un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Două vinuri un pic mai scumpe

3 Aug 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

18 comentarii

Vă spuneam că-mi place să mă uit prin aeroport după băuturi fine, de obicei spirtoase. Tărie, cum se zice la noi. Acum, însă, iată două vinuri:

Avem un Grand Vin de Chateau Latour 2004 la 980 de euro și un Chateau Cheval Blanc 2007 la 690 de euro.

Am citit un pic despre ele. Acel Chateau Latour 2004 vine din Pauillac, în regiunea Medoc, adică intră în gama ceva mai mare a vinurilor “de Bordeaux”. Citiți articolul meu despre orașul Bordeaux și ce-i de vizitat pe acolo, apropo. Podgoria produce vinuri încă din secolul 14, iar de-a lungul timpului inclusiv Thomas Jefferson le-a lăudat. Recent podgoria a fost vândută de familia ce o deținea de sute de ani către Grupul Artemis, un holding ce deține, printre altele, casa de licitații Christie’s, Gucci, Balenciaga sau Bottega Veneta.

Vinul “grand vin” (asta este denumirea sa oficială, că mai produc acolo și alte două vinuri) se obține din strugurii crescuți pe 47 de hectare și este un amestec de 75% Cabernet Sauvignon cu 20% Merlot și altele în proporții foarte mici. Este cel mai scump Cabernet Sauvignon-Merlot produs în zona Bordeaux. Este suficient de celebru încât fiecare sticlă include un cod ce poate fi verificat pe site-ul oficial pentru a afla dacă-i una originală sau un vin contrafăcut.

Al doilea, Chateau Cheval Blanc (“calul alb”) este tot un vin de Bordeaux, chiar din localitatea Saint-Emillion pe care am vizitat-o și eu (citiți aici despre ce-i de văzut pe acolo). Observați pe etichetă că scrie premiere grand cru classe A, adică un vin făcut cu cele mai stricte și mai atente metode de producție, genul de băutură pentru care se aleg bob cu bob strugurii, nu se varsă totul la grămadă.

Podgoria nu are aceeași tradiție de secole precum Latour, dar de-a lungul timpului a câștigat numeroase medalii, fiind foarte bine apreciată la nivel mondial și considerată în aceeași clasă ca și nume celebre precum Chateau Margaux, Latour, Lafite și alții.

Erau în aeroport în Kazahstan.

Apropo de prețurile lor și toate vocile care spun “cum, 80 de lei un fel de mâncare la un restaurant bun?”, aceste vinuri mi se par un exemplu bun pentru o situație clar definită în întreaga lume, dar pe care mulți nu vor să o conștientizeze: există sute de niveluri de preț și sute de niveluri de “bogăție”. Asta e cea mai simplă explicație.

asus s5507

    18 comentarii

  1. Baga aplicatia Vivino si treci pe baut vin de calitate, inclusiv romanesc.

    Iti recomand un vin romanesc care a dat pe spate francezi acum 2 ani cand le-am adus – Selene de Recas. Nu e exagerat de scump, e doar vin, nu chimicale.

      (Citează)

  2. Da, iti poti seta aplicatia sa iti arate pe o scara de la un pret X la unul Y, toate vinurile de pe o anumita categorie ( fie tara, fie producator, fie tipul vinului) Iar tot ce gasesti vinuri cu nota de peste 3.5 stele si cu un minim de 20 reviewuri, cu siguranta merita sa incerci/bei.

    Ti-am dat exemplu SELENE de Recas, care pe aplicatie are nota 3.9 cu un rating de 68 – deci o nota foarte buna. Pe langa asta, iti da si pretul vinului.

    Eu cand merg sa imi iau vin, vin pe care vreau sa il incerc pentru prima data, intreb vanzatorul ( atentie, cand fac asta iau de la “crame” specializate, inclusiv din Megaurile din Baneasa/Vitan ) despre ce vin vreau ( soi sau cupaj ) si apoi scanez cu aplicatia – niciodata nu am dat gres. Pe langa asta, pe aplicatie poti urmari cativa somelieri foarte buni din tara sau afara cu ce vinuri au baut, reocmanda si cum le-au notat.

    Ca vinuri bune romanesti iti recomand sa incerci si la casele mici de vinuri, care fac un vin foarte bun la un pret accesibil, iar aici recomand: Alira si Vitis Metamorfosis.

      (Citează)

  3. Eu iau din ala de 980 cate o lada si o las la soare. Iese un otet bunisor pentru salate, acuma, vara.

      (Citează)

  4. nwradu:
    Vara îl bei cu cola, să fie spritz.

    Bleah, dupa cum bine a zis iepurasul cand i-au adus tortul cu morcovi.

      (Citează)

  5. Liliac, Avincis, Stirbey, Bauer, Davino, Vinarte, Carastelec, Lacerta, Rotenberg, Leat, Dagon Clan.

      (Citează)

    • Astea nu zic nimic. De exemplu ultima, Dagon Clan, are un roșu oribil, dar alte vinuri sunt bune.

      La Liliac a fost bun cam tot ce-am băut, inclusiv gama ieftină LiLy. Alea Crepuscul sunt bune ca preț/calitate.

      Sunt o mulțime de crame bune la noi și în Moldova, prea multe vinuri de descris. Doar numele cramei nu zice multe, trebuie măcar indicat soiul sau cupajul.

        (Citează)

  6. Aberatii… nu exista vin care sa faca banii aia, e doar pentru bogatani care fac banii aia din nimic, din petrolul de la ei din curte sau similar.
    In fond, e tot vin, tot din struguri, nu e ca si cum ar fi de aur (sau unobtanium). Poti sa bei linistit un vin foarte bun si la 50 de euro, ca sa nu mai zic de vinuri bune la 10-15-20 de euro.
    Si degeaba zici de “niveluri de bogatie”, asta e un nivel de neam prost de tipul “eu dau citi bani vreau pe orice rahat, fiindca am”.

      (Citează)

  7. Vinul e o frauda printre celelalte băuturi.

    Don’t @ me

      (Citează)

  8. nwradu:
    Astea nu zic nimic. De exemplu ultima, Dagon Clan, are un roșu oribil, dar alte vinuri sunt bune.

    La Liliac a fost bun cam tot ce-am băut, inclusiv gama ieftină LiLy. Alea Crepuscul sunt bune ca preț/calitate.

    Sunt o mulțime de crame bune la noi și în Moldova, prea multe vinuri de descris. Doar numele cramei nu zice multe, trebuie măcar indicat soiul sau cupajul.

    Ok. Mie-mi place asa:
    Liliac: Sauv Blanc si Fresh
    Avincis: Cuvee Petit si Cuvee Andrei, Cramposie
    Davino: Rouge si Blanc de Ceptura, respectiv Iacob-urile si Faurarii
    Lacerta: cam toate
    Dagon Clan: Clar (cel alb, rosul inca este in raft).
    Stirbey: Cramposie, Sauv Blang, Negru de dragasani
    Carastelec: Frizza, Vinca (Chardonnay) si spumantele
    Vinarte: Nedeea, Prince Matei, Soare
    Bauer: cam toate

      (Citează)

    • Încearcă de la Liliac gama Crepuscul, e cam în toate hipermarketurile. Preferatul meu este cel Sauvignon Blanc + Fetească Regală.

      Din ce-am observat, cam orice vin cu Fetească Regală sau Fetească Neagră îmi place. Sunt foarte încântat de aceste soiuri.

      Ce-am mai notat ca fiind bune: Dramatic de la Gramma, La Origine – Fetească Neagră și Sauvignon Blanc, Terra Romana – Millenium roșu, Petit Clos de Colombes, Cameleon White Sauvignon Blanc și Fetească Albă.

      Și Purcari are multe vinuri bune, le-am zis cu alte ocazii.

        (Citează)

  9. Am băut un Cheval Blanc, da’ de vreo 80 de euro sticla, din ce au zis tipii care l-au adus. Bun.
    Altfel, mi se par ok doar vinurile Bordeaux din zona St. Emillion, în rest cele mai multe sunt prea slabe și prea plate, un fel de pomul lăudat. Bine, nu le-am degustat chiar p-astea de le-ai pozat tu aci. Mai degrabă d-alea pana pe la 50-60 EUR / sticla

      (Citează)

  10. Am baut si eu multe vinuri, dar pana acum nu am gasit nimic care sa se compare cu Purcari. E de vis, cam orice fel, fie el alb sau rosu. Au ceva deosebit vinurile alea. Bineinteles, cele din soiurile mai rare, mai scumpe, sunt si mai bune. Iar desert wine-ul lor… cel mai bun in Europa.

      (Citează)

  11. Hai ca si noi avem vinuri foarte bune si nu la pretul asta :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus