►► Black Friday: eMAG・Otter・MABO・Flip・Finestore・Best Value・Fashion Days・PC Garage・Dyson・AVstore・evoMAG・Libris・F64・Photosetup・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・Digi・Sevensins ◄◄
TP-Link are pe piață un model care, cel puțin la noi, se vinde foarte bine: Archer C2, un router ce costă acum în jur de 200 de lei și este suficient pentru a acoperi cu costuri minime un apartament obișnuit. Și eu îl recomand în topul routerelor.
Acest C1200 testat de mine reprezintă un upgrade adus modelului. Dacă C2 face rețele wireless de 433+300 Mbps, noul C1200 face 867+300 Mbps, capacitatea crescută în banda de 5,2 GHz fiind mai potrivită pentru nevoile actuale ce mai îmbină și câte un smart TV, mai multe smartphone-uri și poate alte echipamente wifi prin casă.
Specificații TP-Link Archer C1200:
Preț: în jur de 270-330 lei la eMAG, PC Garage și Altex. În această perioadă îl găsiți și la un pachet special cu repetorul TP-Link RE350; am testat și acest repetor, e un model bun și performant, urmează un review și pentru el.
Întâi aș vrea să vă arăt diferențele între trei routere TP-Link destul de apropiate ca denumire, toate fiind de tip AC1200, ca să nu le încurcați prin magazine. Avem așa:
TP-Link Archer C1200
Este modelul testat de mine, cu specificațiile de mai sus. Observați că are trei antene externe. Despre acesta vorbim astăzi. |
|
TP-Link Archer C5
Un model mai vechi, asemănător ca formă, dar cu două antene externe. Are aceleași specificații wifi 867+300 Mbps (AC1200), dar două porturi USB 2.0 și preț mai mare. |
|
TP-Link Archer C50
Acest router nu are porturi Gigabit, ci doar 10/100 Mbps. Observați și că are două antene externe, semănând mai degrabă cu C5. Are capacitate wireless 867+300 Mbps, de unde și faptul că i se zice uneori AC1200. |
Cutia este una standard, include router, alimentatorul și un cablu UTP.
Archer C1200 folosește una dintre formele clasice de routere de la TP-Link, adică acea carcasă neagră, ușor lucioasă, segmentată în trei bucăți. Au mai fost multe alte routere TP-Link cu același design.
Partea din față include LED-uri verzi ce pot fi oprite din software atât permanent, cât și între anumite ore, că probabil noaptea nu le vrei ca să-ți ilumineze casa.
Toate porturile sunt pe spate, unde am găsit, în ordine, următoarele:
Antenele sunt nedetașabile, o opțiune tot mai des întâlnită pe routerele ieftine, probabil pentru a micșora costul de producție.
Partea de jos este ușor perforată pentru ventilație și oferă posibilitatea prinderii pe perete a routerului. Routerul este destul de ușor și de dimensiuni rezonabile, deci va sta fără probleme pe perete.
Pe cablu acest Archer C1200 a obținut 929 Mbps, un rezultat bun, aproximativ la fel ca și cel al lui Archer C2. Asta deja nu mai mă miră, majoritatea routerelor recente au rezultate bune în testul speedtest.
Rezultate foarte bune am obținut însă pe torrente, unde viteza medie a unui torrent de peste 4 GB a fost de 76,8 MB/s, cifră medie ce include și perioadele mult mai lente de la începerea și finalizarea torrentului. Ca vârf de transfer am obținut un 103,9 MB/s, iar graficul arată un transfer susținut cu viteză mare.
Trecând la wireless, capacitatea totală este cea de mai jos, cu 867 Mbps în banda 5 GHz, unde lucrează standardul 802.11ac, și 300 Mbps în banda joasă 2,4 GHz, pentru 802.11n și restul standardelor mai vechi. Asta înseamnă că routerul este un model 2×2.
Am testat routerul folosind desktop-ul meu, o placă Asus PCE-AC88 de mare capacitate wireless și o distanță de aproximativ 5 metri în router și antenele plăcii wifi, ca de obicei.
Rezultatele au fost următoarele: 332 Mbps download cu 500 Mbps upload (limitarea abonamentului, de fapt) pe 802.11ac, canal 80 MHz, și 185 Mbps download cu 191 Mbps upload pe 802.11n, canal 40 MHz. Cifrele sunt bune, mai ales pe banda 2,4 GHz, unde viteza reală trece de jumătate din cea maximă teoretică, ceea ce nu se întâmplă foarte des.
De remarcat că opțiunea de a activa beamformingul este ascunsă bine de tot prin niște meniuri, dar există acolo.
Am citit review-uri pe site-urile magazinelor pentru acest router și câțiva se plângeau de semnalul wireless slab, așa că am testat mai în detaliu acest aspect. Personal nu am găsit nici o problemă la acest aspect, semnalul fiind unul uzual pentru un router de asemenea dimensiuni și pentru gama sa de preț.
Casa mea arată ca mai jos, iar routerul este instalat în centrul ei pentru acoperire maximă. M-am dus în cel mai îndepărtat punct, adică în balcon, și tot am obtinut 60 Mbps download pe o bandă și 10 Mbps pe alta. Sigur, o astfel de măsurătoare este inconcludentă, având în vedere că diferențele pot fi mari inclusiv din modul în care ții laptopul în mână sau înălțimea și direcția în care îl îndreptați, dar mie routerul îmi acoperă un apartament de 3 camere destul de lung, cu câțiva pereți din beton armat, ceea ce mi se pare suficient pentru cât costă.
Dacă nu ieșeam în balcon, ci stăteam în casă, semnalul era suficient de puternic pentru a nu mă plânge de nimic. Dacă aveți case mai mari, e nevoie de un repetor de semnal, cam ca la orice alt router.
Portul USB de pe router este doar un USB 2.0, bun doar pentru a conecta o imprimantă, vitezele de transfer de fișiere fiind mici. E păcat că TP-Link n-a inclus un USB 3.0 pentru a face acest router mult mai atrăgător. L-am testat oricum și cu transfer de fișiere, așteptați-vă la între 6 și 12 MB/s viteză de transfer, în funcție de tipul fișierelor și direcția transferului.
Instalarea e simplă, conectați routerul la alimentare și accesați-l prin cablu sau wifi-ul făcut implicit la adresa http://tplinkrouter.net sau http://192.168.0.1. Va urma interfața clasică de reglat parole și conexiunea la Internet.
Varianta primită de mine avea prima versiune a firmware-ului. A doua versiune, disponibilă pe site-ul oficial, va schimba interfața în cea cu noile logo-uri TP-Link, adaugă opțiunea de beamforming și rezolvă alte lucruri, așa că să-l aduceți la zi.
Interfața este cea clasică TP-Link, unde modificările diverselor funcții se aplică aproape imediat. Printre principalele funcții amintesc:
Routerul este compatibil și cu aplicația TP-Link Tether de telefon, din care poate fi controlat și reglat.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
TP-Link Archer C1200 crește capacitatea wireless la o valoare mai potrivită pentru cerințele actuale ale unei case decât permitea modelul Archer C2, așa că între cele două eu l-aș alege acum pe C1200.
Preț: în jur de 270-330 lei la eMAG, PC Garage și Altex. În această perioadă îl găsiți și la un pachet special cu repetorul TP-Link RE350; am testat și acest repetor, e un model bun și performant, urmează un review și pentru el.
Alte articole bune despre rețelistică wireless:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
09/08/2017 la 11:26 AM
Nu te-ai plictisit sa testezi toate pocnitorile astea de routere? Eu cred ca innebuneam sa testez atatea, mai ales ca nu e nimic deosibt la ele, aceleasi interfete doar un chipset mai bun poate.
L!nuX(Citează)
09/08/2017 la 11:32 AM
Nu, chiar îmi place. Am testat și două routere de 5400 Mbps recent, să nu crezi că e ceva mai palpitant sau interesant. Din contră, doar mai mult de muncă și de zece ori mai puțin interes.
nwradu(Citează)
09/08/2017 la 12:22 PM
Ced ca acum e o campanie TP=LINK, am vazut ca si Arhi a facut review la acelasi model de router.
Si oricum, nu toata lumea se arunca la routere de 800-1000 de lei.
Eu n-as da atatia bani niciodata pe un router.
NJK(Citează)
09/08/2017 la 12:24 PM
Da, cred că vor ei să-l împingă la raft în locul vechiului Archer C2 și de asta îl dau la review mai cu spor. L-am primit împreună cu un repetor RE350, am văzut că mai toate magazinele au și o ofertă cu cele două la pachet.
nwradu(Citează)
09/08/2017 la 12:02 PM
Eu am venit doar pentru a mai invata niste tips and tricks in CAD floor plan.
Andrei(Citează)
09/08/2017 la 12:30 PM
+1
Catalinx(Citează)
09/08/2017 la 12:49 PM
Radu, schița aia cu planul e one time thing sau vrei sa o folosești și în alte postări de genul? că îți fac eu un desen dacă vrei să-l mai folosești. Nu că n-ar fi destul de artistic așa da’ na…
dam167(Citează)
09/08/2017 la 12:51 PM
Știu CorelDraw destul de bine, aș putea face oricând un desen mult mai bun, mai ales că am planul casei acolo încă de la renovare. Dar îmi place mai mult așa, desenat de mână pe o tabletă grafică, în cel mai simplu stil.
Nu cred că-l voi folosi prea des pentru că nu am avut de ce nici până acum. Mai apare o astfel de schemă la un viitor articol despre repetor, dar cam atât.
nwradu(Citează)
09/08/2017 la 12:51 PM
Mulțumesc pentru ofertă, apropo! :D
nwradu(Citează)
09/08/2017 la 12:54 PM
Designul este foarte foarte invechit, e de ani de zile formatul acesta iar mie nu imi place cum arata. Dar macar are 4 porturi, nu 3 ca altii. Si se poate monta usor pe perete, cu gaurile de pe spate.
Suporta vreun WRT?
Gaelex(Citează)
09/08/2017 la 5:23 PM
Comentariul tau imi aduce aminte de de raspunsul unei cunostinte, cand a venit foarte fericita sa-mi spuna ca prietenul si-a luat o masina noua. Eu, curios, o intreb: “De care?” Ea raspunde: “ROSIE!”
Ionut(Citează)
09/08/2017 la 9:06 PM
Daca tot vad zilnic o chestie in mijlocul casei, macar sa aiba un aspect placut.
Gaelex(Citează)
09/08/2017 la 9:14 PM
Mai scoți bani și iei una și cu aspect frumos. Sau îi faci o husă la croitor.
nwradu(Citează)
13/08/2017 la 7:29 AM
Deocamdata prefer R7000-ul meu, e mai elegant si sobru decat lipsa de inspiratie de pe la TP-Link, TENDA care sunt urate iar D-Link-urile sunt de-a dreptul pentru Ferentari.
Tot umbland cu routerele m-am gandit sa ii fac un reset hardware R7000-ului si sa il configurez din nou. Vitezele in teste sunt mult mai mari acum:
~93% din Fiberlink 1000 download
~50% din Fiberlink 1000 upload
http://beta.speedtest.net/result/6535271450
Trebuie sa verific cum sta cu acoperirea apartamentului, se lauda cu beamforming.
Gaelex(Citează)
09/08/2017 la 3:01 PM
Si la asta tiuie incarcatorul ?
Toate routerele TP-Link au aceasta problema, depinde acum cat de bine aude fiecare, mai ales sunetele de inalta frecventa. Eu nu pot sa stau in aceeasi camera cu el, este foarte enervant, returnat + cumparat de la concurenta ceva mai bun
razvan(Citează)
09/08/2017 la 3:49 PM
Cred că ai dat tu de un model cu probleme. Eu am testat vreo 15 routere TP-Link până acum și n-am remarcat nici un țiuit.
nwradu(Citează)
10/08/2017 la 11:42 AM
am vazut 5 routere tp-link, toate cu tiuit
depinde cat de bine aude fiecare si cat de liniste e in casa
razvan(Citează)
09/08/2017 la 4:13 PM
Un router excelent.
Nu conteaza cum arata gardul ci leopardul :)
TP-Link are o noua interfata grafica, mai moderna, mai usor de utilizat.
Iar daca vrei acoperire iti mai pui unul in alta camera.
ME(Citează)
10/08/2017 la 1:03 PM
Foarte bune topurile si toate aceste review-uri.
AS dori sa te rog sa imi recomanzi un router ce va fi folosit strict pe wireless pentru casa care sa aiba semnal si in curte, pentru uz casnic si maxim pentru un mic office de genul imprimanta wi fi 3 laptopuri, 3 telefoane 3 TV smart toate conectate la retea, deci mai mult homeuser.
Ce imi poti recomanda? Sunt atatea routere aici incat m-au cam ametit :)
Am RDS 1000 fiberlink
Promit sa cumpar de la emag :)
Multumesc anticipat.
Ovidiu(Citează)
12/08/2017 la 12:11 PM
Cateva zile testez un Tenda AC9 pe care il voi da cadou. Impresiile sunt pozitive:
– pe cablu cam 80% din viteza unui Fiberlink 1000 download, 50% upload
– standul detasabil, ma enerveaza la TP-Link modelele care sunt sudate
– se poate pune pe perete, desi nu e gandit pentru asta
– meniul mai rapid decat la un Netgear R7000
– acoperirea mai buna decat la acelasi Netgear R7000, am Netflix pe TV care avea nevoie de repetitor inainte
– semnal si viteza mai buna pe 5Ghz in camera dedicata de test, aka baie
– semnal pe 2.4GHz pana in parcarea blocului
– fara client de torrente
– fara suport pentru DD-WRT
Precizari: apartament de 4 camere, bloc comunist, Core i5 4690K@4.5GHz, 32Gb, SSD-uri, placi de retea Intel pentru fir si wireless.
Gaelex(Citează)