►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am fost ieri la prezentarea în România a noului Note8 (asta e scrierea corectă, apropo). Samsung a spun că nu-i doar cel mai bun telefon de până acum al lor, ci cel mai bun smartphone făcut vreodată.
Am aceeași convingere (cel puțin pe Android, dar nu-mi pasă cum se compară cu iPhone, că părerea mea e că întâi alegi ecosistemul și apoi telefonul potrivit). Pe Android, Note8 are probabil cea mai bună calitate a construcției, cel mai bun sistem foto/video al momentului, cele mai multe funcții (având în vedere că are și stylus și treaba aia cu gif-uri animate), cel mai performant hardware al momentului și alte asemenea atribute.
Așa a fost, în general vorbind, fiecare generație Note față de restul telefoanelor din piață. Un fel de punct culminant al anului în ceea ce privește sistemul Android. Și inclusiv pentru Note8 nu cred că poate contesta nimeni că n-ar fi foarte tare, ci doar prețul le dă ceva palpitații oamenilor.
Pentru preț, uitați-vă de exemplu la Orange, unde telefonul poate fi luat la precomandă inclusiv la liber, sau la alt operator sau la marile magazine. Toate precomenzile primesc gratuit și un dispozitiv DeX cu care telefonul poate fi conectat la un monitor într-o interfață asemănătoare cu Windows-ul, dar pe Android, aproape înlocuind un laptop. Exclusiv online, puteți câștiga 100 GB bonus și abonamentul ales cadou. Ai nevoie doar de 969 euro (sau mai puțin cu abonament).
Cum e telefonul? Bun, cum să fie. Are pe spate două camere foto, ambele de calitate, ambele de 12 megapixeli cu stabilizare optică și focalizare foarte rapidă, dar cu focală diferită. Avem o cameră normală și alta care asigură un zoom optic 2x.
Am testat treaba asta și comutarea este aproape instantanee între cele două. Știam sistemul, dar abia când l-am văzut în acțiune mi-am dat seama cât de util mi-ar fi mie, care fac foarte multe fotografii cu telefonul. Au fost nenumărate cazuri în care fotografiam ceva cu telefonul și speram ca un detaliu ce mă interesa să fie suficient de bine surprins pentru a putea da zoom acolo. Note8 asigură din prima acest zoom optic 2x folosind a doua cameră, iar senzorul de calitate are rezoluția suficientă pentru ca un zoom digital să ajute suplimentar.
Camera foto m-a impresionat și prin claritatea ei. Nivelul de detalii surprinse chiar și în lumină slabă este impresionant, iar felul în care reglează expunerea inclusiv când e orientată spre surse puternice de lumină și culorile foarte bine echilibrate chiar și în această situație prefigurează un sistem foarte bun.
Stylus-ul este un bonus plăcut. Am auzit diverse opinii. Unii oameni îl folosesc foarte des, alții nu. Mie mi se pare util atunci când faci scrolling și pierzi vremea prin aplicații, că e mai simplu să-l folosești decât să acoperi ecranul cu degetul. Cu noua modă de a fotografia ceva și de a desena sau aplica peste ea diverse stickere cred că este și mai util.
Un punct interesant al stylus-ului este posibilitatea de a trimite mesaje animate. Tu scrii ceva și telefonul transformă asta într-o animație, ca și cum ai desena pe loc, salvată ca gif automat. Poate fi trimisă prin orice program și rămâne de văzut dacă destinatarii o vor putea și vizualiza așa cum trebuie când le-o trimiți prin Messenger, WhatsApp, email sau alte metode de sharing. Asta e de testat.
Stylus-ul, apropo, are un buton în capăt ce nu face nimic. Este gândit pentru cei care, atunci când au un pix în mână, îl tot închid și deschid pentru a avea ceva de făcut cu degetele. Se pare că vârful suportă 4096 niveluri de presiune, mai mult decât unele tablete grafice pentru desenatori.
Dincolo de asta, Note8 arată foarte asemănător cu un S8+. Ecranul este mai puțin rotunjit la margini, curbura fiind mult mai mică, strict ornamentală. Ecranul este tot un Infinity Display, adică mare aproape cât întreaga parte frontală, cu un raport de aspect de 18,5:9. Întreaga carcasă este rezistentă IP68 la apă și praf, testată la 1,5 metri adâncime timp de 30 de minute.
Hardware-ul este de top. În funcție de zonă, avem din nou două chipset-uri, Exynos sau Qualcomm, iar memoria RAM a crescut la 6 GB. Conectivitatea este de top, avem LTE Cat 16, adică 1 Gbps pe 4G, BlueTooth-ul este versiunea 5.0, iar wifi-ul este un 802.11ac capabil de canale de 80 MHz și modulație 1024QAM, mai puternic decât cel din multe laptopuri și chiar routere de top.
Senzorii sunt aceiași. Ecranul de mari dimensiuni a mutat senzorul de amprentă pe spate, lângă cele două camere. Din experiența cu un S8+, vă pot spune că uneori veți pune degetul pe camerele foto, dar după un timp vă veți obișnui. Avem în continuare senzor de ritm cardiac, dar nu și emițător infraroșu. Un singur dezavantaj: față de S8+, bateria a scăzut de la 3500 mAh la 3300 mAh, probabil pentru a face loc stylus-ului. Asta probabil înseamnă că telefonul nu mai ține două zile, ci 1,8 zile.
Specificații Samsung Note8:
Preț: 969 euro la liber, mai puțin cu abonament la operatori. Dacă faceți precomandă puteți primi și un dispozitiv DeX, în limita stocului, plus alte bonusuri cum are Orange, 100 GB și poate chiar abonamentul ales cadou.
Iată o comparație cu S8 și S8+. Problema lui Note8 este că e doar cu 0,1 inchi mai mare decât un S8+, iar camera suplimentară și stylusul s-ar putea să nu justifice pentru mulți diferență de preț.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
22 comentarii
25/08/2017 la 6:54 AM
Din cate am observat, ca si la note5, butonul ala de la stylus are alt rol: sa l poti scoate din telefon. Cand e apasat se aliniaza cu formele telefonului si nu prea il poti scoate. Apesi oe el, se detensioneaza si il scoti usor.
Robert(Citează)
25/08/2017 la 9:31 AM
Se poate să fie și asta, dar știu că și înainte de buton aveau cum să scoată lejer stylus-ul de acolo.
Țin minte o prezentare mai veche în care spuneau că are strict rol “pentru plictisiți”.
nwradu(Citează)
25/08/2017 la 9:42 AM
cam asa sta treaba https://www.androidcentral.com/sites/androidcentral.com/files/styles/xlarge_wm_brw/public/article_images/2015/08/note-5-note-4-backs-2.jpg?itok=ZrdgxtyO
nu ca e importanta dar posed un note5 si nu, nu pot sa-l scot fara sa apas pe el. de altfel pana la note 4 unde stylusul nu avea buton, acesta iesea accidental mult mai usor din locul dedicat
Robert(Citează)
25/08/2017 la 7:44 AM
La 1000 de euro bucata ma astept ca Samsung sa imi arate clar cum schimba ei bateria la telefoanele astea. As da 1000 pe un telefon numai si numai daca fie pot sa ii schimb bateria cand am chef, fie e usor de schimbat ca la iPhone. Imi place telefonul dar trend-ul asta de 1000 / telefonu cu bateria ingropata sub lipici nu imi place. Pretul per total e nejustificat de mare. Camera dual ? au si altii, Ecran curbat, greu de protejat, usor de spart si fara nicio utilitate ? inutil ; baterie testata in 5-7 teste ? nici la altii nu bubuie. iau notite cu stylus ? sa fim seriosi, e 2017, inca astept comenzile vocale in romana. Personal, din principiu nu as da banii nici pe Galaxy si nici pe Note in primul an. Pretul just al unui Galaxy S e undeva la 2200-2400 lei si al unui Note pe la 2700-3000.
d.k.(Citează)
25/08/2017 la 1:26 PM
Sunt curios cum ai obținut acel preț just. Te-ai gândit tu cam cât ai fi dispus să dai pe el și ai decis că deci acesta e prețul?
nwradu(Citează)
25/08/2017 la 8:52 AM
Ai perfecta dreptate Robert
nacele(Citează)
25/08/2017 la 9:18 AM
Bateria tot la fel tine, max. 1 zi?
Lorin(Citează)
25/08/2017 la 9:30 AM
Cum “tot la fel”? S8+ ține două zile de utilizare normală, Note8 probabil cu vreo 2-3 ori mai puțin, dar tot două zile. Iar cu încărcarea rapidă, dacă-l bagi 30 de minute în priză te mai ține o zi.
nwradu(Citează)
25/08/2017 la 9:33 AM
Lorin, zi direct că ai iPhone și aia e.
Teniescu(Citează)
25/08/2017 la 10:16 AM
Ce te face sa crezi ca la iPhone e mai bine?
Daca ar face o baterie buna, nimeni nu ar mai lua generatia urmatoare de telefoane.
cartus(Citează)
25/08/2017 la 1:26 PM
Dacă ar face o baterie bună, ar băga-o imediat în telefoane, ca să vândă un miliard de bucăți în primul an.
nwradu(Citează)
25/08/2017 la 11:45 AM
Mai oameni buni, astia chiar au luat-o razna!! 4500 de lei un telefon??? Voi realizati ce laprop poti sa iei la banii astia? Voi realizati ca ca iti poti lua o masina cu banii astia? Da, o vechitura.Dar te sui in ea si pleci la drum!! Sa nu imi spuneti de abonamente ca acolo telefonul e si mai scump in realitate!!!
Adi(Citează)
25/08/2017 la 12:30 PM
Masina mai mananca si benzina, rca, casco, impozit, revizie, etc. Costul total sare rau in sus. Telefonul mananca doar curent.
Adi(Citează)
25/08/2017 la 1:27 PM
Un laptop bunicel, dar nu văd cum ai putea vorbi la el.
Nu văd de ce comparăm un telefon cu un laptop sau o mașină.
E ca și cum ai zice: 4500 de lei o noapte în club? Păi tu te gândești ce telefon iți iei cu banii aceștia?
nwradu(Citează)
25/08/2017 la 12:32 PM
Pai asta e problema, ca nu intotdeauna am acces la o priza.
Nu ma mai impresioneaza deloc avioanele astea noi, atat timp cat functioneaza mai putin decat o masinuta teleghidata.
In schimb sunt interesat de modele precum Xiaomi Mi Max 2, Asus Zenfone 3 Zoom si altele asemenea, unde se pastreaza cat de cat un echilibru intre performanta si autonomie.
Lorin(Citează)
25/08/2017 la 1:29 PM
Dacă te interesează strict bateria, ai destule alternative pe piață, da. Fiecare după modul de utilizare.
nwradu(Citează)
25/08/2017 la 7:24 PM
dormi cu cortu sau de ce nu ai acces la priza? Daca in 2017 iti mai pui problema ca nu ai acces la energie electrica…e clar ca nu sunt de tine smartphone-urile. Ia-ti cu incredere un telefon cu tastatura fizica si ecran monocrom si iti vei rezolva toate problemele.
John(Citează)
25/08/2017 la 12:33 PM
Nu am, nu am avut niciodata, e aceeasi problema si acolo.
Lorin(Citează)
25/08/2017 la 5:58 PM
Inteleg ca abonamentul sau cartela preplatite le ai pe daibogi.
ipo(Citează)
25/08/2017 la 11:42 PM
E clar, da. Faptul ca trebuie sa tin telefonul intr-un buzunar si incarcatorul in celalalt nu este un dezavantaj, nu? Ca doar suntem in 2017.
Lorin(Citează)
31/08/2017 la 3:39 PM
Salut Radu, fara suparare, dar deja bate la ochi cat de mult ridici in slavi Samsung.
Inteleg ca ti-au dat si tie un telefon gratis, dar fii totusi cat de cat obiectiv, doar asta da calitate review-urilor tale. Parca in trecut ai detinut si telefoane LG, sau altceva, dar acum nu mai exista decat samsung.
Am avut doar telefoane cu Android si nu am dat niciodata mai mult de 2000 lei pe un telefon, si nu inteleg de ce cumpara lumea samsung.
M-am jucat si eu prin magazine cu un S8 din asta si mi se pare oribil, nu as putea sa-l folosesc nici daca mi l-ar da gratis. Cu marginile alea curbate nici nu ai cum sa-l tii, atingi tot timpul marginile ecranului, pornind aplicatii in mod nedorit. Este si prea ingust, parca as tine in mana un bat, nu mai zic de pozitia cititorului de amprente, care ar fi trebuit sa fie in partea stanga a camerei, acolo vine degetul aratator (cel putin cand il tii in mana stanga). Asta doar la modelul nou. De vechile probleme cum ar fi software-ul oribil, greoi, cu cele mai penale culori si forme ale iconitelor si meniurilor, toate aplicatiile re-inventate in cel mai prost mod posibil (gen Bixby ala, S Health, etc…).
Sper ca publici comentariul…
Andrei(Citează)
09/09/2017 la 8:18 PM
@Andrei: tocmai am citit un review la Huawei pe acest site, tot așa cu concluzia că e un telef f. bun. Deci nu înțeleg cum vine acuzația că face review doar la Samsung. Omu’ face review la modelele care apar. Ăsta e unul din cele 2 chestii specifice ale site-ului (celalalt e mîncarea)
alias(Citează)