un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Telekom prezintă o soluție smart home bazată pe echipamente Fibaro

6 Jul 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Cei de la Telekom au prezentat zilele trecute o soluție de tip Smart Home, momentan vândută doar în parteneriat cu un dezvoltator de case modulare, Vivid Homes, dar care în curând va fi disponibilă și pentru achiziție direct de către clienți persoane fizice, urmând ca aceștia să o monteze în propria casă după dorință și necesitate.

Soluția Telekom este construită tot pe senzori Fibaro, ca și soluția concurentă de la Orange Smart Home, dar cea Telekom este ceva mai avansată. Asta nu pentru că ar face ceva nemaivăzut, dar în timp ce Orange a integrat senzorii Fibaro la un nivel de bază, cei de la Telekom folosesc întreaga soluție Fibaro.

Asta se traduce prin:

  • o interfață modernă, simplu de navigat, ușor de înțeleg, colorată, plăcută șamd.
  • integrare și interoperabilitate cu echipamentele de automatizare/home-control ale mult mai multor producători de renume.

Interfața arată ca mai jos, fiind o diferență mare față de cea “HTML simplu” a concurenței:

Cât despre interoperabilitate, aceasta este necesară în orice sistem Smart Home. Fibaro are doar senzori proprii de bază: detector de inundație, senzor de fum, senzor de mișcare și temperatură, priză cu activare comandată și senzor de ușă sau fereastră deschisă, plus mai nou o telecomandă și un buton de panică. Integrarea în centrala lor a altor produse de la alte companii permite însă funcționalități extinse:

  • folosirea senzorului de inundație împreună cu o electrovalvă ce întrerupe automat alimentarea cu apă, așa că problema se rezolvă singură
  • sirene de alertă atunci când ușa se deschide neautorizat
  • integrarea cu yalele inteligente ale companiei Yale pentru monitorizarea ușii
  • integrarea cu sistemul de lumini Philips Hue și controlul lor din interfața casei
  • integrarea cu centralele de securitate DSC, care sunt foarte populare inclusiv pe piața noastră
  • module de comandă a luminilor din tavan, nu doar a celor conectate la prize (funcție foarte utilă, că poate vrei să se aprindă automat lumina pe hol atunci când intri în casă și un senzor de mișcare îți sesizează prezența)
  • integrare cu Siri și compatibilitate cu Apple Homekit.

Am văzut aici o soluție Smart Home mai avansată decât a concurenței, așa cum ar trebui să fie când auzim acest termen, și funcțională pe toate planurile: securitatea casei, protecție împotriva unor accidente și confort/automatizare în viața de zi cu zi.

Culmea este că n-am înțeles prea bine rolul Telekom în ecuație. Centrala utilizată este, mi s-a spus, cea Fibaro numită Home Center 2, care din câte știu nu include modem 4G, ci comunică prin conexiunea casei la Internet spre cloud-ul care-ți trimite apoi notificări push pe telefon. S-ar părea că Telekom este mai degrabă un partener pentru distribuirea și creșterea awareness-ului acestui tip de sistem, ceea ce este oricum bine, că poate Fibaro nu avea puterea să facă asta prin forțe proprii, iar Telekom le va putea vinde la prețuri mult mai bune.

Cum ziceam, soluția este momentan gândită pentru dezvoltatorii imobiliari (din care Vivid Movies Homes este primul), dar s-a spus că în scurt timp va apărea la vânzare și direct, prin magazinele Telekom.

Treaba asta cu dezvoltatorii imobiliari este cu dus și întors. Când m-am angajat prima oară, în 2006, un coleg de muncă încerca același lucru, să vândă soluții smart home direct dezvoltatorilor imobiliari. Ce-i drept, pe vremea aceea soluțiile erau mai dificil de implementat, că wireless-ul nu era foarte popular, iar smartphone-urile nici atât, dar răspunsul pe care-l primea de la dezvoltatorii de case sau apartamente era în general altul: “ce să-mi bat capul și cu smart home și să cresc prețul locuinței, când acestea se vând oricum foarte bine?”. Era cu vreo doi ani înainte de marea criză și cădere imobiliară și da, casele se vindeau foarte bine.

Poate s-au mai schimbat între timp lucrurile. Nu pot zice că-mi pasă prea mult de dezvoltatorii imobiliari însă, interesul meu fiind să văd astfel de soluții disponibile publicului larg în magazin, la raft. Dacă vreți să aflați mai multe despre casele modulare Vivid, însă, intrați pe VividModular.com. Sunt case ce se contruiesc rapid și pot fi ulterior extinse, dacă apare această nevoie. O astfel de casă, cu tot cu soluția Telekom Smart Home în ea, poate fi văzută în parcarea mallului Băneasa Shopping City, între mall și IKEA.

Iată un video care nu a ieșit prea bine din cauza aglomerației:

asus s5507

    13 comentarii

  1. >interfață modernă
    >gradiente
    >butoane ca in anii 2000

    Am ras :)

      (Citează)

  2. mihai: re interoperabilitate, aceasta este necesară în orice sistem Smart Home. Fibaro are doar senzori proprii de bază: detector de inundație, senzor de fum, senzor de mișcare și temperatură, priză cu activare comandată și senzor de ușă sau fereastră deschisă, plus mai nou o telecomandă și un buton de panică. Integrarea în centrala lor a altor produse de la alte companii permite însă funcționalități extinse:

    fix ce voiam sa spun si eu. daca aia e interfata moderna :))))))

      (Citează)

  3. Pe mine ma tenteaza un sistem de senzori acasa dar nu inteleg inca diferenta intre ce vand Orange/Telekom si daca mi-as cumpara eu direct senzorii. Banuiesc ca tine de aplicatia de management si de alertare. Daca iau senzorii de la ei plus abonamentul de 10e/luna (vreo 360e in 3 ani) care ar fi diferenta fata daca cumpar eu direct? Exista aplicatie de notificare daca iei tu de pe net direct?
    La Orange macar aveau si modemul ala sa plece alerta prin SMS dar merge fara curent? Chiar si cu un UPS sa zicem care sa asigure inca 15-20 minute in plus, ma poate notifica ca a picat curentul?

      (Citează)

    • Echipamentele fibaro vandute de orange si telekom folosesc protocolul Z-Wave. Nu te opreste nimeni sa cumperi direct senzorii si controller-ul(fara controller nu ai ce sa faci cu senzorii). Orange, presupun ca in abonamentul respectiv, iti asigura o conexiune 3g/4g.
      Eu folosesc ca si controller un calculator care are un USB Z-Wave stick si am cumparat mai multi senzori separat de la orange, fara abonament, pt ca au preturi bune la echipamente.

        (Citează)

    • La Orange ți se dă o centrală făcută de alții care funcționează drept controller. Dacă iei centrala Fibaro, degeaba ai mai luat pachetul de la Orange.

        (Citează)

    • Ai intuit bine diferențele, da.

      Un UPS ține sistemul încât să dea alarma că s-a deschis ușa și tu să vezi pe camere despre ce-i vorba și cine intră în casă. Sistemul nu te poate avertiza că a picat electricitatea deoarece electricitatea îi vine din UPS, care nu pică.

        (Citează)

    • Mai intai sa lamurim treaba cu conexiunea la Internet. Este inutila o conexiune 3g/4g daca in casa exista deja Internet. O cheltuiala dedicata (abonament numai pentru smart home) nu are rost. Conectat la internet, poate fi apoi “vazut” de pe orice dispozitiv conectat la internet (MSWindows/iOS/Android).

      Cum ar fi, spre exemplu, ca Radu, titularul blogului, care face teste acasa pe routere de mare viteza (deci are super-teava), sa-si mai ia un sim xG pentru asta…?

      O centrala (controller) multi protocol “reuneste” multe tipuri de dispozitive, alese in functie de ce-ti propui. In afara de cele descrise in articol mai sunt multe.
      Bazic, controllerul este un sistem de alarma care verifica usi, geamuri, intrusi etc. Se pot crea scenarii: “plecat de acasa” – verifica inchiderea geamurilor, usilor, stinge luminile, activeaza alarma, reduce centrala/caloriferele sau opreste aerul conditionat… chestii de-astea. Te evertizeaza (notifica) daca ai uitat ceva deschis la plecare sau daca se deschide ceva cand esti plecat. Protejeaza nu numai de hoti, ci si de incendiu/inundatii/scapari de gaze, in functie de ce vrei, platesti si instalezi.
      Pe un controller multi-protocol, dispozitivele pe care le poti integra nu mai sunt dependente de producator, putand fi alese in functie de utilitate (ce-ti propui) dar si de pret (nu esti client captiv).
      Utilizari mai exotice… aprins/stins lumini (cu/fara dimmere) inteligent (ex: o singura comanda aprinde toate luminile pe “culuarul vinului”, de la dormitor – hol_1- scari – hol_2, curte_pana_la_beciul_cu_sticlele_de_vin), poti porni diverse electrocasnice, cuplate la prize “inteligente”, poti deschide poarta auto (necesita automatizare), cu infra red emitter poti porni aerul conditionat cand vii spre casa sau poti comanda orice device care functioneaza cu telecomanda IR.
      SAU, cu o statie meteo integrata, poti intinde/strange copertine sau actiona obloane (in functie de vant/ploaie), poti uda gradina …
      Toate aste pot fi aplicatii independente (deschide poarta ca am ajuns acasa; activeaa alarmarea exterioara bazata pe senzori de prezenta) sau interdependente (un amic povestea la plecarea de acasa, dupa pozitia telefonului fata de casa, se verifica inchiderea usilor&geamurilor, se arma “sistemul de alarma”, se opreau o serie de consumatori electrici).

      Si acum… Telekom sau Orange?
      Pai… eu as alege Google si comertul on line.
      De fapt am ales Vera… si device-uri in functie de pret si de ce am vrut sa fac.

        (Citează)

  4. Mișto romgleza de pe siteul vivid homes, dar cred că mai eficient îmi cheltui banii pe vivid dot com.

      (Citează)

  5. Radu, in afara de UI ce ti se pare asa avansat la solutia Fibaro? Si la ce pret este ea vs cea de la Orange? Solutia Orange poate adauga orice echipament zwave…asa e si fibaro? Sau ei limiteaza la senzorii lor?
    Senzorii telekom sunt fix cei de la Orange, cu minus le camera, termostat, pinpad, philips hue…
    Pe mine Telekom ma socheaza zi de zi cu strategia asta falimentara. In afara de marja si probabil plata in rate, nu au nici o valoare adaugata in dealul asta. Emag vinde acelasi lucru de 3 ani…

      (Citează)

    • Soluția Orange este bazată tot pe Fibaro, dar folosește o centrală de control separată, cred că una făcută de Mios și Vera.

      Soluția Telekom folosește senzori Fibaro și centrala Fibaro, așa că se poate bucura de toți senzorii și toate integrările făcute de Fibaro cu alți producători, mereu la zi.

      Soluția Orange nu poate adăuga orice echipament z-wave, ci doar cele de pe site-ul lor https://www.orange.ro/servicii-fixe/smart-home/abonament/ În 18 luni au adăugat patru produse. Mai mult, centrala aceea e destul de veche, cred că suportă echipamente z-wave de generația a treia, iar între timp au mai evoluat lucrurile. Este greu să-i adauge noi pluginuri și dispozitive.

      Telekom a ales o soluție mai eficientă pentru viitor, asta e tot.

        (Citează)

  6. Daca iar isi baga Telekom degetele si personalizeaza interfata asa cum face cu modemurile eu m-am lamurit. Am vazut ce a facut Orange si zic pas. Mai bine cumpar direct de la producator si imi asamblez eu un modul complet.

      (Citează)

  7. mihai:
    >interfață modernă
    >gradiente
    >butoane ca in anii 2000

    Am ras :)

    La cum arată, și eu râd. “Make it simple” nu cincișpemii de butoane

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus