►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Vodafone România va avea din septembrie un nou CEO: Murielle Lorilloux (se pronunță muriel loriu), o franțuzoaică ce în prezent conduce operațiunile din Congo.
Ravinder Takkar, actualul CEO, își încheie mandatul de 3 ani în România și va deveni președinte al Vodafone Group Services, Regional Business Development pentru Africa, Asia și Orientul Mijlociu, urmând să părăsească România în zilele următoare.
Am fost ieri la o conferință de presă în cerc restrâns, o discuție ceva mai informală despre companie și piață, iar cele mai interesante amănunte sunt mai jos.
Traficul de date a crescut de 8 ori în ultimii 3 ani. O astfel de creștere, de 800%, mă face să mă întreb pentru ce capacitate se proiectează rețelele atunci când faci planul pentru minim 10-15 ani, altfel o creștere neașteptată îți poate da peste cap totul, situația greu de corectat. CEO-ul era mândru și pentru că Vodafone a obținut în ultimii trei ani la rând premiul P3 pentru cea mai bună rețea, iar în 2016 inclusiv unul acordat de Ookla (cei cu Speedtest).
Traficul video a crescut neașteptat de mult, mai ales că Vodafone a avut de-a lungul timpului diverse parteneriate cu HBO GO, Netflix și chiar și Facebook gratuit, unde poți găsi foarte multe clipuri video. Mai nou au adăugat acele Social Pass și Video Pass în abonamente, ce oferă trafic aproape nelimitat (e o limită rezonabilă de 100 GB/lună, totuși) pe rețele sociale și respectiv servicii de streaming video precum Netflix. Eu nu știam că există așa ceva; citiți detaliile de la RED 13, le găsiți acolo.
Printre alte realizări se numără și creșterea constantă a clienților și a veniturilor din servicii în ultimii 3 ani, plus o creștere a prezenței în segmentul business prin programul ReadyBusiness.
Iată evoluția, scoasă din fișierul meu Excel cu astfel de lucruri:
(Comparația cu ceilalți operatori nu este tocmai potrivită, având în vedere că Orange și Telekom oferă mai multe tipuri de servicii, dar n-am alta mai bună)
Au fost și câteva întrebări interesante din partea celor prezenți. De exemplu, întrebat despre schimbările anunțate privind politica de taxe și impozite, CEO-ul a spus că nu plata taxelor în sine este o problemă, ci predicitibilitatea lor pe termen lung. Angajamentele luate în fața acționarilor sau planurile de investiții pe câțiva ani se dau peste cap atunci când statul schimbă variabilele ecuației așa des. Tot ca exemplu de lipsă de stabilitate, în ultimi 3 ani au fost 7 miniștri ai Comunicațiilor, adică oamenii care gestionează politica și reglementările în jurul cărora companiile telecom își desfășoară activitatea.
Cineva a întrebat despre 5G. N-au fost multe de zis, probabil că în 2020 vor apărea în România primele lansări comerciale de scară mică. Este prea devreme pentru ca Vodafone să anunțe parteneriate cu furnizori de echipamente, întâi să fie standardele bine fixate și spectrul cumpărat.
Eu am întrebat de ce Vodafone nu sponsorizează sau nu organizează evenimente ce n-au o legătură directă cu industria telecom, precum acceleratoare de start-up-uri sau festivaluri de muzică sau alte asemenea lucruri pe care alți operatori le fac. Mi s-a spus că preferă să investească banii în ceva ce aduce un beneficiu real tuturor clienților, iar sponsorizările există, dar sunt de amploare mai mică.
Am întrebat și dacă plănuiesc să intre în segmentul smart city sau măcar smart home, unde Orange și Telekom deja au făcut primii pași. Mi s-a spus că da, în sensul că tehnologia și rețeaua Vodafone permit ceea ce este, până la urmă, o formă de IoT/machine-to-machine/automatizare IFTTT, astfel de implementări fiind deja făcute de Vodafone pentru clienți privați (fabrici, companii de logistică șamd). Ca să se numească Smart City, ar trebui să existe un parteneriat cu autoritățile publice, dar în România nu au încă astfel de planuri pentru tehnologii avansate.
Și cam asta a fost discuția.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
22 comentarii
04/07/2017 la 2:46 PM
Ma dezamageste treaba cu lipsa de sponsorizari in festivaluri de muzica.. si asta e un mod de a aduce beneficii clientilor.
eBogdan(Citează)
04/07/2017 la 3:03 PM
lol
Andrei(Citează)
04/07/2017 la 11:53 PM
pai daca au bagat toti banii in bro…
geroge(Citează)
04/07/2017 la 3:02 PM
pe vremea connex si dialog erau peste tot pe litoral pe plaja
imi amintesc 1996-1998 erau impartiti – tot ce inseamna plaja in Jupiter era “Connex” iar partea de Neptun la steaguri incepea cu “Dialog”. au fost ani frumosi, concerte in fiecare seara pe plaja cu multi invitati …. acum ioc pe zona aia de litoral, doar exceptiile mai sunt prezente, in timp ce la momentul ala era clar – indiferent de seara era ceva pe plaja.
nu se dadeau prea multe suveniruri, etc …erau concursuri pe plaja cu tricouri, bandane, fulare, etc
ps. si nici macar nu aveam telefon pe vremea aia :)) aveam un pager amarat de la coca-cola …
Darius(Citează)
04/07/2017 la 3:35 PM
Păi a fost și Best’fest, dar s-a dus.
nwradu(Citează)
04/07/2017 la 8:37 PM
au sponsorizat concertul Kings of Leon, e de ajuns :)
Mihai Dobre(Citează)
04/07/2017 la 3:31 PM
Pentru ca le-au crescut veniturile ma toaca pe mine marunt la fiecare 3 luni sa imi schimb abonamentul cu unul mai mare.
De cat profit au.
Gaelex(Citează)
04/07/2017 la 3:35 PM
Mereu vrei profit și mai mare.
nwradu(Citează)
04/07/2017 la 3:43 PM
El chiar vine cu acel turban la toate intalnirile?
alex(Citează)
04/07/2017 la 4:38 PM
tu chiar mananci vaca?
deplictis(Citează)
04/07/2017 la 9:30 PM
De obicei asa fac indienii Sikh.
Marian(Citează)
04/07/2017 la 9:31 PM
Poarta turban adica.
Marian(Citează)
04/07/2017 la 5:49 PM
Vezi că se pronunţă lori-iu.
Andrei(Citează)
04/07/2017 la 6:15 PM
1. e de prost gust sa zici cum se pronunta numele lu aia – e chiar irelevant de-a dreptu.
2. 5G ce? intrebari aiurea
3. chiar nu comenteaza nimeni ca vine o frantuzoaica trecuta pe la negri sa conduca ceva si in Ro?
congo si romania, cam ala e nivelul.
micu(Citează)
04/07/2017 la 11:21 PM
Nu, nu e de prost gust. Aparent numele e prea complicat și mulți din cei prezenți se refereau la “Murielle” de parcă s-ar fi știu de o viață cu femeia, că le era greu să zică “Doamna Loriu”.
5G ce ce?
Nu, nu comentează nimeni din cei care înțeleg cum merg lucrurile. E un traseu normal.
nwradu(Citează)
04/07/2017 la 8:36 PM
Cel putin la capitolul imagine e o schimbare in bine. Ramane de vazut cum va gestiona situatia din Romania unde tot mai multi operatori vin cu oferte foarte atractive
Anunturili(Citează)
05/07/2017 la 1:14 AM
Da, chiar mananc vaca, doar nu o sa ne inchinam la ea. Personal mi se pare de prost gust sa vii intr-o tara europeana, semi occidentala si sa porti “vesmantul” din catunul in care te-ai nascut. Nu voi intelege niciodata cum unii emigreaza “pentru un trai mai bun” dar vor sa se comporte fix ca in lumea a 3-a de unde vin. Progresul din lumea occidentala vine si din renuntarea la astfel de obiceiuri.
alex(Citează)
05/07/2017 la 6:54 AM
In alta ordine de idei, nu vi se pare suspect ca avem CEO doar din tari bananiere?
Gaelex(Citează)
05/07/2017 la 12:04 PM
Eu am lucrat la Voda. Cultura lor e una de firma romaneasca. Au in majoritatea cazurilor angajati cu experienta mica si putin specializati. Atmosfera in firma e ca de “boschetareala/”/ Vama veche asa. Au bugete mari in schimb, asta se vede si cu ochiul liber, multe masini cu VDF la numar in trafic.
Unu ca mine, specializat si perfectionist care iese la bere cu prietenii si nu cu sefii nu se integreaza bine in Vodafone. In schimb e rampa buna pt studenti si cei cu putina experienta.
Da si mie mi se pare aiurea sa aduci intr-o tara, US partener si membru Nato sefi din zonele alea si asta cred ca spune mai multe despre cultura lor organizationala: sunt multi manageri romani care fac “smecherii romanesti” si cei din afara aduc pe unii care sunt versati in tehnici d-astea ca sa ii tina sub control..
Alexandru M(Citează)
05/07/2017 la 8:43 AM
In alta ordine de idei, ati incercat QOS Bee? Este o aplicatie crowd sourced care ofera date despre calitatea serviciilor operatorilor mobili chiar in zona in care te afli
http://www.qosbee.com/
Catalin Tanase(Citează)
05/07/2017 la 1:37 PM
Salut Radu.
Vodafone sponsorizeaza spitalul Marie Curie si sectia de neo-natologie. Datorita aparaturii lor copilul meu traieste acum.
Sincer prefer o astfel de sponsorizare in loc de un festival de muzica.
mihai(Citează)
06/07/2017 la 1:51 PM
Mi-a stat si mie pe limba sa spun acelasi lucru. Am umblat mult in ultimul an prin spitale pentrut copii si am vazut destule sectii dotate de fundatia Vodafone. Sunt abonatul lor de cand s-a deschis Connex, am avut momente in care am vrut sa schimb operatorul, dar, datorita fundatiei lor, am ales sa raman la ei.
Alexandru(Citează)