un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Expo 2017 Astana: clădiri sferice și energia viitorului

7 Aug 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

E frumos orașul Astana, așa nou și bine planificat, dar eu am fost acolo pentru Expo 2017. Aceasta este una dintr-un lung șir de expoziții cu o tradiție de mai mult de o sută de ani, evenimente la care participau multe națiuni mândrindu-se cu realizările lor, iar țara organizatoare uneori construia ceva remarcabil, ca o gazdă ce se lăuda cu ceva nou în casă.

Turul Eiffel a fost construit pentru o astfel de expoziție, cea din 1889. Atomium-ul, o altă construcție ușor de recunoscut, a fost construit pentru cea de la Bruxelles din 1958. Kazahii nu s-au lăsat nici ei mai prejos, construit în Astana cea mai mare clădire sferică din lume în mijlocul pavilioanelor ce adăposteau standurile diverselor țări, inclusiv al României.

Astfel de expoziții sunt de două tipuri: World Expo, cu o tematică ceva mai generală, ce au loc la fiecare 5 ani. Expo 2015 de la Milano a fost cea mai recentă (am fost și acolo, citiți aici articolele), iar următoarea va avea loc în 2020 la Dubai. Apoi avem expozițiile specializate, precum cea de la Astana unde tema a fost Future Energy, iar locul de desfășurare a celei din 2022 va fi anunțat peste câteva luni.

Clădirea sferică este impresionantă. Are 100 x 80 de metri și 8 niveluri interioare ce adăposteau nu doar pavilionul Kazahstanului, ci prezentau și tehnologiile curente și viitoare în generarea de energie, pe categorii. Nici nu știam că sunt vreo 6 moduri de a obține energie electrică folosind forța valurilor, de exemplu.

via GIPHY

Un mic șoc am trăit la nivelul de top, unde începe oficial turul. O pasarelă te duce până la peretele de sticlă al clădirii și mi-am zis “ah ok, e ca să admiri mai bine peisajul și pavilioanele din jur!”. Odată intrat pe ea, am descoperit că podeaua pasarelei este în întregime din sticlă transparentă și că vedeam în jos până la parter, să fi fost vreo 60 de metri, o experiență pe care n-am mai trăit-o în altă parte până acum.

Iată un clip făcut acolo:

Știam că e sticlă și că este rezistentă, dar tot mi-au tremurat un pic picioarele pentru că senzația că pășești în gol este foarte ciudată. Ca să fie totul complet, pasarela era destul de îngustă, vreo 2 metri, iar balustradele erau făcute tot din sticlă și destul de joase. A fost ciudat.

În ce privește priveliștea (ce joc de cuvinte!), n-am apucat să o văd de pe pasarelă pentru că eram prea ocupat să mă uit în jos, dar nu contează asta. Fiecare nivel al sferei avea niște zone de relaxare construite unde puteai lua loc pe o bancă și puteai privi peste tot în jur. Partea expozițională în sine ocupa mai degrabă zona centrală a fiecărui nivel, arătând pe rând diverse tehnologii și statistici despre energie solară, eoliană, mecanică șamd.

Cei din Kazahstan au resurse mari de petrol și gaze și aproximativ 40% din resursele de uraniu ale planetei, așa că ai zice că stau liniștiți la capitolul legat de “energie pentru viitor”, dar vor să fie o țară modernă și atunci investesc și în alte tehnologii, mai ales că în 2050 peste 80% din populația planetei (care va fi în total de aproape 10 miliarde) va locui în orașe. Kazahstan are un plan pentru a modifica ponderea modului de a genera energie, angajându-se să treacă la ceea ce-am prezentat în tabelul de mai jos:

An Fosili Petrol Solar Eolian Bio Altele
2014 68,3% 3,4% 0,8% 3% 1,8% 22,7%
2030 59,9% 1,3% 3,6% 7,1% 2,8% 25,3%

Un plan îndrăzneț, având în vedere că este a 9-a țară ca întindere din lume și distanțele fac destul de dificilă implementarea unor astfel de măsuri. În 2016 au deschis parcul solar Burnoye, cu o capacitate de generare de 50 MW, care în 2016 a general peste 38 de milioane de kWh de electricitate (cifră care nu zice mult, având în vedere că a fost deschis pe la jumătatea anului).

Am văzut și industria extractoare de uraniu, ca să zic așa. Mi-a prezentat cineva pe larg ce se întâmplă pe acolo și anume este că folosesc o metodă de extracție numită in situ leaching (nu știu traducerea în română) prin care sapă un fel de puțuri până la zăcământul de uraniu, apoi injectează în acestea un lichid în care uraniul se dizolvă. Soluția astfel obținută în adânc este apoi extrasă printr-un alt puț făcut în zonă.

Practic, pe o parte intră acid sulfuric sau bicarbonat de sodiu, ce-or folosi ei, iar pe partea cealaltă ies atomii de supă de uraniu. Această supă, chimic având formula U3O8, este convertită după câteva procese chimice în UF6, sau pe denumirea ei sexy hexafluorură de uraniu. UF6 intră în centrifuge pentru a fi îmbogățit, obținându-se o concentrație mai mare a izotopului necesar fisiunii nucleare. Kazahstan, prin compania sa națională Kazatomprom, exportă combustibil nuclear sub formă de pastile ce pot fi utilizate în reactoarele nucleare.

Cu toate acestea, kazahii nu au nici o centrală nucleară funcțională la ei în țară. Au planuri să construiască una în viitor.

Ce au, în schimb, este un tokamak, un reactor de fuziune nucleară. Tokamak-urile sunt în acest moment cele mai avansate reactoare disponibile tehnologiei noastre și, deși aparțin tot clasei mari a reactoarelor nucleare, funcționează într-un mod complet diferit. Centralele nucleare convenționale folosesc fisiune nucleară, adică sparg atomi de uraniu radioactiv, captând cantitatea mare de energie ce se degajă în acest mod. Reactoarele de tip folosesc atomi ușori, de exemplu hidrogen, ce sunt forțați să se unească pentru a capta energia produsă în acest mod.

Substanțe complet nepoluante, obținută din ceva banal precum apa, care pot genera cantități uriașe de energie electrică prin fuziunea atomilor? Bună idee! Fuziunea nucleară este considerată o viitoare tehnologie foarte importantă, dar încă nu o stăpânim foarte bine.

Tokamak-urile (numite astfel după un cercetător rus ce le-a inventat) au o formă inelară, în inelul metalic producându-se plasmă într-o reacție asemănătoare cu ce se întâmplă în interiorul Soarelui. Inelul este înconjurat de magneți foarte puternici ce atrag din toate direcțiile acea plasmă, astfel încât aceasta este păstrată de fapt în centrul inelului, neatingând pereții pe care altfel i-ar topi.

Vă spuneam în decembrie 2015 că nemții au activat un astfel de reactor în care au creat, dintr-un miligram de heliu, o plasmă de 1 milion de Kelvin. Era doar un test, scopul final al proiectului fiind sa obțină plasmă de 100 de milioane Kelvin într-o reacție susținută timp de câteva minute, acum devenind clar și de ce plasma nu trebuie să atingă pereții tokamak-ului (le place țara lor, nu vor să o topească). Estimarea este că un gram de heliu transformat în plasmă ar putea produce tot atâta energie cât 11 tone de cărbune, chiar dacă pornirea reacție consumă și ea energie electrică.

Cel al kazahilor nu-i gândit pentru generare de energie electrică, ci pentru a studia comportamentul materialelor în condiții extreme, experimente ce vor ajuta alte cercetări în domeniul fuziunii. În termeni de putere, Kazahstan Tokamak for Material Testing (KMT) folosește 120 MW pentru a funcționa timp de 5 secunde; a devenit operațional în iunie.

Dacă vă interesează acest subiect, stați cu ochii pe ITER (site oficial), cel mai mare tokamak în construcție, și pe Wendelstein 7-X (site oficial).

În restul expoziției de la Astana erau pavilioanele diverselor țări participante, inclusiv al României, majoritatea prezentând ce mai fac ele în domeniul energetic. Spun majoritatea pentru că multe țări se mulțumeau să prezinte rapid că au niște eoliene în funcțiune și apoi să vândă sau să expună produse tradiționale în standul lor. Inclusiv țările mari prezentau, de multe ori, felul în care au grijă de natură în contextul generării de energie electrică sau, ca la standul Marii Britanii, inclusiv becuri economice.

Azerbaijan sau Turcia se lăudau cu diversele conducte pentru petrol sau gaze, Georgia insista mai degrabă pe ce vinuri bune produc acolo, țările mari insistau pe diverse proiecte îndrăznețe precum eoliene construite în largul mării sau aeroporturi alimentate exclusiv din energie solară șamd. Nu ceva nemaivăzut, poate cu excepția unui Matiz alimentat cu hidrogen, plus alte câteva standuri ce prezentau diverse metode de generare a electricității pe care mai bine vi le zic pe larg altădată, la fel ca și prezentarea standului României, a cărei zi națională la Expo 2017 a avut loc exact când am fost eu acolo.

asus s5507

    14 comentarii

  1. Cam tanar Eiffelu’.

      (Citează)

    • neve radu nu raspunde decat atunci cand are sa te contrazica cu ceva. altfel nu.

        (Citează)

    • Sau nu răspunde pentru că mai face și alte lucruri.

      Mulțumesc pentru observație, am corectat.

      @Name: ia-o ușor cu stresul, să nu te agiți prea tare la inimă.

        (Citează)

  2. Unii ar zice ca Ericsson Globe din Stockholm ar fi cea mai mare (care e mai mult semisferica).

      (Citează)

  3. “În ce privește priveliștea (ce joc de cuvinte!), n-am apucat să o văd de pe pasarelă pentru că eram prea ocupat să mă uit în jos, dar nu contează asta”
    Hai, recunoaste ca te uitai in sus, sub fustele celor de la nivelul superior.

      (Citează)

  4. O dictatura bazata pe petrol. Totul e artificial, tara aia fiind un desert.
    Pe mine nu ma impresioneaza, e ca si cum as vedea imagini din Coreea de Nord.
    Au vrut sa-l aleaga pe viata pe presedinte, dar el, modest, s-a opus…

      (Citează)

    • A mai zis cineva despre Coreea de Nord și i-am spus că nu are nici o legătură. Spre deosebire de acea țară, kazahii sunt deschiși către lume, își cresc economia, își trimit oamenii la studii în străinătate, sunt primitori cu turiștii, vor să cumpere și să vândă cât mai multe și nu amenință pe nimeni cu rachete, nici nu dau vina pe imperialismul altora.

      E o diferență foarte mare. Dictatură e și în Singapore, dar nu aud pe nimeni comparând cu Coreea de Nord.

        (Citează)

  5. Intre 1980-1985 nevasta-mea care era studenta la fizica la Magurele a invatat despre acest procedeu de realizare a fuziunii. nucleare. Vad ca dupa mai bine de 30 de ani progresele sunt de sustinere a reactiei de la fractiuni de secunda (sutimi sau miimi la vremea aceea) la zeci de secunde (care cred ca este recordul). In ceea ce priveste constructiile astea impresionante, mare parte sunt facute de Bouygues (Franta) care a mirosit bine potentialul energetic al zonei si a cautat sa se “infiga” aici ca si in Turkmenistan (unde am lucrat si eu ca expat intre 1994-1995).

      (Citează)

    • Da, construcția unui tokamak este scumpă și durează mulți ani, plus că trebuie o cantitate mare de energie pentru a porni totul, plus cercetători care să știe ce caută să experimenteze acolo.

      Wikipedia zice că Tokamak-urile au fost gândite în anii 1950, iar abia acum vorbim mai pe larg despre ele.

      ITER a fost început în 2006 și speră să devină operațional prin 2023. Practic, și ca cercetător în domeniu riști să ieși la pensie până vezi cu magnetometrul tău plasma aia din reactor.

        (Citează)

  6. Name:
    neve radu nu raspunde decat atunci cand are sa te contrazica cu ceva. altfel nu.

    Radu a preluat deja din atitudinea “bloggerilor de seama”, pe care nu ii poti corecta daca gresesc si care le stiu pe toate.

      (Citează)

    • Păi condiția este întâi să mă corectezi cu ceva, nu cu “te înșeli” și atât. Ca într-o discuție de oameni mari, nu copilării.

        (Citează)

    • M-am uitat pe comentariile tale recente, apropo. Toate sunt cu ceva contra. La multe spui că mă înșel, dar niciodată argumentat. Abia aștepți să lași comentarii precum cel de mai sus, dar niciodată ceva cu adevărat util altora, ca într-un dialog matur.

      Faptul că citești în continuare acest site, deși aparent nu ești de acord cu ceea ce zic eu, îmi pare un comportament ilogic. Eu n-aș face asta în nici un caz, că viața e scurtă și nu-i bine sa pierzi timpul cu așa ceva. Faptul că tu o faci spune mai multe despre tine decât spun comentariile tale despre mine.

        (Citează)

  7. cum? sunt comentarii neargumentate pe internet?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus