un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Android 8 Oreo: schimbări minore, câteva utile

22 Aug 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Vremurile când o nouă versiune de Android modifica semnificativ interacțiunea cu telefonul au trecut. Modificările sunt minore acum, chiar și cele de sub capotă, iar eu am senzația asta de câteva versiuni. Mai mult, am senzația că Android-ul stock împrumută uneori din funcțiile aduse de interfețele suplimentare ale diverșilor producători de telefoane.

Android 8 Oreo, lansat zilele trecute, cam așa se prezintă. Ignorând modificările de aspect (apar sau dispar linii, se micșorează sau mărește fontul), principalele schimbări interesante sunt următoarele:

Picture in picture mode – poți rula un clip YouTube într-un mic pop-up în timp ce ieși din aplicația principală YouTube pentru a-ți verifica emailul sau a deschide un browser sau ce vrei tu. Vestea este bună pentru că așa se va putea asculta muzică de pe YouTube într-un mod mult mai ușor. Oreo îmbunătățește și modul multi-windows, dar telefoanele Samsung aveau deja un sistem bine pus la punct de multă vreme.

Meniul de notificări este îmbunătățit – unele notificări sunt mai mici, plus că s-a introdus opțiunea de a fi reamintit de ele peste ceva timp. Asta e foarte mișto, cu un swipe îi poți spune telefonului “reamintește-mi în 30 de minute că am emailuri noi”. Denumirea oficială este Notification Snooze.

Notification Dots – știți sistemul, unele pictograme de aplicații vor putea afișa notificări într-o mică bulă lângă pictogramă, ca pe iOS. Asta nu-i ceva nou, iar multe telefoane oricum implementaseră chiar și la un nivel mai avansat așa ceva. Android 8 îmbunătățește sistemul prin adăugarea unor opțiuni contextuale.

Autofill global – Android poate reține date precum id-ul de login și pentru aplicații, nu doar în browser.

Bluetooth LDAC – Oreo suportă acest codec pentru streaming de muzică la calitate mult mai mare prin Bluetooth.

Sunt diverse modificări și în nucleul sistemului de operare, bineînțeles. Timpul de boot este micșorat, felul în care aplicațiile trec în background și ocupă memorie a fost schimbat pentru a elibera resurse, autonomia bateriei este îmbunătățită, scrollingul este mai fluent șamd. Nimic neașteptat, însă, la acest capitol.

Singura chestie cu adevărat remarcabilă este așa numitul Project Treble, care modifică arhitectura pe niveluri a sistemului de operare, astfel încât producătorilor de telefoane să le fie mult mai simplu să facă updateuri de sistem de operare. În teorie, asta va duce la micșorarea timpului până la upgrade-ul la o nouă versiune, dar în practică efectele vor fi văzute abia de acum încolo, de la Android 8 în sus spre 8.1, 9 și ce-o mai urma. Cum Android 7 are o cotă de instalare de vreo 14% și deja ei au scos versiunea 8, era nevoie mare de tot de așa ceva.

Dacă l-au lansat acum, bănuiesc că prin aprilie apare și pentru telefonul meu :D

Găsiți mai multe informații pe site-ul oficial și pe Digital Trends.

asus s5507

    13 comentarii

  1. Acum ce ai? S8?

      (Citează)

  2. Eu nu mai folosesc YouTube pentru a asculta muzica pe telefon de ceva timp. Pentru asta folosesc Suamp. Pe langa ca asculti muzica de pe youtube (prin Suamp) in timp ce faci altceva, poti face asta si cu ecranul stins. Nu e mare wow aceasta noua functie “picture in picture mode”.

      (Citează)

    • Eu am cont Deezer, nici eu nu ascult din YouTube, dar cred că mulți așa fac.

        (Citează)

    • Probabil asa e. Dar poate ajuta aceasta functie atunci cand urmaresti videoclipuri si primesti un mail. Nu ai vrea sa pui pe pauza dar totodata ai vrea sa vezi ce ai primit. In rest, nu prea ii vad folosul. (pentru mine, poate pentru altii e binevenita)

        (Citează)

    • Traiasca familie si prietenii si ce vrei tu pentru recomandarea de Suamp. De mult cautam ceva de genul si nu am gasit ceva ok.

        (Citează)

    • Jango mi se pare super buna.

        (Citează)

  3. Se merita? Are cineva ?

      (Citează)

  4. nwradu:
    Eu am cont Deezer, nici eu nu ascult din YouTube, dar cred că mulți așa fac.

    De curiozitate, de ce ai ales Deezer in loc de Google music?

      (Citează)

  5. PIP merge doar cu YouTube Red, notification dots si restul din zona asta doar pe pixel (oficial)

      (Citează)

  6. Atat de neinteresant Androidul asta.. mie parca mi se pare ca il complica din ce in ce mai tare..

      (Citează)

  7. Din ce am observat la Oreo este ca Nexus 5x functioneaza mai rapid+are un battery managemant mai bun.
    Un mare minus sun icoanele noi, sunt groaznice….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus