un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review Sony SL-BG2, SSD de buzunar pe USB 3.0

6 Jul 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Uimitor cum poți avea în buzunar o memorie SSD de 256 GB de dimensiunea totală a unei brichete. Nu doar că-i rapidă și silențioasă, dar având în vedere că primul meu hard-disk avea 325 MB, evoluția tehnologiilor de stocare pare scoasă din Star Trek.

Specificații Sony SL-BG2:

  • 256 GB capacitate totală
  • viteză maximă de citire 450 MB/s (oficial)
  • conectivitate USB 3.0 prin port microUSB dublu
  • dimensiuni 37 x 9,4 x 78,2 mm
  • greutate 35 grame
  • disponibil pe argintiu sau negru

Preț: în jur de 560 de lei la eMAG pentru versiunea de 256 GB, 350 lei pentru cea de 128 GB.

CUM ARATĂ

Unitatea este neașteptat de mică, fiind ușor de confundat cu o brichetă mai mare. Are doar 35 de grame, cam de 5 ori mai puțin decât smartphone-ul meu, și o grosime totală de 9,4 mm.


Carcasa este din aluminiu, un alt bonus important, ceea ce o face mai rezistentă la mici accidente ce-ar putea avea loc în buzunar sau în geantă și rezistentă dacă vă scapă din mână.

În rest nu sunt multe de zis. Pachetul include unitatea SSD și cablul USB 3.0 care are port normal la un capăt și acel port dublu la celălalt capăt. Unitatea în sine are doar acel port pe partea ei superioară, neprotejat în vreun fel, și un foarte mic LED de stare lângă el.

REZULTATELE TESTELOR

Întrucât vorbim de un SSD extern, nu am făcut toate testele uzuale de la alte review-uri de SSD-uri interne pentru că nu mi se par concludente. Pe un SSD extern se transferă fișiere în mod secvențial.

Am testat creând un disc virtual în memoria RAM și transferând din RAM fișiere direct în unitatea SSD conectată pe cel mai rapid port USB al desktop-ului. Am făcut testele cu următoarele trei pachete:

  • 1 film de 8,3 GB
  • 631 de fotografii, în total 3,3 GB
  • 13.725 fișiere organizate în 6.771 foldere, în total 4,9 GB

Consider că aceste trei teste simulează cam toate situațiile ce pot fi întâlnite cu un SSD extern. Primele două simulează transferuri uzuale (filme, fotografii, muzică), iar ultimul este cel mai stresant pentru sistem, fiind vor de foarte multe fișiere mici ce trebuie accesate, scrise și închise în memorie, controllerul intern al SSD-ului fiind nevoit să gestioneze foarte multe în fiecare secundă.

Rezultatele sunt următoarele:

Eu zic că sunt rezultate bune, scrierea unui film cu 300 MB/s în medie prin portul USB fiind o cifră mai mult decât suficientă. A durat mai puțin de jumătate de minut să copiez întreg filmul.

Copiind toate trei pachetele deodată, în jur de 17 GB, am obținut o viteză de 213 MB/s la scriere și 345 MB/s la citire.

Cifrele sunt mai bine puse în context când le compar cu alte unități sau tipuri de memorie pe care le-am testat anterior:


Pe mine rezultatele m-au surprins plăcut, având în vedere că acel ADATA SD700 este conectat pe USB 3.1. Se vede că Sony a integrat un controller și memorie de bună calitate în unitatea lor, dovadă acel rezultat bun la citire.

Iată și câteva teste sintetice, realizate cu programe de benchmark. CrystalDiskMark dă următorul rezultat, în care puteți vedea că ne apropiem de acei 450 MB/s ce reprezintă maximul declarat de producător:

Și aici iată graficele obținute cu HD Tune la scrierea și citirea din întreaga memorie. E de observat că transferul este constant, viteza fiind aproximativ aceeași de la cap la coadă, semn că SSD-ul nu folosește vreun buffer RAM pentru accelerare de moment.

SOFTWARE INCLUS

Nu sunt multe. Iată ce conține SSD-ul direct din pachet:

Sunt două programe:

  • Backup Manager: un program cu care poți marca foldere din PC, iar programul le face automat backup pe SSD-ul extern, detectând ce fișiere s-au modificat
  • Password Protection Manager: ca să citez din site-ul Sony, acest program îți aduce “liniște sufletească”. În practică, înseamnă că poți proteja accesarea fișierelor de pe SSD în spatele unei parole, o funcție necesară pentru a fi utilizat în companii cu astfel de politici de securitate.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Dimensiuni mici, greutate foarte redusă.
  • Performanță bună de transfer pentru fișiere uzuale.
  • Preferam noul port USB tip C.

CONCLUZIE

Sony SL-BG2 pare bun de la cap la coadă. Rezultatele testelor sunt bune, iar unitatea este foarte portabilă, fiind mică și ușoară și cu o carcasă de aluminiu. Nu-i pot reproșa nimic..

Preț: în jur de 560 de lei la eMAG pentru versiunea de 256 GB, 350 lei pentru cea de 128 GB.

asus s5507

    4 comentarii

  1. “Acel port dublu” nu e micro usb 3.0? acelasi care era si pe telefoane Galaxy mai demult (S5 parca)

      (Citează)

  2. Ce cul. Abia astept sa apara cele pe la 1TB ca sa-mi iau si eu asa ceva

      (Citează)

  3. ar merita un test daca primesti sa vedem cam cat de eficient este :)

    https://www.emag.ro/memorie-usb-kingston-hyperx-savage-128gb-usb-3-1-3-0-hxs3-128gb/pd/DBPT6YBBM/

    am vrut sa-mi iau acum vreo 6 luni ceva de genul asta varianta de 64 Gb, era un resigilat la pret bun(vandut de un partener), dar ma
    incarca transportul pana aproape de unul nou vandut de alt magazin, am renuntat pana la urma

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus