfl /np. Pentru teste sintetice folosesc programele numite în review, iar testele variabile le fac cu IOmeter cu configurație proprie.
Iată un tabel cu cifrele oficiale Samsung din broșura produsului și ce-am obținut eu în teste:
Samsung 960 Evo 500 GB | Oficial | Obținut |
Citire secvențială | 3.200 MB/s | 3.306 MB/s |
Scriere secvențială cu TurboWrite activ | 1.800 MB/s | 1.799 MB/s |
Scriere secvențială după TurboWrite consumat | 600 MB/s | 630 MB/s |
Citire random 4 kB QD1 | 14.000 IOPS | 11.169 IOPS |
Scriere random 4 kB QD1 | 50.000 IOPS | 38.277 IOPS |
Citire random 4 kB QD32 T4 | 330.000 IOPS | 297.098 IOPS |
Scriere random 4 kB QD32 T4 | 330.000 IOPS | 236.309 IOPS |
Unitățile mai mari sunt mai rapide, fiind avantajate de paralelismul memoriei suplimentare.
Am testat folosind următoarele pachete:
Acestea solicită SSD-ul și cache-ul său în diverse moduri. De exemplu, transferul de fotografii folosește din plin mecanismul de caching TurboWrite și de aceea rezultatele sunt foarte bune, în timp ce un transfer secvențial de durată va satura acest mecanism și ulterior viteza va scădea. Rezultatele sunt următoarele:
Rezultatele sunt mult mai impresionante când le punem în context față de alte SSD-uri de tip SATA. Această comparație o veți vedea doar acum, la primul test cu un NVMe, ca reper. Pe viitor, vom compara NVMe-urile între ele. Iată viteza medie de transfer pentru toți cei 17 GB copiați pe SSD, vorbim de mai mult de 1 GB pe secundă:
Și timpul total de transfer, scriere+citire, care arată mult mai bine ce se întâmplă. Durează doar 28 de secunde să scriu 17 GB pe SSD și apoi să-i copiez de acolo în altă unitate:
PCMark 8 de la Futuremark este un program de benchmark ce include și testarea stocării interne. Face asta simulând, timp de vreo două ore, tot felul de operațiuni în programe cunoscute de tip office sau editare și chiar și jocuri, un test care măsoară foarte bine performanța real-world a SSD-ului.
Nu obține viteze maxime, dar prezintă un scor de performanță reală ce uneori are mai multă relevantă decât testele sintetice pe care le fac ulterior.
Aici rulez diverse scenarii, folosind un program numit IOmeter pentru a solicita la maxim unitatea SSD în diverse moduri.
Primul teste este cel de scriere și citire secvențială. Într-un scenariu folosesc blocuri de diverse dimensiuni, scrise și citite la rând și cât mai rapid posibil în memorie. Observați că performanța cea mai bună se obține cu blocuri de 32 kB până la 1 MB, apoi terminarea cache-ului TurboWrite reduce viteza.
Dacă variez Queue Depth-ul (gândiți-vă la asta ca la o coadă de instrucțiuni, solicitând din mai multe părți SSD-ul), observați că performanța cea mai bună se obține până la un QD 8, ceea ce este o veste bună. De obicei, aplicațiile și sistemul de operare nu solicită un SSD dincolo de scenarii de tipul QD 4.
Întrucât SSD-urile de tip NVMe nu sunt limitate la QD 32, am testat până la QD 128 pentru că pur și simplu iubesc SSD-urile!
Citirea și scrierea aleatoare (random) se face folosind blocuri mici de 4 kB. Viteza nu-i așa importantă aici, dar iat-o oricum mai jos:
Contează mai mult cifra IOPS atinsă, adică numărul de operațiuni de scriere-citire pe secundă. Sistemul de operare face de obicei acest lucru, citind fișiere mărunte din diverse părți ale memoriei. Iată cum variază IOPS-ul în funcție de QD și de accesare single-thread sau multi-thread cu toate cele 4 nuclee ale procesorului trăgând de SSD:
Față de alte SSD-uri pe SATA, iată IOPS-ul maxim:
Tot din toate testele făcute, iată cum se compară vitezele maxime atinse față de alte SSD-uri:
Tehnologia NVMe a reprezentat un salt foarte mare în față, după cum vedeți. Diferența de preț este de vreo 40%, performanța crește însă mult mai mult.
Aici prezint rezultatele obținute cu diverse programe freeware de testare, unele pe care le puteți folosi și voi acasă pentru a testa unitățile voastre.
CrystalDiskMark:
Anvil Storage:
HD Tune:
Puteți vedea cum scrierea se plafonează la 600 MB/s, exact cum zice și Samsung, după epuizarea cache-ului TurboWrite.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Samsung 960 Evo demonstrează din plin avantajele protocolului NVMe. Unitatea este rapidă, iar creșterea de performanță este mult mai mare decât creșterea de preț.
Din toate testele rulate, fac un scor total pe care-l puteți vedea mai jos:
Cam asta e diferența între un SSD pe NVMe și cele testate anterior, toate pe SATA.
Preț: cel testat de mine, de 500 GB, costă în jur de 1.240 lei la PC Garage și eMAG. Prin comparație, un SSD Samsung pe protocol SATA costă cam 850 de lei și este și de zece ori mai lent.
Alte review-uri de SSD-uri:
« Știri despre tehnologie – 24 august 2017
Sunt curios cum va opera TAROM trei widebody-uri pe aeroportul nostru nemodernizat »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
24/08/2017 la 11:41 AM
Si eu am vrut sa cumpar acest ssd, era anuntat ca va fi in octombrie 2016 la vanzare(inca din 20sept a fost lansat) si am lasat-o balta ca nici in februarie nu a era disponibil pe amazon, newegg sau alte siteuri.
S-au lungit jumatate de an de cand l-au lansat sa-l puna la vanzare, am renuntat si am luat 850 evo.
Este adevarat ca face throttling din cauza temperaturii in load?
alalalt(Citează)
24/08/2017 la 12:12 PM
Da, dar nu semnificativ. Face câteva secunde, apoi revine la normal. Dacă te uiți pe graficele de la HD tune, poți vedea ca sunt destul de liniare.
Asta cu throttlingul nu cred că e important pentru uz clasic și eu așa testez. Pentru ssd-uri de baze de date sau servere ce non stop bagă 100% se fac alte teste și contează alte lucruri.
nwradu(Citează)
24/08/2017 la 3:51 PM
Te referi la faptul ca nu avea status ‘disponibil la comanda’ sau ‘disponibil in stoc’? Sunt sigur ca daca vroiai sa cumperi, sunai la 2-3 magazine, faceai o rezervare, il gaseai. In general pentru produsele pentru care exista o cerere mare asa se face.
alexEAT(Citează)
24/08/2017 la 12:15 PM
“Performanță foarte mare datorită protocolului mai nou NVMe.”
Te rog eu mult (am mai facut-o pe aici, tot pe aceeasi tema) nu mai scrie prostii. Performanta e data de interfata PCI. NVMe inlocuieste AHCI nu SATA. Daca pui un SSD NVMe pe SATA o sa mearga aproape la fel de prost (din moment ce limitarea traficului vine de acolo), doar latenta o sa fie un pic mai buna deoarece NVMe e facut de la 0 pt SSDuri pe cand AHCI e optimizat pt HDD.
D4n(Citează)
24/08/2017 la 12:16 PM
Bine, o să nuanțez.
nwradu(Citează)
24/08/2017 la 1:52 PM
La ce pret are, mai bine cumpar HDD sh.
NJK(Citează)
24/08/2017 la 1:58 PM
Am un 960 pro de 1tb în Razer Blade. A fost distractiv când a trebuit să transfer imaginea de pe ssd.ul nvme original care era un Samsung nvme PM961 de 256gb, deoarece nu există niciun “enclosure” extern iar laptopul e de 14″ și nu deține un al doilea port. Am folosit Clonezilla sa transfer imaginea pe un gard extern normal apoi am recopiato pe noul 960pro. Unul din inconvenientele pe care le-am sesizat la 960 este temperatura; după o ora de Battlefield 1 , are cam 72-73° . Roulez jocul in fullhd cu toate setările pe ultra. Cel original (PM961) ajungea undeva pe la 60°. Din ianuarie de când l.am cumpărat prețul a scăzut cam cu 10% .
Kllaus(Citează)
24/08/2017 la 3:33 PM
La asta mă gândeam și eu acum. Computerele au un singur slot M.2, poate fi problematic.
Există pe piață plăci adaptoare. Uite una de la Asus https://www.asus.com/us/Motherboard-Accessory/HYPER_M2_X4_MINI_CARD/
Am înțeles că în viitor scot una în care poți înfige trei SSD-uri M.2 diferite.
nwradu(Citează)
24/08/2017 la 2:05 PM
Ai pus win 10 direct pe el, sau folosit ca al doilea SSD? Cand pui Win 10 pe el il recunoaste din prima, ca spatiu pe ca poti instala SO?
cartus(Citează)
24/08/2017 la 3:31 PM
Folosit ca al doilea SSD. Windows 10 îl recunoaște direct, dar vezi ca și placa de bază să fie compatibilă cu NVMe.
nwradu(Citează)
24/08/2017 la 6:15 PM
Eu am un SM951 de 512 Gb de peste un an iar singurul lucru care ma deranjeaza e ca uneori se cam incinge la 60grade sau mai mult.
Am scris pe el ~14Tb si nu am avut probleme.
Ce nu am gasit insa e un tool ca samsung magician care sa il recunoasca, pentru firmware update&info.
razorsbk(Citează)
25/08/2017 la 3:15 PM
nu am inteles niciodata la ce serveste utilitarul asta de la samsung pt ca nicimie nu_mi recunoaste drive_ul, si am instalat si eu acel driver nvme de la samsung dar nu e nicio diferenta in al avea sau nu
kllaus(Citează)
24/08/2017 la 6:48 PM
Am varianta de 250 GB. Am instalat astazi driverul recomandat de tine de pe pagina samsung.
Samsung NVM Express Driver 2.2
Dar uite ce zice in proprietăți Device Manager. Tot driverul Microsoft.
http://imgur.com/oWyXRgl
La tine ce zice?
Cosmin(Citează)
24/08/2017 la 8:45 PM
Nu mai zice nimic, că le-am returnat la Samsung. Dar poți afla ce driver este încărcat pornind un program de testare precum Anvil Storage, unde când alegi drive-ul respectiv îți spune și ce driver folosește.
nwradu(Citează)
24/08/2017 la 9:11 PM
Fiind Windows-ul instalat de vreo 3 luni pe el, nu stiu daca are logica sa dau uninstall la driverul actual si apoi instalare. Poate o ia razna..
”If it aint broken …”
Cosmin(Citează)
26/08/2017 la 11:00 AM
Mersi ptr. articol, habar n-aveam de NVMe.
Gigel Anonimu’(Citează)
29/08/2017 la 7:22 PM
Salutare. Am acum un SSD format M.2 cu SATA3. Cum pot afla ce compatibilitate oferă PC-ul meu? Adica daca pot schimba SSD ul cu unul cu NVMe. Mersi.
Intercity(Citează)
23/01/2018 la 11:49 PM
Salut. Am placa de baza Asus Maximus VII Ranger . Este compatibil SSD-ul Samsung 960 EVo cu placa mea ?
Bogdy(Citează)