un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Librăriile sunt în continuare lipsite de idei în fața vânzărilor online

12 Jul 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

25 comentarii

Mi-a venit ieri poftă să citesc cartea SF a lui Mihălțianu. Desigur că se găsește online, dar eram în trecere prin Militari și m-am gândit că opresc rapid la AFI Palace: e un Cărturești mare acolo, cumpăr cartea, cumpăr un frappuccino rece și plec mai departe. Hashtag winning.

Acesta era planul. După 10 minute de manevrat prin parcarea subterană și 10 minute de manevrat printre rafturile librăriei, n-am găsit cartea. Nu o aveau în stoc.

Ceva mai târziu în aceeași zi am fost în Sun Plaza și am intrat în magazinul Librarium de acolo. La fel, nu aveau cartea.

De asta librăriile tradiționale mor lent, dar sigur. Am pierdut 10-20 de minute căutând o carte pe care n-am găsit-o, așa că am plecat nemulțumit. Pe Internet, în schimb, pot comanda aceeași carte din fața monitorului de acasă, fără să-mi pese în ce depozit o ține magazinul și unde se află stocul. Știu doar că-mi va sosi la ușă în două zile.

Ah, și pe Internet prețul este mai bun. Nu știu cât este volumul căutat de mine, dar să luăm ca exemplu o altă carte din aceeași colecție a aceleiași edituri: Arhanghelul Raul a lui Ovidiu Eftimie. 25 de lei la Cărturești, că o aveau la raft și m-am uitat; 25 de lei la eMAG, dar pentru că nu-i nici o promoție acum, dar măcar o dată pe lună au reduceri la cărți. 15,24 lei pe site-ul Nemira, 15,99 lei la Elefant. Mai costă ceva transportul, dar eMAG uneori îl dă gratuit sau poate că oricum mai iau și altceva, iar Elefant are multe puncte de colectare prin oraș.

Îmi aduc aminte că acum câțiva ani, înainte de Internet și alte lucruri, am căutat vreo 2-3 săptămâni ultimul volum din Stăpânul Inelelor. Un vânzător mi-a spus că știe că s-ar fi tipărit, dar n-a ajuns la el. Am alergat zilnic între diverse chioșcuri din oraș, ba chiar și la Metro, că un vânzător mi-a spus că poate acolo apare prima oară. Haos mare, mers în fiecare zi în diverse locuri cu “nu vă supărați, aveți…?”

Pentru cărți, Internetul este imbatabil. Librăriile sunt obligate să se reinventeze pentru a supraviețuit, iar unele o fac, vezi Fnac în străinătate și chiar și Cărturești la noi, care vinde și filme, viniluri, jucării, dulcețuri, ceaiuri și multe altele. Cine nu o face, însă, e pe ducă.

Același lucru se întâmplă deja la străini. Un articol din USA Today este îngrijorat de monopolul Amazon din domeniu, dar uitați cum stau vânzările de carte în SUA:

  • din cele 800 de milioane de cărți pe hârtie vândute în SUA, Amazon vinde 38%
  • din cele 400 de milioane de ebook-uri vândute în SUA, Amazon vinde 75%

Nici n-am apucat să zic că ebook-urile omoară oricum librăriile tradiționale. Acela e alt subiect.

Și să nu credeți că într-una din cele două librării vizitate m-a abordat cineva să mă întrebe de sănătate, ce caut, dacă nu vreau o altă recomandare șamd.

asus s5507

    25 comentarii

  1. Am avut de dat un cadou, am luat Suge-o Andrei de la emag cu livrare la Crangasi, m-am deplasat in aceeasi zi in care am facut comanda si am ridicat-o, era la promotie si avea si autograful autorului pe ea, nu zic ca era si pe stoc direct la Crangasi. #atat

      (Citează)

  2. Cartile mi le cumpar online, Amazon, eMAG dar mai ales de pe Book Depository – care tot de Amazon cred ca tine. Book Depository este de departe cel mai bun ca pret pentru ca include si transportul, disponibilitate, rapiditate a aparitiilor.

    Singurul dezavantaj este ca uneori dureaza 2 saptamani pana vine cartea prin posta.

      (Citează)

  3. O librarie buna nu are multe carti. Rolul unei librarii este curation in piata asta.
    Raspunsul la intrebarea: Ce vreau sa citesc? Nu la intrebarea: Aveti cartea x?

    Modul tau de abordare a fost gresit (dar si modul curent de organizare al librariilor – in locatii high cost fara curation), daca stii clar ce vrei de ce te-ai duce la o librarie unde te duci sa faci browsing si discovery (teoretic).

      (Citează)

    • Eu știu că vreau să citesc, de asta m-am dus acolo.

      După teoria ta, librăriile sunt deja falimentare. Te duci acolo ca să afli ce să citești. OK, și cartea de unde o iei? Tot online? Librăriile din ce vor trăi?

      “Ce vreau să citesc” este o întrebare pentru oameni care nu sunt abonați la un newsletter al editurilor sau nu intră pe site-ul lor. Eu știu ce vreau să citesc, am chiar liste lungi de cărți în wishlist.

      M-am uitat ieri prin librării, cam tot ce tipăreau nou eu am citit deja. Diferența este că eu am citit deja toată seria, în timp ce editurile noastre abia au tradus primul volum și poate peste un an îl vor face și pe al doilea. Vezi Iain Banks și seria Cultura ca exemplu.

      Sigur, dacă vrei să citești o carte cu rețete pentru slow cooker te duci prin librării, că poate nu-ți ieșea în fața ochilor altfel.

        (Citează)

    • Cristi: tu in ce limba vorbesti?
      Ce e aia “curation”? “browsing”?
      GTFO!

        (Citează)

    • GTFO!

      Dar tu in ce limba vorbesti?

        (Citează)

  4. Libraria traditionala poate fi si o experienta placuta, intru destul de des in librariile CLB si doamnele de acolo sunt foarte amabile. Mi-ar parea rau sa ne trezim cu totii brusc in filmul acela cu Meg Ryan si Tom Hanks in care librariile de dupa colt sunt sortite disparitiei.

      (Citează)

  5. In Carturestiul din Afi sunt calculatoare unde poți căuta în baza lor de date să vezi în ce librărie e disponibilă cartea.

      (Citează)

    • Asta zic și eu că sună ciudat. Mă duc acolo ca să caut în ce alt loc au cartea ca să mă duc acolo după ea? Și să sper că încă este, că o găsesc șamd? Nu mai bine comand direct online?

        (Citează)

  6. Angajatii librariilor habar nu au, de cele mai multe ori, ce sa recomande iar interesul lor pentru carte este fix 0. De foarte multe ori se intampla sa nu gasesc volume la raft dar ele stau in depozit frumos impachetate in cutii de carton. Apoi te trezesti cu mail de la ei in care iti comunica faptul ca vanzarile sunt slabe si o sa ti le trimita retur.

    Chestia asta se intampla si pentru ca librariile nu cumpara cartile ci le tin in custodie si platesc doar ce se vinde. E cumva absurd pentru ca ar trebui sa fie interesati sa vanda fiecare carticica pe care o au, tinand cont de ce comisioane babane percep(de cele mai multe ori libraria castiga mult mai mult ca editura).

    Piata de carte de la noi e moarta de muuult timp. Vad asta la fiecare bookfest unde vin hoarde de oameni sa cumpere carti la reducere(carti la pretul de 2 lei, 10 lei). De fiecare data incerc sa studie comportamentul oamenilor si am observat ca majoritatea cumpara in functie de pret, apoi sunt cei care cumpara doar vazand coperta….si o mica parte din ei stau si rasfoiesc o carte). Nu mai zic de cei care chiar te intreaba despre ce e cartea,cine a scris-o, care e povestea ei…

      (Citează)

  7. Exemplul cu Fnac nu e tocmai unul fericit. Am calcat prin Fnac-uri din mai multe tari (Spania si Belgia fiind printre ele) si senzatia a fost aceea de Diverta (atunci cand erau pe val). Iar preturile la carti, la fel ca si la jocuri/muzica/filme/merch, extrem de mari versus ce poti gasi online. Nu cred ca am intalnit pana acum vreun magazin fizic care sa concureze cel putin cu preturile pe care le gasesti pe net (ce-i drept, e si un pic cam greu sa fie comptetitivi cand vine vorba de pret dar poate gasesc alte metode).

    Online-ul e imbatabil cand vine vorba de produsele numite mai sus.

      (Citează)

  8. Oamenii da valoare nu citesc carti…le scriu!

      (Citează)

  9. Giovani:
    Oamenii da valoare nu citesc carti…le scriu!

    De obicei singuri intre patru pereti.

      (Citează)

  10. gigi: Dar tu in ce limba vorbesti?

    e substantivul romanesc gtfo: un gtfo, doi gtfo.

      (Citează)

  11. nwradu:
    Eu știu că vreau să citesc, de asta m-am dus acolo.

    După teoria ta, librăriile sunt deja falimentare. Te duci acolo ca să afli ce să citești. OK, și cartea de unde o iei? Tot online? Librăriile din ce vor trăi?

    “Ce vreau să citesc” este o întrebare pentru oameni care nu sunt abonați la un newsletter al editurilor sau nu intră pe site-ul lor. Eu știu ce vreau să citesc, am chiar liste lungi de cărți în wishlist.

    M-am uitat ieri prin librării, cam tot ce tipăreau nou eu am citit deja. Diferența este că eu am citit deja toată seria, în timp ce editurile noastre abia au tradus primul volum și poate peste un an îl vor face și pe al doilea. Vezi Iain Banks și seria Cultura ca exemplu.

    Sigur, dacă vrei să citești o carte cu rețete pentru slow cooker te duci prin librării, că poate nu-ți ieșea în fața ochilor altfel.

    Unde iti faci wishlisturi? … pe goodreads nu te-am vazut

      (Citează)

    • Pentru că am intrat o singură dată pe Goodreads și mi-a ajuns, n-am găsit nici o informație utilă acolo. Mă informez din alte surse, fac wishlist-uri în propriul OneNote și pe Amazon. Am numărat ieri, în ultimii 3 ani am citit 130 de cărți SF sau fantasy. Despre majoritatea n-am scris pe blog pentru că nu se găsesc în română și am văzut interes foarte mic pentru cele în engleză, deși mi se pare că asta ar fi modalitatea cea mai simplă pentru a învăța mai bine engleza, dacă nu o stăpânești bine.

      Mă gândesc să fac un site separat în care să le trec pe toate, că altfel transform blogul într-unul de cărți.

      E foarte ciudat să-i zici cuiva “citește seria Culture, este extraordinară” și să descoperi că în România s-au tipărit vreo 3 din 10. Sau să-i zici “citește Robert Jordan – Wheel of Time” și să descoperi că s-au tipărit vreo 6 din 13, apoi editura a abandonat planul (din ce știu eu). Citește NK Jemisin – The Fifth Season și continuarea, este excelentă, a luat Hugo în 2016… dar în România n-a apărut încă.

        (Citează)

  12. Chiar zilele acestea caut o carte sa o rasfoiesc si nu o gasesc pe nicaieri. Am fost la Librarium, am cautat, nu am gasit, am intrebat – nu se afla momentan. Trebuie sa precizez ca lantul Librarium in Bucuresti contine doar 2librarii si nu au site, vrei sa consulti ceva, te duci la ei, te orientezi daca poti. La Carturesti unde credeam ca poti gasi orice, daca nu exista pe siteul editurii nici informatii nu cunosc. Nu ar trebui sa stie sau macar sa caute, mai ales ca era nou aparuta in mai? Putina flexibilitate daca vrei sa mai intru si a doua oara?! La diverta au bagat o taxa din depozit pana in libraria directa. Eram clienta lor inainte de elefant cand nu aveau aceea taxa, preferam sa ma duc sa imi ridic cartea, credeam ca se afla in depozitul librariei. Si mai este ceva- site-ul este una si altceva se afla in magazinele fizice care sunt si alea putine, unde au alta baza de date. Deci pe cand o reorganizare mai buna in fata vanzarilor online? Asa ca prefer elefant, emag si anticariatele unde te poti astepta sa gasesti carti noi aparute sau carti uitate printre rafturi.

      (Citează)

  13. Frumusetea lucrurilor trecatoare de Andrada Coos, editura Adenium, un jurnal despre Japonia, nu este graba, astept sa o aduca pe elefant

      (Citează)

  14. Recomandare de librairie in Bucuresti: Nautilus. Se concentreaza pe SF&F, (sar aus i alte genuri pe acolo) si iti aduc orice carte vrei daca nu o au pe stoc.

    Si pisica e simpatica. :)

      (Citează)

  15. Si Elefant da uneori transport gratis si au mereu reduceri la carti, chiar si de 50%. E mult mai avantajos sa cumperi online.

    Dar eu de abia astept sa puna smecherii astia de la noi in aplicare TVA redus la ebooks (acum e voie de la UE), ca sa putem cumpara mai ieftin si mai rapid.

      (Citează)

  16. Eu am descoperit ca unele carti sunt mai ieftine la diverta, cel putin uneori.
    Trebuie sa remarc niste chestii insa. Unele carti aveau pretul redus doar online. Livrarea in magazine costa, cu exceptia sediului lor. Livrarea e ieftina. Siteul lor nu permitea sa verific unde gasesc cartile. Am fost in magazin si un domn de acolo s-a dus si a verificat unde sunt. Le-am comandat online pana la urma cu livrare in magazin. Inainte aveau un pc unde puteam cauta carti, daca sunt disponibile, etc, dar nu prea functioneaza. Cel putin cel din Unirii avea niste damblale cand am fost pe acolo. Acum insa si la Carturesti am dat de probleme similare, dar tot e mai usor sa aflii daca sunt in magazin. Nu la fel de usor sa le gasesti.

      (Citează)

  17. Inainte de a ajunge la Carturesti, te uiti pe situl lor, cauti cartea dorita si vezi in ce librarii se gaseste pe stoc. Vrei, te duci la librarie, sau o comanzi online. Simplu si la obiect.
    Si la Emag, cand comand, verific daca produsul se afla pe stoc in orasul meu. Daca este, ma duc si-l ridic personal in aceeasi zi sau comand cu livrarea in magazin.
    Dupa mine, pentru cei ca mine, care nu au un program de lucru fix si o locatie stabila, unde sa ajunga curierul cu marfa, acest tip de vanzare (cauta pe net, si ridica marfa de la magazin) este cea mai simpla solutie

      (Citează)

    • Da, dar e mică nișa aceasta a oamenilor ce nu pot fi găsiți ușor de curier. Cărțile nu sunt o achiziție urgentă, poți aștepta 1-2 zile după ele, iar de obicei curierul te găsește la muncă sau ridici tu de la un punct de colectare.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus